Considerată în mod unanim drept cea mai bună liga fotbalistică din lume, Premier League se bucură în acest moment de o perioada excelentă din punct de vedere al veniturilor și al interesului. Pentru perioada 2019-2022 federația engleză va încasa aproape 2 miliarde de euro pe sezon doar din drepturile de televizare. O bună parte din aceste fonduri se întorc către cluburi, într-un sistem prin care diferența dintre locul 1 și locul 20 este sub 1.6 : 1. Interesul a devenit suficient de mare pentru a atrage ‘clienți’ precum Amazon, care va difuza 20 de meciuri în sezonul 2019-2020.

Conform unei analize care consideră criterii precum distribuția punctelor, numărul de remize sau diferența dintre primele și ultimele clasate, Premier League este în acest moment cea mai competitivă liga din Europa.

Dar este oare totul în regulă în Premier League? O privire mai atentă indică însă și câteva probleme, pe care încerc să le detaliez mai jos.

1. Lăcomia federației

Recent a apărut în presă știrea că președintele federației engleze, Richard Scudamore a acceptat o prima de retragere în valoare de 5 milioane de lire, în urma unei cotizații de 250.000 de lire din partea fiecărui club din PL.
E adevărat în cei 19 ani în care s-a aflat la conducerea federației Scudamore a crescut de 8 ori veniturile obtinue din drepturile de televizare (de la 670m la 5.1b), dar în același timp, si salariul total a fost de 26.3 milioane de lire. Justificarea acordarii bonusului se bazează pe două motive: non-compete clause + rolul de consultant pe care Scudamore îl va păstra. Motive care pot fi însă ușor demontate:


Cu alte cuvinte: pleci să îmbunătățești Ligue 1 sau Serie A? Succes, dar pensia ta rămâne la noi. Vrei să rămâi consultant în continuare? Nu mulțumim, noul CEO probabil nu va da doi bani pe părerea ta.

În acest timp suporterii echipelor își exprimă dezacordul total față de această decizie:

“Premier League clubs have always told fan groups that budgets are planned in advance and there’s not a surplus of cash lying around from their extremely lucrative TV deal.
“In the meantime loyal football supporters continue to be inconvenienced by fixture changes to fit TV schedules, often losing out on travel costs or struggling to get to and from games in the first place.
“Now it appears clubs can stick their hands down the back of the sofa and find £250,000 at a moment’s notice.
“Fans strongly oppose the ‘golden handshake’ and we urge clubs not to make a decision which is hugely unpopular with supporters.”

2. Adâncirea prăpastiei dintre top 6 și restul

Manchester City a stabilit sezonul trecut un nou record de puncte (100) și, după toate calculele, acest record va fi depășit în acest an: 2.67 puncte pe joc până acum prezic un total de 101 puncte la final de campionat.
Niciodată în istoria PL diferența dintre top 5 și restul nu a fost atât de mare ca acum: primele 5 echipe au adunat după 12 etape un total de 141 de puncte. În contrast, ultimele 5 cluburi au obținut doar 36 de puncte, un alt record de această dată negativ.
În plus, federația și cluburile au agreat ca din acest sezon, diferența de prime dintre prima și ultima clasată să crească de la 1.6:1 la 1.8:1. Cu alte cuvinte, cei bogați devin și mai bogați, iar cei săraci și mai săraci. Și nu, în Premier League nu există reguli legate de Financial Fair Play (care, așa cum știm cu toții, duc la pedepse drastice din partea UEFA pentru echipe precum Rubin Kazan).

În aceste condiții, suprize precum Leicester 2016 devin imposibile, iar pentru majoritatea cluburilor PL singurele speranțe vor rămâne evitarea retrogradării și Carabao Cup.

3. Respectul față de suporteri

Încasările cât mai mari și interesele televiziunilor reprezintă factori care din păcate au prioritate mai mare pentru cluburi decât respectul față de suporteri. Aceștia sunt nevoiți să plătească prețuri din ce în ce mai mari pentru abonamente (cel mai ieftin abonament la Bournemouth: 550 GBP, iar la Bayern: 140 EUR) și, în cazul în care vor să își însoțească echipa în deplasări, au parte de nopți pierdute prin autocare și trenuri. Iar când meciurile sunt în timpul săptămânii, și de o zi de concediu în minus.

