Că și preambul la cronică, am citit deunăzi în mult hulitul GSP un articol semnat Radu Cosasu, Stralucirea unui eseu, și mi-am adus aminte exact marele ‘of’ al tatălui meu – Dumnezeu să-l ierte – cel care m-a introdus de mic în acest sport. Parcă aud și acum comentariile de după meciuri cu vecinii de scaun sau de televizor: ‘Am învins, dar nu știm să jucăm domnule, nu știm altceva decât rolling mol (sic), tușă și șut, ați văzut ce frumos joacă francezii la mână, noi de ce nu încercam măcar? Cât o să meargă cu acest stil?’ Oarecum straniu pe vremea aia să nu știu ce înseamnă un 11m (fotbalul l-am descoperit ulterior), dar să știu ce e un rolling mol (sic) și o grămadă.
Au trecut anii de atunci și după 30 și ceva de ani o să văd din nou un meci al României pe viu, Canada la RWC2015. S-a potrivit bine, e cred prima mea săptămâna completă ‘on the bench’ în 16 ani de consultanță, altfel ar fi fost greu de conceput să petrec o zi de marți în Leicester. Recunosc că mi-a cam tremurat mâna dimineață citind mailul de servici așteptând să găsesc fatidicul mesaj care să mă anunțe că încep un alt proiect, dar n-a fost să fie. Așa că am putut să savurez un mic dejun de rugbist pe fond sonor de Ibiza Sonica, un scurt drum la gym și la 1 trecute fix eram în metroul spre St Pancras. Gara e relativ goală, nu e ca și cum s-ar înfrunta All Blacks și Wallabies. Realizez că e prima oară când calc în St Pancras după vreo 12 ani, unul din multele proiecte de regenerare reușite din Londra, altfel arată acum față de începutul anilor 2000 când puneam piciorul prima oară în zonă într-unul din cluburile dispărute de mult, The Cross, un club de altfel senzațional, dar un fel de insulă într-o mare pestriță de beggars, homeless, drug addicts și pimps. King’s Cross-St Pancras-ul de astăzi e ‘home of Eurostar’ iar kebab shop-urile și chippies-urile de pe vremuri au fost înlocuite cu upscale coffee shops and bars.
Ajung la Leicester după o oră și deja mi se face un somn de nedescris, parcă aș fi la serviciu. Rezist tentației unei alte cafele și mă grăbesc spre stadion cu o poftă mare de o bere. Drumul e foarte ușor, la fiecare intersecție sau trecere de pietoni e plin de voluntari RWC care te îndrumă. Plus că e deja un grup consistent care are același traseu. Citisem pe forumul planetaovala.ro înainte de meci dorința cuiva care spera să plouă la oră meciului să pună în dificultate jocul la mână al canadienilor – ploaia frate cu românul cam la orice sport, nu? Din păcate nici un semn de ploaie, e un soare strălucitor. Domină tricourile roșii – se vede că nici canadienii nu sunt un rugby nation, 90% au tricouri care pot fi purtate la orice eveniment sportiv, sau chiar Montreal Canadiens, Canada Lacrosse Team sau marele sacrilegiu, observ o pereche el purtând un tricou indefinit pe care scrie Canada și ea un tricou Arsenal? Yuk…Incerc să-mi închipui un australian care merge la rugby union cu un tricou Rabbitohs sau cu șapca de cricket. Puține tricouri galbene și am primul șoc, marea majoritate a celor ce au ca accesoriu un steag tricolor sunt localnici, în bună tradiție britanică susținători ai underdogs. Cumpăr și eu un steguleț al României împreună cu o pereche mai în vârstă care poartă mândrii culorile echipei locale Tigers, una dintre cele mai de success din Anglia. Stadionul e chiar aici – oare? Alarmă falsă, e stadionul de rugby al Tigers-ilor, mergem în continuare trecând pe lângă universitatea locală De Beaufort, una din cele mai apreciate din UK. Si iată și stadionul de fotbal, home of Leicester City, genuine PL contenders cum ar zice un coleg forumist. Multe postere DHL pe care le văzusem și la TV cu ‘Try’, caut una cu ‘Scrum’ însă nu găsesc, mi se pare mai potrivită stilului nostru de joc. Văd la un moment dat una cu ‘I love ruck’ – that’s the spirit, nu mai pierd timp în afară și găsesc repede intrarea – am chef de o bere. Inăuntru dezastru – văd doar Heineken. Deja mă împac cu ideea că îmi voi luă o cup of tea, însă ajuns la casă remarc și John Smith’s deci sunt sorted, cu paharul în mână mă îndrept spre tribună, la rugby merge să intri cu berea spre deosebire de fotbal unde ar fi carnagiu.
Stadionul e micuț, mi se pare chiar mai mic decât WHL (bifat prima referire la Spurs pentru Tudor). Remarc că pe jumătatea unde se încălzesc ai noștri e înnorat în vreme ce pe jumătatea de încălzire canadiană e soare puternic, predestinat. Au apărut și suporterii stejarilor, mai vocali decât canadienii și dotați cu tricouri de rugby (mea culpa, îmi imaginasem că o să văd nelipsitele treninguri Bergenbier, fanii români de rugby au însă mult mai multă clasă decât omologii lor suporteri ai naționalei de fotbal). Pe ecranul mare apare un pundit care seamănă de la distanță cu Robbie Savage, wtf? Ințeleg că e expert în toate, dar nici chiar așa, dacă tot căutau ceva local de ce nu the Walkers legend? Misterul se lămurește însă, și răsuflu ușurat, e o fostă legendă a Tigers-ilor care a jucat 200 de meciuri pentru ei, numele nu l-am reținut. Se fac prezentările și opinia generală e că arțarii sunt favoriți. Oare? Incălzirea echipelor e oarecum ciudată pentru unul de nu își face veacul pe la rugby, am pentru prima oară senzația pe care o are probabil un ‘fan’ asiatic sau nord-american la warm-upul de dinaintea unui meci de fotbal. Abia spre sfârșit canadienii încep un warm up bazat pe înaintarea la mâna, în partea cealaltă noi antrenăm grămada. Apoi ‘rosii’ încep exersatul placajelor utilizând niște chestii de cauciuc, îmi vine involuntar în minte imaginea pe care mi-a instaurat-o un coleg neo-zeelandez care mi-a zis că aia ai lor se antrenau pe vremea amatorismului în anii 80-90 tackle-uind copaci. Realizez că nu cunosc nici un jucător pe teren așa că voi face referire la ei cu numerele de pe tricou.
