Lucrez în IT. De multe sunt în situația de a analiza cauza primară (the root cause) pentru diverse incidente. În analiza cauzei primare, o tehnică folosită frecvent este cea a celor 5 întrebări ‘de ce’. Wikipedia are un exemplu elocvent – deși trebuie subliniat că nu toate problemele au o singură cauza primară.

M-am întrebat recent care sunt cauzele primare pentru scăderea performanțelor la Liverpool în ultimele 2 luni. Dacă la începutul lui 2019 Liverpool era considerată favorită la câștigarea PL, în acest moment casele de pariuri și modelele predictive precum 538 o  consideră în mod unanim pe City drept favorită.

Pentru început, o explicație relevantă rămâne combinația de 4 cauze enumerate la începutul campionatului, când spuneam că “Liverpool fans believe, but…”:

 1. Manchester City, aflată la un sezon aproape la fel de bun ca anteriorul
 2. Diferența mare de valoare dintre primul 11 și restul lotului
 3. Presiunea
 4. Oboseala și accidentările

Am realizat însă că motivele de mai sus răspund doar la primul ‘de ce?’. Regula celor 5 why-uri dictează continuarea întrebărilor.

Unele răspunsuri duc la probleme punctuale:

 • De ce se accidentează unii jucători importanți? Răspuns: în majoritatea cazurilor, pentru că sunt predispuși la accidentări. Gomez, Lovren, Sturridge, Lallana, Matip sunt obișnuiți cu absențele îndelungate. Nu poate fi doar ghinion (ca în cazul lui Ox). Se pare că în acest caz soluția a fost găsită: transferăm doar jucători fără istoric al accidentărilor (vezi cazul Fekir, plus faptul ca toți jucătorii vulnerabili enumerați mai sus au fost ‘moșteniți’ de Klopp, nu cumpărați recent).
 • De ce există presiune? Pentru că vârsta medie este 25 de ani, cu 2 ani mai mică decât la City și pentru că lotul actual nu are experiența câștigării vreunui trofeu.

Dar alte întrebări sunt mult mai relevante in identificarea cauzei primare:

 • De ce are City un sezonul la fel de bun ca anteriorul?
 • De ce există o diferență mare de valoare între primul 11 al lui Liverpool și restul lotului?

Încet-încet, lucrurile devin mai clare. Pentru a ajunge insa la cauzele primare, e nevoie de ceva context.

Fact 1: fotbalul a devenit de mult timp un business. Cu surse de venituri (revenue streams: media, comercial și matchday) și cheltuieli (lotul de jucători, antrenori, stadion, centru de pregătire, etc). Jucătorii sunt asseturi, aducerea unor noi jucători înseamnă riscuri (care nu sunt tot timpul asumate – vezi cazul Fekir), iar suporterii sunt doar niște numere prezentate la pachet cu rezultatele financiare (“Social media platforms grow to 60 million followers#).
Pentru ca un business să supraviețuiască, are nevoie să genereze profit (*).

Fact 2: pentru echipele din Top 6 PL, sursa principala de venituri o reprezintă CL. Diferența dintre locul 1 și locul 6 în PL este nesemnificativă, în schimb ne-calificarea în CL înseamnă pierderea a până la 50% din venituri. După revenirea lui Liverpool în CL, cifra de afaceri a crescut cu 25%, iar profitul s-a triplat:

Turnover increased during the period by £90m to £455m which represents sustained growth across the club.
The majority of those increases are a result of qualification for the Champions League and the additional games progressing through to the final. The club did not participate in any European competition in the previous season, 2016-17. Profit before tax for the period was reported at £125m compared to £40m in the previous year.

https://www.liverpoolfc.com/news/announcements/337195-liverpool-fc-financial-results-statement

Fact 3: orice companie are o viziune și o strategie pentru implementarea viziunii. Viziunea indică în linii mari unde ar vrea să se ajungă (the desired future position). Pentru a implementa această viziune este nevoie de o strategie, un plan pe termen lung pentru îndeplinirea misiunii. La rândul lui, planul strategic este pus în practică folosind un plan tactic, mai ușor de monitorizat și de implementat pe termen scurt.

Fact 4: ambiții mai mari înseamnă riscuri mai mari. Poți ținti către locul 1, dar există riscul ieșirii din top 4, ceea ce nu este dezirabil (vezi punctul 2). Totul depinde de risk appetite

Mulți suporteri Liverpool consideră recenta perioada de transferuri drept o oportunitate ratată. Contextul este următorul: echipa e pe primul loc în PL și în optimile CL; pentru prima dată după mulți ani sunt șanse reale la titlu, dar si cateva accidentări neprevăzute. Întreabă orice suporter ce ar face și răspunsul va fi în 90% din cazuri același: faci tot posibilul să întărești lotul. “Always strengthen from a position of strength”.  Corect? Greșit!

