Considerată în mod unanim drept cea mai bună liga fotbalistică din lume, Premier League se bucură în acest moment de o perioada excelentă din punct de vedere al veniturilor și al interesului. Pentru perioada 2019-2022 federația engleză va încasa aproape 2 miliarde de euro pe sezon doar din drepturile de televizare. O bună parte din aceste fonduri se întorc către cluburi, într-un sistem prin care diferența dintre locul 1 și locul 20 este sub 1.6 : 1. Interesul a devenit suficient de mare pentru a atrage ‘clienți’ precum Amazon, care va difuza 20 de meciuri în sezonul 2019-2020.

Conform unei analize care consideră criterii precum distribuția punctelor, numărul de remize sau diferența dintre primele și ultimele clasate, Premier League este în acest moment cea mai competitivă liga din Europa.

Dar este oare totul în regulă în Premier League? O privire mai atentă indică însă și câteva probleme, pe care încerc să le detaliez mai jos.

1. Lăcomia federației

Recent a apărut în presă știrea că președintele federației engleze, Richard Scudamore a acceptat o prima de retragere în valoare de 5 milioane de lire, în urma unei cotizații de 250.000 de lire din partea fiecărui club din PL.
E adevărat în cei 19 ani în care s-a aflat la conducerea federației Scudamore a crescut de 8 ori veniturile obtinue din drepturile de televizare (de la 670m la 5.1b), dar în același timp, si salariul total a fost de 26.3 milioane de lire. Justificarea acordarii bonusului se bazează pe două motive: non-compete clause + rolul de consultant pe care Scudamore îl va păstra. Motive care pot fi însă ușor demontate:


Cu alte cuvinte: pleci să îmbunătățești Ligue 1 sau Serie A? Succes, dar pensia ta rămâne la noi. Vrei să rămâi consultant în continuare? Nu mulțumim, noul CEO probabil nu va da doi bani pe părerea ta.

În acest timp suporterii echipelor își exprimă dezacordul total față de această decizie:

“Premier League clubs have always told fan groups that budgets are planned in advance and there’s not a surplus of cash lying around from their extremely lucrative TV deal.
“In the meantime loyal football supporters continue to be inconvenienced by fixture changes to fit TV schedules, often losing out on travel costs or struggling to get to and from games in the first place.
“Now it appears clubs can stick their hands down the back of the sofa and find £250,000 at a moment’s notice.
“Fans strongly oppose the ‘golden handshake’ and we urge clubs not to make a decision which is hugely unpopular with supporters.”

2. Adâncirea prăpastiei dintre top 6 și restul

Manchester City a stabilit sezonul trecut un nou record de puncte (100) și, după toate calculele, acest record va fi depășit în acest an: 2.67 puncte pe joc până acum prezic un total de 101 puncte la final de campionat.
Niciodată în istoria PL diferența dintre top 5 și restul nu a fost atât de mare ca acum: primele 5 echipe au adunat după 12 etape un total de 141 de puncte. În contrast, ultimele 5 cluburi au obținut doar 36 de puncte, un alt record de această dată negativ.
În plus, federația și cluburile au agreat ca din acest sezon, diferența de prime dintre prima și ultima clasată să crească de la 1.6:1 la 1.8:1. Cu alte cuvinte, cei bogați devin și mai bogați, iar cei săraci și mai săraci. Și nu, în Premier League nu există reguli legate de Financial Fair Play (care, așa cum știm cu toții, duc la pedepse drastice din partea UEFA pentru echipe precum Rubin Kazan).

În aceste condiții, suprize precum Leicester 2016 devin imposibile, iar pentru majoritatea cluburilor PL singurele speranțe vor rămâne evitarea retrogradării și Carabao Cup.

3. Respectul față de suporteri

Încasările cât mai mari și interesele televiziunilor reprezintă factori care din păcate au prioritate mai mare pentru cluburi decât respectul față de suporteri. Aceștia sunt nevoiți să plătească prețuri din ce în ce mai mari pentru abonamente (cel mai ieftin abonament la Bournemouth: 550 GBP, iar la Bayern: 140 EUR) și, în cazul în care vor să își însoțească echipa în deplasări, au parte de nopți pierdute prin autocare și trenuri. Iar când meciurile sunt în timpul săptămânii, și de o zi de concediu în minus.

Un alt exemplu care indică faptul că suporterul este considerat o resursă substituibila este modul în care conducerea Tottenham a gestionat întregul proiect de reconstrucție a stadionului. Clubul vinde cele mai scumpe abonamente din Premier League (ajung pana la 2200 de lire pe sezon) și, deși este confirmat că stadionul nu va fi dat în folosință înainte de 29 Decembrie 2018, clubul vinde încă abonamente pentru sezonul in curs:

4. Arbitrii mediocri și părtinitori

Discuțiile pe marginea arbitrajelor fac parte din fotbal. Mai nou, din ce în mai multe voci din interioriul cluburilor PL își exprimă nemulțumirea legată de calitatea slabă a arbitrajelor. Aproape în fiecare etapă există un meci care este afectat de o greșeală majoră de arbitraj. De cele mai multe ori vorbim despre incompetența: unii arbitrii sunt poziționați prost, alții nu țin pasul cu ritmul jocului, iar alții își doresc pur și simplu un meci liniștit și evită deciziile controversate.
O analiză mai atentă arată însă și faptul că de multe ori arbitrii britanici sunt părtinitori: în unele cazuri au niște păreri preconcepute (‘jucătorii britanici nu simulează’, ‘antrenorii britanici merită mai mult decât restul’, ‘dacă nu cade nu dau fault’) sau intră în meci cu o agendă care nu mai ține cont de realitatea de pe teren. Câteva citate relevante mai jos:

Liverpool win more penalties when the team and the manager is British (#)

60% of penalties go to British players, who comprise just 40% of the personnel in the league, and an even lower proportion of the attacking talent.
The top PL penalty winners last season – the only players who have won more than two – are Calvert-Lewin (4), Raheem Sterling (4), Wilfried Zaha (3), Glenn ‘immobile’ Murray (3), and Jamie Vardy (3). All qualify (or have qualified) as British players. Indeed, all hold English passports.
Vardy alone has won more PL penalties last season than Salah, Mané, Sané, Aguero, Gabriel Jesus, Coutinho, Pedro, Romelu Lukaku, Anthony Martial, Mesut Ozil, Alexandre Lacazette, Son Heung-min, Christian Eriksen, Álvaro Morata and Eden Hazard combined. #

Mark Clattenburg despre Chelsea-Spurs în Mai 2016:

“I went in with a gameplan: that I didn’t want Tottenham Hotspur blaming Mark Clattenburg that they were losing the title. I allowed them to self-destruct so all the media, all the people in the world went: ‘Tottenham lost the title’.

Tot aici intră și tolerarea trișorilor (divers). Aceștia sunt rareori sancționați pe teren sau retrospectiv, iar pedepsele sunt mici și insuficiente pentru a descuraja practica. Poch se temea sezonul trecut că “over-analysis is killing football” și că VAR se va concentra prea mult pe detalii. Nu Poch, nu asta va omorî fotbalul, ci trișorii și greșelile flagrante de arbitraj o vor face.

Din fericire pentru toată lumea însă, VAR va fi introdus din sezonul următor. Nu va fi perfect și probabil vor trece doua-trei sezoane până când totul se va desfășura in mod fluid. Dar ca si alternativa la conditiile actuale, va fi un imens pas inainte.

5. Preferința pentru antrenorii britanici

În top 15 antrenori după numărul de meciuri antrenate în PL se află doar 3 non-britanici: Arsene, Benitez și Mourinho.
O parte dintre ceilalți 12 sunt încă în activitate (Hughes la Southampton, O’Neill la naționala Irlandei de Nord, Pulis la Middlesbrough) în timp ce alții precum Allardyce, Pardew sau Moyes sunt cu arma la picior si cu mana pe telefon. Campion la numărul de echipe schimbate este Allardyce cu 7 cluburi, urmat de Hughes si Redknapp (6), Pardew (5), Moyes (4) si Pulis (3).
Problema este că acești Halagieni și Marini în varianta britanică au câștigat în total fix 0 trofee. Sunt potriviți pentru echipele mediocre, iar aducerea lor la o echipa semnalează abandonarea oricăror ambiții pe termen mediu sau lung.