Echipele ies pe teren și se cântă imnurile. Cel canadian neintonat de nimeni din jurul meu în ciudă aglomerației de tricouri Montreal Canadiens și Canada Lacrosse. Al nostru, mai lung cu o strofă ca întotdeauna, de ce nu scurtăm repetiția aia absolut inutilă la care lumea mormăie întrucât nimeni nu mai știe versurile la a doua strofă e peste puterea mea de înțelegere. Incepe meciul extrem de bine pentru noi, dăm de pământ cu grămada lor ceea ce îi smulge o exclamație de admirație vecinului de scaun, purtător de tricou All Blacks (asta nu spune multe totuși, e ca tricourile cu Brazilia sau Barcelona la fotbal). Insă e doar un foc de paie, canadienii domină cu nonșalanță și ne întind pe toată lungimea terenului, ba încă cel cu numărul 14 de la ei trece ca prin brânză prin defensivă noastră chiar pe centru. Ratează o lovitură de pedeapsă exact din față mea, mi se păruse foarte aproape, însă obțin una în poziție central și fac 3-0. Noi jucăm lamentabil, numărul 12 e groaznic cu loviturile lui de picior, ce e asta? Galben? Nuuuu…Ma uit pe reluare, nu înțeleg și odată cu mine nici vecinul de scaun care pare mult mai în the know. Un galben too soft pentru al nostru și speranțele într-un rezultat bun nu mai sunt așa puternice că la început. Dar stejarii mă contrazic suntem la distanță minima de terenul lor de țintă în inferioritate numerică însă nu dăm drumul la minge de jos și pierdem oportunitatea, acest ‘not releasing the ball’ eternă meteahnă a echipelor din tier2. Rezistăm cu un om mai puțin însă nu mai ținem multă vreme piept atacurilor canadiene, e clar un contrast mare de stiluri. Pe treisferturi there is no contest, suntem inexistenți. Eseul vine invariabil și suporterii Montreal Canadiens și cei ai echipei de Lacrosse canadiene exultă. Transformeurul lor însă nu e prea în formă și scăpam doar cu 0-8. Ultimul minut ne prinde în posesie însă numărul 10 de la noi șutează în tușă, într-un mod ironic prinde una de excepție care îi smulge un zâmbet vecinului de scaun wtf was that? Reluările pe ecranul mare par să-l arate și pe Lynn Howells râzând cu poftă, cum naiba să trimiți mingea în tușă când ești în prelungiri și ataci? Asta face echipa în apărare în prelungiri că să intre la cabine, nu cea în atac.
E pauză și încă sper, e totuși doar un eseu transformat și un penalty. Insă a două repriza începe de coșmar, numărul 14 al lor străbate vreo 20-30 metri fără a fi placat, e ridicol. Mă enervez cumplit la reluare, eseu frumos, dar l-am făcut arate Lomu.
Scorul e 15-0 și cred că e cam gata. Insă începem să atacăm, stângaci cu o grămadă de knock-on-uri și inainteuri, ne zbatem și începem să îi împingem în jocul nostru strămoșesc de grămadă. Si la una din grămezile alea venim cu un rolling maul peste ei care ridică localnicii și vecinul neo-zeelandez în picioare ‘ Good work România!’ Lumea mai apreciază și un good old kidney pie se pare și nu numai un tapas al fresco. Un puști în spatele meu însoțit de tatăl sau devine și el vocal ‘Romania are very much into this, come on Romania!’  iar tatăl aprobă că e o repriză mult mai bună ca prima. Prindem curaj și devenim chiar disperați pe blocaje, Gal blocheza o degajare greșită al numărului 10 de la ei și ne ridicăm toți în picioare văzând eseu însă arbitrul fluieră, knock on. Nu îmi e clar dar pe reluare pare destul de nenorocoasă faza. Presăm, canadienii sunt supuși prima oară meciul asta la presiune și cedează, obținem o tușă la vreo 10 metri de terenul lor, asta e eseu, trebuie să fie. Mă uit la ceas, minutul 69, excellent timing. Criminal însă executat, scurt astfel încât canadienii ne scot cu maulul în tușă și neozeelandezul de lângă mine e disperat, nu-i vine să creadă ca a văzut așa ceva, nu bați tușă scurt dacă vrei să te duci cu ei cu tot în eseu, îl arunci lung să nu te poate răsuci, îmi explică încă intrigat de cum am irosit o altă oportunitate. Si totuși jocul are un singur sens, cât de multe greșeli de începător am comite devine clar că vom înscrie, o succesiune de infracțiuni canadiene, un sin-binn și binemeritatul eseu. Cu emoții mari, cred că au fost câteva minute de incertitudine. Că un fapt divers la TV apare că și cum lumea de pe stadion are acces la comentariul arbitrilor, de fapt nu e chiar așa. Habar n-ai din tribună ce vorbesc ei ceea ce face anxietatea și mai mare. Reluările curg, nu observ nimic neregulamentar, nu înțeleg ce vrea arbitrul să verifice, e eseu cât se poate de clar și totuși îmi scăpa ceva? Nu, într-un final confirmă, 15-12 urmat de o transformare dintr-o poziție unde canadienii rataseră în prima repriza. 15-14 și puștiul din spate e în delir. Ca și mine, ce ușor e la rugby – nu e că la fotbal unde poți avea ghinion, aici e negru pe alb canadienii sunt groggy și îmi e clar că vom înscrie măcar din penalty, dacă nu alt eseu. Nu trece un minut cred și grămadă, clar vom încerca să obținem penalty din asta și asta și facem însă mi se pare distanță cam mare totuși. Pe reluări Lynn exulta, probabil știe ceva. Vlaicu se pregătește, canadienii găsesc puterea  fluiere. Mingea se se ridică in aer, coboara agonizant si cred ca trece printre – da! Arbitrii confirmă și stadionul e acoperit de Romania! Romania! Numărul 14 de la ei incearcă un ultim atac, dar iese in tușa (hihi), iar noi dominam categoric finalul fară nici un fel de emoții. Gata! Am invins dramatic, wow! Oare de ce n-am jucat si in prima repriză la fel?
Mă grăbesc să prind câteva cadre cu stejarii, bravo băieți! Insă părăsind stadionul mă surprind în postura tatălui meu, întrebându-mă unde vom ajunge cu acest joc greoi și lipsit de cea mai mică strălucire. In Japonia sper, însă serios vorbind ar trebui să schimbăm ceva. Nu până la meciul cu Italia că nu e timp, însă nu putem miza la nesfârșit pe naivitatea, oboseala și lipsa forței înaintării echipelor adverse.
Drumul înapoi spre gară e mult mai anevoios întrucât sunt 27.000 de oameni ce merg cam în aceeași direcție, însă cel mai mare comeback din istoria Cupei Mondiale îți dă altă dispoziție. Trec pe lângă un alt localnic ce își sună mama să-i comunice că a fost un ‘amazing game’ ca Romania a învins întorcând de la 15-0 și că o să o sune din nou când e în tren întrucât e incert că ajunge rapid fiind nevoit să răzbată printr-o mulțime de oameni. Si că și la little brother crede că i-a plăcut meciul. Ceea ce îmi întărește concluzia că la rugby suntem mai simpatici decât în alte domenii pentru englezul de rând.

