Intr-un comentariu recent despre Premier League, vorbeam despre limitările VAR în forma sa actuală: deciziile arbitrilor sunt rareori schimbate, asistenții video verifică doar dacă există o eroare ‘clară și evidentă’ în decizia inițială, iar arbitrii centrali nu consultă niciodată ecranele de la marginea terenului. Toate aceste limitări au ca efect lipsa transparenței și a uniformitatii (situatii similare sunt judecate în mod diferit). Adaugă la asta faptul că o bună parte din arbitrii din PL sunt mediocri (unii dintre ei au chiar dificultati fizice în a ține pasul cu jocul) și devine ușor de înțeles de ce VAR nu este foarte popular în acest moment în PL.

Intenționat sau nu, arbitrii din PL sunt așezați pe un soclu de la înălțimea căruia pot lua decizii care rareori sunt întoarse de VAR.

Mai jos câteva idei care ar putea îmbunătăți – după părerea mea – percepția tuturor despre VAR. Dar înainte de asta, urmăriți video-ul de mai jos, în care arbitrul australian Jarred Gillet conduce ultimul sau joc în liga japoneză, înainte de a face pasul către Anglia:

1. Transmisiunea în direct a comunicării dintre arbitrii în cazul intervenției VAR

Exact, este ceea ce ați văzut mai sus. Inspirată din rugby, măsura este mult mai ușor de implementat în cazul în care jocul este oprit, dar comentarii rapide se pot face și atunci când jocul e lăsat să continue. Această măsură vine la pachet cu subtitrarea live – o tehnologie care exista deja și care ar putea fi eventual ajutată de o întârzâiere de una-două secunde a transmisiunii directe. Aceste subtitrări pot veni în mai multe limbi și ar putea fi afișate în acelasi timp și pe ecranele din interiorul stadioanelor.
Dezavantaje: suprapunerea comentariilor (arbitrii + comentatori), acuratețea subtitrarii, posibilul delay (poate dispărea în timp).
Avantaj: mai multă transparență.

2. Consultarea mai frecventa a ecranelor de pe marginea terenului

Asta ar contribui la coborârea arbitrului de pe soclu. Psihologic vorbind, arbitrului i-ar fi mai ușor să accepte faptul că a făcut o greșeală dacă se convinge cu ochii lui decât dacă îi transmite cineva în cască. Din punct de vedere tehnic, nu este dificil ca ecranele să fie interactive, ceea ce ar permite arbitrului să (re)vadă din mai multe unghiuri și cu încetinitorul faza pe care a văzut-o dintr-un singur unghi (eventual obturat) la viteză normală.

There should be no shame in the match referee saying that he’s missed something. Premier League footballers are fitter than athletes and faster than most runners, so it’s not exactly shocking that middle-aged men can’t keep up with them.

Adam Smith

Împreună cu transmisia în direct a discuțiilor dintre arbitrii, măsura ar îmbunătăți masiv transparența. Priviți cât de bine funcționează sistemul în video-ul cu Jarred Gillet.
Dezavantaj: întârzâieri în reluarea partidei
Avantaj: decizii mai ușor de acceptat pentru suporteri (va crește încrederea că arbitrul a luat decizia corectă).

3. Explicatiile post-joc

Dale Johnson e un ziarist la ESPN care a devenit recent o voce respectată și echidistantă în explicarea deciziilor VAR. A făcut un obicei ca după fiecare etapă de PL să prezinte un rezumat al deciziilor controversate. Cea mai recentă ediție e disponibilă în acest thread, unde Dale explică (printre altele) cum au fost luate deciziile legate de offside.

I’ve said before that I think showing the calculation process is more of a hindrance than a help, and it would be better to show the final result. So, I show here exactly what is happening in the VAR process.

Dale Johnson


Ne putem imagina un raport oficial publicat după finalul meciului (sau de ce nu, chiar în timp real, pe social media) care să detalieze în același mod transparent și pertinent justificarea deciziilor controversate. Interesant este faptul că FA a incercat deja să facă asta; din păcate însă cu rezultate hilare precum armpit-ul (subsuara) lui Firmino în partida contra Aston Villa.
Dezavantaj: costuri
Avantaj: uniformitate; o legătură mai strânsă între deciziile de pe teren și regulament.

