— Who do you support?
— Who do I support?… West Ham…
— Did you say West Ham?
— Is that all right?…
— All right? (shows up ‘Hammers forever’ tattoo) What does that look like, a birthmark?
Dialogul de mai sus e dintr-un episod din serialul IT Crowd, în care Roy și Moss, doi nerds care lucrează în departamentul de IT al unei corporații, încearcă sa devină proper men interacționând cu suporteri de fotbal în barurile din Londra. Întâmplător întâlnesc câțiva hammers – suporterii uneia dintre echipele pitorești din nord-estul Londrei: West Ham United.
Cine sunt de fapt The Hammers și care e povestea lor?
Clubul a fost fondat în 1895 de către muncitorii din întreprinderile de pe malul Tamisei, și pentru primii 5 ani s-a numit Thames Ironworks. Numele actual al echipei – West Ham United – are nevoie de câteva explicații. West Ham este un district in partea de est a Londrei. Inițial, West Ham făcea parte din provincia Essex, și numele se explică prin faptul că districtul se află la capătul vestic al provinciei. Abia în 1965 West Ham a devenit parte din Greater London, dar numele a rămas neschimbat. Apoi, Ham nu are nicio treaba cu șunca, ci cu lunca: in context geografic, ham este un cuvânt cu origini germanice care se traduce prin ‘meadow in the bend of a river’ (lunca de pe cotul unui râu). Asadar, echivalentul în română pentru West Ham United este FC Lunca de Vest. Bine de știut pentru cei care au nevoie de inspirație în alegerea numelui următoarei echipe de FPL…
Printr-o potrivire amuzantă, Ham este și prescurtea de la hammers (ciocănarii), o trimitere la meseria celor care au fondat echipa. Hammers Forever 💪
Ciocănarii mai au înca două nume de scenă: the Irons (fierarii) și the Clarets. Claret este nickname-ul englezesc pentru vinul roșu de Bordeaux. Legenda spune că lumea a asociat această culoare cu clubul după nuanța roșiatică a cărămizilor din clădirile din zona West Ham din urmă cu un secol. Pentru cei interesati, codul de culoare este #7F1734 (la fel ca tot textul din acest paragraf).
În fine, cei care urmăresc meciurile lui West Ham au remarcat probabil bulele de săpun produse pe stadion la începutul jocului sau atunci când echipa marchează. Sunt legate de imnul echipei – intitulat ‘Forever blowing bubbles’ – care vine dintr-o reclamă din anii 1920 la săpun pentru copii. Nu întrebați…
Versurile sunt în schimb de actualitate, și reflectă destul de bine prestațiile recente ale echipei:
I’m forever blowing bubbles,
West Ham United chant
Pretty bubbles in the air.
They fly so high, nearly reach the sky,
And like my dreams they fade and die.
Fortune’s always hiding,
I’ve looked everywhere…
Pentru mai bine de un secol, stadionul lui West Ham United a fost Upton Park (zis și Boleyn Ground – după numele castelului din apropiere, care a fost prezent și pe sigla clubului). Din 2016, au închiriat Stadionul Olimpic din Londra pentru o perioadă de 99 de ani, într-o afacere ce a stârnit controverse din cauza costurilor de închiriere ridicol de mici. Clubul a profitat de ocazie pentru a efectua și un rebranding: au renunțat la vechea emblemă care conținea castelul Boleyn pentru una cu design minimalist, de culoare claret și pe care au adăugat textul ‘London’:
Principalii rivali din Premier League sunt evident vecinii de luncă, dar un fierar autentic urăște cu adevarat doar leii din bârlogul de la miazăzi. V-am pierdut, știu. E vorba despre Millwall, vecinii din sud, care evoluează pe The Den și ai căror suporteri se auto-intituleaza ‘leii’. Dockers derby – așa cum sunt numite întâlnirile dintre cele doua echipe – sunt meciurile pe care ți-ai dori sa le urmarești doar de la TV. Wikipedia a umplut o pagina întreagă despre aceasta rivalitate, care a ajuns între timp și subiect de film (Green Street – cu Frodo din LOTR pentru cei pasionați).
