Fotbalul, ca mai toate sporturile, e un dans între îndemânare şi noroc. Nici una nici cealaltă nu pot fi măsurate cu precizie, ci doar dibuite empiric. Spunem despre echipe că bat cu bulan, sau pe merit, în funcţie de numărul de ocazii sau de bare dar n-avem un standard la care să le raportăm.

Sau mai bine zis, n-aveam înainte de revoluţia statistică. Datele tot mai detaliate disponibile pe scară largă ne ajută să evaluăm cât de bine a jucat şi cât noroc a avut o anumită echipa de-a lungul unui sezon. Asta se face prin două coordonate simple, împrumutate din hochei.

TSR = îndemânare

Total Shots Ratio reflectă abilitatea unei echipe de a controla mingea şi anticipează cel mai bine poziţia unei echipe la finalul sezonului. Cu cât şutezi mai mult și împiedici adversarul să facă același lucru, cu atât controlezi mai bine mingea. Cu cât controlezi mai bine mingea, cu atât termini mai sus în clasament.

TSR măsoară procentul șuturilor expediate din totalul șuturilor, expediate plus primite. Dacă o echipă a tras tot atâtea şuturi cât a primit TSR ei va fi 50%. În general, echipele care termină pe poziţii de Liga Campionilor au un TSR de peste 60%, iar cele care retrogradează un TSR de sub 40%. Restul sunt undeva între.

Că echipele bune trag mai mult la poartă decât adversarul, asta nu e tocmai o revelaţie. Revelaţia e legătura puternică dintre TSR şi poziţia în clasamentul final. Asta înseamnă că TSR reflectă cât de bine joacă o echipă.

PDO = noroc

Imaginaţi-vă că vedeţi căsuţa de meci a unei partide din prima etapă între Săgeata Năvodari şi Chindia Târgovişte. Săgeata a avut un şut, Chindia a avut şapte dar s-a terminat 1-1. Concluzia de bun simţ ar fi că Săgeata a cam avut noroc pentru că a beneficiat de o anomalie în favoarea ei. Săgeata n-o să dea gol cu fiecare şut de-a lungul unui campionat întreg, la fel cum Chindia n-o să termine campionatul fără nici un gol. Lucrurile se vor echilibra în timp.

De fapt, amândouă o să aibă nevoie cam de acelaşi număr de şuturi pe poartă pentru a crea un gol, indiferent că una va câştiga campionatul şi cealaltă va retrograda. Asta înseamnă că numărul de goluri marcate/primite raportat la şuturi nu ţine de îndemânare. Ţine de noroc, pentru că revine la aceeaşi valoare pe termen lung, indiferent că joci bine sau nu.

PDO combină procentul de goluri marcate din şuturi expediate pe poartă (Sh%) cu cel mingi apărate din şuturile adversarului pe poartă (Sv%). PDO = 1000 (Sh% + Sv%). Punând valorile în context, PDO-ul revine mereu la parametri între 980 şi 1020. Mai puţin de atât înseamnă curat ghinion, mai mult înseamnă că echipa a beneficiat de şansă.

Fotbalul care se joacă pe goluri

Dubla dintre Chelsea şi Barcelona din sezonul trecut e un exemplu perfect. S-a spus atunci că Chelsea s-a calificat cu noroc, în timp ce Barcelona a jucat mai bine, dar cum măsori asta? Cu ajutorul TSR şi PDO.

Tur-retur raportul suturilor a fost 36-11 în favoarea Barcelonei. Asta înseamnă un TSR de 76% pentru catalani şi 24% pentru londonezi. Chelsea a reuşit calificarea pentru că a marcat cu trei din cele patru şuturi pe poartă, faţă de Barcelona cu doar două din 12. Asta înseamnă un PDO 1583 pentru Chelsea şi 416 pentru Barcelona. Valorile sunt extreme din cauza sample-size-ului mic, dar chiar şi aşa ele reflectă faptul că Chelsea a fost echipa mai slabă dar a avut şansă.

Unii o să spună că nu mai contează, că fotbalul se joacă pe goluri! Dar ăsta e un fel obtuz de a privi lucrurile. E ca şi cum ai spune am câştigat pentru că am câştigat. Asta ştiu deja. Ce încerc să aflu e dacă o echipă a câştigat pe merit sau cu noroc.

Dacă a făcut-o cu noroc atunci n-are cum să reziste prea mult acolo sus. În anul în care a câştigat Liga, Chelsea a terminat pe locul şase într-un campionat în care fotbalul se joacă tot pe goluri. Ediţia următoare a Ligii a fost eliminată încă din grupe.

Norocul, spre deosebire de îndemânare, e nesustenabil pe termen lung. Jucând cum a făcut-o Chelsea poţi să câştigi un meci sau chiar Liga Campionilor dacă stele se aliniază cum trebuie. Tot ce ai nevoie e puţină îndemânare şi mult noroc. Ca să iei campionate şi să fii constant în semifinalele Ligii Campionilor ai nevoie de multă îndemânare şi puţin noroc, cum au Bayern, Barcelona sau Manchester United.

În următorul articol vom analiza cine a jucat bine şi cine a avut noroc până acum în Premier League. Până atunci iată un grafic cu TSR şi PDO din sezonul trecut, care pare sa cofirme treaba aia cu the harder I work the luckier I get:

Sursa foto: matsuyuki

Previous ArticleNext Article