O mica paranteză legată de numărul schimbărilor de antrenori în PL: de la începutul sezonului anterior, doar 5 6 antrenori și-au păstrat postul: Pochettino, Guardiola, Klopp, Mourinho, Howe și Diche. Media ultimelor 10 sezoane de PL este de 15.5 antrenori schimbați pe sezon, în linie însă cu media primelor 5 campionate din Europa:

Sursa: transfermarkt.com

6. Lipsa unei pauze de iarnă

În fiecare an, perioada dintre 20 decembrie și 4 ianuarie este extrem de încărcată pentru echipele din PL. Din cele 15 zile, doar una sau maxim două sunt fără meciuri, ceea ce este cu siguranță un răsfăț pentru cei din fața televizorului. Audiențele ridicate din perioada festivă reprezintă cu siguranță un avantaj competitiv față de celelalte ligi din Europa (aflate in perioada respectiva în vacanță), dar sunt din ce în ce mai multe voci din domeniul medical care susțin că programul încărcat are un impact negativ asupra sănătății fizice și mentale a jucătorilor:

A UEFA study published in 2013 indicated that a player is four times more likely to be injured in the final three months of the Premier League season than over the same period in other European leagues.

Începând cu sezonul 2019-2020 se va introduce o pauză de 10 zile la mijlocul lui Februarie – o soluție de mijloc care însă nu va modifica cu nimic programul din perioada sărbătorilor.

7. Creșterea vizibilității caselor de pariuri

Casele de pariuri sunt în acest moment sponsor principal pentru 9 cluburi PL și secundar pentru alte două. Proporția este și mai mare în Championship: 17/24. Asocierea cluburilor cu industria pariurilor transmite un mesaj greșit îndeosebi în rândul suporterilor mai tineri:

“There is evidence that gambling is becoming ever more normalised, particularly among young people, so that increasingly betting is seen as part and parcel of following and supporting one’s favourite sport or team.”
“Many people think gambling is now out of control in Britain which has the most liberal online gambling regulations of any European country,”
The Guardian – Number of clubs sponsored by betting firms is ‘disturbing’, say campaigners

England has the most betting companies as main shirt sponsors among the major European leagues. The next closest league is the Spanish La Liga with five (Alaves, Girona, Levante, Leganes, Sevilla). However, there have been no kits announced with bookmakers as the main sponsor in Bundesliga, Ligue 1, or Serie A. #

Dacă alte vicii umane precum tutunul sau alcoolul au putut fi extrase de pe panourile din stadioane și de pe tricourile de joc, se pare că disocierea de pariuri necesită un efort mai important.

8. Presa

Tabloidizarea și știrile false sunt deja parte din fluxul de informații care ne înconjoară. În goana după clickuri și afișări, până și publicații tradiționale recurg la tactici tabloide. Exemplu: BBC a publicat recent acest articol cu titlul “Everton’s Seamus Coleman ‘worried’ about donating money to Liverpool fan Sean Cox“. Un titlu care induce în eroare și, mai important, care nu este adevărat. Jucătorul lui Everton nu a spus niciodată asta:


În urma reacțiilor negative, BBC a schimbat titlul în ceva mai apropiat de realitate: “Everton’s Seamus Coleman considered making donation anonymously“.

Tabloidele merg însă un pas mai departe și ajung până la reacții absolut dezgustătoare la adresa unor anumiți fotbaliști. Raheem Sterling spre exemplu este o țintă preferată a tabloidelor britanice. Aruncați o privire pe threadul acesta. La fel ca în bancul cu iepurașul care nu purta șapcă, Sterling este pus la zid și atunci când zboară cu o companie de linie și când folosește un avion privat.

De ce este această problemă relevantă pentru Premier League? Pentru că afectează în mod direct jucători (că în cazul lui Sterling) sau crează în mod artificial conflicte acolo unde ele nu există (ca în cazul titlului BBC).

Cateva soluții:
a) Filtrarea surselor de informații
b) Boicotul: probabil toți anglofilii știu că unul dintre tabloidele britanice nu se vinde în Liverpool în semn de protest față de modul în care a fost relatată tragedia de pe Hillsbrough din 1989:

c) Demitizarea fake news după modelul reprezentanței UE în Marea Britanie:

9. Discriminarea

Ce i se întâmplă lui Sterling in presa scrisa nu este un caz izolat. Din păcate, tratamentul discriminatoriu aplicat persoanelor BAME (Black, Asian, Minority Ethnic) vine chiar din sânul federației:

Although just over half of the 23-man senior squad for this summer’s World Cup were black or mixed-background, only 13% of the FA’s coaching staff, the same proportion of its staff in general, and 5% of people în leadership roles are from a black or minority ethnic background. #

In Octombrie 2017 doar 5 din 92 de antrenori PL + EFL erau BAME: Keith Curle, Jimmy Floyd Hasselbaink, Chris Hughton, Jack Lester si Nuno Espirito Santo. Între timp au mai rămas doar 3 (Hasselbaink și Lester au fost concediați).

Nu doar persoanele BAME sunt tratate in mod incorect. Femeile sunt la rândul lor discriminate, chiar și atunci când vorbim despre postul de antrenor al echipei naționale feminine de fotbal:

Two leading female applicants for the England women’s team manager’s job have heavily criticised the Football Association’s decision to place Phil Neville in charge.
They are angry that, whereas the bar appeared to be set very high when assessing women’s qualifications for the post, it seemed to be lowered dramatically to accommodate Neville.
The Guardian – Leading coaches question FA line over Phil Neville’s England appointment

10. Accesibilitatea

O problema mai mică, dar care afectează 1 din 12 bărbați și 1 din 200 femei care urmăresc Premier League la TV: dificultatea în a distinge diferența de culoare în echipamentele celor două echipe. În ciuda declarațiilor FA că lucrează la asta și că vorbim despre “easy fixes, not rocket science“, vedem în continuare pe ecrane combinații de culori cel putin discutabile:

[polldaddy poll=10168090]

Care credeti ca sunt alte probleme ale PL in afara celor enumerate mai sus?

Previous ArticleNext Article

This post has 108 Comments

108
 1. Yep +1
  Da’ sunt 6 manageri care n-au fost schimbati, l-ai uitat pe cel mai vechi din PL, singurul cu 5 sezoane consecutive:)

 2. Foarte bun, felicitari si multumim!
  In principiu sunt de acord cu ce ai scris, dar am vreo doua observatii:

  Cultura pariatului e foarte adanc inradacinata in cultura britanica. E mai veche decat fotbalul si s-ar putea sa ii supravietuiasca fotbalului. Sa ne amintim despre toate traznaile pe care se poate paria in UK… mergand pana la Ocolul Pamantului… 🙂

  Lipsa pauzei de iarna… ce sa zic, that’s Premier League. Asa a fost, asa va fi. Si e logic, eu vreau sa ma uit la fotbal cand sunt liber si ma pot imbata cu prietenii, nu luni seara la 10. Din partea mea, sa se reduca restul de meciuri – de ex prostiile de jucat prin CL si EL pe la Donetsk sau Kazan. Iar daca tot e musai sa se faca o pauza, sa fie, dar nu de sarbatori.

  Antrenori straini. Un subiect complicat, pentru ca stim si cazuri de antrenori straini care au declarat prin primavara ca in PL e groaznic, ca nu e pauza de iarna. Adica tu nu stiai unde te-ai dus cand te-ai dus?! Sau cazul ala amuzant cu Mancini si lasatul baietilor sa iasa in oras la un sprit. In Italia ne duceam, beam un pahar, pe urma gata, la gagici. Nu mi-am imaginat ca aici vor merge la baut pana la 5 dimineata! Well… nu stiai unde esti?! N-ai incercat sa afli nimic despre lumea asta?! Prin urmare da, e o problema ca nu-s antrenori mai interesanti in PL, dar nu e nici usor sa te adaptezi la Newcastle sau la Birmingham.

  Presa… presa din Anglia e in mare parte o porcarie, dar nu stiu daca PL o poate opri. Vor scrie toate rahaturile alea si daca incerci sa ii opresti vor scrie unele si mai si. Vorbim despre presa care a produs Brexitul, nu cred ca o biata liga de fotbal se poate pune cu asa monstru!

