Avancronica sezonului lui Liverpool

18 Mai 2016: Liverpool pierde finala Europa League prăbuşindu-se în a doua repriză şi termină sezonul în genunchi, cu o singură victorie în ultimele 6 meciuri oficiale.

18 Iulie 2016: În plină perioadă de pregătire, la câteva luni de la înfrângerea de la Basel, finala pierdută e încă vie în mintea lui Klopp. Unul dintre motivele principale ale înfrângerii pare să fie oboseala acumulată de jucători la finalul unui sezon intens, în care Liverpool a fost implicată în 4 competiţii şi a jucat în total 63 de meciuri (52 sub Klopp):
It was long ago but it still feels bad. You have the moments when you still suffer a little bit. It was a hard night and a hard few days afterwards but it is in the past and like all games in the past if you can use them you should do. When you watch it again you see that something broke at half time. Different players had no weapons any more; they had no power and no confidence. You saw that.

18 August 2016: Klopp: I want a remarkable season – I want to look back next summer with a big smile on my face.

Sezonul 2016-2017 are într-adevăr toate şansele să fie unul remarcabil pentru Liverpool. Klopp intră în primul sezon în care s-a ocupat singur de pregătirea fizică, de amicale şi de transferuri. Lotul pare promiţător, iar aducerea unui preparator fizic cu experienţă indică interesul pe care Klopp îl acordă fitness-ului – un element cheie în jocul de tip high intensity pressing. În plus, spre deosebire de sezonul trecut, Liverpool se va concentra exclusiv pe Premier League şi va susţine meciurile de acasă în faţa mai multor spectatori.

Transferuri şi lot

Este primul an în care Klopp s-a ocupat de gestionarea lotului. A adus 6 jucători: Matip, Karius, Mane, Klavan, Manninger, Wijnaldum. Cel mai probabil nu va mai veni nimeni, Klopp declarând în câteva ocazii că este mulţumit cu lotul actual. La capitolul plecări, 11 jucători au fost vânduţi şi 6 împrumutaţi. Foarte posibil să mai fie plecări până la 31 august, cu probabilitatea cea mai mare la Benteke şi Balotelli.

Interesant de notat că sumele implicate au fost relativ mici pentru Premier League, cu 68 de milioane £ cheltuite şi 46 obţinute din transferuri. Cu o vânzare foarte probabilă a lui Benteke (evaluat de club la 30m£), Liverpool poate fi una dintre puţinele echipe din PL care termină sezonul estival de transferuri pe plus. Spre comparaţie, cele două cluburi din Manchester au împreună o balanţă negativă de 350m£.

Principalele semne de întrebare rămân la capitolele portari şi apărare. Văzut de mulţi ca rezervă în acest sezon, Mignolet rămâne titular în condiţiile în care Karius s-a accidentat chiar înainte de debutul campionatului. Manninger pare o soluţie de avarie solidă.

Apărarea pare să rămână şi în acest sezon un element fragil al angrenajului. Dacă centrul apărării pare ameliorat – cu Lovren, Klavan, Matip, Sakho şi Gomez concurând pentru 2 poziţii de titular – pe flancuri lucrurile par destul de fragile. Clyne şi Moreno nu sunt constanţi şi, aşa cum am văzut în prima etapă, sunt predispuşi la erori.

De la mijloc în sus lucrurile stau bine; singură dilema a lui Klopp fiind pe cine să lase pe banca.

Aşezarea standard pare să fie cea din prima etapă – 4-2-3-1 cu doi mijlocaşi defensivi şi trei jucători cu profil ofensiv în spatele unui fals 9. Aşa cum s-a întâmplat sezonul trecut, în funcţie şi de adversar Klopp poate transforma sistemul într-un 4-3-3 sau chiar 4-4-2. Calitatea lotului îi va permite să facă acest lucru.

Jucători despre care se discută mai puţin, dar care sunt de urmărit: Grujic, Gomez, Ojo (amândoi accidentaţi) şi Markovic (da, va fi păstrat).