Concluzie

Chiar și într-o implementare îmbunătățită, VAR nu va reuși să mulțumească pe toată lumea. Fotbalul este un sport în care golurile sunt evenimente destul de rare (în medie, sub 3 pe meci) – și din acest motiv, bucuria unui gol marcat de echipa favorită este unul dintre cele mai importante momente pentru un suporter de pe stadion sau din fața televizorului:

Goals can be scrappy, they can be emphatic, they can be seen coming from a mile off, and they can occur with no warning, but they almost always carry a feeling of release, of life going right. Hornby called this “the powerful sensation of being in exactly the right place at the right time.”

Sam Knight: The Disastrous Arrival of Video Replay in English Soccer

E adevărat că VAR reduce această senzație de a fi la locul potrivit la momentul potrivit și că suporterii nu se mai pot bucura tot timpul la un gol al echipei favorite. În același timp însă, aceiași suporteri se vor bucura de anularea corectă a unui gol al adversarului, gol care ar fi rămas valabil fără VAR.
VAR este doar o unealtă, care are potențialul de a se îmbunătăți pe măsură ce este folosită. Faptul că VAR afectează experiența urmăririi unui meci este un preț pe care-l plătim cu toții pentru a evita greșeli evidente precum cele din deceniul trecut.

1990 – Italia vs Anglia, finala pentru locul 3
Previous ArticleNext Article

This post has 123 Comments

123
  1. MichWa @wannipower Replying to @DaleJohnsonESPN

    “It’s actually very simple. If a decision goes against my favourite team, it’s clearly and obviously wrong, and if it is on favour, then it is clearly and obviously correct. That’s a very simple truth in sports and the reason why the VAR will always struggle to be accepted.”

  2. Maxima eficienta la Barca in prima repriza: două șuturi pe poarta, două goluri. Suarez două pase de gol.

  3. “He scores when he wants” 🙂
    Miguel Almiron a reusit dupa:
    26 de meciuri
    47 de suturi pe spatiul porti
    1816 minute jucate in PL

  4. Dupa esecul cu Watford,
    Sjolskaer, vinovatul fara vina, va pleca in maxim o luna!
    Nimic despre Fred si Lingard…

  5. Chiar fără vină? El i-a pus în teren pe Fred și Lingard și le-a zis cum sa joace, da?

  6. @Dorin Moise “Există chiar unele voci care susțin că asociația arbitrilor din campionatul englez (PGMOL) și-ar dori eșecul VAR.”
    Linkul postat duce catre un site al fanilor Liverpool care se intrec in subtitrari de genul: “To give Solksjaer his due, the Red Devils clearly had a plan, which was to disrupt our game as much as possible. I wouldn’t be surprised if he’d told his players to kick, trip and foul us whenever we looked to be putting a move together in order to disrupt our flow. The only problem that they had in doing that was that Martin Atkinson refused to give any fouls against them. It’s difficult to build any sort of rhythm when you’re getting kicked all over the park and not receiving free-kicks but the opposition get a set-piece any time any of their players hits the deck.”
    Chiar?
    Trebuie sa chemam autoscara de pompieri si sa o rasturnam, ca sa coboram la nivelul argumentelor de pe linkul postat in articol?
    (http://www.andcouldheplay.com/do-the-pgmol-simply-want-var-to-fail

  7. M-am vaccinat cu o repriza. Nu ma mai uit la a doua. Mou e un antrenor cu o tactica depășită, deci el e depășit. Dacă are ceva rezultate, e fiindcă are jucători peste medie.

  8. Karma is a bitch! Pe Willian l-a furat Mourinho celor de la Spurs, pe cand antrena Chelsea.

  9. “With the technology they have in this stadium, I would be shocked if they could not pinpoint the individual. That person will be isolated and dealt with accordingly,” Jermaine Jenas told the BBC. “There is no place for it but I want more than an announcement. I do not want them back in the stadium ever again.”

  10. Chiar daca ar fi fost antrenati de un duo Sacchi-Cruyff , Fred si Lingard ar fi jucat doar ceea ce pot…

  11. Efectul Mou: cotonogeala, 1 sut la poarta in prelungirile prelungirilor, degajari lungi, lipsa unui joc legat. Abia astept sa il dea afara.

