Intr-un comentariu recent despre Premier League, vorbeam despre limitările VAR în forma sa actuală: deciziile arbitrilor sunt rareori schimbate, asistenții video verifică doar dacă există o eroare ‘clară și evidentă’ în decizia inițială, iar arbitrii centrali nu consultă niciodată ecranele de la marginea terenului. Toate aceste limitări au ca efect lipsa transparenței și a uniformitatii (situatii similare sunt judecate în mod diferit). Adaugă la asta faptul că o bună parte din arbitrii din PL sunt mediocri (unii dintre ei au chiar dificultati fizice în a ține pasul cu jocul) și devine ușor de înțeles de ce VAR nu este foarte popular în acest moment în PL.

Intenționat sau nu, arbitrii din PL sunt așezați pe un soclu de la înălțimea căruia pot lua decizii care rareori sunt întoarse de VAR.

Mai jos câteva idei care ar putea îmbunătăți – după părerea mea – percepția tuturor despre VAR. Dar înainte de asta, urmăriți video-ul de mai jos, în care arbitrul australian Jarred Gillet conduce ultimul sau joc în liga japoneză, înainte de a face pasul către Anglia:

1. Transmisiunea în direct a comunicării dintre arbitrii în cazul intervenției VAR

Exact, este ceea ce ați văzut mai sus. Inspirată din rugby, măsura este mult mai ușor de implementat în cazul în care jocul este oprit, dar comentarii rapide se pot face și atunci când jocul e lăsat să continue. Această măsură vine la pachet cu subtitrarea live – o tehnologie care exista deja și care ar putea fi eventual ajutată de o întârzâiere de una-două secunde a transmisiunii directe. Aceste subtitrări pot veni în mai multe limbi și ar putea fi afișate în acelasi timp și pe ecranele din interiorul stadioanelor.
Dezavantaje: suprapunerea comentariilor (arbitrii + comentatori), acuratețea subtitrarii, posibilul delay (poate dispărea în timp).
Avantaj: mai multă transparență.

2. Consultarea mai frecventa a ecranelor de pe marginea terenului

Asta ar contribui la coborârea arbitrului de pe soclu. Psihologic vorbind, arbitrului i-ar fi mai ușor să accepte faptul că a făcut o greșeală dacă se convinge cu ochii lui decât dacă îi transmite cineva în cască. Din punct de vedere tehnic, nu este dificil ca ecranele să fie interactive, ceea ce ar permite arbitrului să (re)vadă din mai multe unghiuri și cu încetinitorul faza pe care a văzut-o dintr-un singur unghi (eventual obturat) la viteză normală.

There should be no shame in the match referee saying that he’s missed something. Premier League footballers are fitter than athletes and faster than most runners, so it’s not exactly shocking that middle-aged men can’t keep up with them.

Adam Smith

Împreună cu transmisia în direct a discuțiilor dintre arbitrii, măsura ar îmbunătăți masiv transparența. Priviți cât de bine funcționează sistemul în video-ul cu Jarred Gillet.
Dezavantaj: întârzâieri în reluarea partidei
Avantaj: decizii mai ușor de acceptat pentru suporteri (va crește încrederea că arbitrul a luat decizia corectă).

3. Explicatiile post-joc

Dale Johnson e un ziarist la ESPN care a devenit recent o voce respectată și echidistantă în explicarea deciziilor VAR. A făcut un obicei ca după fiecare etapă de PL să prezinte un rezumat al deciziilor controversate. Cea mai recentă ediție e disponibilă în acest thread, unde Dale explică (printre altele) cum au fost luate deciziile legate de offside.

I’ve said before that I think showing the calculation process is more of a hindrance than a help, and it would be better to show the final result. So, I show here exactly what is happening in the VAR process.

Dale Johnson


Ne putem imagina un raport oficial publicat după finalul meciului (sau de ce nu, chiar în timp real, pe social media) care să detalieze în același mod transparent și pertinent justificarea deciziilor controversate. Interesant este faptul că FA a incercat deja să facă asta; din păcate însă cu rezultate hilare precum armpit-ul (subsuara) lui Firmino în partida contra Aston Villa.
Dezavantaj: costuri
Avantaj: uniformitate; o legătură mai strânsă între deciziile de pe teren și regulament.

Concluzie

Chiar și într-o implementare îmbunătățită, VAR nu va reuși să mulțumească pe toată lumea. Fotbalul este un sport în care golurile sunt evenimente destul de rare (în medie, sub 3 pe meci) – și din acest motiv, bucuria unui gol marcat de echipa favorită este unul dintre cele mai importante momente pentru un suporter de pe stadion sau din fața televizorului:

Goals can be scrappy, they can be emphatic, they can be seen coming from a mile off, and they can occur with no warning, but they almost always carry a feeling of release, of life going right. Hornby called this “the powerful sensation of being in exactly the right place at the right time.”

Sam Knight: The Disastrous Arrival of Video Replay in English Soccer

E adevărat că VAR reduce această senzație de a fi la locul potrivit la momentul potrivit și că suporterii nu se mai pot bucura tot timpul la un gol al echipei favorite. În același timp însă, aceiași suporteri se vor bucura de anularea corectă a unui gol al adversarului, gol care ar fi rămas valabil fără VAR.
VAR este doar o unealtă, care are potențialul de a se îmbunătăți pe măsură ce este folosită. Faptul că VAR afectează experiența urmăririi unui meci este un preț pe care-l plătim cu toții pentru a evita greșeli evidente precum cele din deceniul trecut.

1990 – Italia vs Anglia, finala pentru locul 3
Previous ArticleNext Article