O scurtă analiză a sezonului precedent pornind de la așteptările inițiale, urmată de previziuni pentru perioada de transferuri

La începutul sezonului trecut, suporterii Liverpool credeau într-un titlu. Eu scriam asta:

Ultimele 5 campionate s-au câștigat cu o medie de 90 de puncte pe sezon. Ultimele două sezoane Liverpool a terminat cu 76, respectiv 75 de puncte. Rezolvarea problemelor menționate mai sus și lipsa accidentărilor ar putea duce la un sezon de 90 de puncte, ceea ce într-un sezon ‘normal’ ar fi suficient pentru câștigarea titlului. Din păcate însă City a stabilit un record de 100 de puncte sezonul trecut, iar cum am zis mai sus, nu văd niciun motiv să nu repete performanțele.

https://anglofil.ro/liverpool-fans-believe-but/

Am avut dreptate: nu a fost un sezon ‘normal’. City a repetat performanța și cele 97 de puncte obținute de Liverpool nu au fost suficiente pentru câștigarea titlului.

Interesant de urmărit va fi și golaverajul: de la venirea lui Van Dijk, Liverpool a încasat doar 14 goluri în 19 partide, ceea ce s-ar extrapola la doar 28 de goluri încasate până la finalul sezonului.

https://anglofil.ro/liverpool-fans-believe-but/

Progresul la capitolul goluri încasate este fantastic: media ultimelor 5 sezoane a fost de 46. Acum un an mă așteptam la 28, iar până la urmă au fost doar 22. În istoria Premier League, doar Chelsea în 2005 (15) și Arsenal în 1999 (17) au reușit performanțe mai bune.

Problemele menționate la început de sezon erau: diferența mare dintre primul 11 și rezerve, presiunea, oboseala și accidentările. Ieșirea rapidă din cupele interne și lipsa accidentărilor îndelungate au îmbunătățit predicția de 90 de puncte. Principala problemă însă – diferența dintre primul 11 și rezerve – rămâne prezentă cu toate că (1) valoarea lotului a crescut constant de la un sezon la altul și (2) rezervele au avut o contribuție semnificativă, cu Origi, Sturridge și Shaquiri marcând goluri importante în sezonul recent încheiat.

Frustrarea de a termina campionatul pe locul 2 cu 97 de puncte, cu cea mai bună apărare și cu o singură înfrângere a fost făcută uitată de câștigarea Champions League pentru a șasea oară în istoria clubului. Faptul că au obținut trofeul jucând contra unor echipe de talia PSG, Napoli, Bayern, Barcelona sau Tottenham îl face cu atât mai important. La fel de important este și faptul că prestațiile din CL nu au dus la o degradare a performanțelor în Premier League; ba dimpotrivă: 97 de puncte reprezintă al treilea punctaj din istoria PL.
În plus, Klopp și-a păstrat recordul de a nu pierde nicio dublă manșă în Europa cu Liverpool, iar Anfield a redevenit stadionul pe care nicio echipă nu își dorește să ajungă:

“In Europe they do well. Why? Anfield.
For a home game, this is the most heated stadium in Europe in a return game. It is the only place you don’t want to go.
The atmosphere – everything – is special there.”

Arsene Wenger

And now what?

A trecut deja aproape o lună de când Henderson a ridicat trofeul CL în Madrid. Un trofeu de care Liverpool avea cu siguranță nevoie pentru liniște și continuitate. Dar cu siguranță Klopp, Edwards și departamentul de analytics au avut deja momentul ‘And now what?‘ și pregătesc deja sezonul următor. Cum îmbunătățești însă echipa care tocmai a câștigat CL și a obținut 97 de puncte în PL? După mult timp în istoria clubului, Liverpool are o echipă de bază excelentă, fără o nevoie evidentă de intăriri.
Dacă alte cluburi de talia Real, Bayern sau United sunt în plină reconstrucție, prioritatea principală pentru Liverpool este păstrarea jucătorilor actuali. Klopp declara în Martie 2019:

“I don’t think this is a team at the moment where we have to spend the big money or whatever.
The best way to do it is bring together a group of players, try to develop them altogether and then stay together for a while.
That was maybe the main problem of Liverpool for the last decade. When they had a good team after a season they went all over the world. That will not happen this year for sure.”