  12. Cat despre cretinii rasisti din tribuna de la Tottenham: orice masura mai blanda decat excluderea pe viata din stadion e de neacceptat.

  13. Fair point. Sunt aproape sigur ca am mai vazut ideea asta si in alta parte (nu doar pe un site al suporterilor Liverpool), dar nu mai gasesc. Am scos fraza respectiva, nu era asa de importanta oricum.

    That being said, arbitrajul din meciul respectiv (United-Liverpool 1-1) a fost extrem de slab. Aproape de nivelul recentei finale CWC din Qatar

  14. Acum ca a venit si Ancelotti, nu mai poate sa se laude cu “three championships”, cat restul la un loc :))

  15. La fel de slab a fost arbitrajul si la Liverpool vs City, in opinia mea, poate chiar mai slab decat in exemplul dat, United vs Liverpool.
    Pe mine m-au deranjat opiniile gasite pe acel link, le-am considerat partinitoare, sub nivelul articolului tau, pe care l-am gasit interesant, obiectiv si documentat (dovada ca am dat click pe toate link-urile).

  16. Sigur, cu acesti superjucatori precum Dier si Sissoko la mijloc si eu ma intreb cum de nu batem tot.
    Care sunt jucatorii aia peste medie? Aurier, Gazzaniga, Dier, Sissoko, Winks?…

  17. Declaratia despre Rudiger e absolut ok, unde e hiena? Rudiger a exagerat in mod evident ptr a scoate un rosu la un fault care nu necesita asta, sper ca ‘rosul’ sa fie anulat precum s-a intamplat si la cel cu Everton.

  18. Cam greu de sustinut ‘cotonogeala’ cand raportul faulturilor a fost un modest 9-11. Tu ai vazut meciul?
    Chelsea au avut 3 suturi la poarta, nu e ca si cum a fost un nonstop onslaught.

  19. Nu e neaparat vorba de “cotonageala” cat de un anumit spirit negativ, incarcat de frustrare si violenta mocnita, pe care Mourinho il aduce in mentalul echipelor sale si care se vede cel mai bine cand acestea pierd. Poate suna abscons, dar e vorba de un sentiment pe care l-am incercat de mai multe ori privind unele meciuri ale echipelor antrenate de el. Un fel de ura pe care o simti latenta si in jocul echipei (si care in final i se intoarce impotriva). E poate un bias si e cam repede sa tragem concluzii, dar e modul in care eu imi explic cum, dupa un astfel de meci, Spurs mi-au devenit deodata insuportabili – pana de curand imi erau chiar simpatici.

  20. Eu am mari îndoieli ca nazi salute în tribuna ar trece neobservat și nesanctionat. Hissing poate.

  21. Aia e o declarație blândă în galeria lui Mou. O sa mai vină și altele mai…

  22. A durat ceva cumintenia lui Mourinho, dar si-a aratat fata de hiena la declaratia despre Rudiger.

    Si cand era pundit l-a atacat subtil pe Lampard spunand ca el in 2004 a avut o responsabilitate si o presiune mult mai mare, fata de Frank acum. Din nou karma :))

  23. Spurs au avut meciuri mult mai dure si asta e unul din motivele ptr care Poch a fost extrem de iubit, ptr ca ne-am transformat in primii ani din acea echipa de ‘simpatici’ bullied de toti adversarii intr-una de tough guys.
    De cand a venit Mourinho f putine s-au schimbat, timpul fiind scurt evident. In loc de dominarea sterila din ultimul an Poch am trecut la un joc direct cu poate mult prea multe mingi bubuite, dar cand Dier siSissoko nu fac altceva decat pase inapoi sau laterale evident ca fundasii sunt tentati sa hoof the ball. Vezi analiza spot on a lui Jenas dupa victoria mincinoasa cu Wolves.
    Referitor la rautatea echipei sub portughez e doar ‘confirmational bias’, te asigur eu.

  24. Mounts si Kovacici SUNT trei clase peste Dier si Sissoko, oricine i-ar managerui. Deci Poch si Mourinho sunt niste ageamii, iar Lampard e the new Guardiola or Sacchi?