Un alt exemplu care indică faptul că suporterul este considerat o resursă substituibila este modul în care conducerea Tottenham a gestionat întregul proiect de reconstrucție a stadionului. Clubul vinde cele mai scumpe abonamente din Premier League (ajung pana la 2200 de lire pe sezon) și, deși este confirmat că stadionul nu va fi dat în folosință înainte de 29 Decembrie 2018, clubul vinde încă abonamente pentru sezonul in curs:

4. Arbitrii mediocri și părtinitori

Discuțiile pe marginea arbitrajelor fac parte din fotbal. Mai nou, din ce în mai multe voci din interioriul cluburilor PL își exprimă nemulțumirea legată de calitatea slabă a arbitrajelor. Aproape în fiecare etapă există un meci care este afectat de o greșeală majoră de arbitraj. De cele mai multe ori vorbim despre incompetența: unii arbitrii sunt poziționați prost, alții nu țin pasul cu ritmul jocului, iar alții își doresc pur și simplu un meci liniștit și evită deciziile controversate.
O analiză mai atentă arată însă și faptul că de multe ori arbitrii britanici sunt părtinitori: în unele cazuri au niște păreri preconcepute (‘jucătorii britanici nu simulează’, ‘antrenorii britanici merită mai mult decât restul’, ‘dacă nu cade nu dau fault’) sau intră în meci cu o agendă care nu mai ține cont de realitatea de pe teren. Câteva citate relevante mai jos:

Liverpool win more penalties when the team and the manager is British (#)

60% of penalties go to British players, who comprise just 40% of the personnel in the league, and an even lower proportion of the attacking talent.
The top PL penalty winners last season – the only players who have won more than two – are Calvert-Lewin (4), Raheem Sterling (4), Wilfried Zaha (3), Glenn ‘immobile’ Murray (3), and Jamie Vardy (3). All qualify (or have qualified) as British players. Indeed, all hold English passports.
Vardy alone has won more PL penalties last season than Salah, Mané, Sané, Aguero, Gabriel Jesus, Coutinho, Pedro, Romelu Lukaku, Anthony Martial, Mesut Ozil, Alexandre Lacazette, Son Heung-min, Christian Eriksen, Álvaro Morata and Eden Hazard combined. #

Mark Clattenburg despre Chelsea-Spurs în Mai 2016:

“I went in with a gameplan: that I didn’t want Tottenham Hotspur blaming Mark Clattenburg that they were losing the title. I allowed them to self-destruct so all the media, all the people in the world went: ‘Tottenham lost the title’.

Tot aici intră și tolerarea trișorilor (divers). Aceștia sunt rareori sancționați pe teren sau retrospectiv, iar pedepsele sunt mici și insuficiente pentru a descuraja practica. Poch se temea sezonul trecut că “over-analysis is killing football” și că VAR se va concentra prea mult pe detalii. Nu Poch, nu asta va omorî fotbalul, ci trișorii și greșelile flagrante de arbitraj o vor face.

Din fericire pentru toată lumea însă, VAR va fi introdus din sezonul următor. Nu va fi perfect și probabil vor trece doua-trei sezoane până când totul se va desfășura in mod fluid. Dar ca si alternativa la conditiile actuale, va fi un imens pas inainte.

5. Preferința pentru antrenorii britanici

În top 15 antrenori după numărul de meciuri antrenate în PL se află doar 3 non-britanici: Arsene, Benitez și Mourinho.
O parte dintre ceilalți 12 sunt încă în activitate (Hughes la Southampton, O’Neill la naționala Irlandei de Nord, Pulis la Middlesbrough) în timp ce alții precum Allardyce, Pardew sau Moyes sunt cu arma la picior si cu mana pe telefon. Campion la numărul de echipe schimbate este Allardyce cu 7 cluburi, urmat de Hughes si Redknapp (6), Pardew (5), Moyes (4) si Pulis (3).
Problema este că acești Halagieni și Marini în varianta britanică au câștigat în total fix 0 trofee. Sunt potriviți pentru echipele mediocre, iar aducerea lor la o echipa semnalează abandonarea oricăror ambiții pe termen mediu sau lung.

O mica paranteză legată de numărul schimbărilor de antrenori în PL: de la începutul sezonului anterior, doar 5 6 antrenori și-au păstrat postul: Pochettino, Guardiola, Klopp, Mourinho, Howe și Diche. Media ultimelor 10 sezoane de PL este de 15.5 antrenori schimbați pe sezon, în linie însă cu media primelor 5 campionate din Europa:

Sursa: transfermarkt.com

6. Lipsa unei pauze de iarnă

În fiecare an, perioada dintre 20 decembrie și 4 ianuarie este extrem de încărcată pentru echipele din PL. Din cele 15 zile, doar una sau maxim două sunt fără meciuri, ceea ce este cu siguranță un răsfăț pentru cei din fața televizorului. Audiențele ridicate din perioada festivă reprezintă cu siguranță un avantaj competitiv față de celelalte ligi din Europa (aflate in perioada respectiva în vacanță), dar sunt din ce în ce mai multe voci din domeniul medical care susțin că programul încărcat are un impact negativ asupra sănătății fizice și mentale a jucătorilor:

A UEFA study published in 2013 indicated that a player is four times more likely to be injured in the final three months of the Premier League season than over the same period in other European leagues.