Jurgen Klopp, Martie 2019

Situația actuală

În sezonul tocmai încheiat, Liverpool s-a bazat pe un grup relativ stabil de 14 jucători:

Alisson
Trent – Gomez (Matip) – Virgil – Robertson
Wijnaldum – Fabinho (Milner) – Henderson (Keita)
Mane – Firmino – Salah

Acest grup de 14 jucători a început peste 91% dintre meciurile din campionat. În atac, Origi, Sturridge și Shaqiri au început în total doar 18 meciuri că titulari, față de 103 pentru Mane, Salah și Firmino.
Mane și Salah sunt de altfel atacanții cu cel mai mare număr de minute jucate din toate ligile din Europa. O comparație cu City arată că Liverpool este mult mai dependentă de cei 2 plus Firmino, spre deosebire de City unde rezerve precum Sane, Mahrez sau Jesus au aproape același număr de minute jucate ca titularii Sterling, Bernardo Silva și Aguero:

Minute jucate (PL, CL, cupe interne):
Salah 4342 (3261/1058/23)
Mane 4309 (3086/1152/71)
Sterling 4097 (2777/871/449)
Bernardo 4025 (2853/578/594)
Firmino 3406 (2620/747/39)
Aguero 3370 (2480/510/380)
Sane 2694 (1867/395/432)
Mahrez 2551 (1339/388/824)
Jesus 2253 (1019/376/858)
Shaqiri 1413 (1057/176/180)

Avem așadar un nucleu de 14 jucători care au dus greul și care trebuie păstrați cu orice preț. Dar este asta suficient pentru a continua progresul înregistrat în era Klopp?

Ce urmează – varianta ideală

Pentru suporterii Liverpool, obiectivul sezonului următor este fără îndoială câștigarea Premier League. După părerea mea, întărirea lotului este esențială pentru a atinge acest obiectiv.
În urmă cu câteva zile, într-un interviu pentru ZDF, Klopp a admis că Liverpool trebuie să cheltuiască pentru a ține pasul cu concurența:

“Liverpool is an ambitious club and if we didn’t spend the same amount of money as others, we wouldn’t be able to compete. Everyone’s splashing the cash, so we have to do the same”

Jurgen Klopp, Iunie 2019, interviu ZDF tradus de Tom Weber

O poziție oarecum diferită față de cea din Martie 2019 (care se referea doar la menținerea grupului actual de jucători), dar care s-ar putea explica prin faptul că acum Liverpool este deținătoarea CL. Veniturile au crescut, iar dacă oportunitățile apar, clubul ar putea investi în jucători noi.

Două argumente suplimentare pentru întărirea lotului:
– în fereastra de transferuri din iarnă nu a venit nimeni, în timp ce Sturridge și Moreno au părăsit deja echipa
– pentru prima dată după mult timp, Liverpool poate recruta de pe o poziție de forță. Nu cred că sunt mulți jucători care ar refuza să vină pe Anfield și să lucreze cu Klopp, și ar fi păcat ca acest avantaj să nu fie valorificat.

Există bineînțeles și constrângeri legate de nou-veniți: vârsta, nivelul salarial, prețul de transfer, istoricul accidentărilor, compatibilitatea cu sistemul actual, etc.
Sunt de asemenea conștient că un transfer poate pica din zeci de motive, de la impresari și soții până la condițiile meteo, iar aceste motive rămân de obicei necunoscute publicului.

Acestea fiind spuse, lista preferințelor ar fi următoarea:

1. O alternativă de calitate pentru Salah și Mane. Profilul căutat ar fi jucători precum Son sau Bernardo Silva. Cuvântul cheie aici e calitate: nu sunt mulți cei care ar intra în echipa actuală a lui Liverpool. Acestea fiind spuse, Klopp nu va aduce niciodată un jucător ‘vedetă’, care ar destabiliza salariile actuale; iar oricine care crede zvonurile cu Mbappe la Liverpool e naiv. Posibilități mai credibile ar fi Nicolas Pepe de la Lille și Bruno Fernandez de la Sporting, pentru prețuri care bat spre 100 mE.
Noul venit ar putea ar putea să preia o parte din presiunea de pe Salah si Mane, care în plus vor avea un start intarzâiat din cauza AFCON.

