Scriam acum trei ani că jurnalismul suferă din cauza că modelul vechi se strică mai repede decât poate fi înlocuit de unul nou. Astăzi, nu avem încă un model nou de a finanţa jurnalismul, dar ne apropiem tot mai mult de a-l avea. Înainte să ajungem la el, hai să vedem cum a funcţionat presa scrisă înainte că Internetul să dea lumea peste cap.

Modelul clasic

După al Doilea Război Mondial, vreme de 50 de ani presă scrisă a fost o afacere bănoasă în toată lumea liberă. România nu făcea parte din ea, neavând nici o economie şi nici o presă liberă în timpul regimului comunist. În anii ’90 însă, nevoia de informaţie s-a reflectat în tirajele de sute de mii de exemplare ale Adevărului şi Evenimentului Zilei.

Motivul pentru care ziarele au făcut profituri masive timp de jumătate de secol e simplu: aveau monopol asupra distribuţiei. Presa n-a făcut niciodată bani din abonamente sau din ziarele vândute la chioşc, care abia acopereau costurile. Grosul veniturilor a venit dintotdeauna din publicitate. Şi aici intervine monopolul.

https://twitter.com/pmarca/status/431144847492132865

https://twitter.com/pmarca/status/431145596926177280

Cea mai simplă cale pentru bârlădeni să afle ce s-a mai întâmplat în târg era să citească Monitorul de Bârlad. Şi cea mai simplă cale pentru Nelu să le spună bârlădenilor că şi-a deschis o consignaţie era să cumpere reclamă în Monitorul de Bârlad. Ceea ce pune ziarul într-o poziţie privilegiată.

Modelul s-a stricat o dată cu răspândirea Internetului. Presa a pierdut controlul creaţiei de conţinut, dar mai important, a distribuţiei, ceea ce a făcut cw veniturile din publicitate să se prăbuşească.

Tranziţia

Ce vedem de câţiva ani încoace e o faza de tranziţie între vechiul model şi cel care îl va înlocui. Deşi e o fază tulbure, în care se experimentează mult, principiile economice nu s-au schimbat. Deşi conţinutul se mută online, banii nu vin decât din două părţi: din publicitate sau de la cititori.

Când Times-ul din Londra a introdus paywall-ul în 2010, lumea nu i-a dat nici o şansă. Era un gard de sârmă ghimpată, care pedepsea cititorii fideli şi reducea veniturile din publicitate. În 2011 a urmat paywall-ul New York Times, unul mult mai rezonabil, care te lăsa să vezi 20 de articole pe lună. New York Times a anunţat recent că încasările de pe urma celor peste 700 de mii de abonamente online au depăşit veniturile din publicitatea online. Acum, mai toate publicaţiile importante din Europa şi Statele United au introdus sau urmează să introducă paywall-uri. Până şi tabloide că Bild sau The Sun.

E prea devreme ca să ne dăm seama dacă paywall-ul simplu, sau împreună cu publicitatea, e soluţia care va salva jurnalismul. Dar ce devine tot mai clar e că doar publicitatea nu e de ajuns. Or ăsta e modelul pe care mizează cele mai importante publicaţii din România.

Presa online e dominată de link-baiting, pornografie şi senzaţionalism. Everything goes. Totul e permis în goana după trafic şi vizualizări. Ziarele au nevoie să agaţe cât mai mulţi vizitatori unici, pe care să-i vândă la pachet firmelor care cumpără publicitate. La nevoie, cumperi un lot de câteva sute de mii de vizitatori artificiali din America de Sud, ca să dea bine la statistici.

Asta e cea mai cinică dovadă că dacă nu eşti clientul, atunci eşti produsul. Marfa vândută eşti tu. Iar aici presa se bate cu Google şi Facebook, care vinde publicitate într-un mod mai eficient, la un cost mai mic, ceea ce ieftineşte crunt publicitatea online. După ce Google şi Facebook îşi iau partea leului, mai rămân trei paie la şapte măgari, vorba lui Mihnea Vasiliu.

Ca să reziste, site-uri precum cel al Gazetei sunt nevoite să înghesuie zeci de reclame la case de amanet şi creme împotriva căderii părului. Tolo e revoltat că Google deturnează veniturile presei, dar asta e jocul în care a intrat presă tabloidă. You wanna play this game, you can’t cry when the game play you.

Trebuie să fie dezolant să-ţi dai seama că ai pariat pe calul greşit. Că ţi-ai vândut publicul pentru publicitate, dar publicitatea se devaluează de la un trimestru la altul. Şi ce se apreciază e tocmai calitatea şi integritatea scrisului, pe care le-ai dat la schimb pentru trafic.