Previous ArticleNext Article

This post has 76 Comments

76
 1. Thanks, very good read Coys! 🙂 Care este motivul pentru care am fost totusi underdogs, avand in vedere ca eram peste canadieni in clasamentul general si din cate inteleg la ei nici nu se joaca sportul acesta la nivel profesionist? Bine, si la noi profesionismul asta e relativ, but still. 🙂

 2. Grozava relatare, pe mine unul iar m-ai facut sa ma simt ca stand pe scaunul acela (gol?) de langa tine. Multumim.

 3. Good story COYS!!! Sa inteleg insa ca Arry a fost unavailable for comments?

 4. Misto scris, felicitari!

  Ai avut mult mai multa incredere ca mine in acel penalty izbavitor tras la bete. Eu eram aproape sigur ca o dam in tusa sa mergem iar cu gramada peste ei, la halul in care suteaza baietii. Cand am vazut ca incercam transformarea am inceput sa injur in toate limbile pe care le stiam :))

 5. Arry a fost vazut pe langa Anfield la ora meciului cu un poster pe care scria ‘I manage for free’. Pe spate cu ‘However my dog would charge a small fee’.

 6. Super relatare! As indrazni sa zic ca e de aceeasi calitate ca si scriitorul 🙂

  Despre Pancrass: am stat chiar la 100 de metri de gara la prima vizita in Londra in 2010 si mi-a placut mult zona: accesibilitate foarte buna, zona curatica, magazine si pub-uri peste tot. Aveam si un restaurant preferat chiar pe o laterala a garii la etaj, cu muzica live si mancare ingenioasa. As mai sta in zona …

 7. In perioada 6-9 noiembrie sunt in Dortmund. Duminica e meciul BVB-Schalke. In mod normal e imposibil sa gasesti bilete conform diverselor forumuri si preturile de revanzare sunt prohibitive (in opinia mea). Are cineva vreo idee sau ceva sfaturi? Ma stradui sa gasesc cumva pe cineva care e are abonament. Mersi.

 8. Tot referitor la Dortmund (6-9 noiembrie). BVB joaca duminica. Sambata sunt doua meciuri in zona: atat Monchengladbach cat si Leverkusen joaca acasa si la astea biletele sunt mai usor de procurat. Ce imi recomandati – as vrea sa iau o decizie bazata pe atmosfera in stadion.

 9. Ovidiu, care e impactul calificarii directe a gruzinilor ptr Japonia 2019? Inseamna ca acum se califica locurile 2 si 3 din ENC?
  Pe de alta parte Tonga si Samoa nu se vor califica direct, deci cum se vor realoca pozitiile in Pacific? N-as crede ca Spania spre exemplu va participa in 2019 venind pe 3 in ENC in detrimentul Tongai sa zicem.

 10. Klopp la liverpool a fact.
  Motiv pentru ca ura celorlalti suporteri englezi pentru liverpool sa se manifeste si mai abitir. E un mister pentru mine de ce e liverpool atat de urata in Anglia.
  Sincer imi doresc sa reuseasca Klopp, sa schimbe din temelii neputinta de pe anfield desi pentru mine faptul ca a preluat-o din mers e un red flag.

 11. Clasamentul celor trei stadioane, în funcție de atmosferă: 1. BVB 2. BMG 3. B04.

  Cu biletele e groasă. Bănuiesc că la BVB-S04 e misiune imposibilă, deși recent am citit că fanii oaspeților vor boicota derby-ul (motivele le-am uitat).