Minusuri

1. Portarul: Sezonul trecut a fost cu siguranţă veriga slabă a angrenajului. Mignolet este jucătorul care a făcut cele mai multe erori defensive care au dus la goluri: 4 (sursă: Squawka). Aceste erori au dus la pierderea a 8 puncte (contra WBA, Sunderland, Norwich şi Newcastle, toate pe teren propriu). Interesant este că dacă aceste 8 puncte nu ar fi fost pierdute, Liverpool s-ar fi clasat pe locul 4 (68 de puncte) şi ar fi jucat în barajul Champions League în locul lui City. Nici Bogdan, rezerva lui Mignolet, nu a fost mai bun, gafând dezamăgitor în deplasarea la Watford.

Karius pare un înlocuitor potrivit pentru Mignolet. Cu acelaşi număr de jocuri sezonul trecut, germanul este superior la numărul şi procentajul loviturilor parate:

CjPSssNWkAAwVhy

2. Defensiva: se profilează deja câţiva jucători-problemă. Dacă incidentul cu Sakho (trimis acasă de Klopp în turneul de pregătire în SUA) poate fi mai uşor trecut cu vederea, prestaţiile ezitante ale lui Moreno stârnesc controverse. Unii îl apără, dar marea majoritate îl critică, considerându-l pe spaniol ‘blind-spot’-ul lui Klopp. Criticile vocale ale unor foşti jucători – Carragher a spus că la 4-1 cu Arsenal îşi dorea că LFC să mai înscrie pentru că îi era teamă cu Moreno pe teren – l-au făcut pe Klopp să îi ia apărarea înaintea celei de-a doua etape: Alberto played vs Arsenal for a reason. Is the world not happy with our left-back? Clyne, Milner and Klavan can all play left-back. I’m sorry people are not happy with Alberto Moreno.

Chiar dacă nu are legătură cu defensivă, la capitolul jucători-problema ar putea intra şi Sturridge. Două potenţiale probleme ar putea afecta relaţia acestuia cu Klopp: accidentările intermitente (care l-au ţinut pe bară o mare parte din sezonul trecut) şi pecking order-ul (în condiţiile în care Firmino, Origi sau Ings pot fi preferaţi de Klopp înaintea lui Sturridge).

3. Accidentările: ar avea un impact mai pronunţat în zona defensivă (portari / apărare / flancuri). Exemplu: accidentarea lui Karius lasă loc doar ezitantului Mignolet, iar accidentările lui Sakho, Gomez şi Matip lasă în centrul apărării doar opţiunile Klavan şi Lovren. O eventuală accidentare a lui Clyne sau Moreno ar duce la soluţii gen Milner sau Klavan evoluând pe o poziţie neobişnuită.

De la mijloc în sus existând suficienţi jucători de calitate pentru a suplini eventualele accidentări. Exemplul cel mai recent – accidentarea minoră a lui Mane crează oportunitati pentru Ings şi Markovic.

Momentan jucătorii afectaţi cel mai grav de accidentări sunt Karius, Gomez şi Sakho, cu Lucas şi Mane suferind accidentări uşoare şi Matip, Sturridge şi Milner ieşiţi proaspăt din infirmerie.

La mijlocul sezonului trecut Klopp a fost criticat pentru faptul că jocul intens pe care-l cere jucătorilor săi duce frecvent la accidentări ale acestora, cu Sturridge exemplul cel mai elocvent. Dar cu un presezon în care pregătirea a fost făcută adecvat şi fără meciuri în cupele europene, problema accidentărilor pare să fie diminuată.

4. Controlul la mijloc: Au existat zvonuri legate de aducerea lui Mahmoud Dahoud de la Borussia Munchengladbach, tipul de jucător care controlează mijlocul terenului. Zvonurile nu s-au concretizat şi rămâne de urmărit în ce măsură Henderson, Can sau Wijnaldum vor fi în măsură să facă asta.

La capitolul ‘potenţiale puncte negative’ ar intra:
– un nou conflict al suporterilor cu conducerea (remember minutul 71 din meciul de pe teren propriu cu Sunderland)
– ameninţarea că un alt sezon nereuşit ar duce la un exod al jucătorilor valoroşi (Coutinho, Can, Firmino)
– oboseala pe final de sezon în cazul unor jucători de baza (exemplu: Coutinho a marcat doar 3 goluri în ultimele 3 luni ale sezonului trecut şi a fost invizibil în finala de la Basel)

Plusuri

1. Valoarea lotului: Vânzările au fost controlate şi nici un jucător important nu a plecat. Dacă plecările unor jucători ca Toure, Skrtel, Ibe sau Allen erau previzibile şi oportune, Klopp a ales să păstreze jucători experimentaţi şi polivalenţi că Milner sau mai ales Lucas. Din acelaşi motiv, aş îndrăzni să prezic că şi Markovic va fi păstrat deşi există zvonuri intense că va fi vândut.