2. Un mijlocaș ofensiv. În August 2018 Liverpool a fost foarte aproape de a-l aduce pe Fekir de la Lyon, dar transferul s-a anulat în ultimul moment pe motive medicale. Din păcate au fost meciuri care au arătat că nevoia exista (vezi egalurile cu Leicester, West Ham, Everton sau United). Keita poate juca acest rol dacă nu va avea ghinion cu accidentările, iar Ox poate fi și el o soluție bună, doar că regula nescrisă a accidentărilor lungi spune că revenirea la formă inițială durează la fel de mult ca perioada petrecută pe bară (în cazul lui Ox – un an).

3. O alternativă pentru Robertson. Moreno a plecat, iar mutarea lui Milner acolo reduce din opțiunile de la mijloc. În plus, Milner are 33 de ani și intră cel mai probabil în ultimul său sezon la Liverpool. Junior Firpo și Achraf Hakimi ar reprezenta soluții interesante.

În plus, orice jucător care va fi vândut în această vară ar trebui înlocuit. Șansele cele mai mari de plecare ar fi la Clyne, în timp ce Mignolet, Lovren și Lallana și-au făcut public interesul de a rămâne.

Ce urmează – varianta realistă

Dar după cum am explicat deja acum câteva luni, fotbalul este un business. Prioritățile clubului sunt creșterea sustenabilă și menținerea unor rezultate financiare pozitive. Așa că un scenariu mai plauzibil este cel indicat mai jos de către unul dintre jurnaliștii credibili care scriu despre Liverpool:

“Summer business expected to be minimal, largely centred around squad depth and dependent on exits. The club are equipped to act should opportunities arise that blend into their long-term picture, but the manager is convinced there is automatic room for improvement within the existing group.”

Melissa Reddy

Ce cred că urmează să se întâmple este:

1. Acordarea mai multor șanse tinerilor, în pole-position aflându-se Wilson (22 de ani, 15 goluri marcate sezonul trecut pentru Derby cu care aproape a reușit promovarea în PL) și Brewster (19 ani, campion mondial și golgeter U-17, revenit după o lungă accidentare). Grujic, Woodburn sau Hoever sunt variante mai puțin probabile, dar nu aș fi surprins să îi văd și pe ei pe bancă la început de sezon.
Juniorii sunt o variantă riscantă însă, spre exemplu Solanke, Ibe sau Ojo nu au reușit să se impună. Această abordare poate însă aduce jucători precum Trent sau Gomez, dar nu ar trebui să fie singura opțiune din această vară.

2. Unul sau maxim două transferuri sub 20mE – jucători tineri, fără nume, cum erau și Robertson, Wijnaldum sau Gomez atunci când au fost aduși. Ideal, transferurile se vor întâmpla în următoarele 2-3 săptămâni, pentru ca nou-veniții să poată fi incluși în pregătirea din pre-sezon, foarte importantă pentru adaptarea la stilul de joc al lui Klopp. Exemplu: Sepp van den Berg (17 ani).

Concluzii

Liverpool a avut un sezon excepțional, care a depășit toate așteptările. Jucători precum Alisson, Virgil, Mane sau Salah au devenit legende pe Anfield. Pentru a continua evoluția pozitivă, sunt importante în egală măsură păstrarea jucătorilor de baza și aducerea de jucători de calitate. Oricare ar fi însă decizia clubului pentru perioada de vară, am încredere că va fi cea mai bună opțiune pe termen lung.
Fotbalul rămâne un sport în care randomness-ul joacă un rol important, atât pe teren cât și în afară lui. Ce este clar însă este că Klopp a reușit în 3 sezoane și jumătate să transforme Liverpool și pentru asta merită încrederea suporterilor. Succesul nu se măsoară doar în trofee, ci și în povești precum cele cu Borussia sau Barcelona.

Portretul lui Klopp pe o stradă din Liverpool

PS: Luați toate ipotezele de mai sus cu o doză de sare. Probabil că tuturor ne place să ne imaginăm cum va arăta echipa favorită după perioada de transferuri, iar în loc de Fantasy Premier League, eu am preferat să scriu asta 🙂

Previous ArticleNext Article