  25. Hihihi… Mie-mi place de tine când te ambalezi. Chiar 3 clase? De ce nu 2 sau 4?

  26. Complet de acord atata vreme cat se dovedeste acest lucru. Ar fi evident naiv sa-mi inchipui ca Spurs e un club ferit de rasism, e o problema a societatii si nu a fotbalului si e imposibil ca sa nu existe rasisti care sunt in acelasi timp si ‘suporteri’ afiliati la un club de fotbal.
    Daca insa nu se va gasi nimic incriminant gasesc potrivit ca cei de la club sa considere legal action impotriva celor care au declansat scandalul fara probe.
    Vorbind cu cineva care a fost la meci ieri, toti cei din sectorul respectiv au crezut ca anuntul repetat de 3 ori se referea la constant hissing si nazi salute al fanilor chelsea.

  27. Acum am văzut ce a făcut Gazzaniga. O intervenție fără perdea prin care vrei să-ți sabotezi echipa.

  28. Nu duritatea luptei ma deranjeaza pe mine, ci o anume frustrare si violenta gratuita, amplificate serios cand sunt combinate cu neputinta.
    Pe de alta parte, judecatile astea vin din felul de a privi al fiecaruia si ce eu numesc violenta gratuita, altcineva apreciaza ca fiind lupta si implicare. Sa mai asteptam.

  29. A statment on the club website reads: “We are able to track every fan via the cameras and have spent many hours reviewing CCTV footage.

    “We have engaged lip readers to study the footage and contacted Chelsea for further information from their players.

    “We have also taken statements from other parties present at the time. The police will be reviewing our evidence alongside us.

    “Please be assured we shall be exhaustively investigating this matter.”

    The statement continued: “This Club has a proud track record of anti-racism work across all our communities and we are determined to ensure that we conduct a thorough investigation.

    “Any fan found to be guilty will receive a lifetime ban.”

  30. Lupta împotriva rasismului e esențială dar incep să apară cazuri în care unii se plâng degeaba, vezi și situația de la Romania Suedia. De urmărit în viitor, care sunt cauzele și efectele.

  31. Am văzut o repriza și mi-a fost de ajuns. Putea fi raportul și 6-18 aceeași părere as fi avut-o. Chelsea joaca mai tare decât media de vreo 15 ani. Spurs nu jucau. Dar ieri diferenta a facut-o felul în care pasau. Acolo a fost un mare decalaj. Sistemul de joc i-a făcut pe Mount și Kovacic sa para cu 2-3 clase peste Sissoko și Dier deși bazat pe antecedente nu te așteptai.

    Si la cotonogeala as pune și cele 3 galbene luate în meciul cu Wolves strict pentru faulturi contra lui Traore, faulturi f intenționate. Dar cel mai mult m-a oripilat faultul lui Dele la Kovacic. Eu tot cred ca “good” Dele poate exista și fără “bad” Dele. Nu sub Mourinho bineînțeles.

  32. Si io sunt cu musafiru aici. Astept sa il vad pe Fred in orice echipa a lui Sacchi, ca a lui Cruyff nu mai exista.

  33. Pe 24 si 25 nu e niciun meci? Parcă anii trecuți era împrăștiată etapa pe mai multe zile

  34. Deci s-au uitat pe toate inregistrarile si cum banuia toata lumea de a fost la meci in sectoarele respective 251/252 nu s-a gasit nici un monkey chants. Acum nu il acuz pe Rudiger ca a jucat cartea rasista intentionat ci cea mai plauzibila varianta e ca nefiind native speaker a interpretat gresit chantul “who let the Yids out” (dupa Who Let The Dogs Out) crezand ca e monkey chants.
    Ce e inexcusabil e totala lipsa de profesionism a mediei britanice care a sarit in bandwagon fara o simpla proba, alta decat ca Rudiger i-a zis lui Azpilicueta ca a auzit monkey chants. Clubul ar trebui sa ia foarte clar o atitudine dura aici mergand pana la daune ptr ca e un abuz la adresa Tottenham Hotspur FC.
    LE: statementul clubului dupa ce a consultat si lips readers.
    https://www.tottenhamhotspur.com/news/2019/december/club-statement-1/
    Back to Chelsea&media outlets to explain themselves.