  As vedea si un punct 11, pentru mine mai important decat toate celelalte. Felul in care se cresc jucatori. Aici as aduce antrenori, as importa sisteme, as schimba lucruri. Ca daca vrei vreodata sa te bati cu baietii aia de pe continent… 🙂

 3. Pariatul: inteleg ca e parte din ADN-ul britanic, dar asa era si pintul de bere si hooligan-ismul. Lucrurile se pot schimba, trebuie doar un pic de vointa.

  Lipsa pauzei de iarna: cred ca solutia cu 10 zile de pauz in februarie e foarte buna. Sper sa reduca astfel riscul accidentarilor precum cea a lui Ox (pe final de sezon in 25 Aprilie 2018 – minim un an pe bara)

  Antrenori straini: da-mi un motiv bun pentru care il inlocuiesti pe Koeman cu Allardyce sau pe Ranieri cu Shakespeare. Inteleg ca multi dintre antrenorii straini nu fac un efort de adaptare, dar sa recirculi constant aceleasi fete expirate mi se pare lipsa de ambitie.

  Despre presa nu mai e nimic de adaugat…
  Va astept cu urmatoarele 10 probleme, lista mea nu e nici pe departe exhaustiva si mai am si eu cateva puncte pe care nu am mai avut timp si loc sa le adaug. Putem face impreuna un articol cu inca 10, incepand cu cea identificata de tine mai sus 🙂

 4. Stai putin la aia cu jucatorii. Iei in considerare rezultatele din ultimii 2 ani la diverse competiții de juniori si tineret?

 5. Personal nu vad pariatul o problema ptr PL per se, ci mai degraba una ptr Joe Bloggs fanul de rand, care devine victima si de aici pana la probleme sociale in toata regula nu mai e mare distanta. Mai devreme sau mai tarziu firmele de betting si loan sharks vor dispare ca si sponsori, asacum s-a intamplat si cu producatorii de alcool si tutun.
  Acum cateva sezoane subperformantele echipelor engleze in CL se justificau prin competivitatea mare a ligii, ca duelurile cu puternicele Stoke si West Ham nu te lasa sa te pregatesti de ChLeague. Sezonul asta top5 defileaza cum ai subliniat deja, insa nu mi se pare ca echipele engleze au devenit world beatersi in Europa, dimpotriva. Iar in La Liga, Barca a avut mult mai multe probleme cu lesser teams decat cu top4 din Anglia. Cred ca una din problemele majore a ramas aroganta, vezi Liverpool la Belgrad (rezultat care ar putea f bine sa fie fatal ptr ambitiile europene), sau debutul lui City.

 6. Recunosc cinstit nu cunosc rezultatele de la juniori si tineret. Dar ma uit la Rashford, Mc Tommy si Lingard, la Calvert Lewin si Lookman, la Loftus Cheek… nu-s jucatori rai, dar nu vad printre ei vreun viitor Isco sau Asensio sau David Silva.

 7. Despre pariat, cum zice si COYS… Iar pintul n-a plecat nicaieri, e bine mersi acolo, doar ca nu se bea pe stadion la vedere, se bea pe stadion sub tribuna.

  La antrenori straini, nush ce sa zic… Io apreciez intotdeauna un Tony P. care isi vede lungul nasului. Koeman era un dezastru la Everton. Sigur, Big Sam nu urma sa aduca vreun fotbal sampanie, dar echipele lui joaca ceva coerent. Sa-l dai afara pe Ranieri cand tocmai castigase cel mai uluitor titlu din epoca PL cu siguranta a fost o imbecilitate. Chit ca n-am fost io fan Ranieri niciodata pana la Leicester…
  Dar sa nu uitam ca prin PL au trecut si Villas Boas, Slaven Bilic (nici acum nu inteleg de ce n-a reusit), Zola, Laudrup… si, desigur, Van Gaal! Pai decat inca un sezon cu Van Gaal, prefer inca 3 cu Mourinho, jur :))

 8. fara sa ma bag in discutia voastra, poate o sa fiti la fel de surprinsi ca mine dar Lingard are 26 de ani. nu mai e chiar un tinerel

 9. Da, stiam asta, dar cumva parca vine intr-un alt val de jucatori. Daca vrei putem sa-l punem si pe Kane aici… 🙂

 10. @Bebelak
  2017
  May 19: UEFA Under-17 Championship runners-up (lost 4-1 on penalties to Spain after 2-2 draw)
  June 10: Toulon Tournament winners (beat Ivory Coast 5-3 on penalties in final after 1-1 draw)
  June 11: FIFA U-20 World Cup winners (beat Venezuela 1-0 in final)
  June 17: UEFA Under-21 Championship semifinalists (lost 4-3 on penalties to Germany after 2-2 draw)
  July 15: UEFA Under-19 Championship winners (beat Portugal 2-1 in final)
  Oct. 28: FIFA U-17 World Cup winners (beat Spain 5-2 in final)
  http://www.espn.com/soccer/club/england/448/blog/post/3249789/englands-roaring-success-young-lions-incredible-year-at-youth-level

 11. Bai deci eu raman traznit cand vad cat de departe merge lacomia umana, borderline prostie. Uite, exemplu baiatu’ ala de la Nissan, trebuie sa fii prost facut gramada sa iti inchipui ca nu vei fi prins. What’s the fcukin point sa te expui in halul ala mai ales ca tot lua ceva milioane pe an cu lejeritate fara sa faca mare scofala, adica copy paste acelasi recipe aplicat de orice controller marunt care ajunge CEO: reduci costuri si uniformizezi pana la depersonalizare produsul final.
  Don Gianni iarasi ia salar bunicel ca sa stea sa vada meciuri langa Putin, si mai ales a vazut ca mai devreme sau mai tarziu tot te prind baietii daca te intinzi mai tare decat trebuie.
  Nu stiu daca e vreun studiu sau ceva dovezi empirice care sa arate negru pe alb cand celulele cenusii isi inceteaza brusc existenta la vederea unor sume mari de bani, eu unul nu pricep neam fenomenul.

 12. 2018
  UEFA U17
  Winners: Netherlands
  Runners-up: Italy
  Semi-finalists: Belgium, England
  U19
  Ongoing qualifiers
  U21 2019
  QUALIFIED: Austria, Belgium, Croatia, Denmark, England, France, Germany, Italy (hosts), Poland, Romania, Serbia, Spain
  FIFA
  No youth final tournaments in 2018

 13. Domnule, multumesc, inteleg acum mirarea ta la ce ziceam, am gresit. Sa vedem daca vor trece si la seniori cu rezultate asemanatoare 🙂

 14. Rautacisme. ‘Industria’ aia creeaza valoare, tehnologia prin care omenirea va ajunge sa puna piciorul pe Marte, nu ca Musk&co de nu aduc nici o inovatie, nimic.
  Acum il inteleg pe Carlos sau pe ala de la Persimmon, pai sa iei ca saracul bonus de numai 50Mio pe an, as intra in pamant de rusine.

 15. Cred ca e vorba de meciul asta la care am fost in tribună
  https://www.bbc.com/sport/football/33085767
  Din 11 de atunci (vedeti caseta in partea de jos a articolului) Stones, Kane si Lingard joaca constant la națională si vreo alti trei din lot au debutat. Spre deosebire de italieni care nu au prea promovat de la tineret

 16. Eu nu am nimic cu oamenii bogati, sunt absolut fanul free markets&stuff. Insa am ce am cu parazitii conjuncturali, genul de non entities care sustrag sume substantiale legal sau ilegal fara a creea nimic. Nu mi se pare normal ca un business care nu e sustainable pe termen lung si care nu aduce nimic omenirii, ba din contra, sa plateasca 200+ Mio pe an bonusuri. Si nu e vorba neaparat de moralitate aici, cei ce sunt in industrii gen armament etc care prin definitie sunt toxici totusi pusi in balanta tot genereaza ceva progres tehnologic, un added value.
  Ce aduce in plus to the mankind o firma de pariuri si una de constructii care are 95% din profit doar din contracte help to buy cu guvernul fara a aduce un dram de inovatie?…
  Inteleg ca la Ghosn a fost un fel de intelegere mutuala adica sefii lui stiau de problema, el stia ca ei stiu si toata lumea era fericita. Pana cand cineva a zis ca Ghosn nu poarta sapca. Well, pech gehabt cum zice neamtul.

