Cronica finalei Ligii Campionilor: Real – Atletico

*Cronică scrisă de Dorin Moise.

Milano

‘Ce meci e?’ întreabă stewardesa la ieşirea din avionul care tocmai a aterizat la Milano, văzând câţiva suporteri în tricouri colorate.
‘Real Madrid v Atletico’ îi răspunde cineva.

E sâmbătă la prânz şi oraşul nu pare încă pregătit pentru finală. Temperaturile estivale (aproape 30 de grade) şi faptul că se joacă după ce marile campionate s-au încheiat deja dau finalei un aer de Intertoto.

Senzaţia se menţine doar până când ajung în Stazione Centrale din Milano. Acolo e una dintre zonele alocate suporterilor lui Atletico, şi în curând mă văd între câteva sute bune de tricouri dungate, care caută umbră, beau bere şi cântă.

atleti fans st centrale

Centrul turistic e la fel de animat, dar de dată asta cu suporteri din ambele tabere, interesaţi mai degrabă de shopping decât de fotbal.

Mă îndrept spre stadion şi atmosfera de finală începe să se simtă. Merg câteva staţii cu metroul alături de suporteri care cântă şi din când în când dansează sărind şi bătând cu mâinile în tavanul vagoanelor. Localnicii privesc cu un aer amuzat; cel mai probabil sunt obişnuiţi. Merg apoi pe jos – de la piaţa San Siro până la stadion. Un ultim kilometru parcurs cu greu împreună cu marea de suporteri spanioli. Stadionul începe să se vadă. Soarele apune în spatele lui şi îl face să arate şi mai impunător:

san siro sunset

Accesul în stadion durează mai mult decât mă aşteptăm: după un filtru de securitate şi încă două pentru verificat biletul, urmează 8 etaje de scări parcurse cu greu printre suporteri care caută cu privirea un lift inexistent.

san siro outside panorama

Am bilet în standul suporterilor lui Atletico, undeva la colţul terenului, aproape de tribuna a doua. Din unghiul în care mă aflu am o excelentă vedere de ansamblu a stadionului, dar distanţa până la teren e destul de mare. Bilet de categoria a doua; nu vreau să ştiu cum ar fi arătat unul de categoria a patra cu vizibilitate redusă.

pano

Lângă mine câţiva suporteri îmbrăcaţi în alb trec aproape neobservaţi în marea de dungaţi.

atleti fans before the kickoff

Echipele termină încălzirea şi terenul e acoperit cu un covor albastru pe care începe ceremonia de deschidere. 72.000 de spectatori aşteaptă începutul finalei. UEFA pare că s-a inspirat din Super Bowl-ul american şi avem muzică live acompaniată de un mini-spectacol de artificii. Alicia Keys cânta câteva melodii înainte că echipele să între pe teren. This girl is on fire…

girl on fire

Imnul Champions League e intonat live de Andrea Bocelli, dar din cauza etajului şi a sonorizării nu aud mare lucru. Toată festivitatea intarzaie debutul partidei cu vreo 5 minute, dar suntem în Italia, nu se grăbeşte nimeni. Suporterii lui Real acoperă peluza cu mesajul ‘Hasta el final, vamos Real!‘. Cei ai lui Atletico au un alt text – ‘Tus valores nos hacen creer‘ – pe care îl văd doar pe ecranul stadionului.

hasta el final vamos real

Meciul

Real începe mai bine şi are două lovituri libere din afara careului. Bale trimite un cross excelent la prima iar la a doua prelungeşte cu capul până la Sergio Ramos care devine primul apărător care înscrie în două finale de CL. Acum trebuie să îşi găsească loc să-şi tatueze şi 14:25 după 92:48. Albii vin să se bucure la colţul terenului; dar distanţa e destul de mare ca să văd bine. Se pare că a fost offside, dar cum în fotbal nu avem (încă) challenge, golul rămâne valabil.

real celebrating

Până la pauză nu se mai întâmplă nimic notabil: Real absoarbe cu uşurinţă presiunea lui Atletico şi nu mai există ocazii periculoase la nicio poartă.