Când comentatorii îi reproşează lucrurile astea lui Tolo, el evită răspunsul şi îi ia drept inchizitori. Nietzsche ai tastaturii. “Tribul Pol-Pot al Internetului”. Fanatici alde Adrian Georgescu, Radu Paraschivescu sau Mihnea Măruţă.

Atitudinea defensivă a lui Tolo mi-aduce aminte de o scenă din The Newsroom, când o ziaristă de scandal nu înţelege care e problema lui Will cu slujba ei, aşa că Will e nevoit să-i explice:

I’m not putting you down. I’m just saying that what you do is a really bad form of pollution that makes us dummer and meaner and is destroying civilisation. I’m saying, with all possible respect, that I would have more respect for you if you were a heroin dealer. And I’m speaking professionally, not personally.

Modelul nou

Să nu ne amăgim. N-avem încă un model de business sustenabil pentru jurnalism. E nevoie de ani întregi ca lucrurile astea să se developeze. Printul apune dar încă aduce venituri importante. Paywall-urile încă nu acoperă pierderile din publicitatea pe hârtie. Iar site-urile mari de tot s-ar putea să reziste doar cu publicitate, făcând loc pentru şi mai multe reclame pentru arderea grăsimilor.

Ce avem acum sunt semne că publicitatea online valorează tot mai puţin iar jurnalismul de calitate tot mai mult. Odată cu aceste semne se conturează două feluri de a face jurnalism. Unul venal, gratuit, bazat pe trafic, care-şi vinde publicul publicitarilor. Şi un altul responsabil, plătit, bazat pe conţinut, care vinde informaţie abonaţilor.

https://twitter.com/pmarca/status/431221387848478720

https://twitter.com/pmarca/status/431221557294166017

https://twitter.com/pmarca/status/431221850283073536

Nu mă înţelegeţi greşit, nu publicitatea e problema. Jurnalismul o să aibă nevoie de ea, şi există destulă publicitate care adaugă plus-valoare. Dar un anumit tip de conţinut atrage un anumit tip de public, care atrage la rându-i un anumit tip de publicitate.

https://twitter.com/pmarca/status/431217374302191617

E un cerc vicios care ieftinește tot mai mult produsul jurnalistic şi asta-l face un model falimentar. Jim VandeHei, CEO-ul Politico, spunea în WSJ:

People don’t appreciate how difficult it is to do interesting journalism that is monetizable and sustainable over time. We would never build a media product based around [web] traffic and advertising. That is a fool’s play in this day and age.

Sursa graficului: Mark J. Perry. Sursa foto: NS Newsflash

Previous ArticleNext Article

This post has 195 Comments

195
 1. Nu ai cum sa nu tii cu liverpool:) cele mai frumoase prime 13 minute facute de o echipa in premier; pana si prietena mea care nu are nici o treaba cu fenomenul a oftat la bara lui suarez:)

 2. Ai cum, dacă nu vrei să ia o anumită echipa titlul.. 😀 Oricum, incredibil meci, de nerecunoscut Arsenal, în special Koscielny şi Mertesacker.

 3. Liverpool titlul? 🙂 Prea poetici cu echipele mici. Campionatul e deja castigat de calutul mic dar totusi exista foarte multa lume care inca crede ca e suspans in ceea ce priveste castigarea titlului. Amazing. noroc ca exista pariuri si pot sa fac bani din chestia asta:)

 4. Da, nu cred ca mi-am pierdut vreodata interesul. Exceptand modelul de business, care se va rezolva intr-un fel sau altul, e o perioada fantastica pt jurnalism. E valabila treaba aia cu “it was the best of times, it was the worst of times…”

 5. Din cauza tehnologiei. Jurnalismul e storytelling, si acum ai unelte ca sa faci povestile mult mai interesante si sa ajungi la oamenii care vor sa le auda, fara sa ai nevoie de permisiunea cuiva.

 6. Dezavantajul e raportul dintre calitate si balast despre care am scris, dar chiar si asa cred ca esti mai castigat ca cititor decat acum 20 de ani cand majoritatea povestilor erau ingropate daca ziarele nu se ocupau de ele.