 17. Nu, nu il poti face ilegal. Insa poti aplica 80% tax on profit si obligativitatea de a nu putea plati bonusuri atat vreme cat esti ‘in the red’ (asta ar trebui legiferata independent de domeniul de activitate, nu poti plati bonusuri daca esti in pierdere).

 18. Hm… in articol spune ca a fost premiata pentru ca a ramas in Stoke. Dupa mintea mea, daca incerci sa o taxezi 80% o sa incerce si ea sa mute afacerea (care e strict online acum inteleg) undeva prin niste insule pe care nici nu stim cum sa le gasim pe harta. Si o sa ajungi sa pui niste restrictii pe trafic si impatimitii vor deveni specialisti in VPNuri si asa mai departe. Asa era in Turcia, 90% din oamenii pe care-i cunosteam io aveau ceva cunostinte despre cum sa accesezi siteuri blocate de guvern. Printre ele livescore, pentru ca erau reclame la pariuri care-s monopol de stat in Turcia 🙂

 19. Inteleg ce zici, nu-mi dau seama cat ar ajuta. Eu nu cred ca sunt meciuri trucate in Anglia pentru case de pariuri. Call me naive 🙂
  Cat despre reclama… e peste tot, ca e sau nu si pe stadion sau pe tricouri nu mi se pare chiar asa relevant. E pe fb, instagram, toate siteurile de sport, siteuri de stiri si tot ce mai vrei.

 20. De acord, suma e obscena, dar nu vad ce poti face in afara de educarea publicului cu privire la pariat. Ar trebui sa fie ilegal pariatul?

 21. Au promovat si italienii, cel putin la fel.
  Bernardeschi, atunci rezerva, e titular in mod normal la nationala, Belotti e si el un jucator uzual dar acum nu e in forma si a pierdut locul de titular. Biraghi abia a debutat dar Mancini l-a titularizat in mod constant in ultimul timp.

  Romagnoli si Rugani (ambii debut in 2016) sunt viitorul nationalei, dar ei au in fata, spre deosebire de Stones, niste monstri sacri ai defensivei, pe care este greu sa ii scoata din primul 11. Zappacosta are si el destule meciuri la nationala dar nu il ajuta statutul de rezerva la club. Au mai jucat la nationala Berardi si Verdi.

 22. “Cel putin la fel” nu prea merge cand pui Stones-Kane-Lingard față de Biraghi-Bernardeschi-Belotti.

  Ce au facut monstrii sacrii cu Suedia pt mondiale si Portugalia in liga?

 23. Era vorba de cati au promovat, nu de valoare. Am plecat de la faptul ca „nu au prea promovat de la tineret”.

  Referitor la valoare, Kane mi se pare din alta Liga fata de toti ceilalti. Lingard nu ma impresioneaza deloc, nu l-as da pe Berna (un talent urias, de vazut daca il va fructifica) pe 10 Lingard. Duelul valorilor in aparare ar fi Rugani vs Stones. Momentan, englezul este evident in fata dar si contextul are rolul sau in asta: una e sa te lupti pentru titularizare la club si nationala cu Bonucci si Chiellini, alta cu Otamendi si Mangala, chiar si cu Laporte, respectiv cu Gomez si cine mai e prin nationala Albionului. Faptul ca Rugani face multa tusa de doi ani din cauza competitiei ii stopeaza, cel putin pentru moment (inteleg ca e nemultumit si vrea sa plece, probabil pentru el ar fi mai bine), din evolutie. Italienii zic ca Chelsea il vrea rau de tot si ar fi dispusa sa dea in jurul a 40-50 mil. De urmarit.

 24. Apropo de discutia cu esecul in preliminariile trecute, Mancini pune mare pret acum pe tineri, promovand intens noua generatie, care include cativa dintre cei de mai sus, dar si altii mai tineri dar cel putin la fel de valorosi: Tonali, Barella, Pellegrini, Chiesa, Donnarumma. Parerea mea e ca mixul actual de experienta al batranilor (cei doi centrali), cu cei „in their prime” (Verratti, Jorginho, Insigne, chiar si Berna) si avantul tinerilor poate urca squadra azzurra din nou sus. Tot ce le lipseste este un varf de top. Dar poate ca vor mai apare niste „Toto” miraculosi cand au nevoie 🙂

 25. Berna are foarte mult talent dar a fost destul de dezorganizat in joc si in dezvoltare la Fiorentina si in primul an la noi.
  Anul acesta a pornit extraordinar dupa ceea ce italienii au apreciat ca fiind o foarte buna pregatire de vara (a fost cel mai bun, dupa mine, alaturi de Cancelo, in primele 10-15 meciuri) dar s-a accidentat si trebuie sa se reporneasca. Are si atuul versatilitatii, are de la cine invata, are si antrenorul potrivit pentru a progresa, depinde de el daca va capitaliza toate aceste aspecte.

 26. Pai controlează 93% din firma deci face ce vrea, nu? Bănuiesc ca e mai avantajos sa isi plătească salariu decat sa il ia ca dividende

  Si da, ar trebui taxate extra firmele de pariuri si creat un fond din banii aia pentru educarea clientilor si ajutarea celor dependenți

 27. Pai aia e problema ca nu prea ii stiu. Bernardeschi pe care l-am vazut de vreo 5-6 ori mi se pare sub Lingard, care mie imi place.

 28. Ar fi culmea sa ii acuze cineva pe Bonucci si Chiellini pentru faptul ca Italia a pierdut acel baraj: echipa a luat un singur gol in doua meciuri la un sut deviat. Nu e treaba fundasilor centrali sa marcheze.
  Cu Portugalia au jucat doar in meciul retur cand nu au primit gol. Ce puteau face mai mult?

 29. nu mi se pare atat de clar, mai tare imi bate la ochi faptul ca bale a venit la real sfrijit ca o scobitoare si doua saptamani mai tarziu arata ca arnold in perioadele in care salta premii.

  actori profesionisti care fac sport si dieta pentru cate un rol cu preparatori personali n-au reusit sa castige in 6 luni cata musculatura a castigat galezul in 14 zile. acolo sigur nu mai e nurofen, dar poti demonstra asta? se invart in fotbal cam atatia bani cati se invart in .. siria. sa nu mire pe nimeni daca se ajunge la sinucideri cu 18 gauri de cartus pe stilul Putin atunci cand razbate in presa cate o stire despre doping in sport.

 30. wait, what ?
  in cazul asta nu ar trebui sa mai fie penalty vreodata la un sut de 2 m care ricoseaza in mana.

  se numeste imprudenta, si din ce stiu, se penalizeaza.

  sa spunem ca ramos ar fi avut o astfel de interventie. consideri ca ar fi fost penalty ?

 31. E adevarat si ce zice Filotas ca s-au dat penalty-uri pentru asa ceva dar parerea mea (si nu numai) este ca nu e de penalty. Nu e acelasi lucru sa iti dai tu mingea in mana cu a ti-o da adversarul pentru că atunci faza porneste de la intenția ta de a bloca acțiunea.
  Nu se sancționează propriu-zis imprudenta, ci ceea ce in drept se numeste intentie indirectă. Sau poate si o culpa cu prevedere. Din ce stiu, termenul “imprudenta” nu există in Regulament. În asemenea faze, nu poate fi niciuna, nici alta.
  În Italia au fost 2 asemenea faze analizate cu VAR de curând si in ambele situatii nu s-a dat. Mai mult, inclusiv analiza ulterioara a Gazzettei a fost de acord cu deciziile luate.

 32. Sezonul asta e f ciudat, tocmai cand credeam ca vom fi ‘found out’ cu Chelsea, bang! Cel mai bun meci din anul asta calendaristic as zice, singurul regret fiind ca nu am convertit macar jumatate din ocaziile de gol, se putea termina double diggits.
  Oh si nu credeam s-o spun vreodata, dar ma simt mult mai linistit si confident cand il vad pe Sissoko in formatia de start, ba chiar as indrazni sa il pun in top3 players al inceputului de sezon dupa Lucas si Lamela.

 33. E f amuzanta ipocrizia media engleza, erau oripilati ca River- Boca s-ar putea juca ieri dupa atacul autobuzului Boca, insa imi aduc aminte ca dupa un atac similar in Anglia, sfertul de finala CL s-a desfasurat bine mersi…
  Anyway, se anunta ceva infernal azi pe Monumental, cu toate ca nu pricep in ruptul capului ce ii face pe unii oameni sa recurga la astfel de fapte neanderthaliene. Footbal…

 34. Psychologie des Foules? Titlul in engleza e mai bland, A Study of the Popular Mind, am vazut recent o referinta la titlul asta de cand cu Brexitul, se pare ca a devenit f populara la mai mult de un secol de la publicare. Merita citita?