  La ultima deplasare în Germania, pentru un Bayern – Bremen, pe pasarela ce duce la AA erau destui care vindeau bilete. Dar nu te baza pe asta: era un meci de cupă, în optimi, vreme mai nasoală…

  Ar mai fi viagogo: cei mai mulți suporteri germani urăsc site-ul ăsta, pentru că practică niște prețuri nesimțite. Dar m-am uitat înainte să scriu și un bilet la Gladbach – Ingolstadt (7 noiembrie) pleca de la 35 de euro. Nu-i bragă, dar nici din cale afară de scump, în comparație cu altele.

  Baftă!

  P.S. – Este a treia oară când postez mesajul; pe primele două, nu știu de ce, nu mi le-a afișat. Îmi cer de pe acum scuze, dacă vor apărea mai târziu.

 12. Da, le-am vazut pe primele doua si dupa au disparut. Mersi. Voi merge la stadion la BVB inainte de meci poate am noroc. Macar vad/simt atmosfera si fac niste poze.

 13. Am si eu doi prieteni care au reusit sa intre anul trecut la un BVB – Stuttgart, bilete luate de la unii care si le vindeau in afara stadionului. La pretul de la case, ceva gen 22 Euro.
  Dar ca fan Gladbach, te-as sfatui sa bati cei 100 km. Se pare ca ne-am revenit (cu pretul plecarii unuia dintre cei mai buni antrenori din Bundesliga ultimilor ani). Nu am fost la ei la meci vreodata, dar daca te intereseaza, poate pot intreba pe cineva care stie pe cineva…

 14. Mersi. Am verificat, se pot lua bilete online la Gladbach de pe website la pretul oficial. Inclin serios sa aleg aceasta varianta si ma decid in 2-3 zile.

 15. Sincer sa fiu, habar nu am cum va fi. Sistemele s-au tot schimbat de-a lungul timpului. In ultima vreme, formatia de pe locul 3 din ENC juca ceva meci preliminar la indemana si apoi ajungea sa joace barajul decisiv cu Uruguay. In 2011 am fost noi, in 2015 rusii, care insa n-au trecut mai departe.

 16. La Nord-Kurve pe Borussia-Park se sta in picioare precum in pelua de pe Westfalenstadion, deci ma gandesc ca e grozav. Speram sa ajungi si sa ne trimiti si cronica de rigoare.

 17. Pe 16 din 18 stadioane din Bundesliga există peluze cu locuri în picioare. Excepțiile sunt Berlin și Leverkusen, parcă.

 18. Cred ca au mai multi jucatori profesionisti decat noi, parca citisem undeva de un raport 9:1. Erau favoriti prin prisma jocului prestat cu Franta si Italia, desi ii batusem in ultimele 3 intalniri.

 19. Nice one! Ca de obicei la cronicile tale, parca sunt acolo la fata locului.
  Si, chiar asa mult Kasabian au pus pe stadion inainte de meci? Imi zicea un amic englez, si el prezent pe King Power la meci, ca rasuna Kasabian (ei fiind chiar din Leicester) pe stadion de parca aveau o intelegere cu organizatorii 🙂

 20. Eu vreau doar sa spun ca am si tricou cu brazilia si tricou cu barcelona. Dar le am de cand Brazilia lua campionatul si Barca nu se califica nici la europene. Cred ca se poate si mai rau. Eu ma feresc de hanoracele alea bleu cu Italia, ca vin la pachet cu pantofi si lant. 😀
  foarte mult imi plac cronicile de genul asta, iar cele de pe whl sunt o desfatare! Multam fain, Coys. O astept cu nerabdare pe cea de la meciul ze germanilor, a lui R.F.

 21. acel moment cand nationala de rugby a romaniei provoaca mai multe emotii ca cea de fotbal.

 22. Inca o data Messi nu reuseste sa faca nimic la nationala. Chiar isi bate joc. Nu e normal sa te prezinti asa intr-un meci cu Ecuador, sa nu-ti ajuti echipa cu nimic, nici un dribling, nici un sut, nici un gol. Au dreptate cei care spun ca nationala Argentinei e varza din cauza lui…

 23. Esenţialul e că şi-a fixat un deadline pentru câştigarea titlului: 4 ani. La BVB l-a luat după 3, dar a avut un singur concurent, şi ăla în criză.

 24. A mai fost unul care a zis ‘don’t judge me now, judge me after three years in charge’. Ceea ce o gramada de punditi au si facut-o mai ales ca ultimul rezultat dupa perioada de 3 ani de gratie a fost un 1-6 cu Stoke:)
  Ca sa raspund si la un post al lui Filotas mai jos, Liverpool este ‘urata’ in Anglia din trei motive majore, unul neavand legatura directa cu sportul. In ordinea importantei asa cum le percep eu:
  1. Un club ce traieste inca in anul 1985. Nimic nu enerveaza mai mult pe fanul de rand decat un club cu pretentii dar fara rezultate de 30 de ani. Din acelasi motiv si Spurs sunt foarte antipatizati intrucat sunt tot un club modest ca si performante dar cu pretentii de ‘big club’.
  2. Una din cele doua echipe nationale din Anglia alaturi de ManUtd, genul de love them or hate them.
  3. North-South divide. Liverpool e antipatizata in Londra si sudul Angliei si termenul derogatoriu este ‘bin-dippers’. Am intalnit un nativ din Liverpool care a trebuit sa-si modifice accentul ptr a putea fi acceptat la o firma de consultanta din big4 in Londra. Sau oameni born and bred in South England care spera ca Scotia sa-si castige independenta si sa ia si North of England cu ei:)

 25. Nu ma pot abtine. Incredibil cat de amatori au fost romanasii dupa primirea golului (nu ca pana atunci ar fi fost prea profi). Noroc ca finlandezii sunt si ei putin desculti.

  O sa tremuram cu Feroe.

  Dar ce comentarii am vazut il blameaza pe tata Puiu. Dincolo de faptul ca e depasit de situatie, nici nu are cu ce. Cand vad cum se dau unii de ceasul mortii ca ce cauta Torje sau Maxim la nationala, nu mai pricep nimic ! Chiar ma intreb in ce an se gasesc – in 2015 chiar nu ai cu cine.

