Dacă locuiești relativ departe de Anglia și îți propui să vizionezi pe stadion un meci odată pe an sunt destule lucruri pe care nu le știi când îți faci planurile cu ceva timp înainte. Mai ales dacă vrei să fii atent cu sumele de bani de care vrei să te desparți.

Deci iată o listă cu lucruri pe care nu le poți anticipa:

  • Cum va fi vremea. Serios? E vorba de Anglia, totuși. Ploaie măruntă, vânt si frig mai ales cand zbori în dimineața meciului de la soare cu 24C la 6C.
  • Că Bebelak îți va băga o strâmbă: “vreau doar să va spun că e o zi perfectă pentru stat acasă și văzut meciuri”. Normal că mai sari un pic pe loc, faci niste gimnastică si bravezi cu “E o zi perfectă de vazut meciuri pe stadion”.
  • Cu 3 zile înainte Coys te anunță că adversarii “or sa pună autobaza și cu intrări la rupere în stilul britanic de ligă inferioară”. Nu s-a intâmplat. Cardiff au jucat ordonat, nu s-au cantonat in apărare și, în limita propriilor posibiltăți, au atacat creându-și câteva ocazii bune. Chiar îmi va părea rău la sfârșitului campionatului când vor retrograda pentru că încearcă să joace fotbal, cel puțin acum.
  • Că programarea din Liga Campionilor va aduce Barcelona pe Wembley cu 3 zile înainte. Intensitatea si risipa de energie din acel meci nu aveau cum să fie replicate când Tottenham joaca cu ultima clasată din PL
  • Că voi fi martor la câțiva metri de mine la o nouă ezităre a lui Lloris. Marcat de eroarea din primul minut la meciului cu Barcelona, la o lansare în adâncime a vrut să iasă, s-a răzgândit si s-a retras, apoi a ieșit târziu. Noroc că mingea saltată peste el a fost scoasă în extremis de Alderwereild de pe linia porții. Totuși că peste câteva minute Lloris a avut a ieșire salutară.
  • Că deschiderea rapidă de scor (în minutul 8) la partea opusă de stadion nu va fi urmată de o ploaie de goluri la partea la care ai tu bilet în plasat stragetic pe linia careului de 16m, locul cel mai bun să vezi goluri care nu vin
  • Că galeria oaspeților va domina vocal meciul. A fost de-a dreptul induioșător cum se bucurau la o deposedare, o centrare sau la cea mai mica fărâmă de posibil atac periculos al echipei pe care o susțin. Te face să îți propui sa vezi un meci la Cardiff cândva.
  • Că cel mai memorabil si încărcat emoțional moment al meciului va fi un fault urmat de un cartonaș roșu.

sursa foto EPA/PA

Un fault ca pe vremuri, nici urmă de intenție de a juca mingea, urmat urletul la unison al suporterilor Tottenham, Kane năvălind și luând agresorul în piept și strângându-l in brate, meleu etc. Apoi de răgetul de satisfacție când Mike Dean a scos roșul. Și o vagă ușurare când Kane a luat doar galben. Ulterior am rămas uimit câtor comentatori li s-a părut un fault de galben. A fost sub ochii mei și pe viu mi s-a părut brutal. Intr-o notă total discordantă cu meciul care a fost curat în rest.

  • Am vrut să văd neapărat stadionul nou, fiind dezamăgit de Wembley. Imi  și luasem adio. Dar iată-mă din nou pe Wembley. De data asta sigur nu mai revin. Penibilă situația cu darea în folosință a noii arene. Următorul meci la care voi merge va fi în 2020 să fiu sigur că meciul e pe stadionul nou.
  • Speram într-o avalanșă de goluri, mai ales că Tottenham juca cu o nou promovată care nu făcuse decât 2 puncte în 7 etape. M-am ales cu un 1-0 necăjit deși Cardiff a jucat în 10 oameni din minutul 58. Iar Spurs au blocat mingea la colțul terenului advers în ultimele minute să treacă timpul. Jenant.
  • Că ENIC va face o figura urâtă în goana după bani. Anticipând o cerere mai redusă de bilete la trei zile după meciul cu Barcelona, ținând seama de adversar, nu au pus în vânzare bilete pe inelul trei de la Wembley forțând suporterii să cumpere bilete mai scumpe la inelul 1. Eu eram foarte curios cum se vede de sus, fiindca mă lămurisem data trecută cum se vede de pe inelul 1.

Cu toate acestea m-am distrat bine către foarte bine. Iar pe la miezul nopții în drum spre casă starea de spirit mi-a fost ridicată de o pancartă.

Era scrisă pe un placaj vechi pus pe un gard improvizat, care îngrădea un teren viran. Cândva aici era o cladire moderna, care, surprinzător, a fost demolată acum 2 ani. Pe teren cresc acum niște buruieni vajnice. Oricâte chestii mai puțin plăcute ți se întâmplă, până la urmă important e să găsești lucrurile care te fac de acord cu mesajul:

Viața e frumoasa!

Previous ArticleNext Article

This post has 178 Comments

178
  1. pe mine ma enerveaza romanii care fac tot felul de mitocanii in tara lor dar cand trec granitele tarii se poarta mai frumos decat oamenii de acolo. pe mine m a indignat asta acum ceva ani si de atunci restul au trecut pe plan secund. merge?

    in legatura cu baiatul ala de la curtea suprema, cred ca asa sunt alesi! am vazut de curand un film cu un alt candidat la curtea suprema care era acuzat (surpriza) de hartuire sexuala. a fost okeish filmul dar nu pot sa zic ca m a impresionat la lacrimi. (insiprat din fapte reale)

  2. Buna alaturarea lui Valverde in sirul de mai sus, un cremenal ce mai…
    Kava a jucat teatru acolo la audierea aia. E un om cu o agenda si o va pune in aplicare

  3. Pe mine ma enerveaza campaniile astea #hastag I deserve recognition for sharing a non-story#
    Recent am vazut pe beeb in fuga o alta gen de ce plang ‘barbatii’, #Icry# wtf?
    Inteleg perfect o campanie #de ce plange lumea in zone unde nu e apa si mancare si bare necessities# dar first world problems, nu stiu altii cum sunt dar eu nu rezonez foarte mult la ele. Intr-adevar, e nedrept sa suferi in tacere ca Taylor Swift (sper ca am spelluit bine) ca nu poti ‘endorsa’ un candidat politic dar cred ca sunt chestii mult mai grave pe lumea asta. Oh si da, Michael Carrick a avut depresie 2 ani ca nu a castigat Ch League in 2009 cu Barca. Yep. Yawn.
    Ceea ce ma aduce la judecatorul ala. ok, deci omului i-au placut berea, party-urile si sa se dea la sexul opus cand era la Uni. La fel si mie, ca fapt divers, dar n-am realizat pana acum ca am fost un monstru. Wow. Deci wow ptr descoperiri ce merg pana acum 30+ ani cand 90% din cei de acum nu aveam prea multa minte. Acum daca stau sa ma gandesc, eu marturisesc cu rusine ca i-am ridicat sarafanul unei colege cand eram intr-a sasea sau a cincea, parintii au primit mustrare atunci, coltul pisicii ptr subsemnatul dar cred ca the worst is still to come daca ajung vreodata celebru. Anyway, ce vroiam sa spun e ca astfel de chestii duc in derizoriu cazuri de sexual harassment reale, cazuri in care victima nu ajunge bine mersi persoana publica care isi aduce aminte ca acum 40 de ani un coleg baut s-a dat la ea la Uni.

  4. E o tara in care un personaj ca Trump e presedinte, probabil singurul mod de a face vizibil lipsa de backbone la tot spectrul politic. Cumva ma gandesc ca cineva ruleaza un experiment social cu toti Trumpsii, Brexitersii, Corbynistii, mini Mussolinis aia italieni, Orbanii etc sa arate cat de jos am ajuns ca specie. Pana realizam:)
    Probabil Florentino care s-a plictisit dupa atatea back2back Champions Leagues:)

  5. Chiar filozofam deunazi Romi, aflandu-ma in Coventry ca tu ai vazut mai multe meciuri pe Wembley decat mine in ultimul an calendaristic:)
    Am decis sa ii sabotez pe ENIC, desi realizez ca fotbalul e extrem de important. Candva voi scrie un moment Seinfeld despre cat de important e:) Serios vorbind.

  6. da, foarte probabil dar nu am reusit sa vad asa bine probleme pe care le fac altii.
    cu durere am hotarat ca anul acesta sa fie ultimul in tara mea, cel putin daca totul o sa fie ok unde voi ajunge.

  7. Deci Barca a castigat titlul in ciuda lui, ba ar putea juca mai bine fara antrenor….

  8. Daca te gandesti la Valverde cand numesti acei oameni mici si incompetenti, ma gandesc ca nu a pus vreun pistol la tampla conducatorilor sa-l aleaga ca antrenor. Poate ia si el din greseala un CL, 2 dintre predecesorii lui au reusit doar.

    Curios cum Messi castiga cateva zeci de puncte pe sezon in Spania (cam cate zeci oare?) unde doar el decide campioana, si nu antrenorul, dar in CL iti trebuie totusi antrenor si acel jucator de extra clasa nu face diferenta. Normal ca nu, doar nu om recunoaste ca ultimele 3 CL le-a decis un jucator, mai bine un antrenor (despre care s-a zis, si nu zic cine, ca e cu vaca si habar nu are, bineinteles, in Spania, nu in Europa). Daca Messi e explicatie mai multor titluri luate de Barca, care e xplicatia mai multo CL luate de Real in ultimii ani? Zidane sau Flo?

    De la sine inteles ca si la un, sa zicem, World Cup, iti trebuie antrenor, doar nu a castiga un jucator singur 7 meciuri. Doar in Spania poate.

    Te-am mai intrebat si cand ai dat de pereti cu Emery, te intreb si acu. Pe cine ai vrea la Barca, da se si poata? Iniesta? Xavi? Wenger? Ca de la Pep incoace, nimeni nu a fost demn de acel club.

  9. Stai ca sar eu, te rog. Acel jucator de extra clasa nu face totusi diferenta daca exceptam cele 5 cl la care a contribuit ca cel mai bun pasator, golgetter si ma rog, a adus si niste cola la baieti labun moment dat.
    VV e un antrenor slab, cine cunoaste echipa vede asta la schimbari. Titlul l-a salvat, pentru ca altfel ar fi fost demis, pentru ca era o chestiune de onoare sa nu demitem un antrenor cu doua trofee. Guardiola a fost excelent. Rijkaard a fost excelent. Tata Martino macar a aratat ca vrea fotbal. Chiar si LE a aratat asta. VV nu arata si nici nu da semne ca ar incepe, cum speram cu totii. Sistemele lui de joc sunt usor de exploatat pana si de catre echipele mici si nu gaseste raspuns nici alegand oamenii potriviti si de cele mai multe ori nici strategia. Nu ma hazardez sa spun ca oricine din cei enumerati ar fi mai bun, dar suna foaaaarte probabil, tinamd cont ca nu e greu sa nu fii.. Atat de slab ca al nostru. Din fericire, echipa joaca fotbal in ciuda lui si cand se monteaza inca pare invincibila. Dar nu de speriat, as it used to be.