 7. Imi pare rau pentru Pellegrini. L-am crezut mereu o combinatie potrivita intre inteligenta, pasiune pentru fotbal si spirit practic. Recordul acela de 96 de puncte de la madrid m-a facut sa cred in el, sa ii respect metoda. La Malaga a avut de asemenea un parcurs sanatos, a crescut o echipa frumoasa.
  Imi dau seama acum ca nu a fost pregatit pentru acest duel din Premier League si poate nu si-a dat seama pana la capat cu cine are de-a face. Batranul respectuos, caruia ii plac cartile si vinurile de soi, muzica si calatoriile a crezut ca poate castiga doar bazandu-se pe un joc avantat, tehnic, frumos, entuziast. Poate e aici si o usoare detasare a spiritului usor visator al sud-americanului de o realitatea concreta, realitatea lui “shut your noise you old cunt” a lui pardew sau cea si mai triviala a lui mourinho. S-a lasat sedus intr-un fel de opinia publica, sedusa la randul ei de “free scoring city” si nu a vazut elefantul din camera. Nu a vazut ca echipa lui e foarte fragila in aparare iar calitatea ofensiva nu poate compensa asta mereu. Nu a inteles necesitatea schimbarii sistemului de joc atunci cand accidentarile nu te ajuta. S-a lasat iar atras in mind games si nu a stiut cum sa raspunda pe teren. Echipa lui, free scoring city nu mai marcheaza de doua meciuri. Aici nu e o intamplare, este ceea ce spunea malcom gladwell, mostenirea culturala; poate ca mostenirea lui culturala l-a facut sa se piarda in fata bullyingului verbal. E o lectie asta pentru multi antrenori si o poveste a fotbalului nostru modern, cum o echipa ca city, care doar acum o saptamana era laudata de toata lumea, acum capoteaza lamentabil, incapabila sa marcheze cu…norwich city si pierzand campionatul cu aceasta ocazie.
  E intotdeauna trist sa vezi oameni inteligenti si de bun simt care nu-si dau seama la timp de lucruri simple, practice care in schimb sunt esentiale.

 8. Nu pot să mă pronunţ, nu locuiesc în Manchester ca să “simt” chestiile astea, dar eu personal nu am absolut nimic cu Liverpool. Faţă de City în schimb am o antipatie de când sunt arabii la ei şi de când am observat o anumita atitudine a fanilor lor.

 9. frumoase ultimele 20 de minute; nu-mi explic totusi de ce sa te retragi in aparare la 2-1!acasa! incepe sa fie evident si pentru mine ca moyes a fost o mare teapa. E foarte greu sa reusesti in fotbal cand esti laughing stock-ul tutoror. Uite si lui wenger cat de greu ii este, si wenger este o legenda. Dar lumea rade de el si din cauza asta nu reuseste. Trebuie sa impui respect, orice fel de respect (respect de frica, respect de bully, respect de geniu etc..) ca sa reusesti in fotbal. Moyes nu poate impune respect

 10. Am ajuns şi eu la capătul răbdării cu Moyes. E clar că nu mai are niciun control, dovadă ce schimbari disperate şi lipsite de logică face. Apoi e inexplicabil cum nişte jucători ca Van Persie şi Vidic, ei sunt primii care vin în minte pot juca atat de PENIBIL (da, exact ăsta e cuvântul). Pur şi simplu nu găsesc nicio explicaţie. Cum am dat golul doi, cum s-au oprit motoarele.

 11. Same here, plus Chelsea, psg, Monaco si altii ajunsi mari si tari peste noapte. La inceputul sezonului am pariat nebuneste pe Pool pt titlu, Inca mai cred, sau mai degraba sper 🙂

 12. Mie mi se pare ca jurnalismul de calitate e pe moarte. Sigur e bine ca exista entuziasti ca si tine dar in timp realitatea wears you off, la fel si stupiditatea publicului, pe mine cel putin m-ar termina. Iti doresc sa gandesti la fel si sa ai spark si peste 10 ani.

 13. Într-adevăr, sunt fabuloase statisticile meciului. Dar nu fac decât să mă ducă cu mintea la “chiar şi când dominăm meciul nu suntem în stare să câştigăm”.

 14. Ar fi fost frumos să ia Arsenal şi Atletico (aici nu cred că eşti de acord :)) ) titlul dar nu cred că e posibil.

 15. Nu am nimic impotriva sa ia titlul cele 2. Respect ce a facut simeone , chiar ar fi frumos ca cei doi granzi sa primeasca o palma peste bot.

 16. faina desfasurare de evenimente anul asta in spania si anglia: suntem in februarie si avem 3 la egalitate in primera, posibil 3 separate de 1 pct in PL daca arsenal si city bat azi. spectacular!

 17. Te contrazic, cupa nu e un indicator f bun; si anul trecut barca a fost atrocious in cupa dar a castigat titlul; astept meciul atletico real de pe calderon inainte sa ma pronunt

 18. Alex, nice one – articolul de la revista presei , “Aparentele inseala”! mereu astept un refresh in zona aia pe site 🙂 good point! -> My point is a different one: what this example has driven home to me is just how big the disconnect is between media coverage and the actual knowledge of a manager’s training ground work. There’s never been more football on television or more intelligent debate online, on radio and in print. But closed training sessions in the Premier League, as well as a culture of omerta, have taken us to the point where we have never known less about what’s actually going on in the dressing room and in the practice sessions.