 35. Exista precedentele Tevez, Kuyt fotbalisti depistati pozitiv acum vreo 9 ani si absolviti de WADA pe considerente de folosire a steroizilor in scop medical. Am anticipat inca de cand au transpirat primele informatii ca va fi un caz similar.

 36. mie mi se pare ca exagerezi, pentru simplul fapt ca substanta cu care l-au depistat pe ramos nu e … ilegala 🙂

  dar to each his own. eu doar radeam un pic de ce e cu adevarat suspect in laboratoarele madridului. nu imi vine sa casun pe ramos pentru, literally, nurofen.

  si stii doar ca sunt fan inveterat al madridului ^_^

 37. Foules inseamna multimi/mase in acest caz, daca franceza mea ma mai ajuta.

  Later edit: de fapt daca ma ajuta si mai tare imi dadeam seama ca inseamna totdeauna asta, nu doar in acest caz :), fous și folles se scrie altfel.

 38. Nu a venit sfrijit, e un hoax care l-am vazut in perioada aia de dupa transferul la Madrid in care comparau 2 poze, una de la primele antrenamente cu Real si alta de cand abia ajunsese la Spurs pe la 16 ani si era scobitoare.
  Bale a inceput sa beef up imediat dupa sezonul in care ne-am calificat ptr CL, si din motive de admiratie fata de CR7. Un topic extrem de vechi de pe site-ul fanilor Spurs compara niste poze de la debutul lui si pana la sezonul in care a explodat (2012-2013) si era extrem de evident cum isi petrece galezul timpul liber.
  Ptr conformitate, ultimul gol inscris in tricoul Spurs la primul link gasit cu poza (nu c-as fi cititor daily mail:), nu chiar scobitoare…
  https://www.dailymail.co.uk/sport/football/article-2326966/Tottenham-1-Sunderland-0–match-report-Gareth-Bale-scores-winner.html

 39. Acum in ciuda preferintelor fotbalistice (deh, it happens) te stiu ca om serios Tudore. Si eu pot sa-mi fac un selfie in care sa arat ca un mini Bale, putin photoshop comes in handy too:)
  Omul s-a dus la sala in stilul CR7 pe vremea aia si inainte de transferul la Real vara aia numai asta a facut (nejucand nici un minut in preseason). Daca vrei o comparatie pound for pound cauta poza din vara respectiva cu o saptamana sau doua de dinainte de transfer in care Bale s-a pozat cu un fan Spurs in Marbella in niste swimming trunks dubiosi roz suflecati asa cum pozase si the real CR7 pe un yacht cu cateva saptamani inainte.
  Serios vorbind, masa musculara o poti creste foarte rapid cu ambitie si efort si lipsa de cartofi prajiti si bere. Mai ales la 20 ish ani, cu profesionisti si nu PT de cartier. Iar protein supplements nu e doping, e ceea ce oricine lucreaza o ora upper body trebuie sa ia jumatate de ora dupa efort, ptr ca sa nu pierzi muscles ci sa-i fixezi.
  Nu zic ca nu exista dopaj in fotbal si in sport in general, bineinteles ca exista, dar ala nu se vede in masa musculara.

 40. La noi cheltuielile cu salariile au explodat acum, in acest sezon, odata cu sosirea lui CR. Un salariu urias fata de restul lotului, cam de 4 ori mai mare fata de urmatorul, a crescut enorm media la nivel de lot. Nu mi-e clar din articol daca e vorba de net sau brut. La fel, nu e clar la nivel de fotbal italian ce a luat in calcul (care jucatori), daca e luat in considerare tot fondul salarial, inclusiv jucatorii in coproprietate (specifici doar Italiei) sau cei imprumutati (Juve are de 2 ori mai multi decat City si de 6 ori mai multi decat United).

  Este clar ca Juve s-a angajat la sume din ce in ce mai mari pentru salarii, in acord cu ambitiile crescute an de an. Daca salariile vor fi sau nu justificate de performante, vom vedea la sfarsitul acestui sezon.

 41. Si eu ma miram de ce Denis Suarez, de exemplu, prefera sa ramana la Barcelona si sa prinda ei el banca de rezerve ocazional…pai cum sa pleci de la salariul ala?! :))

 42. M-am uitat in fuga prin studiu, nu am timp acum de mai mult. Se refera la sezonul actual si doar la prima echipa. Am insa foarte serioase dubii cu privire la sumele aparute acolo. Cel mai bun exemplu: in Romania, average basic annual first team pay este 90.000 euro. Enorm! Si putin credibil.

 43. M-am uitat doar fugitiv, nu mi-e clar cum poate fi calculat salariul mediu la prima echipa avand in vedere ca salariile nu sunt publice? in plus ce se considera salariu, doar wages in sine sau si bonusurile, intrucat la Spurs de exemplu ma indoiesc ca ia cineva 100k weekly si cred ca suntem dupa Everton sau West Ham la capitolul asta, in schimb bonusurile de calificare in CL sunt destul de mari.

 44. Fara a incerca sa apar comportamentul neanderthalian, as zice ca e o diferenta intre cele doua evenimente. In sfertul de finala CL nu a folosit nimeni pepper spray si nicio persoana nu a fost ranita.

 45. Nu cred sa fie vorba de sezonul in curs, de obicei astfel de studii se fac luand in calcul anii financiari raportati deja la bursa. Probabil metodologia e total salarii platite jucatori/nr de jucatori platiti de club, care include desigur si pe cei imprumutati dar carora salariul (tot sau o parte din el) e platit de club. Ma indoiesc ca e un survey in genul s-au dus si au intrebat toti jucatorii ce salarii au, in plus procesarea datelor si publicarea e un proces mai complex care necesita ceva luni deci mi se pare clar ca e pre-CR7 era.
  Key word e ‘revenirea lui United in CL’, ce s-a intamplat sezonul trecut.

 46. Nu stiu ce sa zic, salariile de la Juve sunt clar sub media marilor cluburi (exceptie CR), noi avem doar 5 jucatori in afara de CR peste 5 mil/an (https://www.totalsportek.com/money/juventus-player-salaries/), in timp ce City, de exemplu, are cel putin 13 (https://www.totalsportek.com/money/manchester-city-player-salaries/)! La fel, Bayern, cu 13 (https://sillyseason.com/salary/fc-bayern-munich-players-salaries-69075/). Mi se pare evident ca analiza ia in calcul sezonul actual si, chiar si asa, imi da serios cu virgula.

  LE: ce sa mai zic de PSG (https://www.totalsportek.com/money/psg-salaries/), care are un salariu comparabil cu cel al lui CR si inca 10 peste 5 mil/an si care nu apare in acel top.

 47. Uluitor complexul becalian pe care il are Sky DE, la fiecare gol incris la Bayern- Benfica invariabil prim planul cu reactiile imediate dupa goluri il au dinozaurii aia 2 de se pregatesc de Supershampions Lig.

 48. Păi și de facem cu napoli-psg-liverpool

  In plus,cred că inter pare o echipă cu potențial de a câștiga și a pierde în același timp cu oricine.

 49. Inter e o echipa conjuncturala, se vor califica la fel ca si Roma insa potential de a castiga au doar cu Lyon sau Ajax sau alte panarame din grupele alea cu 4 non-entities.
  Incep sa cred si eu in scenariile lui Filotas, UEFA au ajuns in timp la un asemenea skill incat se pot prezice semifinalele inca de la tragerea la sorti a grupelor:)
  Vor fi 4 italiene in optimi, cu exceptia lui Juve celelalte trei sunt pe post de joker ptr tragerile la sorti.

 50. Ce spuneam de aroganta, de la Beeb citire:
  “There are a couple of Swiss radio commentators behind me who are starting to get a bit excited.
  I think they sense a victory which would be amongst the most notable in Young Boys’ entire history I suspect.”
  Nu mai departe de acum cativa ani, YB conduceau reprezentanta Angliei cu 3-0 dupa nici jumatate de ora, aducandu-ma in pragul unei crize de nervi.
  Si nu e chiar most notable avand in vedere ca si CFR Cluj au castigat acolo…

 51. Don’t feed the troll… Echipele italiene au aceleasi sanse ca cele englezesti sa treaca de grupe. Vorbind de cele englezesti, in afara de finala de anul trecut nu prea au facut nimic in ultimii ani, pe cand Juve are 2 finale la activ.