La capitolul jucători cunoscuți, întrebare fulger: cine e fundaș stânga la West Ham, Cresswell sau Chilwell? Exact, trebuie să derulăm destul de mult înapoi pentru a găsi jucători emblematici. Portarul Ludek Miklosko a rămas în memoria suporterilor prin faptul că a reușit sa oprească de unul singur United-ul lui Sir Alex în 1995, Dean Ashton a fost unul din puţinele talente fără cusur ale fotbalului englez (link către un articol scris aici de Alex), iar Di Canio, Lampard și Rio Ferdinand… well, nu au reusit sa treaca de Miu, Roșu si Luțu în 1999. Pentru suporterii mai noi, rămân și amintirile cu foarfeca lui Andy Carroll și loviturile spectaculoase ale băiatului care împacheta cămăși în tinerețe.
În fine, câteva cuvinte și despre Harry Redknapp, antrenor al echipei între 1994 și 2001:
I’m not one to criticise people but I didn’t learn anything under Redknapp. I played for a lot of managers during my career and he’s the only one I didn’t learn anything from. Harry didn’t try to help me. When I was at Espanyol, we played technical football and then, when I signed for West Ham, the football was completely different. No one tried to help me adapt quicker to English football.”
Florin Raducioiu, la West Ham pentru doar 6 luni în 1996
Am adunat toate aceste note pentru că în seara asta merg pe stadion la meciul contra Liverpool. Revin după cu cronica. Și, spre binele meu, sper ca the hammers să nu primească un gol precum cel din 2006:
Update 30 ianuarie 2020: Zi la meci: West Ham United – Liverpool
Despre West Ham, ai omis sa adaugi ca e unul din cele mai respingatoare cluburi de pe insula. Faptul ca multi au luat tweet-ul de mai jos ca autentic spune multe despre cum e privit acest club, “the scum of the Earth”:
https://mobile.twitter.com/i/web/status/1221469785323704323
Sper ca Liverpool sa le mai dea un avant in drumul spre Championship si bankrupcy, good riddance.
Am citit si eu interviul cu Raducioiu din Athleticul de ieri, o alta minciuna marca inregistrata Redknapp demontata (cum ca Raducioiu ar fi ratat un meci ptr ca era la cumparaturi la Harvey Nicholls cu sotia).
Bergwijn, wijn, wijn, wijn, he’s our number 23:)
Foarte curios cum Eriksen nu a catadicsit sa posteze macar un ‘thank you Spurs’ tweet de complezenta iar clubul s-a si grabit sa ofere numarul 23 la noul venit, Steven Bergwijn. Macar din considerente de marketing, puteau vinde tricouri cu numarul nou, asa oricine a cumparat un tricou cu numarul 23 nu va mai lua inca unul. Si daca Levy a renuntat chiar si la banii pe un tricou, asta miroase a chestii destul de serioase petrecute in spatele scenei.
“Come on then, what’s José Mourinho up to? What’s his angle? He has spent most of his career buying ready-made players, and The Fiver fully expected him to celebrate his first transfer window at Spurs by signing Zlatan Ibrahimovic, Samuel Eto’o and Ricardo Carvalho’s dad. Instead, he’s brought in three players whose combined age is only just older than Ibrahimovic. Gedson Fernandes, 21, joined on loan from Benfica with a view to a permanent move; goalscoring winger Steven Bergwijn, 22, is on the way from PSV; and Welsh comedy hip-hop group Goldie Lookin’ Chain, 23, have made their loan from Betis permanent. Eh? What do you mean GLC stands for Giovani Lo Celso? Doesn’t matter. Point is that Mourinho has grudgingly conceded that, at the age of 41, Didier Drogba’s trophy-lifting days are over. Either that or – and this is The Fiver’s preferred theory – he knows he’ll be back in the studio with Graeme and Roy before the end of the season and is stealthily plotting to take credit for his successor’s success by buying so many young players that at least one of them plays a significant part in Spurs’ future. Next up: a £20m bid for Max Ibrahimovic. The Special One is dead; the Happy One can no longer be bothered to pretend he doesn’t hate almost everything about the modern world; but he still has enough joie de vivre to teach the life-changing magic of the low block to a group of willing students. Long live the Mouharishi!”
“unul din cele mai respingatoare cluburi de pe insula” come on, asta e o parere subiectiva (cauzata poate de recency bias?) In caz contrar, poti veni cu niste motive?
Treaba cu echipamentul Brexit mirosea a fake news de la o posta. Cred ca pana acum stie toata lumea ca FA nu permite modificarea echipamentului de joc la mijloc de sezon in PL.