  35. The standard approach for coping against the threat of a 3-4-3 down the flanks is to match that system and deploy wing-backs against wing-backs, and while this would have meant Mourinho temporarily playing someone out of position at wing-back, he had no hesitation of using Lucas Moura there later in the game.

    “There was also the option of introducing substitute Danny Rose, more of a natural in that position. Although it’s rare to see tactical changes in the first half, Mourinho was once regarded as a manager who successfully made decisive early tactical switches. Here, he waited until the damage was already done, and seemingly had no response to Chelsea’s surprise system, despite it being obvious from the team sheet that Lampard was fielding a five-man defence.”

  36. “Edinson Cavani has reportedly agreed a three-year contract to join Atletico Madrid”
    Pacat. Un jucator care se potrivea in PL si e foarte trist ca nu il vom vedea vreodata. Are 32 de ani.

  37. Daca nu mi s-ar face greata, o idee (tardiva acum) mai buna decat boicotul ar fi sa analizez saptamanal “opera” lui Mou, sa gasesc (usor) argumente si sa termin fiecare articol cu #Mouout. Chiar si la victorii sau trofee 🙂

  38. Fred poate juca in echipele lui Nea Mircea, gen Shaktar, Corvinul sau Brescia. Shaktar Donetsk si Corvinul nu il au in comun doar pe Mircea Lucescu, ci si combinatul metalurgic… In mod cert Fred nu este din otelul din care au fost facuti Fernandinho, Ilsinho, Willian, Duglas Costa etc.
    Si la Brescia, patronul Corioni avea combinat! Ăla care a sponsorizat Ministerul de Interne in ’89, cand dupa un celebru Dinamo-Steaua 3-0, galeria scanda: Saniplastu’ italian /Bate Fordu’ american…
    Ma opresc, incep sa driblez precum Fred si sa fac faza defensiva precum Jardel, primul brazilian pe care si l-a tras nea Mircea…
    LE: coloana sonora a comentariului a fost asigurata de Veta dos Biris.
    song1: “Doamne ocroteste-i pe brazilieni”
    song2: “Treceti batalioane braziliene Donul”

  39. Acum am vazut faza cu Gazzaniga si M. Alonso. Arbitrul a dat uluitor fault in atac in prima faza. Dupa o faza ca asta trebuie sa te lasi de meseria asta daca tie iti trebuie VAR pt asa ceva.

  40. Si mie mi s-a parut o ciocnire in care atacantul a fost la fel de vinovat cu portarul. Nici unul nu avea treaba cu mingea, portarul a sarit cu piciorul si atacantul cu palmele in fata portarului, iar mingea era total in alta directie.

  41. Gasesc fascinant cat de multi ar vrea sa creada in veridicitatea povestii lui Rudiger. My take on this: ptr ca a trisat exagerand un fault ptr a provoca eliminarea unui coleg de breasla, fundasul lui Chelsea a fost abuzat (nu rasial) asa cum se intampla peste tot in Anglia cu Cheat si un cor de fluieraturi la fiecare atingere de balon. La in moment dat presiunea a devenit mult prea puternica si a crezut ca aude monkey chants. Ii dau benefit of the doubt ca nu a scos intentionat the rasist card.
    Changul respectiv e cantat fara un moment anume in joc iar Rudiger nu a reclamat instantaneu ‘the alleged rasist abuse’.
    In other news, rasisti au fost la meci, dar asa cum era de asteptat, de partea cealalta:
    https://www.theguardian.com/football/2019/dec/23/chelsea-supporter-arrested-for-racially-abusing-tottenhams-son-heung-min

  42. Ce vina a avut fotbalistul lui Chelsea? Singura lui vina a fost ca nu a avut sistem de franare ABS, montat pe crampoane. Portarul se duce direct in el, cu piciorul sus, el pune mainile pentru a amortiza contactul. Penalty indiscutabil, fază de pus in manual.