 52. Păi scoate si Bayern la nemti sau PSG la francezi si e tot aia. Roma și Monaco au cate o semifinala si atat.
  Dacă făceai afirmația despre scăderea echipelor italiene acum 2 ani, eram 100% de acord cu tine. Dar acum mai toate s-au întărit (excepție Roma care încearcă să parieze, de vazut cu ce succes, pe viitor), Inter a iesit din mecanismul de monitorizare financiară, Napoli e foarte stabilă financiar (chiar dacă a vândut un jucător important), se vede si in calitatea jocului lor.
  Atentie, eu nu spun ca se compara cu spaniolii si e clar ca Juve e motivul pentru care sunt langa englezi dar Franța??? Este o diferenta mare de calitate intre cele doua campionate si nu este in favoarea francezilor. Juve a avut in fiecare an cel putin 2-3 echipe care au ținut aproape in prima jumatate a sezonului si una pana spre sfarsit, în timp ce în Franța doar Monaco-ul lui Mbappe a însemnat opozitie in ultimii ani.

 53. Napoli a jucat bine acum 2 ani dar a avut ghinionul de a pica in drumul lui Real in optimi desi câștigase grupa.
  Anul trecut, alegerea lui Sarri de a face rotație in Liga pentru a încerca să câștige campionatul si faptul că City au mers cu rezervele in ultimul meci la Sahtior au facut sa nu treaca de grupe.
  I-ai vazut anul acesta cu PSG sau Pool?

 54. Roma are o perioada extrem de slaba, pe toate planurile. Asa cum are si Real. Asta e insa normal, nu e vreo forta de nebatut a Europei si vine dupa un inter sezon in care au vandut cei mai importanti jucatori si au pariat pe tineri.

  Ceea ce spui insa de campionatul italian e putin zis ridicol. Pe de o parte, Italia e pe locul 3 in clasamentul rankingurilor de tara, foarte, foarte aproape de locul 2 (Anglia) – https://kassiesa.home.xs4all.nl/bert/uefa/data/method5/crank2019.html. Francezii sunt la o eternitate in spate, germanii nu sunt nici ei aproape.
  Pe de alta parte, acea echipa care domina clasamentul din Franta in cel mai autoritar mod cu putinta are probleme in a depasi o grupa cu locul 2 din Italia. Dupa ce a fost clar dominata acasa de aceasta.
  In al treilea rand, campionatul italian are cele mai mari sanse sa treaca cu 4 echipe de grupe. Semn de slabiciune evidenta.

 55. Discutabil. Daca trece, Napoli e o nuca tare pentru multe echipe. Din 3 meciuri cu Pool si PSG au dominat clar doua si partial al treilea. Cel mai important e insa pentru ei sa acorde Ligii prioritate, nevand lot suficient de puternic pentru a da randament maxim pe doua planuri simultan.
  Inter … sunt de acord cu Torpyla. Poate bate multe echipe dar poate si prinde zile foarte slabe. Ii plac meciurile cu miza si are curajul de a se lua la tranta cu oricine.
  Mai discutam in primavara.

 56. Daca ies din grupa asta, cred ca se cheama ca au fost eficienti 🙂 O grupa cu PSG si Pool nu e usoara pentru nimeni, Juve, Real, Barca etc.

 57. Biroul lui Infantino. Presedintele FIFA sta cu o mana pe telefon, oftand si uitandu-se pe lista din fata sa care arata doua puncte. To Do List: 1. sunat Rummenigge si discutat Superchampions League (detalii bancare etc)
  2. Decizie locatie finala Libertadores.
  ‘Ce viata grea zilele astea, pai Sepp juca golf toata ziua in Tobago cu amicii lui Jack Warner din CONCACAF, eu trebuie in schimb s-o fac pe mediatorul’ ofta el din nou si apasa tastele ptr primul telefon.
  “Alo, Herr Rummenigge, Gruss Gott! Gianni la telefon. Aa, nu e, s-a dus sa vorbeasca cu Jupp? hihi, ce tare, chiar ma uitam la baiatul ala Kovac cum se bucura ca un copil tampit la golurile lui Robben, el credea ca se face primavara cu o victorie haha…aaa, tu esti, Uli? Salutari de la Zurich, uite ce sa fac, vroiam sa vorbesc cu voi despre supercampionatul asta pe care vreti sa-l faceti. A, nu, eu sunt ok cu asta, am primit oferta si e bine, for the good of the game, stii tu, kein Problem, Uli, unda verde de la mine. Numai ca am doua probleme care trebuie sa le lamurim. Cum? Nu, nu, Uli, partea financiara e ok, Danke, nu la asta ma refeream. Uite am un baiat care ma tot stresseaza, Levy il cheama. Jungle is massive?? aaa, nu, nu General Levy, Daniel Levy de la Spurs. Stiu, si eu am zis la fel, pai voi n-aveti nici unde juca si vreti Superliga, haha…numai ca astia la Spurs aduc reteta financiara frumoasa la bilete, ei platesc dublu. Daca tu pui 70 EUR la bilete sa zicem, astia de la Spurs iti dau 140 ca sa vada meciul, ei dau cat le cere Levy, fani adevarati care iubesc sportul asta, bless them. Carnati? nu stiu sincer, parca mi-a zis ca vrea sa faca Cheese Room si microbrewery in megastadionul ala de nu exista, dar acum daca ma gandesc mai bine pai craft beer merge perfect cu Uli crafted sausages, hai ca vorbesc cu Daniel, don’t worry Uli. Deci 17 echipe si uite a doua problema, m-a sunat Putin si mi-a zis textual ca daca nu avem si o echipa din Rusia jucati pe intuneric. sigur, 18 echipe, avem deci formatul, ce bine ca am lamurit rapid. O sa se supere Ozil ca nu e nici o echipa din Turcia, dar asta e…hahaha, chiar asa ca bine zici, mama lui de turc! haha…Exact, ca si astia de aici de la mine, auzi cica elvetieni-italieni, nu tata, daca te cheama Luigi n-ai cum sa fii elvetian, e linia sangelui nu locul unde te nasti, auzi…hehe. Cu banii ramane cum am stabilit, nu in Elvetia, eu v-am tot spus de ani de zile, Caymanul tata e sfant. Soare, frumos, stam si la plaja cu un rom din ala cu ginger beer, aduce Jack si niste dansatoare de calypso…cum? dansatori? oh, nu stiam, de cand? oh, inteleg, stiu, e aiurea sa te apleci dupa sapun, of of viata asta…aia ii spuneam si la baiatul ala de ne rezolva cu Nissanuri si Renulturi de protocol, Carlos tata fii fericit ca te-au agatat in Japonia, vezi tu, size matters. Cand esti la primire, mai bine o putzulica mica decat ditamai mataranga, daca te prindeau in US erai fcuked. Literally! hahaha…ok Uli, mi-a facut placere, mai povestim la un weitzen cand ne vedem, cand vine Jupp? ok, pai asa ramane, bis bald”.
  Infantino puse telefonul pe masa cu un zambet larg pe buze.
  “uff, asta a fost usor, baiat de baiat Uli, stiam eu c-o sa inteleaga. Hai sa vad ce fac acum cu Libertadoresul asta, fotbalul a devenit prea soft, pai ce frate aia din Togo au avut autobuzul ciuruit de gloante si tot au jucat iar tevez nu ca vai, am inhalat tear gas. Of Of”
  Se uita pe lista de propuneri:
  “Paraguay? pai astia sunt saraci, nu fac nici de un carnat de la Uli, vorba aia. Brazil? hmmm, cred ca merge. Not ideal, dar ce sa faci? Ce mai avem aici? Genova. Aaa, pai asta e la fix, ma duc sa-i vad pe ai mei acas…aaa, in Italia. Da, clar Genova.” cand tocmai suna telefonul.
  “Da, aici Herr Gianni. A, va salut printul meu, ce faceti, cum merge pregatirile de World Cup? Sigur, cand vreti, iarna, vara, toamna tarziu – you name it. Si da, multumesc ptr cadoul de Sf Nicolae, hihi, Levantele se conduce foarte frumos, astia ai mei au facut intotdeauna masini frumoase, nu cutiile alea nemtesti fara personalitate. Sigur, cu ce va pot ajuta? Libertadores? Pai nu stiu, ca ,ma gandeam la Genova, au traditia italienilor emigrati in Argentina, it will be emotional, la Doha nu prea vad nici un motiv. Imi dati o suta de milioane de motive?? doar ptr mine? Oh…pai sigur, se schimba datele problemei, eu zic ca istoria fotbalului argentinian e indubitabil strans legata de Qatar, asta stie orice copil, pai cand Maradona facea slalomul ala se gandea el la Malvine? nu, la Qatar, evident! Vai, ce idee mi-ati dat, pai sigur, aia la Genova se prabusesc podurile peste ei…asa ramane, se face la Doha! si mai bine, sigur ca astia din CONMEBOL apreciaza si ei niste motive, hehe, ca bine le ziceti, astazi sunteti in verva, printul meu! Numai bine, va salut cu respect..aaa, apropo, tot in Cayman, da? Stiti, in zurich merge mai greu acum cu uncle Sam pe capul nostru…Danke vielmal, ne vedem la Doha intr-o saptamana.”