A fost prea ocupat să tot schimbe tuxedo’s pentru photoshootul de prezentare, dar uite că totuși și-a găsit timp azi: https://twitter.com/ChrisEriksen8/status/1222512442850336768?s=20
foarte creativ:)
https://uploads.disquscdn.com/images/42c34814a5342349d880b553e1dfb7516a16584b4d9def25387f542a9d96fb32.jpg
La ocazii speciale se permite. Cand noi am sarbatorit 125 de ani de la infiintare am jucat intr-un echipament special, doar la acel meci 4-4 cu Villa acasa (revenire de la 1-4).
La asta se refera si fake-ul respective ca West Ham au vrut sa comemoreze evenimentul printr-un echipament special. Funnily enough, ma mir ca Stoke&alte cluburi similare nu au venit cu idea asta (serios vorbind).
O parte semnificativa a fanilor West Ham sunt o adunatura de xenofobi, bigoti, rasisti si antisemiti. Nu zic ca astfel de elemente nu exista si la alte cluburi, evident ca nici un club nu e ocolit, insa la West Ham si Chelsea elementul asta ‘scum’ se regaseste mult mai pregnant.
Un alt detaliu important despre WHU: singura echipă care joacă finala CL an de an.
West Ham și 0 pe coloană https://uploads.disquscdn.com/images/e18b64f4c1266103695d22f6bfce213e21494ff729afe10f66eb03d81c4d18ac.jpg
Cica e best match experience:) https://uploads.disquscdn.com/images/0f2a386ee49b8ae1e2938cb519beb640b5f0434ef8ceefbe32a1827c26494aeb.jpg
Se pare ca nu vremea sau terenurile din Anglia sunt de vina:)
https://mobile.twitter.com/i/web/status/1222630377011007489
Trademark Eriksen – can’t beat the first man at corners/set pieces:)
Cam neutră exprimarea, cu atât mai mult pentru un jucător care a stat așa mult la un club. Ceva, ceva s-a întâmplat, relația nu mai era una prea buna.
Dorin
Vrem niste poze cu suporteri ciocanari incruntati. Dar nu atunci cand sari in sus la vreun gol Liverpool, stiind ca nu ai bilet in sectiunea Liverpool. Stay safe!
De unde a aparut Buburuza din senin (or Kenin:), credeam ca o terminase cu tenisul?
O alta sansa ratata de Simona, citisem ca era in cea mai buna forma ever:(…
Nu am înțeles-o pe asta…
“Guardiola’s constantly calculating football brain was again evident on the touchline – his arms a whir of semaphore as he coaxed and pleaded and demanded his players keep up with the pictures in his head.”
Era în formă, e adevărat, dar azi spaniola a fost o idee mai buna. Nu e nimic ciudat în asta, cariera ei a fost mereu cu turnee perfecte (de asta are 2 Slamuri) urmate de căderi până sub locul 10/20/30. Așa e tiparul ei, de inconstanta.
Nu mi se pare corect exprimat “o altă șansă ratata de Simona”, nu e ca și cum cineva a adus-o aici și ea nu a fost în stare să treacă linia.
Doar așa, ca fapt divers, pentru cineva care ratează multe șanse, acum o lună aproximativ cea mai prestigioasa publicație de tenis din lume a numit-o a doua jucătoare a deceniului încheiat după Serena.
N-am zis-o la modul Geambasu😄ci mai degraba pacat, ptr ca in finala nu era Barty ci Kenin, mai accesibila. Sigur ca n-a calificat-o nimeni din oficiu in semis.
Eu nu prea urmaresc tenisul, doar grand slams ca orice chibit de ocazie, insa mi se pare ca oricum lumea tenisului feminin in ultimele 2 decenii se imparte in Serena si the rest. Da, poate ca acolo Simo e constanta, Buburuzele si Osakile castiga doua slamuri dupa care pauza. Sunt curios daca are vreuna din jucatoare acelasi numar de prezente in semifinale.
E vorba de modul în care se motivează pentru meciul cu noi, indiferent de forma recentă. Pot fi la retrogradare, nu o să îi vezi la fel de dornici să își învingă contracandidatele pe cât își doresc să învingă Spurs. Se face mișto că e finala lor de cupă, indiferent de circumstanțe. Iar pentru noi, e doar un meci ca oricare altul 🙂
Ah, deci un fel de Everton înainte de Merseyside derby… Încă îmi aduc aminte de intrarea aia la Origi în 2016 și Funes Mori sărbătorind în timp ce ieșea de pe teren