  43. E un atac la fel de agresiv precum cele la adresa jucatorilor Barcelonei din anii lui de glorie. Si e penibil ca aduce acel rosu ca scuza pentru meciul pierdut cand Tottenham era deja condusa cu 2-0.
    Cat despre Son, inteleg ca e un jucator foarte important pentru Spurs si ca suporter nu-ti doresti ca el sa lipseasca dar de ce sa aiba el tratament diferit la cartonase rosii? Normal ar fi sa lipseasca o etapa.

  44. Mi s-a parut ca vrea sa loveasca mingea cu piciorul, dar nu ajunge. Atacantul a cautat contactul si l-a lovit pe portar in fata. Daca ti se pare ca o lovitura in fata e ok si un picior ridicat nu, atunci eu nu sunt de acord

  45. Pai daca ne uitam la faza, atacantul nu era in posesie, ci portarul era mult mai aproape de minge, pe care a incercat sa o respinga cu piciorul. Mie mi se pare ca posesia e a portarului, macar virtuala.
    Acum, modul in care a incercat sa respinga e ciudat, pentru ca a ratat mingea, si atacantul a venit in viteza. Intrebarea mea pentru atacant e de ce a intrat asa in viteza, avand in vedere ca era deja de secunde bune in alergare? Credea ca va trece prin portar?

    Deci ciocnirea mi se pare inevitabila, si inteleg de ce arbitrul ar fi considerat fault in atac. Inteleg si de ce voi vedeti penalty clar, doar ca pt mine nu e o faza clara deloc.

  46. Mourinho ar fi in stare sa spună despre Carletto ca nu are La Liga in vitrina de trofee personale, in care are UCL-uri mai multe decat United..

  47. Normal ar fi sa lipseasca trei etape daca faultul respectiv e de rosu.
    Insa nu e de rosu, e carbon copy cu Gomes cu diferenta ca portughezul s-a accidentat foarte grav iar germanul a simulat. Arbitrul nu a acordat rosu, ci doar incompetentul de la VAR dupa simularea lui Rudiger.

  48. Reacția lui Rudiger după intervenția lui Son împarte suporterii în câteva categorii:

    -realisti care știu ca asa ar proceda orice fotbalist de la orice echipa, inclusiv cea ai cărei fani sunt

    -naivi care cred ca mai exista fotbaliști care nu folosesc orice metoda care le creează avantaj, excepție făcând cazuri excepționale în care viteza unei faze duce la uitarea unor norme general acceptate gen “fault tactic”

    -fanatici care cred ca clubul lor e cel mai curat, sau oricum sigur mai curat ca celelalte

    Mai sunt și altele mai gri sa zicem. Aștept completări…

  49. Despre ce atacant vorbesti? Marcos Alonso este un wing-back. Alonso urmareste balonul, dupa un sprint de peste 20 metri. Cand observa ca portarul ii iese in fata, incearca sa franeze, pune mainile inainte ca sa atenueze impactul. Crede ca nici un Gattuso sau un Roy Keane nu ar fi cautat un astfel de impact.

  50. Daca portarul ar fi lovit primul balonul atunci ar fi fost fault in atac. Cata vreme portarul nu loveste balonul, ci adversarul, e penalty clar.

  51. @disqus_dcpm0nzOfj:disqus De ce ar fi nevoie de probe, in Premier League, in cazul alegatiilor despre rasism? Inca este proaspat cazul John Terry versus Anton Ferdinand, cand justitia l-a achitat pe Terry din lipsa de probe, dar FA l-a pedepsit?
    Mentionez ca intreb pentru un prieten, ca sa nu fiu banuit de simpatii nepotrivite…

  52. Felul în care Tottenham a gestionat situația a fost foarte bun mai ales din perspectiva unui viitor în care vor mai apărea situații și mai delicate datorate atmosferei create de Mou:
    -nu au menționat deloc credibilitatea și “vina” lui Rudiger
    -au explicat f clar ce masuri vor lua și care vor fi consecințele
    -au arătat f clar ca vor lucra împreuna cu politia și vor lua în serios informațiile furnizate de Chelsea
    -au acționat și comunicat ce au făcut cu cel care a aruncat către Kepa cu paharul
    -nu au menționat deloc suporterii lui Chelsea și incidentul care a dus la arestarea unui suporter (important amanunt: chiar suporterii Chelsea au contribuit la prinderea faptasului – bravo lor!)
    – au făcut apel mereu la suporteri sa vina sa aducă informații dacă au – atât acum și în viitor lucru foarte important pentru a descuraja viitoare manifestări