A rămas acelaşi nucleu, un lot care începe să se sudeze, jucători care cresc şi încep să lucreze bine împreună. În primul meci al sezonului au fost doar 3 noi titulari (Klavan, Mane, Wijnaldum). Klopp nu este genul de antrenor care să cumpere jucători de 100 milioane, ci preferă să scoată ce e mai bun din ce are la dispoziţie. Mai important, aşa cum a dovedit Leicester sezonul trecut, e mai important să ai o echipa decât individualităţi.

2. Lipsa competiţiilor europene: 15 din cele 63 de meciuri ale sezonului trecut au fost în Europa League. Lipsa acestora va însemna mai mult timp de odihnă, şi aşa cum arată statistică de mai jos, performanţe mai bune. Din cele 8 înfrângeri în Premier League din sezonul trecut:
5 – au venit când pauză între jocuri a fost de 3 zile
2 – după 4 zile
1 – după 7 zile
Cifrele de mai sus spun un singur lucru: Klopp vrea energie, pressing şi intensitate. Iar acestea vin mai uşor când jucătorii au o săptămână între meciuri.

În ceea ce priveşte celelalte competiţii, cel mai probabil Klopp va folosi League Cup pentru a vedea la lucru jucători că Ojo, Grujic, Steward, Brannagan, Markovic sau Ings. Ţinând cont de valoarea lotului ar trebui să ajungă lejer până în fazele superioare. FA Cup începe de-abia în ianuarie 2017, iar până atunci se vor cunoaşte şansele la Premier League. În consecinţă, atenţia acordată cupei va fi invers proporţională cu poziţia în clasament la începutul anului.

3. Pregătirea de vară: Klopp s-a ocupat de pregătirea din pre-sezon şi a angajat un nou preparator fizic, Andreas Kornmayer, care şi-a petrecut ultimii 6 ani la Bayern Munchen. Klopp vorbeste despre el la superlativ: Don’t forget, the 2013 treble-winning team of Bayern was unbelievably strong and they had all their players fit until the end.

4. Noul stand: Liverpool joacă primele 3 jocuri din acest sezon în deplasare. Pe 10 septembrie va debuta pe teren propriu împotriva campionilor Leicester şi va inaugura noul main stand:
thumb_25714_default_news_size_5
Imagine: liverpoolfc.com

Capacitatea stadionului a crescut cu 8.500, ajungând la 54.000 de locuri. Un detaliu important care va contribui la atmosfera specifică pe Anfield.

Prognoze

Sondajul de pe anglofil.ro din timpul Euro 2016 indică pentru Liverpool o clasare probabilă pe locurile 5-6, cu 68% din voturi:
lfc-anglofil-forecast 800
La debutul sezonului casele de pariuri nu o dădeau pe Liverpool favorită la top 4, plasând-o imediat dupa City, United, Chelsea şi Arsenal. Victoria din prima etapă împotriva lui Arsenal i-a facut însă pe majoritatea bookmaker-ilor să facă rocada între Liverpool şi Arsenal.
oddschecker 800

Indiferent de prognoze însă, un lucru pare cert: Liverpool o să fie o echipă de urmărit, care are toate ingredientele pentru a produce meciuri spectaculoase. Câteva argumente:
– este echipa care a reuşit să marcheze 4 goluri în faţa unor echipe ca Dortmund, City, Barcelona sau Arsenal.
– deja înaintea primei etape se afla pe primul loc la numărul de goluri marcate in 2016 (sursa whoscored.com):
goal-scored-2016-800
– jocul practicat de echipele lui Klopp este prin definiţie plăcut, iar antrenorul german pare să ducă mai departe mentalitatea germană de a accelera chiar şi când conduci confortabil (remember 7-1). Aşa cum am văzut contra lui Arsenal, se forţează şi la 3-1.

So, we go again. And it’s going to be fun to watch!