  10. Ah si am sa te rog sa nu punem aici zidanii, astia inca nu au castigat titluri fara culise. Chiar si campionatul a fost castigat cu vo 30 de greseli majore in favoarea lor. Man, nu exagerez cifrele, ca sa iti dai seama ce capabilitati are perezizou.

  11. Sunt cateva chestii care le voi relua ca puncte de discutie separat, citand din ce ai scris aici.

  12. Absolut, Klopp i-a dominat atat de tare sezonul ala incat Dortmundul au terminat la 25 puncte in spate:) o asa dominatie se vede rar…

  13. Esti nedrept cu Pep, ca sa-l parafrazam pe Mourinho are un history of failures mai consistent de 2 ani:)

  14. Nope, de acord cu tine ca sezonul trecut nu poate fi numit ‘failure’ ptr City.
    Desi expresia ‘Klopp a dominat categoric’ parca ma duce cu gandul tot la sezonul trecut:)

  15. Atat de bun a fost Bayernul ala ca a pierdut finala CL pe propriul stadion cu echipa de pe locul 6 din Anglia antrenata de celebrul manager Di Matteo:)

  16. Spurs spre exemplu au un net spent apropiat de City, doar vreo 800Mio diferenta in ultimii 8 ani ceea ce e nesemnificativ.

  17. E greu de multumit fanii Barca, daca e sa te iei dupa Filotas singura perioada din istoria clubului cand au jucat fotbal au fost doar cei 3 ani de Pep, restul a fost fluke:)

  18. Cum fara rezultate, Bayern au castigat tripla in perioada in care au jucat superb?!?…2012-2013
    Ce mai puteau castiga in plus?

  19. Sigur, si Leicester au castigat tripla sezonul ala in care au terminat la 25 puncte distanta de Chelsea. Si evident, la cate puncte termini distanta de Chelsea e noul benchmark:)
    Intr-o nota mai serioasa, cu exceptia Madridului care a dominat copios fotbalul in ultimii 3 ani, nici o alta echipa nu a reusit sa lege sezoane bune consecutive.
    In Anglia spre exemplu, o singura echipa a reusit sa termine in top3 timp de 3 ani la rand.

  20. Da, eliminarea lui Motta a fost destul de dubioasa, cu toate astea nu a contat ‘in the scheme of things’.
    Acest ‘Si conditionnel’ al fotbalului:)…

  21. Mi-a scapat asta, nu stiam ca toti in Anglia cheltuiesc ca City, deci intr-un final diferenta se face doar la antrenor:)

  22. Si cu ce difera asta de orice alta variabila, incluzand aici si scorul final ? Un 1-0 cu Atletico e mult mai tare decat un 1-0 cu Cardiff, cred ca suntem de acord.

    xG e o scula statistica, fara indoiala, dar nu stiu cine zice ca e predictiva. xG nu spune ca e mai usor de marcat cand esti singur cu portarul ci ia chestia asta in calcul cand se aduna ocaziile. 2-1 scor la ocazii, dar alea 2 au fost “singur cu portarul” iar ala 1 a fost un sut in bara de la 40 m. xG o sa arate cu totul altfel.

  23. Apropo de ce zicea Filotas de xG, ca ar trebui desfiintat.
    Eu am fost sceptic si f rezervat in priviinta xG-ului dar cred ca in sfarsit am vazut lumina. xG-ul este un tool formidabil de analiza complexa a fotbalului: daca ai dominat la xG si ai castigat inseamna ca ai fructificat ocaziile, daca ai fost dominat si ai castigat inseamna ca ai fost inteligent. Acestea sunt cele doua fatete importante ale jocului modern si pana la aparitia acestui tool sofisticat de analiza nu stiu cum am fi putut vreodata sa judecam un meci de fotbal.
    Asta si extraordinara analiza tactica facuta de Pellegrini (“ca sa castigam trebuie sa inscriem mai mult si sa primim mai putin”) mi se par chestiile recente care vor revolutiona fotbalul for years to come. Genius!

  24. Esti sarcastic dar tot meriti un raspuns.

    Cand nu te uiti la un meci, tot ce vezi de obicei este scorul. X a batut pe Y cu 3-0. Deci i-a batut clar. Daca xG la acelasi este insa 1.5 – 1.2 inseamna ca meciul a fost cu totul altfel decat ti-l inchipuiai din scor. Poate iti puteai da seama din raportul de suturi pe poarta (sa zicem 5-7) dar cum bine stim sunt si suturi pe poarta care doar se contabilizeaza statistic.

    E doar un indicator suplimentar, pe care poti pune sau nu baza. Nu revolutioneaza fotbalul, si nu trebuie folosit individual, la un singur meci, ci pe numar mare de meciuri, ca orice indicator statistic are nevoie de esantion mare si e valabil pentru a-ti arata tendinte.

    Cred ca ursano ne arata anul trecut un grafic cu Juventus care nu acumula puncte dar juca bine, ceea ce rezulta din diferenta de xG, iar ulterior rezultatele s-au imbunatatit nu pentru ca s-a schimbat jocul ci pentru ca au inceput sa isi fructifice ocaziile.

  25. Messi, ultima scăpare…
    După ce i-ai scos din grațiile tale pe Pep si Barca (a se citi ca ii ataci fara mila), se impune întrebarea ce trebuie sa faca si el pentru a cadea de pe soclu.
    Just asking…

  26. Frumoasa generația de la U21. O campanie de calificare solida, neinvinsa într-o grupă foarte grea, foarte putine goluri încasate, lot omogen, sudat din trei direcții (Viitorul, stranieri care joacă “afara” de la vârste foarte fragede si jucatori care au profitat de regula U21), doi antrenori care au arătat că pot motiva un grup de tineri sa dea totul pe teren. Concurenta acerbă la Euro pe locurile existente in conditiile in care vor avea si jucatori de la Nationala mare eligibili. Pot face o figură frumoasă acolo? Pot revitaliza si Nationala mare, pe termen lung?

  27. Dupa parerea mea faptul ca tinerii aia joaca meci de meci in prima liga la cluburile de care apartin e cel mai mare avantaj si poate fi foarte inselator.

  28. De ce poate fi inselator? A juca meci de meci la varsta aceea mi se pare doar avantajos, nu vad niciun aspect inselator in asta.

  29. Prin faptul ca adversarii nu au experienta lor fiind jucati prin ligile inferioare sau la u23.

  30. Bun, si ce este inselator? Indiferent unde joci la prima echipa, asta nu poate sa iti faca decat bine ca tanar. Degeaba esti mare talent daca joci doar U23 la United, sa zicem, decat daca esti un jucator mediu dar intri pe teren meci de meci la Viitorul. Primul va pierde ani pretiosi, al doilea isi va implini probabil potentialul.

    Chiar ma uitam pe lista celor 60 de prospecte globale de pe Guardian din ultimii ani, foarte putini au facut pasul spre varf. Cicaldau nu va fi, foarte probabil, niciodata un jucator de campionate top 5, dar poate fi un titular util in nationala ani de zile. Exceptand echipele mari ale lumii, cate au mai ramas si acelea, restul nationalelor urca sau coboara bazat pe grupuri de jucatori care dau rezultate impreuna. Nu neaparat compuse din mari valori.

  31. Fara a vrea sa fiu pedant, dar nu exista BPL:) gurile rele spun ca nici dpv politic B-ul nu mai are multi ani de existenta:)

  32. Sa le luam pe rand:
    1. Nu vad ce e rau ca provin multi de la Hagi. 60% e prea mult, sunt undeva spre 50% dar, repet, ce e rau in asta?
    2. Regula aia e super buna. O regula asemanatoare a stat la baza exploziei fotbalului belgian. Care e problema cu ea?
    3. Nu compar PL cu Liga 1 dar ideea e ca mai bine joci intr-o liga slaba decat sa faci banca intr-una de top. Banca e aceeasi si la Manchester, si la Chiajna.
    Apropo insa, vedeta principalei contracandidate la calificare este titular in PL. Nu a prea fost de ajuns, nu?
    Raportul a fost unul corect, cred ca liga a doua in tarile mari e comparabila cu prima liga de la noi. In sensul acesta, uita-te pe lista tarilor calificate, sunt doar nume mari, Franta, Germania, Spania, Anglia. Plus o Serbie care produce constant valori. Sa inteleg ca acolo au functionat lucrurile dar in grupa noastra nu? Portugalia e super top mereu la tineret si totusi am depasit-o, nu vad de ce nu ar fi ceva semnificativ.

    Nu inteleg referirea la U23, nu exista asa ceva.

  33. Da, am raspuns pe forum si s-a pierdut intre alte comentarii, mea culpa:), revin si pe mail.

  34. Italienii zic ca Barca si Juve se lupta pe multiple fronturi de transfer: Pogba, de Ligt, Rabiot, de Jong. In plus, se pare ca Juve vaneaza alt „gratis” in vara urmatoare, un anume Ramsey (doi, de fapt, daca il punem si pe Rabiot). Apropo de galez, nu l-am mai vazut in ultimul an, cum mai joaca?

  35. O vezi pe Juve cheltuind +60 pe de Jong sau de Ligt? Dar pe probabilul salariu uriaș al lui Rabiot? care văd că tot refuză sume mari de la PSG.

  36. Am modificat, se voia un U21 acel U23.
    Legat de observatiile mele,n-am spus ca e rau, eu explicam de ce ar putea fi inselatoare aceasta campanie buna facuta de baieti.
    Daca te-ai uitat la meciul cu Wales ai fi vazut cat de slabi au fost acei juniori,cei mai buni au fost selectionati la prima reprezentativa.

  37. In primul rand HAI ROMANIA!:)))
    Eu am vazut multa lume bucurandu-se prea devreme.
    O zi faina sa ai.

  38. Sa tinem totusi cont de 2-3 aspecte amintite si de tine:
    1. Generatiile astea se bazeaza 60% pe baietii lui Hagi.
    2. Avem regula aia care obliga cluburile sa foloseasca jucator U21.
    3. Multi dintre jucatorii astia de la U21 pot juca fara probleme si in nationala mare.
    Spuneai tu ca degeaba esti mare talent daca joci la ManU U23 dar nu poti compara BPL cu Liga 1.
    Inselator poate fi lipsa crunta de valoare din Liga 1, noi am venit cu o nationala de pusti care joaca in prima liga vs niste nationale care aduc jucatori din ligile inferioare sau de pe la u23,raportul nu este unul corect. Am ridicat stacheta la U21,cam atat dupa parerea mea.
    Nu spun ca n-as aprecia faptul ca au creat un grup frumos acolo si s-au mobilizat!