 19. Mourinho tocmai a sters pe jos cu wenger la conferinta de presa. Cel mai trist e ca francezul habar n are sa joace acest tip de joc; e clueless, nu stie ce trebuie sa faca in astfel de situatii

 20. A si cautat-o Wenger de data asta. Having said that, nu e nici un joc. E doar Mourinho insultand antrenorii si echipele cu care se bate la titlu. Ceea ce in Anglia deja e privita ca o atitudine meschina, de neam prost.

  Tot ce trebuie sa faca Wenger ca sa castige presupusa batalie psihologica e sa taca si sa-l lase sa se faca de ras in continuare. Cum a zis Guardiola in celebra conferinta de presa: “La treburile astea el e puto amo, eu nu intru in lupta asta nici o secunda.”

 21. nu stiu ce sa zic…mi se pare mult prea permisiva anglia pentru astfel de declaratii. Pe wenger nu-l apara nimeni. In Spania sa stii ca nu i s-au permis astfel de derapaje de catre media, a fost pus la punct mereu de Marca. Dar jurnalistii englezi par sa aiba toleranta ciudata pentru astfel de lucruri, ba mai mult, par sa le accepte si chiar sa le caute. Poate ma insel, dar cred ca media engleza are o mare problema din acest punct de vedere

 22. pai asta e exact conferinta de presa de care pomenea Alex.. nu il baga pe Pep in aceeasi oala cu portughezul cand vine vorba de marlanie, nu suporta comparatie in privinta asta

 23. Yep, lazy journalism in cautare de subiecte ieftine si care abia asteapta sa mai scoata portughezul o perla. Deja a devenit obositor, insa asta vrea media sa auda. Gary o face pe lupul moralist aici I’m afraid, si ei la MOTD i-au ridicat mingea la fileu de prea multe ori.
  Era mai amuzant Mou pe vremuri si aia cu voyeurul a fost buna, insa in timp a deviat spre nesimtire si toparlanism.

 24. Filotas explica putin ce s-a intamplat in City-Chelsea. Parca n-a mai mers atat de bine calutul lui Mou?

 25. sa mai iesim putin din monotonie.

  cum vedeti evolutia simonei halep?credeti ca are vreo sansa in finala?

 26. Sanse are cu siguranta, chiar mari. Joaca locul 10 WTA cu locul 9 WTA asa ca nu se pune problema sa nu aiba sanse. La pariuri chiar are o cota un pic mai buna decat Kerber.

  Mie imi place foarte mult de ea ca jucatoare, nu doar pt ca e romanca. E agresiva, loveste foarte bine si in lung de linie si in cross. Si imi place ca nu pica psihic daca nu ii iese jocul. A castigat si anul trecut si la Doha meciuri in care a revenit dupa un inceput mai prost. Plus ca e inca foarte tanara, mai are loc sa progreseze. Nu stiu cat de sus poate sa ajunga, dar eu o vad o jucatoare care poate sa ramana ani buni in top 10, daca nu are ghinion de vreo accidentare de lunga durata.

 27. D aia nu am facut nici un pronostic. Ma asteptam ca pelle sa invete din greseli, ca doar nu e idiot si doua mici schimbari javi garcia si milner au rezolvat imensul gol de la mijlocul terenului din campionat asa ca rezultatul s a vazut. Astept insa pe michael cox sa aiba bunul simt sa l numeasca geniu tactic si pe pelle dupa acest meci, asa cum a facut o cu celalalt dupa meciul din campionat; dar cum probabil chilianul nu l invita la serate cu sampanie, nu am mari asteptari

 28. L-ati vazut pe Web la faultul lui Oxlade-C la Suarez? Dupa ce dat unul la o atingere mult mai blanda cateva minute inainte. Ridicol.

 29. Frumos:) speranta moare ultima. Dar sincer mi e un pic teama pentru city. Nu cred ca sunt pregatiti pentru acest nivel. In plus, mi e foarte greu sa vad cum il vor opri pe messi; aproape sigur messi va avea spatii mari in acest meci si aproape sigur se va folosi de ele. Singurele echipe care l au oprit in liga au fost cele care au bagat autobaze state of the art, inter, milan si chelsea. City nu va face asta asa ca ma astept la un meci cu multe goluri, e inimaginabil ca acest meci sa se termine cu un zero in dreptul vreuneia dintre echipe.

 30. A fost o decizie şocantă, penalty cât casa acolo. Altfel, victorie meritată cred pentru Arsenal.

 31. mi se pare ca la astfel de decizii trebuie revazut meciul de comisii si rejucat si arbitrul suspendat tot sezonul. Problema cu Webb este ca a VAZUT faza foarte bine dar a considerat ca nu este un penalty. Deci cu alte cuvinte a negat jocul de fotbal.

