În august 2019 estimam că Liverpool va mai petrece încă un sezon în umbra lui Manchester City. Pronosticul meu era că se va bate cu Manchester United și cu Chelsea pentru un loc în top 4:

În ianuarie 2020 Liverpool avea însă un avans confortabil față de City, care arăta deja că trece printr-un sezon mai slab decât precedentele.

Până la sfârșitul lui februarie 2020, Liverpool era aproape matematic campioană. Până și fanii cei mai pesimiști erau de acord că doar un eveniment de proporții globale mai poate opri drumul către titlu:

Seems @realDonaldTrump is the only man who’s worked out how to stop Liverpool winning the Premier League.

Gary Lineker, ianuarie 2020 – când se vorbea despre WW3

Și apoi a venit pandemia…

A urmat o perioadă de incertitudine și stres pentru toată lumea. Discuțiile despre sănătate s-au transformat treptat în discuții despre bani, și în acest context, discuțiile despre corectitudinea unei posibile anulări a campionatului s-au transformat în discuții despre locația meciurilor rămase.

Sezonul a reînceput până la urmă și, mulțumită unui protocol medical respectat de toată lumea, s-a încheiat fără incidente. Fără a străluci, Liverpool a câștigat matematic titlul dupa doar două jocuri. Printr-o coincidență bizară, demonii lui Liverpool din 2014 au fost din nou prezenți în etapa 31: Crystal Palace nu a mai revenit de la 0-3 contra lui Liverpool, iar Chelsea a învins-o pe City o zi mai târziu și a trimis titlul pe Anfield.

Fără să știe însă, Liverpool era campioană încă dinainte de întrerupere.

Cum s-a câștigat titlul?

Cred ca aici sunt două discuții separate:
1) ce a făcut Liverpool bine în acest sezon
2) ce nu a mers bine pentru principala contra-candidată, Manchester City

Să începem cu primul punct.

Faptul că Liverpool este la al doilea sezon de peste 97 de puncte este dovada unei transformări masive a clubului. Mai important, această transformare a fost de ansamblu: de la strategia de transferuri la data analytics; de la angajarea unui antrenor pentru aruncări de la margine până la îmbunătățirea nutriției; de la extinderea Anfield-ului până la construirea unui nou centru de antrenament. Succesul nu a venit întâmplător si nici peste noapte, ci a fost rodul unei transformări îndelungate și planificate în cele mai mici detalii.

Primul punct nu a venit neapărat ca o surpriză pentru mine (deși recunosc că nu mă așteptam la încă un sezon de peste 97 de puncte). Însă motivul principal pentru care estimarea din august 2019 a fost până la urmă greșită a fost parcursul neașteptat de slab al lui City. Dacă Liverpool a avut un sezon identic cu precedentul, City a obținut cu 17 puncte mai puțin. În ianuarie observam deja că media de puncte pe meci este în scădere pentru City. După două sezoane cu 2.63 și 2.58 puncte pe joc, City scăzuse deja la 2.09. Până la urmă a terminat cu 2.13, o scădere de aproape 20% față de media precedentelor două sezoane:

Pentru a înțelege mai bine cauzele acestei scăderi de formă, am stat de vorbă cu un suporter-abonat al lui Manchester City. Interviul va fi publicat aici în zilele următoare.

Cu ce am rămas după acest sezon?

Pentru majoritatea suporterilor Liverpool, 2019-2020 a fost cu siguranță un sezon special, de care își vor aduce aminte multi ani de acum înainte.

Au fost destul de multe victorii fără istoric, plictisitoare pentru spectatorii neutri, dar au fost și destule momente de neuitat: acel gol al lui Salah contra Arsenal, revenirea de la Villa, acel șut al lui Fabinho contra City, acel assist al lui Firmino contra Newcastle, momentul în care Mane oprește sărbătorirea golului lui Lallana pe Old Trafford și trage toată echipa spre centrul terenului:

Haideți, avem un titlu de câștigat!…

My two favourite games of the season were Leicester away and Sheffield Utd at home. Exceptional for different reasons. Leicester, coming back from Qatar, I was over the moon with that performance. Sheffield, I respect so much the job Chris Wilder has done.

Jurgen Klopp, 24 iulie 2020

Pentru mine, sprintul lui Alisson dupa golul de 2-0 contra lui United este imaginea-simbol a sezonul:

🎶 And now you’re gonna believe us… 🎶

Dincolo de meciuri, am rămas însă cu o lecție despre leadership din partea lui Klopp. Germanul are un mod aparte de a găsi cuvintele potrivite pentru orice situație, iar capacitatea lui de a motiva jucătorii este una dintre cheile succesului la Liverpool. Germanul a reușit să îi transforme pe Gomez, Henderson și Firmino, i-a descoperit pe Trent și Robertson și le-a dat încredere lui Mane și Salah, doi jucători care au devenit world-class sub comanda lui Jürgen.