  39. Germania, chiar si cu al patrulea cel mai bun jucator din lume (dupa Messi, Zinchenko si Sterling) vad ca merge din rau inspre mai rau…

  40. Da, Juve va cumpăra scump de acum încolo dacă va si vinde similar. Benatia si Rugani pot pleca in urmatoarea fereastră pe sume mari, iar in locul lor poate fi adus de Ligt. Asumarea sumelor mari e parte a strategiei de creștere a profilului internațional al clubului. Ambele cazuri cand au plătit sume extravagante, Pipita si CR, au avut si rolul de a sublinia schimbarea de status a clubului. Si cred ca e doar inceputul.
    În ce privește pe Rabiot, eu inteleg ca el nu pleacă din cauza salariului (daca pleaca), prin urmare poate fi convins. Trecutul ne arata ca am convins destui jucători relevanti sa vina gratis, nu vad de ce nu se poate repeta iar.

  41. Eu am vazut cam jumatate din meciurile campaniei, si mi-a placut ce am vazut. Galezii au mers slab cu acei jucători selecționați la prima echipă, nu vad o pierdere semnificativă în sensul acesta. Noi am jucat vineri o prima repriză slaba, dar asta poate fi legat si de faptul că era miză, doar pentru noi. Cel mai bun exemplu e Radu, portarul, care a avut o campanie superba si e titular în Serie A dar a prins cel mai slab meci vineri.
    Nu uita ca sunt macar 4 jucatori care joacă la Nationala mare azi si care sunt eligibili pentru U21. Au multe variante si destulă calitate.

  42. Apropo, galezii au avut 3 sau 4 jucători luati la echipa mare care au fost rezerve într-un amical. Noi avem 3 titulari in meci oficial. Nu pare să fi avut ei mai mult de pierdut.

    LE: 4 titulari si o rezerva azi.

  43. Nope, am zis de mii de ori ca Messi e cel mai bun jucator al generatiilor de dupa Maradona. Nu cel mai bun din lume in fiecare an, ci overall.
    Da’ Zincenko, Sterling si Sane sunt overrated? Good to know:)

  44. Am urmarit repriza a 2a, f slab meciul, multe greseli de ambele parti, zici ca era un meci de div B. Cum am mai zis intr-un comentariu, calitatea nationalelor a scazut grav, ma uitam pe lista de jucatori si daca stiam 6-7 la ce echipe joaca. Maretul Sane a reusit sa rateze din 8m, fara sa fie incomodat de vrein fundas.

  45. 1. Orice clasament al fotbalistilor e nul si neavenit, lipsit de sens si absolut idiotic avand in vedere ca fotbalul e sport de echipa in care nu intereseaza pe nimeni pe ce loc e un fotbalist.
    2. Having said that, exista fotbalisti f putini care ies clar in evidenta in spatiul temporal si geografic in care evolueaza. Ptr mine Maradona, Messi (la nivel global), Hagi (ca cel mai bun fotbalist roman) sunt axiome care nu necesita vreun clasament.
    3. Da, orice loc 1 sau loc 2 sau loc 100 sunt ridicole.

  46. Asta intra alaturi de cele mai tari perle ale tale ever. Un singur jucator daca nu intra cum trebuie in angrenaj poate distruge efortul celorlalti. Si tu ai sustinut acelasi lucru, sa iti dau niste exemple dragi tie: Higuain la Argentina, Neymar la Barcelona.

  47. aceiasi reactie am avut-o eu cu rafa marquez la mondialul de anul asta.
    el era deja batran la mondialul din 2014

  48. Mă uit puțin la lotul nemților și constat că oricare din Walker, TAA sau Trippier ar fi titulari pe dreapta. Nu știu cum au un lot așa dezechilibrat, niciun DM decent nu găsești, iar Loew e și încăpățânat și începe cu al doilea cel mai bun portar.

  49. Posibil, dar eu nu-i văd nici pe Barca să plătească atât. Higuain și Cristiano au fost jucători consacrați și o lovitură de imagine. Ăștia îs tinerei, foarte talentați, da’ e mult totuși. Un transfer asemănător(potențial + valoare) a fost a lui Laporte, transfer care era musai pentru City și mai era și sub condițiile lui Athletic.

  50. Imuabil e cuvantul saptamanii, va naste un hashtag si e obligatoriu sa apara in titlul urmatorului articol. Ah da, si filotas nu are nici o treaba cu gatitul.

  51. Imuabil ≠ muabil, instabil, labil, schimbător, neconstant, nestabil, nestatornic, variabil (Sursa: Antonime )

  52. Soho, cladirea federatiei engleze in Londra. Ploaie marunta de noiembrie. Un double-decker gazduind un anunt publicitar ‘Les Immouables’ – a must read for everyone in sport management’ opreste in fata, lumea coboara indreptandu-se spre cladirea ce gazduieste un eveniment important. Teoria imuabilitatii in managementul fotbalului modern asa cum anunta imensul panou publicitar si leafleturile raspandite in holul cladirii.
    Inauntru lume buna: Mourinho si Wenger schimband impresii la o cafea, Ed Woodward in coltul opus incercand sa intre in vorba cu Pochettino, la randul lui rasfoind un pliant ‘Spurs New Stadium -All you need to know (apart from when it’ll be ready)’. La un moment dar, speakerul intra si anunta invitatul de onoare al evenimentului, profesorul Filotas from Bulgaria ermmm Romania. Se face liniste, toata lumea asteapta cu mult interes sa afle mai multe amanunte despre cea mai avangardista teorie la moda in fotbalul actual.
    “Domnilor, daca imi permiteti, sunt privilegiat ca ma aflu in fata atator personalitati aici, toate geniile fotbalului stranse la un loc si Luis Enrique. Asa cum am promis, e o ocazie sa raspund la intrebarile dumneavoastra despre imuabilitate. Alors, sa incepem cu domnul in costum bleumarin inchis cu chelie, va ascult’
    ‘Ok, eu sunt Daniel Levy si chairman la Spurs. Am citit cu foarte mare interes cartea dvs, Poch m-a tot batut la cap ca sa fiu sincer. Si intrucat ma bombardeaza intruna cu cel avem nevoie de jucatori imuabili, am devenit foarte curios, initial am crezut ca e engleza lui, hehe. Deci, si acum credeti-ma ca imi vine greu sa pastrez o fata intacta, dar cum adica daca ai 300 milioane trebuie sa-i dai pe 2 jucatori?’
    Filotas se uita cu interes apoi clatina din cap.
    ‘Simplu. Fotbalul nu e rugby. Intregul esafodaj se bazeaza pe 2-3 jucatori plus antrenorul’…nu apuca sa continue, intrucat un ras isteric il cuprinse pe cel ce intrebase mai devreme. ‘Monsieur, excusez moi mais…?
    Levy continua sa rada tavalindu-se pe jos aproape. Rasul sau contagios se raspandi in jur si toata sala radea fara noima. Dupa 5 minute, Levy isi scoase batista, se sterse la ochi si incerca sa revina la modul serios.
    “Ok scuzati-ma dar nu am putut rezista. Oh, Doambe ce am mai ras. Deci ca sa revin, incerca sa-si dreaga vocea, deci 300 Milioane pe doi din astia, cum le spune, imuabili? Hihi, aoleu, nu mai pot, scuzati-ma” si incepu din nou un hohot de ras isteric, ireal.
    “Precisely. Ptr ca jucatorii astia doi or sa aduca bani la club, daca nu glorie si faima’ isi pierdu putin cumpatul profesorul.
    La auzul cuvantului ‘bani’, Levy se opri din ras si deveni dintr-o data foarte serios.
    “Puteti sa explicati putin mai mult ideea cu adusul banilor, daca se poate? Ptr moment putem lasa gloria la o parte’
    “Sigur. Acesti doi jucatori imuabili sunt cei care aduc publicul la stadion’
    “Ok, va rog sa nu fiti insolent, nu trebuie sa discutam despre stadion’ se enerva brusc Levy.
    “Ma rog, ideea era ca aduc preturi mai mari la bilete”
    “Hmmm, cam ce procent estimati ca ar aduce in plus acesti imuabili?’
    Profesorul se gandi putin:
    “Nu stiu, nu m-am concentrat pe asta, mai mult pe factorul sportiv, dar probabil un 3-4% nu cred ca e departe de adevar”
    Levy se uita contrariat parca nevenindu-i sa creada, dupa care izbucni din nou in rasul isteric, deja devenit trademark.
    “Hahaha, Poch, tine-ma ca nu mai pot, aoleu de mult n-am mai ras asa. 3-4% hahahaha. Pai eu scot 10% numai daca le promit ca next year we’re going to buy big, hahahaha. Stii ce-am facut anul asta? Le-am zis ca inghet preturile la membership in semn de respect si m-am tinut de cuvant. Doar ca am introdus o optiune suplimentara, Spurs plus, adica dai 5 pounds si ai dreptul sa cumperi bilet cu o zi inainte. Hihi, asta numesc eu imuabilitate haha’
    Profesorul se cutremura uluit:
    “Domnule, dar asta e…de nedescris in cuvinte. Deci profitati de natura umana si faceti ca oamenii sa gazump each other ptr a cumpara bilete!!!’ se facu el rosu la fata.
    “Precisely” raspunse Levy prabusindu-se intr-un alt hohot violent de ras.

  53. Deloc, sunt foarte imuabil in ultima vreme, dar sunt texte ce se scriu singure in jumatatea de ora de dinaintea unui zbor matinal.

  54. La rest evreiesti gasesti ceva f apropiat de ciorba de pui traditionala, desi presupun ca e tot pe baza de cubulete knorr.

  55. Luis Enrique, cel care batea Croatia (vicecampioana mondiala) cu 6-0, nu? Clasic filotasian: a trage concluzii dupa un meci 🙂

  56. Eh, glumean cu gatitu, evident, doar ca poti linistit face o supa de mare senatie si fara carnita in ea.

    Greutatea imovabila a frantujilor poate se datoreaza si faptului ca inca nu au descoperit berea, sau ca in locurile unde s-a descoperit e comercializata la pret de trufe.

  57. Inteleg ce zici. Trebuie însă ținut cont de faptul că prețurile sunt “umflate” peste tot iar aceasta poate genera cheltuieli exagerate in lant. Dacă Juve îl da pe Rugani, de exemplu, pe 40+ la Chelsea, nu ar fi un exces sa dea 60 pe de Ligt.