 58. Gica Contra mai esti. ti a dat toate argumentele necesare si l ai rapus prin “eu nu cred ca e asa”. normal ca poate sa ajunga departe sau sa ia bataie in Optimi, oricum o sa fie, au demonstrat cu 2 echipe foarte puternice ca sunt foarte buni. top 10 europa. probleme vin la nivel de dimensiuni ale lotului.

 59. Numarul de meciuri castigate de Liverpool cu 1-0 pe Anfield in ultimele 3 sezoane (toate competiile):
  2016-2017: contra City, PL etapa 19
  2017-2018: contra Crystal Palace, PL etapa 2
  2018-2019: contra Brighton, PL etapa 3

  Daca ne vom califica mai departe ma indoiesc ca va fi dupa un 1-0. De acord cu Ursano, Napoli va fi o nuca tare…

 60. In champions nu a fost un parcurs ciudat, a fost un parcurs foarte slab pana acum. Se pot salva in ultima etapa dar asta nu sterge evolutiile lor de la Belgrad de exemplu sau de la Napoli unde nu stiu daca au tras un sut pe poarta si au trecut de 5 ori jumatea terenului cu mingea la picior. Eu astea doua meciuri am vazut si au fost foarte slabi in ambele.

 61. Pornind de la ce zice (bine!) Filotas: “…Romania a fost batuta un pic de soarta in ultimii 100 de ani. Ceea ce a inceput promitator in 1918, a continuat oribil cu un pic de fascism primitiv, o dictatura de dreapta, 50 de ani de comunism din ala leninist totul culminand cu aproape 30 de ani de psdism de balta, populat din cand in cand cu ciorbism, basism, si apogeul tristetii de acum, veorism (o reintoarcere la leninism) amestecat la nivel local cu firism de cartier totul supravegheat de un contrabandist penibil cu mustata.
  Deci centenarul e mai mult o litanie de nereusite, din pacate.
  …”

  Imi pun niste intrebari:

  1. A fost Romania sub vremuri, adica soarta? Nu se putea si altfel? Si cand s-a putut, de ce?
  2. E apogeul tristetii acum sau e un recency bias? Cea mai trista perioada nu e cumva 1948-1965?
  3. E perioada interbelica cea mai buna perioada din cei 100 de ani?

 62. Imi pare rau pentru Spurs dar par sa fi atins un prag si de aici se poate merge doar in jos. Si vina cred ca este e a conducerii care nu a stiut deloc sa capitalizeze lucrurile bune facute in ultimii doi ani. Cel mai grav este ca, foarte probabil, Kane si Poch vor pleca in vara viitoare adaca echipa nu va prinde Liga.

 63. Pe ce te bazezi cand spui ca anii 30 au fost tulburi? Viziunea asupra lor e mult influentata de distorsiunile impuse de comunisti asupra istoriei, care au scos in fata mult neajunsurile. Cauta si vezi GDP Romaniei in context european in 1938, de exemplu. Nu zic ca nu erau mari inegalitati. Dar multe lucruri functionau mai bine decat stim noi.

 64. Si la nemti duduia economia in anii 30… Eu dupa ce am citit jurnalul lui Mihail Sebastian nu am mai putut sa ma mai uit la anii 30 ca la o perioada cu care sa Romania ar trebui sa se mandreasca

 65. Cel putin la inceputul anilor 30 nu duduia nimic in Germania, criza a avut efecte severe si la ei. Situatia economica a tarii a reprezentat, de altfel, unul dintre principalele motive pentru rezultatele alegerilor din 1933.

 66. Interesante intrebari.

  1. Da, as zice ca am fost sub vremuri. In perioada interbelica am avut in jur de 10 ani in care se putea face cu adevarat ceva, apoi au venit criza economica si ascensiunea extremei drepte mai peste tot. 10 ani sunt irelevanti la nivel istoric. Dupa comunism, am avut nevoie de vreo 5-10 ani sa ne „trezim”, deci ar ramane in jur de 20 utili. Singurii in care cred ca se putea mai mult. De ce nu s-a putut? Pentru ca nu avem, ca popor, cultura democratica adevarata, pentru ca ne lipseste spiritul civic, pentru ca un complex de factori a condus in mod constant la promovarea non-valorilor etc.
  2. Nu putem compara perioada actuala cu cea de dinaintea celui de-al doilea razboi mondial sau cu cea din primii ori ultimii ani de comunism. Au murit/suferit foarte multi in acei ani, au fost distruse familii, mentalitati, comunitati la un nivel incomparabil cu prezentul. Bineinteles, am exclus din discutie perioada razboiului, comparand doar vremurile de pace. Cea mai neagra dintre cele negre? Da, primii 15-20 ani de comunism pentru efectele pe termen lung.
  3. Perioada interbelica este prea mult, anii 30 au fost tulburi. Putin spus tulburi. Probabil ca anii cei mai buni sunt anii 20 si 2000.

 67. 1. Intrebarea asta e un fel de nature vs nurture. Te muleaza soarta pe tine sau tu pe ea? Raspunsul e un procent din fiecare, dar procentul asta depinde de la natie la natie. Poti sa te vaiti de soarta ca noi sau poti sa fii una din puterile lumii ca Japonia, o natiune fara niciun fel de resurse naturale, izolata geografic, care a trait toata istoria cu un mare imperiu in coasta ei si care a pierdut ingrozitor al 2-lea razboi mondial.
  Se putea face mai mult? Dupa 1918, nu cred. Cum zice si Ursano, au fost 10 ani in care se putea face ceva, dar nivelul de la care am plecat a fost extrem de jos. Din pacate, alegerile pe care le-am facut in perioada aia au fost extrem de slabe. Nu am facut nimic sa eliminam coruptia balcanica din administratie, am adoptat extrema dreapta cu voiosie, au venit rusii si au zis sa le dam Basarabia si le-am dat-o fara sa comentam nimic, dupa care ne-am aliat cu nemtii sa recuperam Basarabia si nemtii au zis sa le dam Transilvania ungurilor si noi le-am dat-o fara sa comentam nimic, dupa care ne-am dus la razboi cu ei. Evident, hindsight e 20/20 si e usor sa zici acum ca alegerile au fost gresite. Cred ca chiar daca le ziceam si unii si altora “Le vreti? Veniti sa le luati!” rezultatul final era tot ala. Ne invadau amandoua ca pe polonezi si la finalul razboiului aliatii tot nu aveau cum sa ne salveze de ocupatia sovietica. Dar poate am fi tinut capul un pic mai sus.
  Pe mine ce ma derajeaza cel mai rau este docilitatea cu care am acceptat tot. Si dictatura fascista, si impartirea teritoriilor, si comunismul.
  2. Cea mai trista perioada sunt clar anii 48-65, nu cred ca la asta se referea filotas cand a zis ca acum e “apogeul tristetii” (btw, unde a scris asta, ca nu gasesc commentul?). Oricat de trista pare situatia, suntem la ani lumina de cele mai negre perioade din istoria noastra (cred ca avem toti niste povesti de la parinti/bunici despre ce au fost anii 50), ba chiar…
  3. … as zice ca anii de dupa 2000 sunt cei mai buni ani pe care i-a trait Romania vreodata. Cei mai siguri din punct de vedere al securitatii (chiar si cu Rusia maraind la granite), cei mai prosperi economic si cei mai plini de oportunitati.