După ultimul meci al sezonului trecut (2-0 contra Wolves), Klopp declara: “Being second in the Premier League isn’t what we wanted tonight but we’ll take it. This is a first step, that’s how we see it. […] We were 25 points off last season. If we do those same steps again, that will be a season.” În acel moment, Klopp și Liverpool nu câștigaseră încă niciun trofeu, iar moralul echipei nu era prea sus. A urmat însă, o săptămână mai târziu, Liga Campionilor, apoi Supercupa Europei, Cupa Mondială a Cluburilor și, în fine, Premier League. Same steps again…

“A couple of years ago, in the beginning, I said we want to write our own stories, we want to create our own history. Obviously, the boys took really seriously what I said there

Klopp în februarie 2020, după ce Liverpool ajunsese la 79 de puncte din 27 de jocuri

“Am luat titlul, dar…”

În lumea fotbalului vor exista tot timpul suporteri constant nemulțumiți. Una dintre problemele fotbalului modern este că vocea acestora se face auzită disproporționat de mult.

Sezonul trecut am câștigat Champions League, dar nu și Premier League. Titlul acum nu mai e suficient, pentru că nu am depășit și recordul de puncte. Clubul nu dă dovadă de suficientă ambiție pe piața transferurilor și Klopp nu va reuși să construiască o dinastie precum Sir Alex la United. După 30 de ani de așteptare, un singur titlu nu mai e suficient.

Probabil că explicația e legată de predispozitia ființelor umane pentru negativitate (negativity bias).

Analizând lucrurile în mod obiectiv, au fost evident și momente mai puțin fericite.
Da, înfrângerea de la Madrid a fost un moment cheie și performanțele de după au fost net inferioare (a se vedea ultima secțiune de mai jos).
Da, cupele interne nu au reprezentat o prioritate nici în acest sezon și poate acest lucru ar putea să se schimbe pe viitor.
Da, cel mai probabil Liverpool va regreta ca l-a lăsat pe Timo Werner să ajungă la Chelsea.
Și da, Origi și Shaqiri nu sunt la nivelul titularilor iar așteptările de la Keita erau mai mari la începutul sezonului.

Dar toate aceste lucruri trebuie plasate în context. Pe lângă Premier League, Liverpool a mai câștigat în acest sezon Supercupa Europei și Cupa Mondială a Cluburilor. Din punct de vedere financiar, clubul stă foarte bine. Jucătorii importanți nu își mai doresc să plece către cluburile mai mari (Coutinho, Suarez, Torres, etc). Klopp va ramâne antrenorul lui Liverpool până in 2024 și șansele sunt să mai aducă și alte trofee pe Anfield.

Concluzii

În finalul avancronicii de sezon, scriam: “Favoriți sau nu, we go again. Si de-abia astept să văd ce povești ne va aduce noul sezon.
Au fost cu siguranță multe povești interesante. Dar poate cea mai memorabilă a fost desfășurarea întregului sezon. “One of the big stories in football history” – așa cum a numit-o Klopp în urmă cu câteva zile.

A fost povestea în urma căreia peisajul din Liverpool a primit o nouă decorație murală:

2019 🔼, 2020 🔽

La final, câteva statistici

  • Manchester City a terminat sezonul cu 81 de puncte. Pe 7 martie, Liverpool avea deja 82 de puncte, după 2-1 cu Bournemouth. Deci putem spune ca titlul a fost efectiv câștigat înainte de întreruperea campionatului.
  • Liverpool în perioada Klopp tinde să înceapă sezonul în forță. Însă așa cum remarcam și cu altă ocazie, a doua jumătate a sezonului aduce o scădere de formă, foarte vizibilă în perioada ianuarie-februarie. În sezonul tocmai încheiat, scăderea de formă a venit în a doua jumătate a lunii februarie:
  • Înfrângerea de la Madrid de pe 18 februarie a fost un moment cheie al sezonului. Înainte de acel joc, linia de clasament era: P26 W25 D1 L0, (2.92 puncte pe meci). După: P12 W7 D2 L3, media 1.91 ppm, plus eliminare din CL și FA Cup.
  • Cei mai folosiți 3 jucători au fost Virgil, Trent și Robertson. Virgil nu a pierdut niciun minut și are 89 de jocuri consecutive. Excluzând portarii, se află în acest moment în Top 10 jucători din istoria PL ca număr de jocuri consecutive
  • Despre importanța lui Henderson: cu el pe teren (30 de jocuri), Liverpool a avut o medie de 2.77 puncte pe meci, cea mai mare din acest sezon de PL. Sursa: fbref.com
  • Între 2013 si 2016, Danny Ings a suferit 3 accidentări majore la genunchi (una dintre ele chiar în primul antrenament al lui Klopp la Liverpool). Danny termină acest sezon pe primul loc în clasamentul marcatorilor (excluzând penalty-urile), cu 21 goluri din acțiune. Nu merge singur…
  • Liverpool termină din nou campionatul cu cea mai bună apărare, dar la distanță destul de mare de sezonul trecut: 33 goluri încasate acum, 22 atunci, cu 12 din cele 33 de goluri venind după restart.
  • Partea economică: conform SwissRamble, în perioada Klopp clubul a produs 187m£ profit, 533m£ venituri și în acest moment are un raport salarii/venituri de 58%
  • Clasamentul deciziilor VAR este aici. Brighton și United au beneficiat de cele mai multe decizii favorabile; Liverpool a avut în total 5 decizii favorabile și 3 nefavorabile.
Sursă imagini: https://twitter.com/LFC
Previous ArticleNext Article