Începând cu sezonul 2019-2020 se va introduce o pauză de 10 zile la mijlocul lui Februarie – o soluție de mijloc care însă nu va modifica cu nimic programul din perioada sărbătorilor.

7. Creșterea vizibilității caselor de pariuri

Casele de pariuri sunt în acest moment sponsor principal pentru 9 cluburi PL și secundar pentru alte două. Proporția este și mai mare în Championship: 17/24. Asocierea cluburilor cu industria pariurilor transmite un mesaj greșit îndeosebi în rândul suporterilor mai tineri:

“There is evidence that gambling is becoming ever more normalised, particularly among young people, so that increasingly betting is seen as part and parcel of following and supporting one’s favourite sport or team.”
“Many people think gambling is now out of control in Britain which has the most liberal online gambling regulations of any European country,”
The Guardian – Number of clubs sponsored by betting firms is ‘disturbing’, say campaigners

England has the most betting companies as main shirt sponsors among the major European leagues. The next closest league is the Spanish La Liga with five (Alaves, Girona, Levante, Leganes, Sevilla). However, there have been no kits announced with bookmakers as the main sponsor in Bundesliga, Ligue 1, or Serie A. #

Dacă alte vicii umane precum tutunul sau alcoolul au putut fi extrase de pe panourile din stadioane și de pe tricourile de joc, se pare că disocierea de pariuri necesită un efort mai important.

8. Presa

Tabloidizarea și știrile false sunt deja parte din fluxul de informații care ne înconjoară. În goana după clickuri și afișări, până și publicații tradiționale recurg la tactici tabloide. Exemplu: BBC a publicat recent acest articol cu titlul “Everton’s Seamus Coleman ‘worried’ about donating money to Liverpool fan Sean Cox“. Un titlu care induce în eroare și, mai important, care nu este adevărat. Jucătorul lui Everton nu a spus niciodată asta:


În urma reacțiilor negative, BBC a schimbat titlul în ceva mai apropiat de realitate: “Everton’s Seamus Coleman considered making donation anonymously“.

Tabloidele merg însă un pas mai departe și ajung până la reacții absolut dezgustătoare la adresa unor anumiți fotbaliști. Raheem Sterling spre exemplu este o țintă preferată a tabloidelor britanice. Aruncați o privire pe threadul acesta. La fel ca în bancul cu iepurașul care nu purta șapcă, Sterling este pus la zid și atunci când zboară cu o companie de linie și când folosește un avion privat.

De ce este această problemă relevantă pentru Premier League? Pentru că afectează în mod direct jucători (că în cazul lui Sterling) sau crează în mod artificial conflicte acolo unde ele nu există (ca în cazul titlului BBC).

Cateva soluții:
a) Filtrarea surselor de informații
b) Boicotul: probabil toți anglofilii știu că unul dintre tabloidele britanice nu se vinde în Liverpool în semn de protest față de modul în care a fost relatată tragedia de pe Hillsbrough din 1989:

c) Demitizarea fake news după modelul reprezentanței UE în Marea Britanie:

9. Discriminarea

Ce i se întâmplă lui Sterling in presa scrisa nu este un caz izolat. Din păcate, tratamentul discriminatoriu aplicat persoanelor BAME (Black, Asian, Minority Ethnic) vine chiar din sânul federației:

Although just over half of the 23-man senior squad for this summer’s World Cup were black or mixed-background, only 13% of the FA’s coaching staff, the same proportion of its staff in general, and 5% of people în leadership roles are from a black or minority ethnic background. #

In Octombrie 2017 doar 5 din 92 de antrenori PL + EFL erau BAME: Keith Curle, Jimmy Floyd Hasselbaink, Chris Hughton, Jack Lester si Nuno Espirito Santo. Între timp au mai rămas doar 3 (Hasselbaink și Lester au fost concediați).

Nu doar persoanele BAME sunt tratate in mod incorect. Femeile sunt la rândul lor discriminate, chiar și atunci când vorbim despre postul de antrenor al echipei naționale feminine de fotbal:

Two leading female applicants for the England women’s team manager’s job have heavily criticised the Football Association’s decision to place Phil Neville in charge.
They are angry that, whereas the bar appeared to be set very high when assessing women’s qualifications for the post, it seemed to be lowered dramatically to accommodate Neville.
The Guardian – Leading coaches question FA line over Phil Neville’s England appointment

10. Accesibilitatea

O problema mai mică, dar care afectează 1 din 12 bărbați și 1 din 200 femei care urmăresc Premier League la TV: dificultatea în a distinge diferența de culoare în echipamentele celor două echipe. În ciuda declarațiilor FA că lucrează la asta și că vorbim despre “easy fixes, not rocket science“, vedem în continuare pe ecrane combinații de culori cel putin discutabile:

[polldaddy poll=10168090]

Care credeti ca sunt alte probleme ale PL in afara celor enumerate mai sus?

Previous ArticleNext Article