  58. Asta da expert: Big Sam. Se zvonește ca va fi viitorul selecționer al Germaniei

  59. Daca e sa te iei dupa xG-uri, Gibraltar – Lichtenstein a fost un exhilarating thriller, in vreme ce FRA – GER a fost un borefest. In ambele meciuri, gazdele au revenit dupa ce au fost conduse, insa gibraltanezii au facut-o “in style”, fara set pieces sau penaltyuri.

  60. Say wot? Din istoria lui Arsenal, a PL, si a fotbalului chiar, as imuabil as it gets. Desi, parere personala, daca-l muam acu vreo 5 ani, eram probabil oleaca mai departe acu.

  61. Hai ca m-ai dat dat gata in doua propozitii. E speram sa te zgandar la macar 2 paragrafe a la Mniezo 🙂

  62. Eh, a la Minezo, doar Minezo poate scrie. Iar imuabilitatea lui Arsene nu e un text ce se scrie singur intre doua avioane, ala fanului de echipa fara stadion :D. Il iubim pe Arsene, dar e trecutul, unul frumos, si eu sper sa ramana asa. On vedea ce-a urma.

    Te dezamagesc cu cele paragrafe, abia am timp sa imi bag acamasa in pantaloni.

  63. Chiar in momentul ăsta, da. Pe o perioada mai lungă daca egaleaza nr de trofee+calificări mai sus de sferturi.

  64. La romani, e si o chestie de educatie (sau lipsa ei) din copilarie, pruncul e fortat sa manance ca sa arate ca e sanatos si bine ingrijit. Si mancarea in portii gigantice cum ai remarcat, numai in Rom poti vedea garnitura de cartofi cu orez la ceafa de porc, pai acolo sunt deja 2000 calorii in farfurie. Si trebuie sa mananci pana simti ca crapi, nimeni nu le explica la oamenii aia de baga cinci feluri de mancare in ei ca in momentul cand creierul a receptionat mesajul ca e satul, stomacul e deja la supracapacitate. Si ok, daca lumea ar face sport ca sa consumi caloriile alea, dar sala exista in vocabular doar in propozitia ‘ma duc la sala de mese’. Daca intrebi pe cineva de ce nu alearga 20 de minute, raspunsul invariabile ca nu are timp, dar ca sa bea o bere se gaseste intotdeauna timpul necesar.
    Dar nu e numai la romani, lumea manaca in general mizerii cam peste tot in Europa. De pilda in UK mananca sandwichuri pe birou cu un pachet de chipsi, chipsii aia mancati in fiecare zi sunt extrem de toxici. La fel, un sandwich din ala are vreo 600 calorii, adauga 4 pinturi dupa servici si deja ai ajuns la daily intake fara sa mananci practic.
    Eu am ramas socat cand am vazut ce slabi sunt oamenii in Japonia si asta in conditiile in care nu vezi haorde de oameni alergand si nici gymurile nu gem de oameni ca in Londra spre exemplu. Dar e totul in alimentatie – fara paine (ok e orez, dar nu portii mari si nu plin in carbs gen arborio) si mancatul cu betisoarele are un efect extraordinar: practic simti ca te-ai saturat ptr ca mananci cu inghitituri mici si nu rapid precum cu furculita. Eu am slabit 2 kg in 2 sapatamani nefacand aproape de loc sport, stand in birou 9am-8pm si mancand sanatos la pranz set menu cu miso soup si main iar seara iarasi normal si cu 2-3 beri.

  65. Fotbalul nu minte, simularile grosolane o fac insa. Pentru mine, baiatul asta are sanse minime sa reprezinte vreodata ceva pozitiv, prea multa minciuna in el.
    Daca as fi el, as alege in functie de moment. Azi, acum, as alege Barca, maine insa poate Realul va fi o optiune mai buna.

  66. Imbiem imuabilitatea in tenis si arunc doua vorbe despre Simona:
    1. inca o data, presa romana rateaza oportunitatile aruncate de sfarsitul tenisistic de an si vorbeste doar despre mersul la turnee pentru bonusuri si pentru „blocarea” adversarelor in lupta pentru locul 1, in loc sa disece momentul istoric pe care il traim (inca o data). Off, off, off.

    2. Cateva vorbe despre ce atinge Simona zilele, saptamanile si lunile acestea:

    – urca cel putin pe 10 in clasamentul saptamanilor de loc 1 din istorie (si se va apropia mult de locul 9);
    – urca cel putin pana pe locul 17 in clasamentul celor mai lungi serii de saptamani pe locul 1 (atentie, primele 12 serii sunt reusite de 6 jucatoare);
    – duce Romania pe locul 7 in clasamentul tarilor cu jucatoare pe locul 1;
    – e pe locul 9-10 in clasamentul jucatoarelor care au terminat anul pe locul 1;
    – atinge locul 1 la sfarsitul anului jucand practic doar pana la jumatatea lui august (cu pauza si toata luna februarie), doar 12 turnee!
    – ii lipsesc doar 4 saptamani ca sa fie intregul an pe locul 1. Ca sa avem dimensiunea a ce inseamna sa fii un an intreg pe locul 1, din 1996 si pana azi, doar Serena a fost pentru 2 ani consecutivi in aceasta postura (2014 si 2015). Iar din 1986 incoace doar 3 legende printre legende au reusit asta: Seles, Graf si Serena.

  67. “FRA – GER a fost un borefest”
    Fra-Ger a fost un meci foarte bun spre excelent. Cred ca Low a gasit formula si inovatia tactica (o imitatie a ce joaca Liverpool?); pacat ca prea tarziu si va fi debarcat. Cei doi DM au fost laboriosi si plini de pase (Kroos-Kimmich), felul in care Werner a jucat bine ca varf retras si a aparut in toate zonele a fost surprinzator fata de ce joaca el in mod obisnuit. Nu era o surpriza pentru cine a vazut meciul sa fie 3-0 la pauza ca la Spa-Ang, doar ca aici Gnabry si, mai ales, Sane nu au fost inspirati deloc. Imi place chestia asta cu doua varfuri f mobile si atacantul central retras: si Kane a fost foarte apreciat in acest rol de presa spaniola:
    https://www.theguardian.com/football/2018/oct/16/spanish-press-reaction-lord-harry-kane-spain-england-football

    Spa-Ang si Fra-Ger au salvat onoarea Ligii Natiunilor. Fotbalul e frumos, totusi.

  68. Tudore te astept. Uite un titlu pentru tine: “Cat de imuabil e Arsene?”

  69. Agreed, a fost un meci chiar bun. Sane a fost un mic dezastru, a gresit cam tot ce a atins, dar a ajuns in pozitii mai mult decat decente. Au jucat insa cu multi tineri abia intrati in circuit, nervozitatea si emotiile s-au simtit. Nici urma de penalty pt francezi.

  70. Completely on-topic, vad azi un rumour ca Ney vrea la Barsuta, dupa care dau si digi citand din spanioli ca ar avea ideea. Stiu ca e un clickbait stirea asta ordinara facuta sa imi sara inima, dara deie domnu’ sa se-ntoarca amaratul asta risipitor, daca il duce perezu la madrid din balon de aur si chiloti de 1200 de $ nu il scoate, dar nici fotbal nu o sa ma joace la nivelul la care poate. Dpmdvd e mai talentat decat ronaldo tatal, dar aluia ii placea fotbalul mai mult. cu un antrenor bun poate deveni fotbalist adevarat, macar ca cei doi Ronnie, dar la real perezu e si antrenor si maseur, n-o sa aiba cine sa se ocupe de el. Din pacate, ma astept ca parizienii sa isi ia o tzeapa “neprevazuta” si sa fie gasiti cu ceva matza in sac de fifoi, sau oricum suficient scandal cat sa acopere bomba de anul viitor, adica mbappe+neymar la evils. Barcelona e pentru brazilieni ca o spioana kagebista intr-un film de mana a doua, ii ridica, ii face barbati din baieti dupa care ii gasesti peste cativa ani confuzi, drogati si ruinati pe o strada laturalnica in vegas. Ar fi mare pacat sa se distruga si Ney pentru ca, contrar ce se spune despre el, e un om super altruist, fotbalul nu minte, cand joci fotbal esti copil si Neymar, cand a prins fotbal adevarat a jucat cu aceeasi bucurie si determinare cu care jucau alti zambareti, cei doi de mai sus 😉
    Bine, stiu ca nu va fi adevarat, dar las si eu rantul asta aici, ca sa pornesc o discutie constructiva, e bine stiut ce calmi si logici suntem si sunt curios, la nivel utopic, ce parere aveti, daca decizia v-ar apartine, ce ati alege?

  71. International break hangover news 🙂 . Cat despre ce as alege ipotetic, eu nu il vreau inapoi. Intradevar, este super fotbalist, dar nu s-a maturizat si nu cred ca o va face. A fost un prostovan ca a plecat, trebuia sa realizeze ca e only downhill dupa ce pleci de la Barca.

  72. Niste titluri cu Barcelona, CL, titluri cu Santos si Libertadores, goalgetter all time al Braziliei curand cel mai probabil. Are un raw talent imens, calitati fizice de invidiat, viziune a jocului. Dar cum am spus mai sus pare ca nu vrea sa se maturizeze, iar play acting-ul il trage in jos si probabil o va face toata cariera. Plus un anturaj care nu il ajuta deloc, vezi decizia proasta de a pleca de la Barcelona.

  73. Foarte tentant. Dar vine cu un bagaj mare: presiune, salariu uriaș, tată-so, face 27 de ani (brazilienii se sting repede, a jucat enorm până acum, mai dă câte o fugă până acasă la ziua nu știu cui), nu-l plac arbitrii și nici jucătorii/fanii adverși. Altfel e un jucător extraordinar, top 3 la dribling și creație, probabil și top 10 la finalizare.

    Edit: Și prea mult fiasco la plecare, f him.

  74. in mod transcedentalo-temporal, urmeaza sa-ti arat in viitor, dar mai ales la anul. are multe de demonstrat. cum vad eu treaba, ajunge la madrid, joaca cel mai bun fotbal al lui un sezon, inca jumate din inertie, inca din iarna il da perezu si o sa il plateasca, as usual, fraierii de inter. Vezi? De-aia n-avem noi lucruri frumoase!
    *takes off tinfoil hat*
    how long was i gone?

  75. Da si nu, a avut deseori probleme la spate in cariera, incepand cu operatia la sani (motivata tocmai de durerile de spate induse), pana la problemele avute constant la spate in salile de tenis (Stuttgart, mai ales) din cauza aerului conditionat.
    O mie la suta de acord ca tot ce are de facut e sa se faca bine. Indiferent daca ar rata si inceputul de an.