 32. What goes around comes around, penalty si red card in min 50-ish:).
  De Michelis e ruda cumva cu Pellegrini de nu poate fi scos din primul 11 decat de arbitru?

 33. penalty nu a fost, rosu a fost asa cum a fost si gol valabil la pique.
  Barca mi s-a parut ca jucat strictul necesar, in viteza a 2-a; nu cred ca au vrut sa joace la potential maxim ceea ce mi se pare o nesimtire. Dar in fine, probabil ca urmeaza meciuri mai grele

 34. Exact sentimentul ăsta îl am şi eu despre Demichelis, cel mai prost transfer făcut în ultimii ani de City. O seară frumoasă una peste alta, să se audă ole-uri la pasele Barcei pe Etihad e ceva 🙂

 35. Eu m-am bucurat sa il vad pe demichelis titular si nu m-a dezamagit 🙂 nu inteleg de ce nu au fortat deloc baietii, se termina nul fara taietorul de lemme. Au frecat mingea aiurea, dar in fine ce sa ma plang cand suntem calificati deja. Frumoase oleurile noastre dar meciul in sine – vorba cu pomul laudat.

 36. just asking: nu tb sa fie situatie clara de gol ca sa dea rosu? sau e suficient sa fie ultimul aparator cel care faulteaza?

 37. eu zic ca daca e vorba de ultimul aparator e clara situatia de gol. desi probabil daca e lipit de tusa nu 🙂

 38. pai, de-asta intreb, ca totusi robben nu controla mingea de loc; o ciupise un pic si mingea se ducea in lateral. putea sa fie tot el primul la minge, dar ar fi fost destul de lateral

  ma rog, astia la sky in pauza nu au reclamat cartonasul rosu, d-aia eram curios ce zice regulamentul

 39. regulamentele in general, dar mai ales la fotbal sunt facute astfel incat sa fie interpretate in mai multe moduri.

 40. Bayern cu tiki-taka lor, puteau sa faca 5-0 lejer, ufff
  Pe de alta parte e bine, goonnersii probabil or sa-si imagineze ca inca mai au sanse, hihi:))))

 41. mie mi s-a parut rosu de manual dat fiind ca mingea era doar putin in lateral, nu iesea dintr-un unghi decent (maxim 45-60 de grade fata de bara) pana ajungea robben la ea (la 1 secunda dupa fault, mingea inca era in zona periculoasa, vezi in slow motion faza), iar poarta era goala si niciun fundas nu putea ajunge primul (sagna, cel mai apropiat de minge, era la 4-5 metri in spatele lui robben), deci nu vad cum nu ar fi fost gol daca robben nu rata in mod miraculos

 42. Admittedly, nu stiu care-i litera regulamentului, dar mi se pare excesiv ca la un fault in careu in situatie iminenta de gol sa dai rosu.

  Zic ca-i ok sa dai rosu in aceeasi situatie cind infractiunea e in afara careului. Prin eliminare si lovitura libera compensezi in buna masura golul care ar fi fost sa fie.

  Dar daca, atunci cind faza e in careu, dai rosu SI penalty (adica practic gol 80-90%), deja vorbim de dezechilibrare de meci in mod sistemic, adica prin aplicarea regulamentului. Adversarul iti da aproape sigur gol de la 11m si are cale mai libera spre marcarea mai multor goluri datorita (sau din cauza) unui singur eveniment. Pentru a nu vicia meciul prin dezechilibru numeric, ar fi de-ajuns penalty + galben. Daca “infractorul” are deja galben, ghinionul lui, abia atunci ar trebui eliminat prin al doilea galben.

  Mi se pare ca a German footballing royalty (Beckenbauer sau Rummenigge) a avut acum citva timp o pozitie similara.

 43. au contraire (macar partial), mie mi se pare normal sa dai penalty si rosu mai ales cand e vorba de un gol sigur care este evitat prin infractiunea in cauza, ca si aseara (cand robben ramanea cu poarta goala) sau cum a fost la suarez la CM2010 (hent pe linia portii).
  daca nu aplici dubla sanctiune maxima, ci doar penalty si galben, incurajezi pe cei in situatii limita (cand 99% e gol) sa comita o infractiune pentru a-si acorda o sansa de a scapa (vezi chiar cazul amintit al lui suarez cand intentia sa a fost cu succes pusa in practica). or scopul regulilor e si de a preveni comiterea de faulturi/henturi, nu?
  in schimb, e de discutat daca se impune (atentie, nu discut dpdv al regulamentului actual, ci ca si corectitudine a ce se aplica acum) si rosu la o faza ca cea a lui messi cu city, cand, desi era situatie iminenta de gol, nu se da gol decat intr-un procent variabil intre 50 si 80% din cazuri.
  si da, in afara careului, e clar ca e de rosu, daca e situatie clara.