Imediat după pauză Torres obţine un penalty în faţa lui Pepe. Toată lumea scoate telefonul şi vreo câţiva Terrabiţi de spaţiu se umplu într-un minut pe zecile de mii de telefoane care filmează din toate unghiurile. Griezmann îndoaie însă transversală spre bucuria celor câtorva suporteri ai lui Real care exultă periculos de aproape de marea de dungaţi. Pentru reluare majoritatea apelează la telefon; filmările de acolo sunt mai clare decât cele de pe ecranele stadionului:

Atletico e pusă pentru prima dată în situaţia să atace, şi o face destul de bine. Ocaziile se înmulţesc la poarta Realului. E cea mai apropiată de mine, dar tot simt nevoia unui binoclu.

Lineker sumarizează în 3 tweeturi ce se întâmplă în continuare:

lineker

Carrasco devine în acelaşi timp primul belgian care marchează într-o finală de CL şi primul jucător care îşi sărută prietena în timpul finalei. Brusc, soţiile şi prietenele nevoite să privească meciul devin interesate de povestea celor doi.

Se intră în prelungiri unde Realul este mai insistent. Atletico pare să se mulţumească cu şansa penaltiurilor, iar pe final jucătorii de-abia se mai mişcă pe teren. Medicii, maseurii, brancardierii şi Simeone acoperă împreună o distanţă mai mare decât cei 20 de jucători care aduc cu un grup de pensionari care mai degrabă ar avea chef de şah decât de fotbal. Într-un final vine fluierul izbăvitor şi jucătorii se scurg pe gazon în aşteptarea maseurilor.

Statistici

Fotbalul modern se bazează din ce în mai mult pe date statistice şi metrici. În cazul loviturilor de departajare, studiile arată următoarele:

1. Echipa care execută primul penalty are şanse mai mari să câştige

2. Presiunea creşte constant, de aceea este importantă ordinea executanţilor (cel mai bun ultimul)

3. Jucătorii mai tineri au şanse mai mari de reuşită

4. Al patrulea penalty are şansele cele mai mari să fie ratat (link 1, 2, 3)

Aşadar, echipa care cunoaşte şi exploatează toate aceste lucruri este în avantaj, iar în cazul finalei această echipa a fost Real. Decizia celor de la Atletico să cedeze primul penalty celor de la Real este inexplicabilă, cu atât mai mult cu cât au pierdut şi poarta la care se execută. Cei de la The Guardian au sesizat acelaşi lucru:

A coin is tossed, a decision made: Atlético choose to take the second penalty, which pleases the Real players who know statistics suggest that suits them. So they go first; they also chose an end, their end.
Sid Lowe – The Guardian

Real a câştigat loviturile de departajare pentru că:

– a primit cadou de la Atletico executarea primului penalty,

– cei 5 jucători au fost aleşi în ordinea experienţei (cu Lucas Vazquez primul şi Ronaldo ultimul)

– în medie vârsta jucătorilor a fost mai mică (27.5 ani vs 27.8 ani la primii 4 executanţi, 28.2 vs 28.6 dacă îi includem şi pe Ronaldo + Torres care nu a mai apucat să mai tragă).

În plus, statistica s-a respectat şi singurul penalty ratat a fost al patrulea, de către Atletico. Ronaldo a devenit erou după 120 de minute în care nu a jucat nimic:

Epilog

Real a câştigat a 11-a finală într-un mod oarecum neaşteptat. Impresia a fost că toate celelalte echipe au fost puse într-o groapă cu lei, în timp ce Real a înfruntat câţiva căţei care nu prea aveau chef să se afle acolo. Şahtior, Malmo, Roma şi Wolfsburg nu au reprezentat adversari redutabili, iar în duelurile cu City şi Atletico au jucat atât cât a trebuit, ajutaţi şi de puţin noroc. Până la urmă însă sunt finalişti şi nimic altceva nu mai contează, dar nu pot să nu mă întreb cum ar fi aratat un meci al lui Real contra lui Juventus, Bayern sau Barcelona.

După finala pierdută în 2014 la Lisabona, căpitanul celor de la Atletico le-a spus coechipierilor că se vor întoarce într-o nouă finală. Au trecut doar 2 ani până când acest lucru s-a întâmplat; dar nu ştiu cât timp va mai trece până următoarea finală. Pentru asta ar avea nevoie să descopere rapid un nou atacant de talia lui Aguero, Forlan, Falcao, Costa sau Griezmann; să îşi păstreze jucătorii cheie şi antrenorul, şi să gestioneze cu succes schimbarea de generaţii, în condiţiile în care 6 jucători importanţi sunt trecuţi de 30 de ani (Juanfran 31, Godin 30, Felipe Luis 31, Gabi 33, Fernandez 30, Torres 32).