  76. Mou: “This is a big match, in three days we play the best team in the country and, in Juventus, the best team in Europe. It gives to me a sense of happiness, to see the distance between them and us.” De ce o fi fericit?

  77. Amuzant sa vezi VAR in actiune in Spania. Te face sa te întrebi cine ar fi câștigat ultimele 3 Ligi dacă se aplica si acolo.

  78. Stii ce se intampla cand Real da afara antrenorul rapid, nu?
    Hint: are urechi si e socotita Holy Grail of the club football…

  79. Cu Zidane am bătut recordul de centrări într-un meci.
    Diferența o făcea Ronaldo.

  80. Eu nu am spus niciodată ca Ronaldo ii ținea în loc.
    Din ce am văzut pana acum, Ronaldo e cel mai bun și de juve. Parca a ieșit omul meciului de vreo 6 ori deja.

    Bale ar fi trebuit vândut de ani buni deja, dar deh, salariul cel mai mare, cel mai mare price tag… Perez nu vrea să-și accepte greșeala.

  81. Tot nu vrei sa înțelegi ca stilul lui Juve nu creaza golgeteri. Ba dimpotrivă; cum am mai zis, de exemplu, Pipita a dat la noi jumatate din cate goluri a dat la Napoli.

    Nu stiu unde ai vazut tu ceva cu cel mai bun din istoria lui Juve. Sunt cativa jucători bunisori care au trecut pe la noi, CR trebuie sa ia macar o UCL ca sa intre in discutie. Oricum niciodată nu va fi mai important decât Del Piero sau Platini.

  82. Pai el trage mult din afara, cu cine il compari, cu Dzeko sau Icardi care trag o data pe sezon de la mai mult de 15 metri?

    Faptul ca Juve domina campionatul nu inseamna ca marcheaza cine vrea, cand vrea. Marea diferenta intre Juve si celelalte echipe e reprezentata tocmai de calitatea primului 11 si a lotului, ceea ce creaza pericole de peste tot.

    Da, sunt de acord ca are eficienta scazuta, asa a fost mai mereu, dar de cand este acesta vreun element definitoriu? Cred ca trofeele aduse prin golurile lui sunt de o mie de ori mai relevante. Poate o va face si la noi si, abia atunci, va reprezenta altceva decat un instrument de marketing in istoria clubului.

    Anyway, imi place ce mult comentezi tu ce se intampla la Juve, cate meciuri de-ale noastre ai vazut sezonul asta?

  83. Karim e în momentul de față golgheterul echipei, și are mai multe goluri marcate decât unii precum griezman, Diego costa, Suarez, Lewandowski, icardi, Salah sau firmino… Ca sa numesc câțiva.
    Și chiar și asa, el a devenit mai mult un playmaker, un inter decât un atacant veritabil.

    Faptul ca nu înscria 30 de goluri pe sezon când era Ronaldo la real era perfect normal.

    Cat despre bale, băiatul ala nu poate juca cu nici un antrenor și pe nici o poziție din teren. El pur și simplu nu e atât de bun. Și-a luat Levi pe el bani de ar trebui sa ne facă vreo 50% discount pentru următorul jucător pe care l-am vrea de la spurs.

  84. După plecarea lui Ronaldo, rolul liderului ar trebui preluat de cei care se presupun a fi cei mai buni din echipă… Modric, bale(cel mai mare salariu), ramos, Kroos, Marcelo și abia apoi benzema. Pana acum, din toți ăștia, Kroos a jucat cel mai bine, și pe alocuri ramos, Marcelo și Karim.
    Modric a jucat penibil în acest sezon, iar bale… De la el încă se așteaptă explozia în al 13 a ceas.

  85. Dar rolul atacantului central care joacă meci de meci care este? Benzema nu a ajutat cu nimic echipa sezonul asta la nivel de marcat, cu sau fara golurile sale este acelasi lucru.

  86. A fost cel mai bun cu Napoli. În meciul cel mai dificil de pana acum. A jucat ezitant la început dar si-a ridicat nivelul de cateva meciuri încoace. De urmărit.
    Asta e citat din tine despre Benzema: “ar fi avut mult mai multe goluri dacă nu juca în aceiași echipa cu Ronaldo”. Cam acelasi lucru.

  87. E golgheterul echipei? Hmm, nu prea pare să conteze. Dacă ar fi asa important, ar trebui să facă ceva care sa împingă echipa din criza. Altfel, a da goluri cand totul merge bine nu inseamna mare lucru.

  88. M-am uitat sa vad si eu cu ce e golgheter. Cate 2 goluri în 2 meciuri terminate cu 4-1 si unul in Super Cupa. Fără gol din 1 septembrie. Bloody brilliant, mate!

  89. nu inteleg cine l-a prezentat ca fiind cel mai bun ever de la juve. dar, din ce am vazut pana acum, e cel mai bun de la juve, IN ACEST MOMENT.

  90. De marcat s-a cam oprit din momentul scandalului în care a fost implicat și a fost exclus de la națională (deși s-a dovedit ca a fost nevinovat).
    Ar fi trebui sa fie lăsat sa plece sau dat încă de anul trecut, dar poate cei de la club știu mai bine… Deși, când ma gândesc la haosul din cadrul clubului, ma îndoiesc.

  91. Ai uitat sa postezi și modul incredibil în care a lovit mingea la începutul partidei când a fluierat arbitrul startul meciului

  92. Daca as fi fan FC Barcelona m-as uita oricum. Ca fan FC Messi probabil n-are sens, ai dreptate:)

  93. Si unul dintre mijlocasii pe care l-as vrea la United… Oare nu merge un schimb cu Pogba? Bine, mai dau si ei 30 de mili acolo, ca le dam un campion mondial… 😀

  94. cred ca glumesti, copiilor din ziua de azi li se pune un telefon in fata cand mananca. cine crezi ca o sa mai vorbeasca de Balaci.

  95. Acuma la modul cel mai sincer, e un gol de manual, care beneficiaza si de o aparare rarefiata. Dar nu e un gol care sa imi ramana in minte, pentru ca nu are nimic unic, goluri de acest gen se marcheaza peste tot. It is just another goal.

    Si asta o spune unul care il apreciaza pe Messi.

    Poate daca golul asta era marcat de unul mai putin obisnuit cu golurile, sa zicem Busquets, s-ar fi vorbit mai mult de el, dar asa cand ai ridicat stacheta sus trebuie sa faci ceva spectaculos ca sa continue lumea sa vorbeasca despre tine. Exemplul cel mai bun e Zlatan – cauta articolul lui Ionut cu 10 goluri memorabile, cate unul la fiecare club pe la care a trecut.

  96. Bai, deci un campion mondial curat curatel nu poa’ sa mai dea omul… Oricum, Rakitic cu Matic si cu Eriksen chiar ar face un mijloc civilizat. Il vreti pe Fred? 😀

  97. Eu ma refeream strict la Irlanda de Nord, practic nu exista decat 3 solutii la asta:
    1. Status quo prin ramanerea UK in EU (unlikely)
    2. Irlanda de Nord in EU custom agreements, border in Irish Sea (iarasi unlikely ca ar insemna acceptul UK de a pierde o regiune).
    3. Hard Brexit deci border. Deci big trouble.
    Ca Brexitul va fi mai mult sau mai putin un succes, evident ca nimeni nu stie ce va fi in urmatorii 10-15 ani. Insa cu siguranta 2 si 3 sunt chestii extrem de grele pe plan politic.
    In dezacord cu ‘britanicii vor Brexit’. As spune ‘o parte a britanicilor’, cei cam fara studii, trecuti de prima tinerete si locuind in afara oraselor mari. E cam si cum ai spune ca romanii sunt toti niste pesedisti, hoti si corupti:)

  98. Sa nu uitam de celebra stire privind ceata de pe Canalul Manecii. Concluzia: continentul este izolat.

  99. Eu recunosc ca nu prea stiu exact ce face EU, de unde si impresia mea ca e un organism de tocat bani care mai si produce ceva on the side, dar in principiu e un loc caldut ptr functionari. Si daca nu e asa, e vina Uniunii Europene ca asta e imaginea pe care o inspira.
    In mare parte nu difera de guverne si parlamente in general, doar ca la EU pare a nu exista accountability, macar un guvern cade dupa 4-5 ani in care n-a facut nimic.
    Populismul nu stiu daca e chiar vina Uniunii, eu zic ca a trecut ceva mult timp de la al doilea razboi Mondial si au prins curaj. Exista o vorba ca ceea ce am invatat pana acum din istorie e ca nu invatam nimic din istorie, pare a fi demonstrata vazand panaramele alea din Italia si ascensiunea neo nazi in multe tari cu populatie in general mult mai responsabila.

  100. La offtopicul politic de lunea, Brexit:) de fapt problema irlandeza a Brexitului si o mea culpa ptr ca m-am contrat candva cu Musafiru’ pe acest topic fara sa am cunostiintele necesare (sau altfel spus, avand doar cunostiintele pe care le au marea majoritate a celor ce traiesc in Anglia, si nu in NI sau ROI).
    Saptamanile astea principalul subiect de discutie in media britanica (si probabil si in cea irlandeza daca nu extinsa la alte tari europene) este the border backstop. Frontiera in Irlanda adica. Ptr cei ce se intreaba what’s the big fuss about it (ca si mine de altfel), iata cateva explicatii sumare care nu vin pe Wikipedia si din pacate nici in surse mult mai credibile gen BBC.
    1. Probabil toata lumea a auzit de The Troubles din anii 1960 pana in 1998 in Ulster (Irlanda de Nord). Marea majoritate a surselor din Anglia prezinta conflictul ca predominant religios sectarian (catolici vs protestanti) de unde si numele dat, Troubles, in vreme ce marea majoritate a surselor irlandeze tind sa reflecte elementul politic (nationalisti irlandezi vs loyalisti unionisti). Prima tabara are ca suport faptul ca acest conflict nu a fost nou, practic a inceput de cand protestantii au colonizat nordul Irlandei prin secolul 16-17 cand se fac primele mentiuni ale clashului celor doua tabere, insa violenta a fost predominanta de cand aripile inarmate si paramilitare ale celor doua tabere au intervenit, fiecare fiind motivata de politic. IRA si Sinn Fein de aspiratia United Ireland, fortele loialiste de apartenenta la UK.
    2. The Troubles este vazuta de multi ca un ‘hangover’ al acordului de pace irlandezo-britanic din 1922 care a lasat portita deschisa nordului de a isi exercita dreptul de a iesi din Irlanda si a ramane sub autoritatea britanica. Acel ‘divide and conquer’ care a tinut imperiul in viata secole intregi si care are partea lui de vina in conflictul palestinian si cel din Jammu si Kashmir. Politicienii britanici de atunci au speculat cu cinism dezacordurile existente intre liderii irlandezi si au impus un ‘opt out’ clause ptr provincia de nord ptr a facilita pacea in zona.
    3. Ramand in sfera facts, Irlanda de Nord e populata de o majoritate unionista/loialista care doreste mentinerea legaturilor cu UK. Aceeasi regiune are o minoritate foarte larga de nationalisti irlandezi care nu se definesc ca si British ci Irish. De unde conflictul escalat cu precadere in anii 70. Punctele de frontiera au fost tinta numeroaselor atentate din partea nationalistilor, fiind vazuta ca un simbol al autoritatii britanice si care desparte insula in doua.
    4. Good Friday Agreement a pus capat conflictului (armat), cele doua chestii primordiale fiind impartirea puterii intre DUP (loialisti) si Sinn Fein (nationalisti) si eliminarea frontierei. Avand in vedere ca power sharing n-a functionat tot timpul, practic eliminarea frontierei a fost cea care a facut posibila mentinerea pacii in regiune. Nationalistii irlandezi nu au mai vazut divizare insulei, practic faptul ca nu a mai existat un punct de demarcatie a fost ca si a avea o United Ireland. Blair si ceilalti politicieni care au definit GFA au pus accent pe EU integration, frontierele si disputele teritoriale fiind vazute ca a thing of the First World War in conditiile in care exista o Europa unita. La fel, a functionat si ptr loialisti care au ramas politic in sfera britanica si parte a Europei unite.
    Now 20 de ani de la Good Friday Agreement cativa politicieni si o masa demanevra de oameni mai putin dotati intelectual si manipulati au decis sa ofere Irlandei de Nord Brexitul. Care Brexit means Brexit. Adica o frontiera acolo in Irlanda intre UK si EU, ptr ca EU are granite cu non EU, nu poate exista altfel. De unde si complexitatea acestui border backstop.