 26. Am vrut si eu sa ii raspund lui filotas, am renuntat apoi, dar acum iarasi nu ma pot abtine sa comentez la cele 3 motive propuse de tine:

  1. E vorba de perceptie. Sunt suporteri LFC aroganti care pot induce antipatie prin atitudinea lor. Istoria fotbalului nu incepe cu 1992, dar nici nu se termina conveniently in 1990.

  2. De acord, dar e interesant ca mai putini sunt cei care ii urasc pe vecinii din Manchester. Eu cred ca e o chestie si de generatie, sunt multi cei care au trait / copilarit cu LFC dominatoare, si pe urma au fost knocked off the perch. Si e misto sa ii mai dai un sut celui cazut jos, se stie.

  3. Am observat si eu termenul de bin-dippers, Liverpool a fost o metropola mai saraca, se stie ce mult o iubeau suporterii pe doamna de fier, banuiesc ca exista si o ura dinspre Liverpool spre capitala, judecand dupa unele comentarii de pe forumurile LFC, probabil ca sentimentul a fost reciproc.

  Comentariu suplimentar la 1: that’s rich coming from Spurs fans, sa spui ca nu avem rezultate de 30 ani. Totusi, pana in 90 am facut legea in campionat, si mai avem niste trofee frumusele in 2001 si 2005. Nu punem la socoteala sezoanele 2007-2010, cand am fost spaima Europei, pentru ca intr-adevar trofeele au lipsit. Deci performantele modeste sunt pe ultimii 5 ani.

 27. Aia cu 30 de ani era desigur si o exagerare, dar parca ai vostri Carra si Lawro au spus recent ca Liverpool arata inca ca si cum ar fi in anul 1985. Comparatia cea mai dezavantajoasa e legata de titluri PL din 1990 incoace si nu e numai fata de ManUtd, ba inca si cluburi fondate mai recent spre exemplu in 2003:) au castigat tot atatea CL si finale ca sa nu vorbim de titluri interne.
  Comparatia cu Spurs nu e intamplatoare, voi va raportati la United si noi la Arsenal dar ambele cluburi nu au din pacate absolut nici un argument ptr comparatie luand ultimii 25 de ani ca reper sa zicem. Noi trebuie sa coboram in anii 60, voi in 70-80.
  Si totusi foarte multi fani locali Liverpool si Spurs sunt annoying de unde si ura asta a altor fani.
  Don’t get me wrong nu ii antipatizez pe Liverpool, am alte cluburi ‘favorite’ care fac lejer top4, insa opinia generala observata de pe forumuri si din discutii cu alti fani ex. West Ham. The average WHU fan spre exemplu uraste in ordine Spurs si Liverpool alaturi de Millwall.

 28. “What an appointment it is! Klopp has energy, zeal and charisma…He looks like a very friendly life-sized cartoon cat who wants to give you a high five and teach you how to cross the road.” 🙂

 29. Iata cum presa creeaza iar unrealistic high expectations. Saracul e pus acum sub o presiune enorma, toata lumea se asteapta sa apara pe anfield calare pe un unicorn si scotand flacari pe nas. Nu se va intampla asta. Tot cu lovren, milner si sakho va trebui sa lucreze, iar pe astia nu-i mai poate invata fotbal nici Merlin, darmite Herr Klopp din Padurea neagra.
  Asa ca suporterii cormoranilor trebuie sa aiba inteligenta sa faca abstractie de fairy-tale-urile avant-la-lettre din presa si sa accepte ca infrangerile vor continua sa vina si ca cel putin acest sezon lucrurile nu se vor rezolva ca prin miracol.

 30. sa fiu sincer mie mi a placut meciul dar tactica ultra ofensiva ne a omorat in repriza 2 cand am picat fizic, am luat si un gol pe o greseala imensa si inca 3-4 lovituri de care am scapat norocos. mai ales penalty cat casa.
  pe mine ma ingrijoreaza de ce vrem a mergem la turneul final mai mult, e clar ca sunt nepregatiti si din 32 de echipe (cred) eu plasez romania intr un clasament pe locurile 29-32.
  dar o sa trecem si de generatia asta, probabil la urmatoarea o sa fie si mai rau, asa ca sa ne bucuram de fotbal nu?

 31. oricum jumatate din echipele de la turneul final vor fi nepregatite si de umplutura, asa ca de ce sa nu fim si noi? 🙂

 32. Stiam ca sfarsitul lumii va veni odata cu a doua coborare a Mesiei pe Pamant. Vad ca Mesia a ajuns pe Anfield, dar inca suntem aici. Ce se intampla?

 33. Vai ce oribila eroare a Samoa, incredibil la acest nivel, sper totusi sa-i bata pe scotieni si sa-i trimita acasa. Tae think again:)

 34. Incredibil cum se apara Wallabies, fabulos. Nu e nici un dubiu ca cele mai bune 2 echipe s-au calificat, dar si miza locului 1 e imensa, SA sau Scotia, cred ca alegerea e evidenta:)

 35. Practic era un meci pt semis, scotia e evident formatia care nu-si gaseste locul in ultimele 8. Pacat de indisciplina samoanilor, toti baietii din pacific sunt foarte inconstanti, dar macar nu te plictisesti la meciurile lor. Mi-ar fi placut sa-l vad pe Eddie Jones fata cu ai lui.

  Altfel, in afara de minutele in care wallabies au fost presati, un meci relativ anost (Australia a batut doar de 24 de ori linia avantajului), nu s-a tras execesiv cu piciorul, nu s-a fluierat prea mult, cred ca pur si simplu baietii sunt sleiti, a fost o grupa infernala cu 4 echipe din top 10 mondial.