 44. La pauza cand am comentat eu nu dadusera decat niste reluari din spatele portii si mingea parea ca se duce mult in lateral. Dupa meci am vazut niste reluari de sus si asa e cum zici tu

 45. “incurajezi pe cei in situatii limita (cand 99% e gol) sa comita o infractiune pentru a-si acorda o sansa de a scapa” – nu vad nici un jucator in their right minds sa faca intentionat penalty (gol cvasi-sigur, cum spuneam) si sa-si fragilizeze defensiva (intri mult mai timorat la adversar cu galben), e un risc scump platit si asa, daramite sanctionat cu rosu

  si b) situatia lui suarez e exceptionala – a fost cumva “artificiala”, in sensul ca nu a fost o situatie de joc in care incerci sa blochezi adversarul (ca szcz la robben, unde sincer am impresia ca szcz chiar incearca sa evite accidentarea adversarului); a fost ultima sansa pentru evitarea infringerii sigure, sa faca hent pe linia portii in ultimul minut de joc, gyan a ratat penaltyul, uruguay s-a calificat apoi, calculul cinic i-a iesit. e o situatie prea rara – n-as face din asta “izvor de drept” (dar tu stii mai bine chestiile astea 🙂 eu unul nu-mi amintesc de o situatie similara in 30 de ani de vazut fotbal, dar poate or fi fost in vreo liga inferioara din indonezia 🙂

 46. corecta asta cu izvorul de drept, iar exemplul meu cu suarez a fost doar primul care mi-a venit in minte in care cineva a facut hent pe linia portii, indiferent de momentul in care s-a produs.

  nu pot fi insa de acord cu ce scrii aici („nu vad nici un jucator in their right mind sa faca intentionat penalty
  (gol cvasi-sigur, cum spuneam) si sa-si fragilizeze defensiva (intri
  mult mai timorat la adversar cu galben)”) tocmai in cazuri ca cel de aseara: portarul e depasit de jucatorul cu mingea si nu are niciun motiv, in afara de posibilitatea de a lua rosu, sa nu il faulteze si sa isi dea o noua sansa de a impiedica golul. pentru portar nu e niciun bai sa ia un galben si as paria ca nici pentru macar o buna parte din jucatorii de camp. ai observat corect: szcz l-a „ferit” pe robben cat a putut, dar nu destul, dar asta s-a intamplat tocmai pentru ca stia ca poate lua rosu si asta era suficient de rau in combinatie cu penalty-ul.
  si apropo: 2/2 penalty-uri ratate intr-un meci imi cam sustin teoria ca penalty-ul e doar o posibilitate foarte buna de a da gol, dar nu e ca atunci cand esti cu poarta goala sau cand mingea se indreapta deja spre plasa si doar o mana o mai poate impiedica, nu-i asa?

 47. Cateva impresii dupa meciuri:
  1. Si City si Arsenal au bagat autobaza; au fost constransi e adevarat de context si nu e prima lor optiune, dar au facut o pentru ca altfel nu au simtit ca pot obtine un rezultat cat mai aproape de pozitiv
  2. Diferenta de tehnica fotbalistica intre Barca si Bayern pe de o parte si Arsenal/City este enorma. Arsenal si City sunt totusi echipe foarte bune
  3. Anglia este un campionat spectaculos, dar not good enough la nivel european. In echipele de top germane sunt multi germani, in echipele de top spaniole sunt multi spanioli, dar in echipele de top engleze sunt putini englezi. Poate fi si asta o explicatie
  4. Multi observatori spun ca Bayernul de acum e boring, spre deosebire de cel anul trecut care era exciting. Da, dar bayernul de anul trecut nu a intalnit nici o autobaza, toate echipele au jucat deschis cu ei, in schimb cel de acum probabil va juca toate meciurile pana la sf campaniei cu autobaze
  5. Barca si Bayern nu sunt totusi invincibile, asa cum a aratat primul sfert de ora pe emirates si momente din jocul de pe etihad

 48. a chain is only as strong as its weakest link…pe asta ma bazez eu cand spun ca premier league e still the thing.
  meciul dintre city si barca a fost unul la care,daca nu erai pasionat de fotbal,adormeai.

  pe ideea pe care mergi tu am putea spune ca locul 3 din spania,la egalitate cu locul 1,se chinuie cu o echipa cel mult mediocra din italia.

