Noul atacant al lui Chelsea are o istorie mai sinuoasă decât Trans-făgărăşanul.

Plecat de jos

Demba Ba s-a născut în Sèvres, o suburbie a Parisului, într-o familie senegaleză cu şapte copii. A jucat în copilărie la echipe mici de prin preajmă. La 19 ani era mijlocaş defensiv şi nu avea un contract profesionist. A dat probe la Lyon şi Auxerre, care l-au respins pentru că nu trecuse printr-o academie de fotbal.

I was like Patrick Vieira. I was technically good, natural, big and strong, but I didn’t like a tackle. I have never really liked defending, chasing people. Tackling like Cheick (Tiote), for example. I couldn’t do that.

Când joci la închidere dar nu-ţi place să faci alunecări, drumul în fotbal e terminat înainte să înceapă. Cel mai bun prieten al lui, care i-a devenit impresar, şi-a dat seamă de asta.

Rebrănduit ca atacant, Ba a traversat Canalul Mânecii şi a dat probe la Watford şi Barnsley, în ligile inferioare. Watford îi promisese deja un contract pe un an când antrenorul Ray Lewington a fost dat afară şi afacerea a căzut. Ba trebuia s-o ia de la capăt.
[cleeng_content id=”756648705″ description=”Pentru a citi restul articolului, abonează-te cu doar 2 euro pe lună.” price=”0.29″ t=”article”]

Turul Europei

A continuat să dea probe în mai multe ţări, dar a semnat până la urmă cu Rouen, în a patra divizie franceză. Ba marchează meci de meci în primul lui sezon şi atrage atenţia lui Mouscron, echipă belgiană de primă divizie care îi oferă primul contract profesionist din carieră.

După doar câteva meciuri îşi rupe tibia şi ratează aproape tot sezonul. Revine în ultimele meciuri şi marchează aproape la fiecare apariţie. Pre-sezonul următor îl face tot cu Mouscron, dar în august semnează cu Hoffenheim, care juca în Bundesliga 2.

Hoffenheim promovează după un retur fabulos, cu 12 victorii în 17 partide. Ba şi Obasi sunt golgeterii echipei cu o duzină de goluri fiecare. Urmează acel sezon de poveste al lui Hoffenheim în Bundesliga, care termină turul pe primul loc dar clachează în a doua parte a campionatului.

Germany is one of the best countries in the world to live, the football is brilliant, all the stadiums are full every week, and the football is good. But from the beginning, for me, the target was always the Premier League.

Ofertele pentru Ba încep să curgă pe adresa clubului. Senegalezul se înţelege întâi cu Stuttgart şi apoi cu Stoke dar nu trece examenul medical. Întrebat ce s-a întâmplat, antrenorul lui Stoke Tony Pulis spune că medicii au găsit ceva care s-ar putea să creeze probleme mai târziu.

Premier League

La inceptului lui 2010, Demba Ba ajunge în Anglia la West Ham United, care-i dă un contract bazat pe numărul de meciuri jucate, din cauza problemelor la genunchi. Cele şapte goluri în 12 partide n-o salvează pe West Ham de la retrogradare dar sunt de-ajuns ca să-l ţină în Premier League pe senegalez, care semnează cu Newcastle.

I didn’t want to leave West Ham but the desire to play in the Premier League was probably higher. After five months in the Premier League and getting the taste for something, you just want to keep it going, so I had to leave.

Ce a urmat ştie toată lumea. Ba a impresionat în primul sezon la Newcastle, terminat de coţofene pe locul 5. Sezonul ăsta trupa lui Pardew s-a scufundat, dar asta n-a afectat randamentul lui Ba, care a marcat 13 goluri în 20 de partide.

Clauza de reziliere de doar £7m (din care jucătorul încasează £2.5m!) a fost activată de Chelsea în primele zile ale mercato-ului din iarnă.

După un început de carieră obscur în care nimeni n-a ştiut exact de ce e în stare, la 27 de ani Demba Ba ajunge la unul din cele mai mari cluburi din lume.[/cleeng_content]

Surse: BBC, Daily Mail, WhoScored. Sursa foto: Angel Hernandez.

Previous ArticleNext Article