  101. N-a mers cu Eriksen, acum incerci sa i-l dai pe Pogba lui Filotas ptr Rakitic plus 30Mio?:) ntzz ntzz ntzz…

  102. Primele care imi vin in minte:
    La ‘beletristica’, ptr ca explica nostalgia imperiului si e extrem de actuala as recomanda Dominion al lui CJ Sansom (de acelasi autor recomand si Winter In Madrid, foarte buna daca esti pasionat de istorie spaniola din perioada razboiului civil).
    La carti sociologice, Watching The English a lui Katie Fox.
    Istorie, orice e legat de razboiul de 100 de ani ptr a intelege putin de cum s-a format identitatea nationala engleza, ptr ca primul rege care a pornit razboiul sau chiar si Richard LionHeart nu vorbeau de fapt engleza, doar franceza si latina:)

  103. UK e cam a doua economie din EU deci sunt legate, un hard brexit nu va insemna prosperitate ptr o parte in dauna celeilalte. Un armaggedon in UK in mod cert va fi un softer Armaggedon pe restul continentului, dar tot Armaggedon.
    Nu stiu ce solutie de compromis se poate gasi aici, principala problema a Brexitului pe care toti Brexiters incearca sa o puna in plan secundar ptr a nu fi aratati ptr ceea ce sunt de fapt, e freedom of movement. Deci modelul norvegian cade ptr ca nu exista fara libera circulatie a fortei de munca. Modelul canadian e bun ptr Europa, insa in afara de vreo cativa talibani in UK chiar nici printre brexitersi nu e f popular. Brexitersii vor acelasi lucru ca si pana acum, minus freedom of movement si no regulations, lucru care evident ca nu poate fi acceptat de EU. Nu vad sincer cum se pot reconcilia pozitiile si asta ma face f circumspect la viitorul apropiat.
    Apropo, madam Thatcher a fost foarte pro-European, a vrut doar banii inapoi ptr agricultura,ptr ca fermierii belgieni si francezi foloseau cam tot bugetul:)

  104. Haha, si eu o aveam de la aparitie ca devenisem fan CJ Sansom dupa Winter in Madrid, dar am abandonat-o dupa ceva pagini. Am descoperit-o dupa Brexit, cand ideea in sine mi s-a parut ca are sens si se poate transpune chiar in perioada moderna, oameni fixati in timpul Imperiului care nu realizeaza ca prezentul e diferit si diviziunile in opinii in societatea britanica, de aia am zis ca e actuala.

  105. As raspunde si eu la topicul asta undeva, nu stiu unde, asa ca ma iau de Filotas:

    Io ca mare iubitor de Imperiu Britanic, fotbal britanic, Londra etc. (doar sa nu incerce sa ma hraneasca si ramanem prieteni) am sperat in ultimii enshpe ani ca vor pricepe si ei ca o Europa unita e calea catre prosperitatea tuturor din zona. Din pacate ei au vrut intotdeauna sa fie ceva mai speciali, sa-si pastreze ei aroma de imperiu si lira lor sterlina. Plus multele alte concesii pe care Europa le-a facut ca sa fie si britanicii multumiti.
    Nu avem politica de securitate comuna, nu avem servicii speciale si armata europene pentru ca intr-adevar, functionarii europeni sunt o specie de birocratus perfectus care stiu doar sa mareasca birocratia si sa lase rezultatele sa apara candva… intr-un viitor incert si neclar. Dar nu le avem si pentru ca cel mai Gica-contra de fiecare data a fost UK. Care e mereu inspaimantata de cedarea de suveranitate si evident de ideea ca Europa si-ar face o armata comuna sub conducerea… Germaniei. Asta nu suna bine nici macar la 70 de ani dupa, se pare.
    Eu cred ca englezii trebuie lasati sa-si inghita amarul pe care-l vor avea de inghitit dupa Brexit. Si e de vazut daca scotienii, galezii si nord-irlandezii vor fi si ei bucurosi sa guste acelasi amar si pentru cat timp…
    Eu cred ca e sansa Europei sa devina Europa. Cine vrea sa fie in UE trebuie sa cedeze suveranitate, sa inteleaga ca lucrurile trebuie sa se indrepte catre o federatie, pentru ca altfel vechile conflicte vor fi repede repuse pe tapet – sub diverse forme.

  106. 100% de acord cu ce a scris Coys, nu are rost sa insist pe problemele respective. Intamplator oarecum, sunt si eu un mare admirator, ca si bebelak, al culturii/istoriei engleze (minus mancarea, haha, e exceptia de baza), dar ce mi se pare evident in toata discutia este faptul ca multi britanici au ramas ancorati periculos de mult in trecut. Eu cred ca Brexitul (dur) va fi mai rau pentru UK, mult mai rau decat pentru continent, macar pe termen scurt.

    Ce voiam insa sa pun in discutie este continentul. Da, de acord ca si acesta va suferi in cazul unui Brexit dur. Mai putin decat Uk, dar destul. Da, institutiile europene au nevoie de un reshuffle serios dar problema e ca acest reshuffle nu poate porni decat de la membri. Da, trebuie cedata suveranitate, da, trebuie acceptata federalizarea. Vazand ce se intampla prin Europa acum … va fi greu de tot. Curentul e contra unor asemenea modificari, momentul nu este potrivit.

    Despre tehnocratii de la Bruxelles: ce scrii tu e partial adevarat, da, sunt unii aroganti, cum zici, dar sunt si destui care chiar incearca sa faca ceva bun (am si cunoscut dintre ei). Salariile pe care le mentionezi acolo sunt exagerate, acum 5-7 ani am aplicat, eu si sotia, pentru mai multe slujbe acolo. Pana in partea superioara a esalonului birocratic nu exista asa ceva; in partea de jos, la incepatori, nu aveai 10k pe luna, nici pe departe, la mijloc probabil ca te situai acolo, la 10k. Avand insa in vedere cerintele si testarile prin care treceai, sumele nu mi se par exagerate.

  107. Este exagerata si ca medie, am studiat amplu problema, am vazut zeci/sute de anunturi de slujbe, am vorbit cu romani care lucrau acolo. In primii ani, cu toate bonusurile posibile, faceai maxim 5-6k pe luna (erau si slujbe cu 3-4 k), deci nu ajungeai nici pe departe la 100k pe an. Din calculele noastre, ne ajungea un salariu doar la unele slujbe pentru a trai linistiti (chirie, scoala, concedii etc), in multe cazuri trebuia si ca al doilea sa isi gaseasca ceva de munca.

  108. Fa un calcul sumar: daca ai 10.000 de oameni cu 50-70k pe an, cati trebuie sa aiba 30k pe luna (360k total) ca sa urci media la 25k (300 total)? Asta tinand cont ca este o piramida, mai multi oameni pe pozitii inferioare decat superioare.

    Genul asta de false facts demonizeaza gratuit institutiile europene.

  109. 1. De acord. E complex, dar exact cum zici la doi, modelul tre sa fie o adaptare de State Unite.
    2. E o greseala mare sa crezi ca Statele Unite aveau cultura uniforma sau macar limba uniforma. Nu e deloc asa. Statele Unite de sec 18-19 sunt un amalgam de culturi si de limbi, iar in unele zone si azi se simte diferenta foarte puternic. Si dovada cea mai buna de diferenta culturala majora e Razboiul Civil.
    Ce nu aveau ei acolo e istoria nesfarsita a conflictelor europene, care fac in multe locuri imposibila reconcilierea sau foarte usor de redeschis vechile rani.
    Cat despre uniune monetara, fiscala… da, e mult de munca, dar la un moment dat ceva trebuie facut. Alftel va fi la fel de greu si peste alti 60 de ani.
    Dar da, Europa trebuie sa se apuce serios de democratie, pentru ca asta ii lipseste momentan. Si e unul dintre putinele motive serioase pentru care britanicii n-au vrut mai multa integrare si s-a ajung si la Brexit. Cultura politica foarte diferita in insula fata de continent.

  110. Hmm, nu stiu de unde ai datele dar nu par corecte.

    „Administrative costs account for just 6% of the budget, with EU civil servants’ salaries accounting for under 3%. This share has remained stable for some years and steps have been taken to keep costs down. Commission is committed to 1% staff cuts annually (5% in total over 5 years) and decided to apply longer working hours.”

    http://ec.europa.eu/budget/explained/faq/faq_en.cfm

    Bugetul e aici:

    https://www.consilium.europa.eu/en/policies/eu-annual-budget/2017/

    3% din 157.86 inseamna 4,7 miliarde

    Angajatii sunt cam 32.000 (https://europa.eu/european-union/about-eu/figures/administration_en), rezulta aproximativ 150k pe an. Hmm.

  111. E prima data cand caut date concrete, tot ce am scris pana aici era din logica cautarilor trecute. Si daca ar fi 300k media, ar fi pentru ca ar avea un grup mic de oameni sume exorbitante. Asta nu ar insemna ca marea masa sunt niste nababi. Media gasita e conform logicii, cu 3 categorii de functionari, sub medie, pe medie si peste medie.