Dar dacă Atletico va juca o nouă finală, vor fi condamnaţi să o câştige. Suporterii alb-roşii nu merită încă o finală pierdută.

cry

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone
 • Romulus N Filip

  Super cronica! Te rog frumos sa ne explici pe scurt procedura de aplicare pentru bilete, care au fost sansele de a castiga licitatia anul asta (daca stii cumva), cat au costat si cu cat timp inainte ti-ai facut planul. Mersi.

  • Dorin Moise

   Multumesc pentru aprecieri, ma bucur ca v-au placut relatarile 🙂

   Legat de bilete – procedura e destul de simpla. Punctul de plecare este: http://www.uefa.com/tickets/index.html. Aici te poti inscrie pentru a primi notificari legate de urmatoarele competii UEFA unde se pun in vanzare bilete.
   Spre exemplu, acum se poate aplica pentru supercupa: https://supercup.tickets.uefa.com/lottery/welcome_en.html
   Pentru fiecare eveniment exista o perioada de aplicare (exemplu supercupa: Monday 30 May 12:00 CET and Thursday 30 June 12:00 CET). In timpul asta poti aplica folosind contul UEFA.com si coordonatele bancare (cardul de credit). Nu are nicio importanta daca aplici in prima zi sau in ultima, procedura de selectie nu tine cont de asta.

   La cateva saptamani dupa vei fi notificat pe email despre rezultatul aplicarii; in cazul in care a fost reusita, UEFA isi va retrage automat banii pe bilet(e), iar ulterior acestea vor fi trimise prin curier (DHL, UPS).
   Mai multe informatii: http://www.uefa.com/uefasupercup/ticketing/index.html

   Legat de sansele de reusita nu stiu daca UEFA face public numarul de aplicari. In orice caz, vazand pretul biletelor pe viagogo sau alte portaluri asemanatoare, cererea este mult mai mare decat oferta 🙂

 • LuigiBruins

  Felicitari pt cronici Dorin. Ar fi frumos sa scrie astfel de cronici si cineva care merge la euro. Parca filotas a zis ca si-a luat bilete la euro.
  Sa spunem si niste pronosticuri pt Euro:
  Castigatoare: Spania
  Dezamagire: Germania
  Surpriza: Austria
  Golgheter: Giroud

  • COYS

   Agree ar fi tare sa avem niste cronici Filotas scrie bine cand nu e implicat Realul:)
   Revenind, Mersi Dorin ptr cronica.

  • Romulus N Filip

   Filotas a confirmat deja o prima cronica la Franta-Romania.

 • ovidiubelge

  În primul rând felicitări lui Dorin pentru cronici, foarte fain ne-a introdus în atmosferă. Apoi o constatare simplă și răutăcioasă: mi se pare mie sau pe anglofil sunt deja mai multe cronici de pe arenele de sport ale lumii decât de pe orice site de sport din .ro?

  • Tiamee

   eu nu prea stiu site-uri de sport din ro, nu de fotbal cel putin.

 • ursano

  Super articol, felicitari!
  Buna si ideea cu relatarile de la fata locului la Euro daca se duce careva.

  In alta ordine de idei, as propune, pentru a face Euro mai interesant, un concurs de pronosticuri un pic mai complex. Daca vreti. Locurile 1, 2 si 3 din fiecare grupa si fazele finale, fiecare cu un punctaj aferent. Daca vor destui de multi, schitez eu unul si il supunem dezbaterii de urgenta, pana maine inclusiv. Cu vreun premiu simbolic sau nu (aici nu am idei). Cine e pentru?

  • Radu

   Bragging rights are trebui sa fie suficient 🙂

   Am dat like pe post de “count me in”

  • Romulus N Filip

   Suntem 6 deja deci poți sa începi deja (5 like plus încă un Filip).

   Pe lângă bragging rights câștigătorul trebuie sa scrie un articol cu predicții despre noul sezon în PL. Dacă tot e clarvăzător 🙂

  • bebelak

   Ma bag si eu 😉

 • bebelak

  Intelege cineva cum de lotul Angliei contine doar 3 fundasi centrali si un singur inchizator?!

  • LuigiBruins

   Probabil s-a gandit ca si Dier poate juca fundas central. Ca mijlocas central in primul rand intrebarea e ce cauta Wilshere care a jucat putin mai mult ca mine sezonul trecut.