 49. Gresesti. Situatie iminenta de gol presupune eliminarea adversarilor din joc. Ori, prin acordarea penaltiului, adaugi un om intre marcator si gol – portarul. Daca ti se pare firesc sa dai doar galben, nu vad de ce nu ar comite orice fundas galben in situatie de ultima reduta , incercand sa opreasca cu toate mijloacele, oricum mai limitate decat ale
  portarului (care apara si cu mainile) un atac care oricum se va finaliza cu gol. De altfel, in general arbitrii dau rosu atunci cand jucatorul se afla in situatie clara de finalizare. Spre exemplu, un fault in careu dar cu inca doi fundasi intre marcator si gol, se sanctioneaza doar cu galben plus, fireste, penalty (asta daca nu esti steaua -sic!). Nu e firesc sa se aplice aceeasi sanctiune si cand situatia presupune clar ca adversarul isi va creea un avantaj. Se anctioneaza aici si intentia de a nu juca cinstit partida, care presupune oricum un galben pentru fault tehnic 😉

 50. Cred ca ai vrut sa zici altceva decat “tehnica fotbalistica” la 2. Adica aia nu stiu sa dea o pasa sau sa puna un stop?
  Anglia are cel mai spectaculos campionat. De aceea ne place noua.

 51. 1. Cred ca autobaza restectiva eun termen folosit un pic in exces. Nefiind un specialist in City, voi vorbi doar de Arsenal, pe care il urmaresc relativ des. In primele 15 minute, am dominat autoritar. Jocul zi, posesia e irelevanta. Ca intensitate, ca determinare, ca organizare. Urmatoarele 20 de minute am fost egali. Pe urma, a fost doar o echipa pe teren. Oare pentru ca am bagat autobaza? Sau pentru ca, circumstantele au fost de asa natura? Fundasul lateral schimbat fortat, un mijlocas de creatie schimbat fortat (nu, nu puteam retrage un fundas central). Cu o echipa care in acele conditii nu mai dadea mingea, esti fortat sa te aperi, nu? Deci da, ne-am aparat cu dintii, da nu am intrat pe teren cu planul asta. Nici cu barca la 2-2, cind in 60 de minute nu am vazut mingea si ne-au deschis de repetate ori, nici la 2-1, nici macar anu trecut cu bayern cind s-au jucat soarece pisica cu noi, am incercat fotbal. Cu 10 oameni, cu schimbari interzise, e greu (tactic) si destul de imposibil (tehnic) sa-ti asumi un joc de atac. Si daca o faceam si pierdeam 5-0 iar nu era bine. Ah, daca jucam cu Burnley sau Augsburg, sigur, aveam pretentia sa mergem inainte.

  Auto baza e ce a facut West Ham cu Chelsea. Ce face Mourinho in orice joc cu o echipa cit de cit valoroasa (Barca, Bayern, Manu, City). Si la noi a jucat exact la fel, din primul minut beton si incearca sa smulgi ceva pe faza fixa sau contra atac. Sigur, geniu tactic.

  Ca fan fotbal, sper sa avem Barca – Bayern, si nu in finala. Si, in mansa aia, sper ca pe Camp Nou Barca sa aiba un jucator eliminat in prima repriza, iar pe Allianz Bayern. Sa vedem atunci cum se va desfasura jocul.

  2. Crezi? Parerea mea, nu exista procedeu tehnic pe care sa-l aiba Robben si pe care sa nu il aiba Ozil (daca ajungem la 11m, amintesc executiile din trecut ale lui Robben si Messi). Nu cred ca Dante are ceva tehnic peste Koscielny. Iar Cazorla e cel putin la fel de 2 footed si de aware ca si Goetze. Unde se face diferenta intr-adevar e la valoarea jucatorului (care tine si de tehnica, dar cum spuneam nu stiu in ce masura e cazul) e la drilluri, la organizare de joc, la inteligenta, la nas (unde, de exemplu, un Müller e net peste un Giroud si un Tony Kross net peste un Wilshere, iar un Lahm peste un Gibbs, dar nu (mult) peste Sagna, un Koscielny peste Boateng, Neuer care gafeaza in meciuri mici si unde se poate recupera lejer etc). Ca exemplu, un Mario Gomez era tehnic chiar mai slab decit Giroud, incredibil, dar muuuuult mai eficient.

  4. Vezi punctul 1. Anul trecut Bayern erau mai multa forta, mai multa penetratie, mult mai directi. Anul asta sint mai mult Pep, adica pase. Cu 90% posesie si 1000 de pase, nu ne-au desfacut o data din tiki taka. Ci dintr-o pasa peste linie (11m) si dintr-un sut din 18m, care le-am vazut destul mandatul trecut. Ce mi-a placut cel mai mult la Bayern a fost shimbarea din min 46, as vrea sa vad asta si la Wenger.