  112. Imposibil sa aiba chiar si 150.000/an salariu mediu, am destule cunostinte in Comisie si au salarii intr-adevar foarte bune dar nu ajung nici macar la aceasta valoare medie. Sunt sigur ca grosul (ex: traducatorii, personalul TESA, etc), sunt mai degraba spre 3000 euro cu taxe cu tot, adica pana in 50.000 / an, ceea ce face imposibila media din motivele expuse de ursano.

    Apoi, cum rezulta din ce scrie ursano mai sus, din costurile administrative cam jumatate sunt pe salarii, si mai adaug eu ca o buna parte din acestea se duc pe taxe in statele in care sunt institutiile respective.

    Nu am studiat in detaliu, dar cred ca bugetul ala nu e doar pentru salariatii Comisiei (32.000) ci si pentru celelalte salarii – de ex. angajatii Parlamentului European, ai Secretariatului General al Consiliului, posibil si ai altor agentii europene. Probabil bugetul respectiv se imparte la un numar mult mai mare de angajati, ceea ce face si salariul mediu sa fie mai redus.

    Asta nu inseamna ca nu exista unii birocrati platiti mult prea bine pentru ceea ce fac, ci doar ca trebuie totusi sa pastram proportiile. Stiam (info neverificata) ca un membru al Parlamentului European are cam 9.000 euro, probabil cu taxe ar veni cam 15.000 / luna, deci hai sa zicem 180-200 k / an. Nu ne spune ca membrii PE sunt sub medie, si nici macar ca sunt doar cu putin peste medie.

  113. La ce newsletter-uri esti abonat matale? Unu la mana, m-am oprit din citit cand am dat de soccer. Am dat click pe link totusi, si vad data articolului 2 Mai, 2018. Deci care-i pointu? Mai e Irinel cu Bianca?

  114. Pentru a ajunge la suma ta, ar trebui sa fie salarii de peste 20k pe luna in mod generalizat. Eu personal, inclusiv in toate contactele pe care le-am avut, lucrand de vreo 9 ani pe fonduri, nu am intalnit pe nimeni acolo sa aiba peste 20k.

  115. Lol, aceia sunt putini, la fiecare dintre ei sunt macar 10 functionari marunti. Media nu are cum sa fie unde zici tu. De exemplu, ca sa ma refer la ce cunosc foarte bine, judecatorii de care vorbesti tu sunt putini tare, nu stiu daca se aduna 100 de oameni. Iar sub ei, sunt destui asistenti, registratori, grefieri, etc, care sub nicio forma nu se apropie de 20k pe luna.

  116. Da, bugetul e cat spui tu in 2018, dar salariile sunt doar jumatate, asa cum rezulta din link-urile prezentate. Nu am acces la date mai detaliate dar oricum nu se poate dubla suma, cum ar trebui ca sa corespunda cu afirmatia ta.

    Eu nu sustin ca nu poate fi mai bine repartizat bugetul dar suma avansata de tine ca medie de salarii este falsa, pur si simplu. Dublu fata de cea reala. Si nedovedita prin nimic.

  117. Pe de o parte migratie, pe de alta includerea unor state cu etnii foarte diferite – Louisiana, California, Texas… Oamenii aia veniti din Europa cautau libertate politica si religioasa, asta i-a unit in America si de asta le-a fost pana la indemana sa formeze o natiune, cu toate greutatile intampinate. Dar, ma rog, n-as vrea sa fiu prea pedant, nici sa transform discutia asta intr-o dezbatere despre istoria Statelor Unite.

  118. Daca e istoric serios (am vazut CV-ul lui dar trebuie mentionat si faptul ca e destul de vehement anti-UE), ar trebui sa arate si sursa unei informatii. Daca nu ai sursa verificabila, nu ai nici informatie reala.
    Oricum, bazat pe informatiile din link-urile de mai jos, pe experienta proprie din analiza job-urilor vazute de-a lungul timpului si pe ceea ce cunosc si eu, si Radu, in mod direct, ceea ce zici tu ca scrie pare sa nu fie adevarat. Este o realitate de necontestat ca salariile cel putin la primul nivel sunt mult sub acea medie (nu ating nici pe departe 100k/an), ceea ce face sa fie obligatoriu sa existe o mare masa de functionari cu mult peste medie (4-500k/an). Lucru improbabil, oricum o iei, mai ales la partea cu numarul.
    Cat despre ce sume iei in discutie, aici e greu sa tragi o concluzie definitiva: daca sunt ajutoare pentru familie (si exista, le-am vazut si eu cand cautam slujbe), acelea clar trebuie adaugate la salariul de baza. Daca sunt insa cheltuieli aferente pozitiei, de exemplu diurna, as inclina sa nu le includ in venituri. Orice salariat are dreptul la asa ceva si nu sunt incluse in venituri (conform Codului Fiscal roman). Si protocolul este ceva comun pentru salariatii de un anume grad, fara a reprezenta venituri.

  119. Nu am vazut niciodata in documentele despre salarizare ceva despre bonusuri. Nici nu mi-e prea clar pentru ce s-ar putea acorda, doar nu există cifra de afaceri sau profit.

  120. Nu e cazul. Cel puțin la prietenii care îi am acolo. Se vede si in nivelul lor de trai.
    E putin peste 150k. Oricum, eu nu am zis cat e, ci ca sigur nu e 300k cum afirmi tu. Si deocamdata nu ai pus la dispoziție nicio sursă verificabilă ca e macar 200k. Pe net nu am gasit nicio referinta la autorul acela cu privire la salarii. Nici citatul complet nu il avem.

  121. Nu stiu ce surse are dar mie nu mi-e clara afirmația: 300k e medie, e regula sau e varf?

  122. Cunoscând pe Juve, vreau sa zic un singur lucru despre meciul asta: Mou a gresit flagrant tactica in prima repriza. A ales să joace exact ce ne convine.

  123. My 2 cents:
    1. UK nu s-a simtit niciodata in Europa, tot timpul a privit superior continentul. A avut grija sa se razboiasca cu oricine ridica un pic capul si dadea semne ca o sa domine continentul, fie ca a fost Franta, Austria, Germania, Spania. Cred ca doar cu Portugalia au fost mai tot timpul aliati, daca nu ma insel.
    2. Eu cred ca Brexit va afecta mai mult UK decat UE. E adevarat, UE pierde din business, dar pierderea e mai mare in UK: angajati educati care refuza sa mai vina din cauza instabilitatii, companii care se muta pe continent. Pe aici prin Germania astia isi freaca mainile si asteapta ca bancile sa ajunga la Frankfurt si tech-ul la Berlin. Pentru tech am mai auzit de Paris, Amsterdam si Stockholm.

    UK era poarta companiilor pentru Europa: access la piata unica si angajati vorbitori de engleza, asta se poate gasi si in alte parti mai nou.
    3. UE nu e chiar degeaba, iar din ce am vazut in presa britanica este blamata pentru tot ce nu merge bine in UK. Doar ca sunt o adunatura de tari cu interese diferite, viziuni si pozitii diferite. Europa cu 2 viteze chiar exista (as putea spune cu 3) si ce ar merge in DE nu se aplica si in RO sau sudul Europei. Iar ca sa gasesti unanimitate pentru o decizie e destul de greu.
    4. Eu sunt fan al ideii de integrare europeana, ma uit la cei din tarile care sunt in Uniune de mai mult timp: alta perspectiva, mai multa libertate de miscare, mai multe contacte cu alte tari, familii mixte, experiente de viata mai bogate etc.

  124. Daca medianul ala vehiculat de Filotas e adevarat, presupunerea mea e ca nu vine din diurne si cateva G&T pe noapte la Mandarin Oriental, ci din bonusuri.
    Inainte in anul de dinainte de criza financiara, Goldman Sachs a platit in medie bonusuri anuale de 600k ish USD. Mi-e greu sa cred ca portarii si proaspat absolventii de facultate au primit mai mult de 1k, insa not many, but few au luat ceva banuti:) citeam deunazi de un tip care a starnit senzatie in uk ca a luat un bonus de 75 Mio. Iti dai seama ca in firma aia bonusul mediu e probabil mai mare decat la GS pe vremuri:)
    Persimmon e firma si seful a fost foarte dezamagit de bonusul initial de 75Mio intrucat se astepta la 110.

  125. Au noroc cu pasul gresit al Valenciei la tinereii din Berna
    PS acum stiu ca e veche gluma, dar cica cei mai multi suporteri ai elvetienilor sunt in Vatican

  126. Repet ce am zis si mai devreme: eu nu am auzit sau intalnit pe nimeni care sa aiba salariile de care vorbesti tu … Si am avut ceva interacțiuni cu angajați de acolo in tot felul de poziții. Prieteni plecati imediat după facultate, prieteni plecati mult după, auditori, forumuri, nicaieri. Nu zic de 20k, nici de 10 nu am auzit direct.

  127. Nu reiese de nicaieri ca e medie 300k. Exprimarea mi se pare vaga, in cel mai bun caz. Sincer, dacă nu era discuția noastră anterioară, as fi putut intelege din cum scrie ca salariile încep de la 300k, ceea ce este absurd. Mi se pare total irelevant ca si punct de vedere in lipsa unei fundamentari a afirmatiei si tinand cont de faptul că este foarte baga exprimarea. Suna foarte bitter, in acord cu opiniile sale extrem de negative despre UE.

  128. Deci treaba sta asa, sa eliminam eventualele necunoscute din start. Nu urmaresc Juve in Italia, deci cum joaca acolo nu prea ma intereseaza, cred ca diferenta de experienta, adancime si valoare de lot e prea mare intre ei si restul. Sunt mare fan Max si sunt fan Ronaldo.

    Acum, cu meciul de aseara, ce am vazut io.

    Ce mi-a placut:
    1. Organizare formidabila.
    2. Tranzitie aproape impecabila in defensiva, fiecare are spatele celui de langa el, dublaj aproape continuu cu zonele asigurate marea majoritate a timpului de minim o persoana jumate.
    3. Ideea de incepe atacurile cu mingea la picior, din spate.
    4. Pjanic, fara minge. Plasament in mare parte ireprosabil, nas bun pentru spatii.
    5. Ronaldo.

