— Who do you support?
— Who do I support?… West Ham…
— Did you say West Ham?
— Is that all right?…
— All right? (shows up ‘Hammers forever’ tattoo) What does that look like, a birthmark?

Not a birthmark

Dialogul de mai sus e dintr-un episod din serialul IT Crowd, în care Roy și Moss, doi nerds care lucrează în departamentul de IT al unei corporații, încearcă sa devină proper men interacționând cu suporteri de fotbal în barurile din Londra. Întâmplător întâlnesc câțiva hammers – suporterii uneia dintre echipele pitorești din nord-estul Londrei: West Ham United.

Cine sunt de fapt The Hammers și care e povestea lor?

Clubul a fost fondat în 1895 de către muncitorii din întreprinderile de pe malul Tamisei, și pentru primii 5 ani s-a numit Thames Ironworks. Numele actual al echipei – West Ham United – are nevoie de câteva explicații. West Ham este un district in partea de est a Londrei. Inițial, West Ham făcea parte din provincia Essex, și numele se explică prin faptul că districtul se află la capătul vestic al provinciei. Abia în 1965 West Ham a devenit parte din Greater London, dar numele a rămas neschimbat. Apoi, Ham nu are nicio treaba cu șunca, ci cu lunca: in context geografic, ham este un cuvânt cu origini germanice care se traduce prin ‘meadow in the bend of a river’ (lunca de pe cotul unui râu). Asadar, echivalentul în română pentru West Ham United este FC Lunca de Vest. Bine de știut pentru cei care au nevoie de inspirație în alegerea numelui următoarei echipe de FPL…

Printr-o potrivire amuzantă, Ham este și prescurtea de la hammers (ciocănarii), o trimitere la meseria celor care au fondat echipa. Hammers Forever 💪
Ciocănarii mai au înca două nume de scenă: the Irons (fierarii) și the Clarets. Claret este nickname-ul englezesc pentru vinul roșu de Bordeaux. Legenda spune că lumea a asociat această culoare cu clubul după nuanța roșiatică a cărămizilor din clădirile din zona West Ham din urmă cu un secol. Pentru cei interesati, codul de culoare este #7F1734 (la fel ca tot textul din acest paragraf).

În fine, cei care urmăresc meciurile lui West Ham au remarcat probabil bulele de săpun produse pe stadion la începutul jocului sau atunci când echipa marchează. Sunt legate de imnul echipei – intitulat ‘Forever blowing bubbles’ – care vine dintr-o reclamă din anii 1920 la săpun pentru copii. Nu întrebați…
Versurile sunt în schimb de actualitate, și reflectă destul de bine prestațiile recente ale echipei:

I’m forever blowing bubbles,
Pretty bubbles in the air.
They fly so high, nearly reach the sky,
And like my dreams they fade and die.
Fortune’s always hiding,
I’ve looked everywhere…

West Ham United chant

Pentru mai bine de un secol, stadionul lui West Ham United a fost Upton Park (zis și Boleyn Ground – după numele castelului din apropiere, care a fost prezent și pe sigla clubului). Din 2016, au închiriat Stadionul Olimpic din Londra pentru o perioadă de 99 de ani, într-o afacere ce a stârnit controverse din cauza costurilor de închiriere ridicol de mici. Clubul a profitat de ocazie pentru a efectua și un rebranding: au renunțat la vechea emblemă care conținea castelul Boleyn pentru una cu design minimalist, de culoare claret și pe care au adăugat textul ‘London’:

Minimalist

Principalii rivali din Premier League sunt evident vecinii de luncă, dar un fierar autentic urăște cu adevarat doar leii din bârlogul de la miazăzi. V-am pierdut, știu. E vorba despre Millwall, vecinii din sud, care evoluează pe The Den și ai căror suporteri se auto-intituleaza ‘leii’. Dockers derby – așa cum sunt numite întâlnirile dintre cele doua echipe – sunt meciurile pe care ți-ai dori sa le urmarești doar de la TV. Wikipedia a umplut o pagina întreagă despre aceasta rivalitate, care a ajuns între timp și subiect de film (Green Street – cu Frodo din LOTR pentru cei pasionați).

La capitolul jucători cunoscuți, întrebare fulger: cine e fundaș stânga la West Ham, Cresswell sau Chilwell? Exact, trebuie să derulăm destul de mult înapoi pentru a găsi jucători emblematici. Portarul Ludek Miklosko a rămas în memoria suporterilor prin faptul că a reușit sa oprească de unul singur United-ul lui Sir Alex în 1995, Dean Ashton a fost unul din puţinele talente fără cusur ale fotbalului englez (link către un articol scris aici de Alex), iar Di Canio, Lampard și Rio Ferdinand… well, nu au reusit sa treaca de Miu, Roșu si Luțu în 1999. Pentru suporterii mai noi, rămân și amintirile cu foarfeca lui Andy Carroll și loviturile spectaculoase ale băiatului care împacheta cămăși în tinerețe.

În fine, câteva cuvinte și despre Harry Redknapp, antrenor al echipei între 1994 și 2001:

I’m not one to criticise people but I didn’t learn anything under Redknapp. I played for a lot of managers during my career and he’s the only one I didn’t learn anything from. Harry didn’t try to help me. When I was at Espanyol, we played technical football and then, when I signed for West Ham, the football was completely different. No one tried to help me adapt quicker to English football.”

Florin Raducioiu, la West Ham pentru doar 6 luni în 1996

Am adunat toate aceste note pentru că în seara asta merg pe stadion la meciul contra Liverpool. Revin după cu cronica. Și, spre binele meu, sper ca the hammers să nu primească un gol precum cel din 2006:

Update 30 ianuarie 2020: Zi la meci: West Ham United – Liverpool

Previous ArticleNext Article