  Cu tot cu inima lor mare, nu-i vad nici pe galezi cu prea multe sanse in sferturi, au foarte multi accidentati (Liam Williams parea si el la ultimul joc), iar sud-africanii si-au regasit ritmul si, daca isi impun jocul lor pragmatic, avanseaza fara mari probleme. Boks au 27 de victorii in 30 de meciuri, cu unul din cele 2 meciuri pierdute tocmai in toamna trecuta.

 36. Hai ca Lovren inteleg, dar Milner si Sakho ?

  Nu stiu cine zice ca o sa incepem brusc sa batem pe toata lumea, dar nici nu vad de ce sa vorbim de nu stiu ce infrangeri care zici tu ca continua … de fapt, am pierdut doar doua meciuri sezonul asta daca nu ma insel. Eu am asteptari moderate de la acest sezon, probabil in final vom avea locul 5-6, ca si anul trecut, la nivelul asteptat conform valorii lotului adica.

 37. Daca tot pierzi, macar sa pierzi asa! Era amuzant sa luam si punctul pentru bonus ofensiv 🙂
  Ce meci a fost Irlanda-Franta… absolut ireal. Nu stiu cu ce plamani, ce muschi, ce articulatii vor mai juca cele doua in sferturi. Din pacate Irlanda face concurs cu Tara Galilor la accidentari. Sper sa nu-i scoata Argentina, dar va fi foarte greu dupa distractia de azi.
  Stie cineva cat se sta minim la un groin injury?

 38. Cred ca minim 3 sau 4 saptamani, cred ca e gata si Sexton din pacate.
  Nu ii vad pe echipa asta a Frantei capabila de vreo surpriza, nu au aratat in nici un meci din 2011 incoace ca ar fi in stare de vreun rezultat comparabil cu cel din 2007 sau 1999. Jocul e cel mai lipsit de inventivitate vazut de mine la vreo echipa franceza, cred ca NZ se va impune la 20ish puncte diferenta. Dintre echipele NH capabile de o rezistenta in fata SH ramasese Irlanda insa nu stiu cum vor face fata accidentarilor de ieri.
  Ne indreptam spre o prima finala Aus-NZ?

 39. Cred ca a fost combinat si cu relaxarea italiana, cat au fost concentrati s-au cam distrat cu noi. Sau poate si dupa ce am schimbat noi jucatorii obositi, cert e ca diferenta e acolo si imi mentin parerea ca acest joc obosit de inaintare nu duce nicaieri pe termen lung, dovada in prima repriza cand am refuzat ostentativ sa deschidem in conditiile in care eram la 5-10 metri de terenul lor. Nu ma pricep insa foarte mult la fenomen, presupun ca e totusi greu sa-i faci pe niste rugbyisti ajunsi la 30 de ani sa inceapa dintr-o data sa schimbe stilul si mai ales sa ii ridici valoric pe cei din treisferturi, presupun ca astea sunt chestii de formare la rugby care se fac mult mai devreme?

 40. Eu mi-as dori o finala Irlanda-Tara Galilor. Cred ca vom avea una Aus-NZ. Poate cu noroc putem avea o NZ-Irlanda.
  Oricum, Australia arata foarte bine, NZ inca n-a avut cu cine juca, sper sa nu dezamageasca. Irlanda arata exact cum te poti astepta. Oricat incaseaza se ridica de jos si te mai lovesc o data. Iar galezii sunt niste nebuni. Tot ce sper e sa nu ne trezim cu SA prin finala…

 41. Sa remarcam totusi eseul nostru dat pe aripa. M-am bucurat teribil de pasa aia sarita, chiar daca a fost un moment mai degraba intamplator, iar italienii probabil nici n-au avut vreun gand sa se apere pe trei sferturi.
  Cat despre stil in general, nu poti sa o iei decat de la copii si juniori, dar poate deja se face asta, habar n-am.

 42. Oricum eu sunt multumit de ce am vazut in general la acest campionat mondial si in mod special la Romania. Jucatorii astia de care nu stia absolut nimeni (cu exceptia initiatilor) au avut parte de o binemeritata publicitate si la noi si daca asta va face sa se ridice awarness-ul pentru acest sport eu zic ca e ceva pozitiv

 43. Ne-am calificat la euro dar evident e o calificare de care ne e frica un pic pentru ca hagii si popescii altor natiuni nu au 45-50 de ani ci au 20, 25, 30…

  Cu alte cuvinte nu avem jucatori. Sau jucatori avem, dar e clar ca pur si simplu sunt foarte limitati tehnic. E un lucru care incepe sa se inteleaga dar cu toate astea lumea ii cere demisia lui Iordanescu in speranta ca va veni de undeva un altcineva cu pilula-miracol si ne va pregati pentru europene. Adevarul e ca nu are cine sa vina altcineva care sa poata face mai mult decat poate Iordanescu. Au fost si tineri dar au clacat. Iordanescu dupa pararea mea trebuie lasat in pace sa pregateasca aceasta campanie (care probabil va fi foarte scurta) dar trebuie lasat din 2 motive: a calificat romania, de bine de rau (olanda nu s-a calificat). Si este antrenorul roman cu cele mai bune rezultate din istorie. De acord ca la acestea au contribuit jucatorii generatiei de aur, dar au mai antrenat si altii generatia de aur si au pierdut cu 5-2 pe nu stiu pe unde. In plus, multi din generatia de aur erau niste anonimi in 94 dar au iesit de acolo vedete. Iordanescu are un merit si are experienta turneelor finale.