Viziunea unui suporter poate fi câștigarea PL. Dar este irelevantă, pentru că viziunea clubului este creșterea sustenabilă și menținerea unor rezultate financiare pozitive. Iar strategia este menținerea în Top 4 și un parcurs cât mai lung în CL, cu minimum de investiții. Câștigarea PL (sau a oricărui alt trofeu) ar fi doar un efect colateral fericit.

Let that sink in.

În articolul despre problemele fotbalului englez vorbeam despre mărirea diferenței financiare dintre Top 6 și restul. Estimez că o ruptură similară este în curs și în interiorul Top 6: ‘the rich 3’ and ‘the poor 3’. PL se îndreaptă după părerea mea către modelul spaniol, în care doar două, maxim 3 echipe se pot lupta cu șanse reale la câștigarea campionatului.

Ce înseamnă asta pentru suporterii Liverpool? Pentru majoritatea, nimic. O să urmărim în continuare cea mai interesantă competiție din lume cu sufletul la gură, probabil până în ultimele etape. Iar dacă nu câștigăm nici acum, ‘we go again’ atât în PL cât și în CL.

Personal însă, am început să privesc lucrurile un pic mai detașat. Înțeleg că prioritățile clubului sunt diferite de așteptările mele. Înțeleg de asemenea că, din punct de vedere financiar, ne încadrăm mai degrabă în grupul ‘the poor 3’ (**).

Așa că încerc să îmi moderez așteptările și să mă implic mai puțin emoțional. După câteva sezoane în care am ratat în total maxim 3 reprize – weekendul trecut am ales să nu urmăresc meciul. În schimb am făcut asta:

La o terasa cu familia

În final, o mențiune specială pentru optimiștii-extremiști, care sărbătoresc încă trecerea lui Liverpool pe primul loc după egalul de la United. Devin la fel de agasanți și ridicoli precum plângăciosii – cei care strigau #KloppOut după primul sezon sau sunt iritați că nu am câștigat cu mai mult de 3-0 cu Bournemouth.
Nimeni nu contestă progresele evidente din ultimii ani. În orice alt sezon din era Premier League, 66 de puncte după 27 de meciuri ar fi însemnat deja șampania pusă la rece și un final de sezon liniștit.
Asta nu înseamnă însă că trebuie să sărbătorim o serie de 5 meciuri din care am câștigat unul singur și am făcut egal în 4. Ipoteze precum ‘dacă ai fi știut la începutul sezonului că o să fii pe primul loc după 27 de etape…’ nu duc nicăieri. Când lucrurile nu merg bine, putem să o spunem fără a încerca să găsim scuze legate de arbitraje, zăpadă sau probleme la stomac. Si fără să facem comparații cu sezoane în care ne zbăteam la mijlocul clasamentului (Suddenly, draws to Bayern Munich and away at Man United are a bad thing. Remember losing 6-1 at Stoke, anyone?)
Sezonul trecut dădeam vina pe programul încărcat; sezonul actual am pierdut de fiecare dată puncte după vacanțele din Dubai și Marbella (vacanțe făcute posibile de ieșirea prematură din cupele interne).

Există political correctness și în fotbal… și se pare că singurul lucru acceptabil ca și suporter follower e să fii optimist necondiționat.

Concluzie
După cum spuneam la inceput, lucrez în IT. Seria de 5 whys necesara pentru a afla de ce Liverpool nu mai e favorită la câștigarea PL este următoarea:

 1. De ce? Pentru că nu are un lot suficient de valoros pentru ca să se bată cu City
 2. De ce? Pentru că diferențele dintre primul 11 și restul sunt mari, iar într-un campionat ai nevoie de mai mult de 11 jucători pentru a câstiga titlul
 3. De ce? Pentru că nu am transferat suficient în ultimele 2 ferestre de transfer
 4. De ce? Pentru că nu era necesar sa o facem în condițiile în care top 4 este asigurat
 5. De ce? Pentru că fotbalul este un business iar trofeele sunt doar un moft al suporterilor


(*) Nu intru în detalii legate de financial fair-play și pomparea artificială de bani intr-un club. Până la proba contrarie, nimeni nu face asta în PL.

(**) Update legat de Top 3 Rich si Top 3 Poor. Deloitte publica anual clasamentul cluburilor in functie de venituri (editia 2019 aici). Am facut media ultimilor 6 ani si situatia este cea de mai jos:

Deloitte Football Money League: 2019 si media ultimilor 6 sezoane

In 2019 Liverpool a trecut intr-adevar pe locul 3 in randul echipelor din Anglia, in urma performantei din sezonul trecut in CL. Dar privind lucrurile in perspectiva, observam ca 2019 este mai degraba un outlier (o valoare anormala, departe de medie) in raport cu media ultimilor 6 ani. Daca Liverpool iese din CL in optimi (probabil) si Tottenham ajunge in semifinale (cu putin noroc la tragerea la sorti), in 2020 Tottenham ar putea trece in Top 3 ca venituri. Asta nu o duce insa in Top 3 Rich.
Bottom line: privind lucrurile per ansamblu, Liverpool, Arsenal si Spurs se afla in the Poor 3.

Previous ArticleNext Article