    Ce nu mi-e placut.
    1. –
    2. –
    3. Ideea de a incepe toate atacurile cu mingea la picior, din spate. Au fost cateva mingi pierdute, in zona centrala, intre 16-30m din pase complicate (calcaie) sau inghesuite, Pjanic si Dybala main culprits, sau pase voit aproape dar imposibile (cred ca Bonucci). Asa s-a nascut bara lui Pogba, cu o echipa mai atenta, Juve nu castiga meciu asta, chiar daca ar fi dominat la fel de mult.
    4. Pjanic, cu minge. Neinspirat. mi s-a parut ca a pierdut multe mingi simple, si nu a vazut multe mingi care putea fi jucat altfel si mult mai periculos. Vezi pct 3.
    5. In monentul asta, mi s-a parut ca Ronaldo e total pe alta lungime de unda fata de restul. Mi s-a parut ca a jucat excelent. A avut cateva runs din care, daca restul le-ar fi mirosit, s-ar fi ajuns cel putin in situatie de gol, daca nu la gol. Dybala nu a vazut culoarele ce le vedea Ronaldo. Nici Pjanic. Nu mai vorbesc de Cuadrado, m-a albit tot meciu. Chiar nu au Juve jucator peste el?

    No amu, zi unde ma insel, si/sau, din ce am zis io e doar un one off si nu se intampla repetat. Dar nu cu Frosinone, no disrespect, ci cu ceva baieti mari.

  129. Nu jucam asa mereu dar exista o schimbare de strategie fata de sezoanele trecute in sensul cresterii controlului. Detaliez in raspunsul pentru Tudor.
    Pe de alta parte, Juve ramane una dintre echipele mari cele mai flexibile in privinta sistemului de joc, avem macar 3-5 sisteme pe care le putem juca fluid (433, 3412, 343, 4312, 4231).

  130. One off era in ideea in care, neurmarind Juve zi de zi, mie mi s-a parut ca s-au jucat foarte multe mingi riscante in fata propriului careu si ca Pjanic si mai ales Cuadrado a jucat prost/neinspirat cu mingea.

  131. Am o curiozitate: dincolo de legatura cu CR care nu a prea funcționat si dincolo de golul marcat, cum ti s-a parut Dybala?

  132. In Italia e corect ce spui tu (diferenta de valoare etc), dar cu exceptia meciurilor cu Napoli, Inter, poate Roma si Lazio.

    Analiza tactica a lui Juve trebuie sa porneasca de la ce aveam anii trecuti si de la transferuri.
    Acum 2 ani, cu Dani Alves (primul si singurul an) si Bonucci, incepeam mult atacurile din spate cu mingea la picior. Lor li se alatura Pjanic, la primul an in alb-negru, in rol de regista (un nou Pirlo). In vara trecuta au plecat primii doi, inlocuiti cu Benatia in centru si de Sciglio/Licht pe dreapta (pe final de sezon a fost incercat si Cuadrado). Toti inlocuitorii (existenti in club sau veniti in acel intersezon) nu au calitate de a pasa. La centru a ajuns si Bentancour, un tanar uruguaian care l-a impresionat pe Allegri in antrenamente si a fost pastrat, desi initial parea predestinat imprumutului in alta parte pana se maturizeaza. Bentancour i-a aparut lui Max ca o solutie de inlocuire a lui Pjanic pe termen lung dar in primul an era greu sa dea rezultate. Lipsa de solutii de pasare din spate ne-a facut sezonul trecut sa fim foarte vulnerabili in fata echipelor cu presing sus, mai ales la Pjanic, singurul adevarat regizor al echipei. In partea a doua a sezonului, Allegri i-a facut pe Dybala si Bernardeschi sa coboare mult pentru a-l ajuta pe bosniac in constructie. Oricum, e clar ca Max a cerut conducerii jucatori care sa ofere solutii la problema aparuta.

    Allegri e obsedat de a controla jocul, asta insemnand in primul rand sa nu isi lase adversarul sa aiba ocazii si, in al doilea rand, sa tinem mingea in siguranta (nu neaparat a la Barca dar nici foarte departe). A doua optiune explica transferurile cheie ale verii, si aici nu ma refer la CR. CR e important din multe puncte de vedere dar tactic nu este jucatorul cheie adus. Bonucci si Cancelo isi revendica acest titlu sau, mai bine zis, il impart. Nu e de mirare ca, desi Benatia a facut un sezon excelent in mare parte anul trecut, a ajuns instantaneu pe banca cand a revenit Leo (nu Messi, haha). Bonucci este, probabil, cel mai bun fundas din lume dpdv al pasei lungi si asta e cheie pentru Max atat cand suntem pusi sub presiune prin presing, cat si cand atacam pozitional pentru lansarile in spatele apararii adverse.
    Cancelo, fundasul dreapta adus de la Valencia pe o suma foarte mare, este al doilea punct cheie al echipei in schimbarea de paradigma. Jucator cu tehnica sclipitoare, usor vulnerabil defensiv (dar are de la cine sa invete) si inca „neorganizat” (are nevoie de timp), reprezinta atat o optiune de atac foarte buna, cat si una de iesire cu mingea la picior din aparare.

    In plus, anul acesta Bentancour a castigat experienta (titular tot Mondialul) si il vad si pe el ajutand la constructie. Practic, atacul pleaca din pasa unuia dintre: Leo, Cancelo, Pjanic, Bentancour, ocazional Alex Sandro. Asta inseamna ca vom incerca din ce in ce mai mult sa construim, sa avem controlul.

    Acum revin la analiza ta:
    La placut sunt de acord cu tot.
    La neplacut:
    3. si 4. Da, ai dreptate ca e riscant sa iesim doar cu mingea jos, ca Barca, de aceea am si zis ca Mou a gresit grav prima repriza, alegand sa nu puna presiune pe constructie. Cel putin deocamdata, inca suntem vulnerabili la presingul sus, Cancelo nu e integrat si organizat precum ceilalti, Bentancour mai are de crescut (dar e printre cei mai de urmarit in viitor oameni din echipa), Pjanic (singurul de neinlocuit in acest Juve, parerea mea) are si scapari. Nu mi se pare insa ca a gresit atat de mult precum zici.

    Atentie insa, a lipsit Mandzu, un jucator esential pentru momentele cand iesi cu pasa lunga din aparare, printre cei mai buni din lume la rolul de pivot.
    5. CR nu e inca integrat, total de acord. Colegii vor sa il serveasca dar inca nu il citesc indeajuns de bine. Sunt mecanisme ce se creaza in timp, nu are decat 3 luni la echipa.

    Cuadrado … nu sunt de acord cu tine. Iar Max sigur te-ar contrazice aspru :), e unul din preferatii lui. Are tehnica excelenta, disponibilitate mare la efort, versatilitate (a jucat orice rol pe lateral, inclusiv fundas, si poate apare si in 3-ul din mijloc). A jucat putin in acest debut de sezon, inca nu e la 100%, dar e un jucator important. Ce i se poate reprosa e faptul ca nu ia deciziile cele mai bune mereu. Inca un argument in favoarea sa e ca Max prefera sa aiba in 3-ul din fata cel putin un jucator cu disponibilitate la efort si care sa alerge mult inapoi. Cand lipseste Mandzu, columbianul e primul care se incadreaza in profil.

    Nu prea mi-e clar ce vrei sa zici cu „one off”, eu as da un 9 echipei pentru prestatia de aseara. Mie Juve mi-a facut impresia ca a fortat cand a fost nevoie, cat a fost nevoie, dar nu putem sti ce se intampla cu alta echipa. Cat despre baietii mari, sezonul abia a inceput, echipa face schimbari dpdv tactic si asta cere timp pentru asimilare. In campionat, luna decembrie va fi grea si vom vedea mai bine ce functioneza si ce nu. Pana acum am castigat toate meciurile cu baietii mari (sau aproape mari): Lazio, Napoli, Valencia, United.

  133. Interesant, hot & cold, mi s-a parut ca la un moment dat a devenit frustrat, poate pe baza unor neintelegeri de trasee, si nu numai cu Ronaldo, si si-a pierdut rabdarea.

    Ziceam in sinea mea ca fie Cuadrado, fie Dybala trebuie sa fie prima schiimbare. Dar vezi tu, oi fi io um mare expert in capu meu, dar ar trebui cineva mai expert ca mine la TV sau undeva. Cum ziceam, la un moment dat mi se parea ca, oricat dominau, Juve traia periculos. Si as vrea sa inteleg de ce a schimbat Max prima data doar in 78.

    Bine, as vrea si sa inteleg de ce nu a schimbat Mou deloc, dar imi dau seama ca e probabil de neinteles 🙂

  134. La Mou, sincer, mi se pare ca nu prea avea ce schimba dupa ce a inceput cu o echipa gresita. De ce zic gresita? Pentru ca a bagat in teren mai tot ce avea bun ofensiv (fara a lasa nimic pe banca ca rezerva proaspata pentru atac) dar fara a ordona si un presing in masura sa puna in valoare jucatorii ofensivi. Eu as fi intrat cu 2 inchizatori (Herrera?) plus Pogba (oricum, parerea mea e ca joaca prea jos la United) si in atac cu Rashford, Martial, Lukaku.

    La noi, Allegri schimba in general in atac, mai rar la mijloc (de obicei, cand joaca, Khedira), si foarte rar in aparare. Era evident ca primele doua schimbari sunt cei doi pomeniti de tine si ca primul intrat va fi Berna. Probabil, Max a simtit ca e ok si de aceea a asteptat.

  135. Ca sa fiu cinstit, we’re a bit shit this year, cum ar zice englezul. Cu sau fara VAR vom fi eliminati din grupe in CL.

  136. Potential to fail lol:)
    Serios vorbind am fi putut realiza chestii mult mai mari, insa cu nu spun cine acolo la varf e imposibil. Think small to fail big, asta e adevaratul motto al clubului sub ENIC.

  137. Bayern au fost acuzati pe buna dreptate ca au ucis campionatul german, de aceea sefii clubului au venit cu un plan ingenios, acela de a acorda adversarilor un avans de vreo 10 puncte – altfel spus de a porni cu handicap ptr a face totul sa fie mult mai interesant.
    Daca eram eu manager nu as fi acceptat asta, I have a spine:)
    Juventus pare singura echipa ce a luat in serios ChLeague de ceva ani buni, restul cluburilor sunt in CL ca in Ibiza, to have a blast, dar se imbata prea repede si nu rezista pana la final. Realul se face pulbere rapid la warm-up party la si se trezeste pe la ora 4am exact cand atmosfera se incinge in club, intra fara a plati bilet de intrare intreg dar are parte de best part, cand DJ-ul principal isi face aparitia. Apoi pleaca cu dansatoarele la afters:)
    Asta ca tot facuse Tudor niste analogii cu party-uri din alea vechi de prin anii 80 cand invitai fetele la blues…

  138. Seeing is believing:)
    Crede-ma pe cuvant, we are shit. Nu ca valoare neaparat dar pe ansamblu, adica valoric suntem average dar anul asta nici atitudinea nu e 100% acolo.
    Suntem un fel de Arsenal sezonul asta in vreme ce Arsenal par a fi un fel de Spurs.
    LE: urasc sa am dreptate in ceea ce ne priveste.