  Din pacate nu are materie prima, nu prea are cu cine sa joace. Faze ca cea de mai jos sunt science-fiction la nationala:

  https://www.youtube.com/watch?v=s0ngkqOFGlE

  nici un jucator curent nefiind capabil macar sa incerce o mica parte din arsenalul tehnic al lui adrian ilie fara riscul de a cadea in fund sau de a suferi o auto-accidentare. Budescu este un tanar simpatic, un jucator bunicel, supraponderal si care nu are cum sa se impuna intr-un meci serios. De aici si animozitatea lui iordanescu pentru ca jucatorii din 94 nu se puteau prezenta decat la parametri fizici 100%, fie ca se numeau prodan sau hagi. Toti erau fibra si forta si au putut sa joace poate cel mai coerent bloc defensiv din 1994.

  Din fericire insa, fotbalul nu e rugby. La rugby nu te mai salveaza nimeni, nu te poti ascunde in spatele nimanui. Acolo cat esti de bun pe teren, esti la fel de bun si pe tabela: nu poti sa trisezi, sa bagi autobaza, sa tragi de timp. Poti sa progresezi doar daca depui efortul necesar. La fotbal in schimb poti sa fii un outsider credibil si sa reusesti marea cu sarea. Cred ca asta e singura noastra sansa. Iordanescu sa pregateasca o echipa foarte fizica, o defensiva solida organizata si sa incercam o grecie 2004

 44. Cred ca te gandesti mult prea departe cu Grecia 2004. O victorie in grupe, indiferent cu cine picam, e un obiectiv corect pentru aceasta echipa si pentru ce poate ea sa ofere in acest moment. Exceptional golul lui Ilie, mereu imi aduc aminte cu foarte mare placere de acea executie minunata.

 45. Pai si daca ne dorim mai mult victoria a la Leicester City?:)
  Grecii aveau macar un aparator bun (Dellas, ala de-l descoperise Lucescu Sr desigur), un mijlocas caruia nu ii era frica de minge (Zagorakis) si un atacant ce juca in Bundesliga atunci (Charisteas). Overall acea echipa a Greciei nu era grotesc de slaba cu aproape toti jucatorii familiari cu Ch League prin Oly-Panathinaikos daca nu alte echipe europene. La Romania 2016 cred ca singurii jucatori ce prind meciuri in mod regulat in cele mai puternice 5 campionate sunt cei 2 portari. Cred ca nici aia din campionatele arabe nu-s titulari.

 46. EI, acum nu cred ca forma islandezilor poate explica de ce nu s-a calificat olanda:)…a fost poate cea mai accesibila campanie de calificari pt echipele mari si olanda fara absolut nici o scuza, bottled it

 47. Clar n-au nici o scuza, spuneam doar ca noi am avut cea mai slaba grupa posibila si tot ne faceam calcule cu Feroe in ultimul meci cum ne-am califica cu o infrangere:)
  Dar daca te uiti cam toate echipele mari au facut niste derapaje calificarile astea, Spania, Germania (infrangeri la ambele echipe de pe 2 si 3), Italia, pana si locul 7 mondial a avut vreo 5 meciuri fara gol parca:) Cred ca e de vina relaxarea la gandul ca aproape jumatate de Europa trebuie sa se califice la Europene. Franta 2016 va fi un boring fest de nedescris in faza grupelor si probabil vor fi iarasi niste surprize marete intrucat echipele mari nu vor lua toate in serios grupele – poate asta sa fie singurul nostru atu. Avand in vedere ca suntem o forta to be reckoned with (locul 7 mondial, posibil sa cadem pe 10 dupa ce ne-am riscat cu-n amical), vom fi probabil seeded in a doua grupa valorica deci putem cadea cu niste belgieni apatici si complet neseriosi, Ungaria si Northern Ireland. Deci am putea obtine 3 egaluri cu care am trece in faza urmatoare chiar de pe locul doi (conditia fiind ca primul meci sa fie cu Belgia astfel incat presa lor sa-i trezeasca ptr urmatoarele doua meciuri). Ajunsi acolo cu norocul nostru proverbial putem cadea cu Anglia care e probabil singura Tier1 country la fotbal la care avem sperante.

 48. Acele Europene de 8 erau the nuts. In fotbalul (necorupt, desigur) al lui Blatter si Platini jumate de Europa participa la Europene. Daca asta e un pas pt a elimina preliminariile si a lasa participare libera, why not. Da ma tem ca nu.

  Nu mai departe de 78 mondialele erau cu 16 echipe. Nu mai departe de 94 mondialele erau cu 24 echipe. Europenele sunt acum cu 24, wtf. Fie vor fi scoruri de maidan, fie o plictiseala teribila cum ai spus. Probabil adevaratul european incepe in sferturi, nici macar in optimi.

  Altfel, nu cred ca nu exista in lumea asta cineva care sa nu organizeze cel putin nationala. Daca ar fi lasat de interese sa o faca, normal. Singurele 2 rezultate ale lui Iordanescu se leaga serios de Hagi, pe principiul ai n-ai mingea da la Hagi. Da, nu exista nu-s ce calitate, da cu un pic de organizare, incredere etc ar putea arata jucatorii astia altfel.

 49. Fair play to Olanda totusi, au tinut sa arate ca sunt extrem de slabi si ca nu a fost vreo conspiratie mondiala impotriva lor.
  Nu stiu cine ar obtine rezultate mai bune la nationala, ca la antrenori mi se pare ca stam si mai prost decat la jucatori, cu eternii sumudici, rednici, olaroi etc. Lucescu desigur ar fi o optiune dar nici el nici federatia nu cred ca sunt interesati.

 50. Domne, altfel, a aparut o noua biografie. Citez:

  “Of course he [Benitez] can say he won the Champions League with
  Liverpool, which is something I never did. But it was nowt to do with
  him. ”

  “Here was a trendy foreign manager with all his smart ideas getting beat by some oik from the Midlands.”

  “I enjoyed beating Arsenal more than anyone when I was in charge at
  Bolton. We’d really got to them and Arsene Wenger hated us.”
  Io am zis ca e ceva super manager, Alex, Mourinho, Pep, alea, de i-a batut pe cei doi cand voia, deci am comandat vo 10 exemplare. Cand colo ce sa vezi, Big Sam.