   • bebelak

    Asa ma gândeam și eu, ca Dier e varianta de fundaș central, dar atunci cine ar intra la închidere? Milner?!? Mi se pare halucinant ca nu e Drinkwater în lot dar e Wilshere! Plus ca eu l-aș fi văzut acolo și pe Carrick, e mai bun decât Henderson/Wilshere/Milner și trezit din somn, plus ca e om de lot și are experiență cat restul la un loc.

  • Hodgson e bun de monty python nu de nationala Angliei. E horror acest antrenor. Cand il lasi acasa pe Drinkwater, un jucator excelent cu o capacitate de efort mult peste medie si o prezenta grea la mijlocul terenului care iti poate lua multe din durerile de cap, nu mai ai ce sa zici.

 • ursano

  Propunere regulament pronosticuri Euro:

  Se acorda cate 1 punct pentru fiecare echipa calificata din grupe, indiferent de locul ocupat. Se acorda cate 1 punct suplimentar pentru indicarea corecta a locului ocupat de acea echipa in grupa respectiva. Se acorda cate 2 puncte suplimentare pentru fiecare optime indicata corect. Se acorda 2 puncte pentru fiecare sfertfinalista indicata corect. Se acorda cate 3 puncte suplimentare pentru fiecare sfert indicat corect. Se acorda 3 puncte pentru fiecare semifinalista indicata corect. Se
  acorda cate 4 puncte suplimentare pentru fiecare semifinala indicata corect. Se acorda 4 puncte pentru fiecare finalista indicata corect. Se
  acorda 5 puncte suplimentare pentru finala indicata corect. Se acorda 5 puncte pentru indicarea castigatoarei.

  Daca aveti comentarii/sugestii/obiectii, va rog sa le dati ca si reply la acest comment.
  Pentru pronosticurile efective, cred ca ar fi util sa ne puna Romi un articol separat. Pronosticurile le punem sub forma de comment-uri la acel articol.

  • Romulus N Filip

   Imi place. Dezavantajul e ca cine porneste bine ia un avans mare si are mai multe echipe in competitie deci nu mai poate fi ajuns. As propune sa il spargem in 4 faze: grupe, optimi, sferturi, semif+finala si la fiecare faza toti sa porneasca de la 0. in asa fel pastram nivelul de interes pentru toti participantii si la cei care intra pe parcurs. Sa fie 4 faze cu castigatori la fiecare in parte plus unu la total.

   Si pt ca suntem pe anglofil as zice sa dam niste bonus points pt indicare corecta a rezultatelor Angliei si Romaniei

   • COYS

    Nah nimic nu e mai previzibil decat parcursul Angliei si Romaniei:)

  • Romulus N Filip

   Stabilim formatul pana miercuri si joi la prima ora pun articolul.

  • Dorin Moise

   Propun sa folosim predictor-ul oficial de la UEFA pentru asta: http://europredictor.uefa.com/
   Completam, facem submit, si apoi punem aici linkul, exemplu: http://europredictor.uefa.com/bracket/share/AVUuxjDYqeBr0QKYHqmH (btw – asta nu e predictia mea finala, am dat doar niste clickuri 🙂
   Regulamentul e descris aici: http://europredictor.uefa.com/bracket/rules

   Singurul dezavantaj – cei care nu au deja trebuie sa isi creeze un cont uefa.com. Ceea ce n-ar fi o problema, avand in vedere ca acelasi cont poate fi folosit pentru a aplica la loteria biletelor la finale EL, CL, etc 🙂

   • ursano

    Merg ambele variante, ori a mea cu modificarea propuse de Romi, ori cea de la Uefa. Important e sa vedem pe care o prefera ceilalti.

    • COYS

     Ambele sunt la fel de bune insa merg pe principiul lui Filotas, hai sa alegem prima intrucat nu avem prea mult timp de dezbateri.
     Oficial m-a inspirat fimul BBC cu Henry, nu aveam in plan sa urmaresc Euros. Weekendul viitor insa sunt Joris Voorn si Koelsch in town asa ca voi rata Romania (de fapt si Spurs ar veni dupa cei doi amintiti:)

  • cred ca e bine sa mergem pe prima idee exprimata, cea a lui ursano. Astfel vom evita sa pierdem timpul daca fiecare vine cu o alta idee.

 • deci suntem mai buni ca Spania:)