    Până acum e bine. Dar ma aștept sa o dea în bara, ca deh și ei “e” oameni…

  53. Faultul lui Gazzaniga.
    După o examinare atenta a creierului s-a ajuns la concluzia ca e un efect ascuns al atmosferei Jose 🙂
    Adică “pe ei și pe mama lor”, combinat cu “mingea trece omul nu” și “decât sa plângă mama mea mai bine a lui”. Astea nu pe fata, ci prezentate asa corporatist combinat cu blah blah modern tactic fotbalistic. Modern acum vreo 15 ani.
    Vine mingea aia cam neclară. Gazza are trei variante: iese și trece prin fata lui Alonso în asa fel încât sa îl încetinească fără sa îl atingă și Alonso nu o mai ajunge, respingea mingea cu mana sau respinge cu piciorul (ultima e cea mai proastă idee dpdv statistic).

    Își schimba ideea pe la mijlocul acțiunii, dându-și seama ca dacă lovește cu piciorul poate sa îl “atingă” sănătos și pe Alonso (aici e efectul Jose). Normal ca ratează mingea, era și o poziție cam dificilă pentru un portar cu joc de picior sub medie. După care întra ca boul în Alonso. Total neintenționat. Penalty clar. Deși inițial idioțenia alegerii ridica mici semne de întrebare.

  54. Craciun fericit anglofililor, va doresc sarbatori fericite alaturi de cei dragi!
    @romi@Romi999:disqus sunt un pic de liber zilele astea si as scrie si eu un ceva pt situl asta, dar nu ma descurc deloc sa dau de adresa ta de mail. Ma poti ajuta te rog?

  55. De abia astept!
    Pe mine m-a inspirat comentariul tau despre Fred si echipele lui Cruyff si Sacchi, am insailat cateva aberatii pe care le voi impartasi aici, cu voia moderatorilor…

  56. Înțeleg punctul tau de vedere dar faza se judecă astfel: daca ambii atacă mingea și niciunul nu o lovește, se consideră fault in favoarea celui care putea urmări în mod natural mingea, in cazul de față atacantul. Ce am vrut dar nu am făcut nu contează decât în aprecierea intenției pentru stabilirea sancțiunii disciplinare.

  57. Mou a ajuns vai de capul lui. Nu imi imaginam o asemenea decadere intr-un timp atat de scurt. In general performantele antrenorilor mari scad pe masura ce inainteaza in varsta, dar la el e o catastrofa.

    Probabil urmatorul job va fi undeva in Turcia sau Japonia, dar nu cred ca ii poate face fata nici lui Sumudica. E total depasit de realitatea curenta a fotbalului si nu mai stie ce sa faca.

  58. Curios cum si Mou si Poch au ajuns vai de capul lor dintrodata:)
    Si foarte curios cum Winks/Sissoko/Dier sunt considerati fotbalisti peste medie…
    Am avut o revelatie azi, desi consider ca singurul obiectiv realistic al acestui sezon a ramas sa terminam peste Arsenal in clasament, totusi comparand loturile pe hartie nu stam mai bine decat ei decat la cei doi fundasi centrali, in rest e close contest sau sub ei. Anyway, on the brightside nu cred ca avem cum sa retrogradam sezonul asta, sper sa nu na hazardez:)

  59. N-o fi jocul lui Tottenham extraordinar dar mie mi-au placut mult ca atitudine jucătorii. Nu le poti reproșa nimic din punct de vedere a angajamentului. Au alergat Kane si Dele de exemplu până la epuizare.

  60. *saturnalii
    Nu prea am mai văzut de un deceniu ceva legat de Creștinism să fie mainstream de Crăciun. Vreo 80% este vorba de tradiții romane sau germanice, tras chiulul la căldură, marketing. Un lucru bun

  61. Alte categorii de suporteri ar fi:
    – “obiectivii”, cei care stiu ca nu trebuia sa il faca knockout pe Rudiger, nu era necesar sa il prindă in plin, pentru a fi “punctată” lovitura cu un cartonaş roşu.
    – “ipocritii”, cei care judecă fazele diferit, in functie de tricoul imbrăcat de cel in cauză. Daca e in favoarea echipei favorite e corect, dacă o face adversarul nu e. Acestia sunt cumva diferiti de “fanatici”.