  “He didn’t like me and he thought he was superior.” zice despre Benitez. Sam, dear, cum sa-ti spun. Benitez a fost, este si iti va fi vesnic superior.

 51. Haha, funny guy. M-am amuzat bine cand am citit citatele astea aseara. Probabil insa multe din povestile din carte sunt pentru shock value si pentru vanzari.

 52. “Unul e The Special One, celălalt – The Normal One, iar eu sunt The New One” – Effenberg, azi, la prima conferinţă de presă ca antrenor (la Paderborn).

 53. Mie mi se pare sincer selectia in continuare de tot rahatul. Tine foarte tare de simpatia presei pentru echipa lui jiji, eu de exemplu nu am vazut sa scrie nimeni-niciunde-nimic despre pasa excelenta a (rezervei) maxim in ultimul meci. Oare ce era daca o dadeau adi popa sau sanmartean? Ii mai vindeau o tura mai la jos si dreapta de bulgari probabil. Nici nu spun ca toate loviturile libere le bate budescu, desi maxim e foarte foarte bun executant de libere. Inca joaca chipciu,sanmartean, popa, papp pe dreapta… keseru… mai lipsea latovlevici desi in mod ironic singurul fundas adevarat de la bucuresti e varela. nu poate nimeni sa ma convinga ca eu sunt nebun si aia sunt ce avem noi mai bun. Flancul dreapta ar putea fi Matel-Torje, e adevarat, nu e culmea tehnicii dar alearga copiii aia doi de manca pamantul, dar noi jucam pe dreapta cu budescu si papp. Bleah. Pana si tatarusanu, care a fost ok, joaca tot pe principiul steaua, pentru ca pana la utimele meciuri el era un dezastru in italia in timp ce panti continua sa fie un portar bun si atent. De altfel dupa ce a salvat un gol in min 90, Panti a trecut rezerva, ca asa e la noi. Noroc ca nationala ii mai pune pe picioare. Adica, noroc pentru baietii astia care ii tot vand. Si nu inteleg moda asta cu Fl. Andone, care e evident sub Roman sau Alibec si cred ca mai stiu macar doi-trei atacanti mai pragmatici decat el. Coincidenta sau nu, fara Marica nu marcam cate sute de minute.. De ceva timp am renuntat la abonamentul tv si ma uit numai pe streamuri. Cu ocazia asta, ma uit la rusi care transmit totul hd si am prins si meciuri de-ale lor prin streamuri. Avem pe la rusi vo doi jucatori de clasa 1, gen bicvalvi si mai un fundas lateral care sunt ceas. Nu-i vede nimeni pentru ca bucurestiul e mai aproape de bahrain decat de moscova. Probabil toate se trag de la Vochin si statisticile lui aflate departe de adevar. 😀

 54. pai acum poate sa fie.. nu ma mai intereseaza. Probabil nici pe el, de altfel cum ii doare la castana si pe sapunaru, pe r. stefan, pe atatia altii care vad meciurile romanicii si se intreaba… ba, cu ce-o fi chiriches mai bun ca mine? N-are rost sa rostesc papp aici, ca nici macar nu e din acelasi film. (nici macar cu rezerva lui papp, matel). Am vazut ultimele meciuri ale noastre si mi-am dat seama ca am patit cu nationala cum am patit cu barca dupa ce l-au dat afara pe ronaldinho.. pur si simplu nu-mi mai pasa, ma lasa rece. Sa fie sanatosi, sa fure linistiti.. intr-o zi vor juca toti iordanestii si piturcii, toti jijii si miticii table in acelasi cazan fierbinte. Si de sub smoala o sa iasa din cand in cand cate-un tolontan sa intrebe daca mai doreste cineva niste pupat in ms-dos.

 55. Haha, chiar azi un bun prieten imi spunea ca Europenele incep dupa grupe, cand raman doar 16, cate erau la ultima competitie.
  In alta ordine de idei, mie mi se pare ca nivelul nationalelor mari a scazut dramatic si ca nu vom mai vedea dezechilibre in mai niciun meci de la European. De Olanda nu mai vorbesc, nu sunt de acord cu ce a spus Coys despre adversarii lor (turcii au terminat sub noi in preliminariile trecute, cehii sunt o echipa normala si nimic mai mult, iar islandezii nu sunt nici ei vreo super valoare), dar toate echipele de prim rand, cu exceptia Angliei, au avut o campanie foarte foarte slaba. Cand te uiti la Spania sau Italia, de exemplu, nu iti vine sa crezi ce departe sunt de echipele de acum cativa ani. Si daca Spania are macar calitate, dar nu si joc, Italia mi se pare o nationala fara valori semnificative cu exceptia apararii. Eder? Really?

 56. Statistics, huh?

  Unu la mana, cred ca putina lume s-ar plange daca clubu lor ar da 17 goluri acasa, valorand vo 34 de puncte si 60 afara in valoare de vo 66 puncte, nu?

  Doi la mana, daca sunt sufucient informat, Arsenal e singurul club din PL care include in pretul season ticket 7 jocuri de cupa. La fel, daca aceste 7 jocuri nu se intampla (cum pare a fi cazul anu asta), nu cred ca e refund. Deci, considerand asta, pe anul trecut ar iesi cam asa:
  CL: 1+4+3+2+1 = 11
  PL: 2+2+1+2+3+1+1+4+2+3+5+2+2+3+4+4 = 41
  FA: 2+2 = 4
  LC: 1

  Deci un total de 56 goluri (ultimul joc CL cade), deci un pret de 18.10 pe gol. Beat that, haha. Nu ca are vreo importanta, dar daca faci o statistica, do your best.

 57. In Football Weekly de joi Jimbo povesteste ce a facut Giovinco in ziua premergatoare golului. Uimitor.