  Side note: Eu unul ma consider extrem de norocos ca m-a prins revolutia la varsta de 10 ani. Suficient de mare incat sa imi aduc aminte cum erau lucrurile, dar nu suficient de mare incat sa inceapa sa ma afecteze. Mi-e groaza sa ma gandesc cum ar fi fost sa fi ajuns la 16 ani sub comunism, sa realizez in ce lume traiesc si ce viata odioasa urmeaza sa am

 68. Conducerea e vinovata in totalitate ptr stagnare, nu exista nici un ifs and buts aici. Dar ptr nesimtirea de a te prezenta in asemenea hal la un NLD nu e vina lui Levy. Sunt mare fan Poch, dar ptr umilinta de azi, e principalul vinovat ptr ca 1) Foyth in loc de Toby 2) pastrarea aceleiasi formatii la pauza cand doar un miracol a facut sa nu fim condusi la 3 goluri diferenta 3) mutarile foarte tarzii.
  Avem acum un run de vreo 10 meciuri winnable, locul 4 e inca in joc, nu e nimic compromis definitiv insa trebuie sa invatam din aceste greseli. Levy nu va invata nicodata, dar jucatorii si Poch au capacitatea asta si e dureros ca e al doilea an concecutiv cand suntem lamentabili in cel mai important meci away al sezonului.

 69. Stii ca inca suntem campioni la toalete in curte? Acum cine ne ajuta sa le bagam in casa legate la canalizare bineinteles?

 70. Zic ca mai relevant e xG de anul asta, ca Man U de acum are putina legatura cu cel de anul trecut
  22.76-21.11 fata de 22-23 la golaveraj
  pe termen lung nu raman la negativ

 71. Inteleg ce spui (una dintre marile mele pasiuni este istoria, iar perioada cu pricina, inclusiv cele doua razboaie mondiale, este printre subiectele preferate), am citit pana la 20 de ani toate memoriile publicate ale oamenilor vremii, plus tot ce se mai putea de analiza. Nu am prins istoria asa cum au „vandut-o” comunistii, in buna parte datorita tatalui meu (mare pasionat si el de istorie si pornit impotriva comunismului) si profului de istorie din gimnaziu si liceu.
  GDP-ul este insa irelevant in contextul momentului: inegalitatile uriase din societate, ascensiunea extremei drepte, excesele lui Carol si ale camarilei sale, influenta marei crize economice, contextul politic european (dupa preluarea puterii de catre fascisti in Spania si Germania, in principal). Ani tulburi, tulburi, tulburi. Daca ar fi sa ma pronunt asa, a posteriori, anii 30 au fost cei mai rai din cei democratici ai celor 100 (adica exceptie razboiul si comunismul).

 72. La 1) avem circumstante atenuante cat decat, daca e sa ne raportam la Romania ca fiind formata doar acum 100 de ani. Analfabetismul era cronic in Moldova, stateam mai bine in Transilvania si Muntenia era pe undeva intre. In cei 10 ani de pana cand a inceput criza economica si fascismul (1919-1929) din ce am mai citit am reusit sa ne miscam din loc, repet avand in vedere ca noi atunci faceam revolutia agrara si industriala care pe alte meleaguri se facusera cu 200 de ani in urma. La noi in anul de gratie 1907, mai existau feudalism si rascoale.
  Daca ne raportam la statul roman ca format de fapt in 1859 si marit prin unirea cu Transilvania, Basarabia si Bucovina din 1918, atunci avem o perioada mai lunga de analizat. In care am luptat la Plevna si am castigat independenta, am devenit ceva mai importanti pe plan balcanic dar tot ne-au invatat soldatii germani cum sa construim toalete in curte, fiind exasperati de obiceiurile localnicilor de a-si face nevoile pe unde apucau.
  Perfect de acord cu 3), idealizarea perioadei anilor 30 e destul de controversata, nu prea e nimic de admirat acolo, dar nu numai la noi ci in intreaga Europa.

 73. Suntem de acord cu partea politica si cu partea de inegalitate. Unde divergem cred ca e la partea de libertate si viata unei paturi mijlocii (care imi e greu sa imi dau seama cat era de mare, dar cred ca era comparabila cu cea din alte state cu care eram pe aceeasi treapta de dezvoltare). Eu cred ca acestia traiau destul de bine in contextul ala, pana in 38 sa zicem. E mai mult anecdotic ce stiu, dar asta e senzatia mea.

 74. Pe mine m-a prins la 14 ani dar nu realizam inca ce viata odioasa urma sa am:)
  Apropo de conflictul de generatii, eu m-am considerat norocos ca m-am nascut intr-o perioada in care am experimentat viata fara iphone si ‘social media’, in care am putut sa joc fotbal, sa flirtez cu fetele fara sa am dating app si sa savurez viata, cu bunele, relele si lipsurile ei. Dar comiteam un pacat, judecam generatia actuala ca weirdos, nu e vina lor ci partial chiar vina generatiei mele (cine-i nascut in 75 sau mai devreme sa ridice mana:). Un interviu cu Simon Sinek care mi se pare foarte bun ca subiect de meditatie:
  https://www.youtube.com/watch?v=hER0Qp6QJNU

 75. Francezii sunt super infecti, cel putin cei pe care i-am cunoscut eu. Am lucrat la un moment dat la o multinationala franceza si aveam un individ care era teoretic clientul nostru de la compania mama, dar intr-un fel era seful nostru. Un ochelarist de 30 de kile, genul care si-a luat suturi in fund toata scoala. Si venea in Bucuresti si se credea mascul alfa in birou la noi si facea tot felul de glumite super deplasate, mai ales la adresa sefei noastre, ceea ce mi se parea extra gretos.
  Eu, care nu eram de mult in firma ca sa stiu “politica” si nici imi pasa prea tare daca raman acolo sau nu, i-am zis de la obraz ca glumele lui sunt de rahat si ca nu si-ar permite sa le faca cu un francez. Dupa care m-am aplecat putin in el si i-am zis ca daca face genul asta de glume in afara biroului s-ar putea sa ajunga fara ochelari acasa. And that was the end of that

 76. Oficial. S-a anunțat de la începutul sezonului ca se va introduce cel tarziu in 2019/2020. A fost mai devreme 🙂

 77. E buna de emisiunea aia ‘Una scurta’ (sau Mock The Week in UK). ‘Cele mai proaste replici de invitat la dans: ‘Stii sa dai din fund?’:)
  Mare e gradina…

 78. Legat de problema #5, de aplaudat ca Southampton rezista tentatiei de a angaja un Big Sam ‘to straighten the boat’ si pare ca se indreapta catre Ralph Hasenhuttl, fostul antrenor al lui Leipzig.

 79. Imi scapase asta, de fapt am inteles ca i-a cerut ‘sa dea din fund’ (to twerk). WTF?!?…Solveig nu e un DJ, e unul care ‘pune muzica’ gen Guetta, a fi DJ presupune un alt skillset:)

 80. Problema e că în niciun caz nu există unanimitate şi nu văd niciun indiciu ce ar releva că EPL ar fi cea mai bună ligă, chiar dacă cred că Liverpool putea bate Real cu Salah în teren.
  Însă o cupă câştigată nu poate releva puterea unei ligi, doar dacă câştigarea ei devine regulă ca în cazul La Liga.
  A spune că banii ce se învârt reprezintă un argument este la acelaşi nivel cu a spune că o cocioabă din Londra secolului XIX era mai bună decât o vilă din Berlin doar fiindcă preţul chiriei pe cocioabă era cel puţin egal! Se numeşte inflaţie de capital.

  Adevărat, dacă echipele din EPL ar putea transforma insula şi fotbalul cu banii respectivi, am putea avea un argument, dar exceptând câteva staruri şi antrenori, baza tactică şi resursa talentului e aceeaşi, una inferioară continentului.
  De la Best a cam bătut praful, cu tot respectul, să-l introducem şi pe CR, în timp ce La Liga, Serie A şi mai nou Ligue 1 au/ au avut jucători şampanie, academii ce au adus trofee naţionalei.
  Am votat antrenorii britanici.