  62. Și fix după replica asta apreciază intenția lui Lamela de a juca 10-15 minute dacă e nevoie de el in condițiile in care a lipsit 2 luni.

  63. Nu știu când a semnat, dar chiar nu contează cu cine joaca și, probabil, și trecerea de vârful de forma fizică?

  64. Penibil pentru fundas, in rest e un hent clar, care nu necesita analize. Fotbalistul lui Leicester se duce usor spre minge, care ii atinge antebratul.

  65. Am mai zis și de alte ori, regulamentul e clar dar parca jucam pe maidan “orice mana e henț”

  66. Pai dupa ce a semnat au pierdut 8 puncte, cam tot atatea cate au pierdut in precedentele 16 etape. Prabusire.

  67. Se intampla acum! Cei interesati pot vedea pe Old Trafford un nou episod cu Fred, Barney, Wilma, Betty si ceilalti Flintstones… 1-0 pentru United (Newcastle United).

  68. Când ai odată timp vezi cum joaca cu mâinele Aldewereild. Dacă și el va face vreodată henț atunci regula e proasta. Dar sunt șanse cu 90% mai mici decât la alții care nu au grija cum țin mainile.

  69. “As her mother put the final touches to the turkey, Rosina, 20, was sitting with her nan and brother at around 6.30pm when they heard a “massive bang” outside their home in Balham, south London.Michail Antonio, West Ham’s forward, had driven an Italian super car into their bin shed.The 29-year-old was still dressed as a snowman, having put on the outfit earlier in the day and posted a video of him singing “Walking in the Air”, the theme of the 1982 animated film “The Snowman”, on Instagram.” https://uploads.disquscdn.com/images/231a0f3487dd063ae710dd1d4a323ff9c2ca04f8cf46f697b004e9c2b68eb2a4.jpg
    https://uploads.disquscdn.com/images/dfe2090bacd69ad40a77038bccddb1a7bdca458bf562e1845317c9670f84221b.jpg

  70. Alexander Arnold magistral aseară(mă uitam aseara la meci împreună cu juniorul meu si eram amândoi fascinați de minunățiile lui), iar Liverpool exact asa cum incepe cronica meciului in Gazzetta dello sport: troppo forte.

  71. ‘Course, eu zic ca ar trebui vreo 30 manageri/sezon, football manager ar fi una din meseriile cu cel mai mare ‘skills shortage’ in Anglia…

  72. Cred ca au amândoi cam acelasi numar de pase de gol anul ăsta, doar ca omu nostru de la Liverpool e fundaș dreapta. Incredibil.

  73. Asta spune multe despre valoarea PL daca singura echipa in stare sa sparga duopolul fruntas trebuie sa fie condamnata sa piarda meciurile cu cele doua.

  74. Greu meciul pentru City. Dacă nu marchează încă un gol nu cred ca pleaca cu 3 puncte de aici. Nu joacă Wolves mare lucru dar strict statistic dacă arunci vreo 30 de mingi prin careu pe acolo f.probabil una o sa intre in plasă.

  75. Si schimbarile lui Pep…greu de inteles. Are o echipă care nu prea stie sa se apere dar totusi a facut numai schimbări defensive si i.a adus pe Wolves peste ei.

  76. Nu, asta spune ca variabila pe care o descrii tu (înainte / după semnarea contractului) nu e nici pe departe singura care explica diferența de rezultate. Cu City nu am văzut meciul, dar cu Liverpool nu au jucat rău, pur și simplu ne-au prins într-o dispoziție excelenta de joc. Nu cred ca exista echipa care sa ne ia puncte ieri.

  77. S.a repetat datorită faptului că s.a miscat portarul nu? Ca de intrat în careu nu a intrat nici unu de la portocalii

  78. Ndombele și Eriksen se ciocnesc si Norwich scapa pe contraatac. Asa era tactica 🙂