  Sigur, circumstatele nu-s ideale niciodata. Da mi-ar fi placut sa vad meciu asta cu Ramsey si Theo la noi si cu Ribery la Bayern. Pe Schweini nu-l pun, nu avea cum sa joace mai bine decit Kroos. Iar Badstuber, din pacate, nu prea mai conteaza.

  Si inca un punct pe care l-as sublinia. Din toate echipele in aceasta etape de optimi, Arsenal a fost singura care a jucat duminica. Cu pool. City cu Chelsea. Inainte de retur, este etapa din cupa din nou, unde se poate oricind intimpla in Chelsea-City (sau Arsenal – Everton). De ce? De ce nu este protectie din partea FA? Cu orice pret (si aci spun negru pe alb masluirea etapelor de campionat). Bayern a jucat in retur cu ultimele 4 echipe. Sigur, o intimplare, dar nici o echipa mare cazuta din greseala acolo. Toate carne de tun. Ce meciuri au Barca sau Real inainte de liga? Dar Juve? E diferenta daca te bati simbata cu Chelsea sau cu West Ham iar marti joci cu Barca.

 52. Nu, am vrut sa zic exact ceea ce am zis; uita te la procentajul paselor reusite si la baloanele pierdute; asta inseamna de fapt tehnica, sa fii capabil sa controlezi balonul; asta nu inseamna ca cei de la arsenal sunt slabi, ci doar ca nu sunt la fel de buni sau bine pregatiti; asta s ar putea sa fie si o consecinta a jocului din anglia, care este mai agresiv, ciocnirile intre jucatori sunt mai dese si lasate liber, iar asta influenteaza prioritatile unui jucator care se antreneaza mai mult sa reziste duelurilor fizice decat sa si dezvolte tehnica de control a balonului

 53. Procentajul la care te referi iese din abordarea tactica si pressing. Ca sa nu zic cat de plictisitor e frecatul mingii. Chestie de gusturi.

 54. Romi, primele trei echipe care conduc detasat la posesie si acuratete a paselor sunt si cele mai bune din Europa: Bayern, Barcelona, PSG.

  Daca e plictisitor sau nu stilul lor e discutabil, dar de eficient e eficient.

  Sigur ca si englezii stiu sa dea o pasa si sa puna un stop, dar cred ca filotas se referea la tipul asta de tehnica, care e mai rar in PL:

  http://www.youtube.com/watch?v=UCD0rx_74_c

 55. Hmmm f complicat acum cu victoria galeza. Oare sa revina din nou din corzi? Franta, abysmal.
  Vorbeam de Six Nations, of course:)

 56. Daca imi aratai o pasa si o preluare de genul asta in meci era un argument mai bun. De fapt tot nu e mare lucru, daca din preluare se si depasea un adversar in viteza atunci argumentul ar fi fost convingator. La echipele de top din Anglia gasesti jucatori sa faca asta, poate mai putin englezi, dar exista. Pentru ca au multi straini.

  Da, cele trei sunt cele mai bune in momentul asta. Si fac posesia aia in campionate diferite de cel englez, cu mai putin angajament. Vezi ca ma feresc sa zic mai slabe. Sa zicem ca daca ar fi o CL tip campionat ar face cam aceeasi posesie.

  Dar eu am zis ca prefer jocul mai direct cu mai mult angajament, Nu ca e mai eficient. Tu nu de aceea esti anglofil, printre altele?

 57. Pai si filotas si tu si eu suntem de acord ca PL e cel mai spectaculos campionat.

  Unde l-ai contrazis pe filotas a fost obeservatia legata de inferioritatea tehnica a echipelor din Anglia, reflectata partial de abilitatea de a controla balonul. Daca e plictisitor sau nu e o discutie separata.

  La posesie si acuratete ma refeream la statisticile din CL, nu din campionat.

 58. Tudore, asta cu 10 v 11 nu e ca si cum Arsenal (sau City) ar fi fost silite de UEFA sa joace cu un om mai putin. Daca la City e discutabila* decizia, la voi a fost 11m clar si Robben ar fi inscris cu siguranta de la un metru de poarta (ca doar nu e Soldado:). Daca szczszcz a fost clumsy e problema lui, a comis un fault in calitate de ultim om la 1m de poarta goala, ce e mai clar de rosu decat atat? Aaa, ca nu ne place regula, nici mie nu-mi place poate ca se joaca doar 90 minute, trebe 2 reprize de 52 min parerea mea si cu minge colorata in minim 5 culori, insa fact is, regulamentul prevede eliminare si asta de ani de zile, nu e ceva aparut peste noapte.
  Cat despre dominarea lui Arsenal in primele15 minute, cand scoateti DVD-ul -‘the first 37 mins v Bayern’? hihi:)
  *La City spuneam ca e poate o idee mai discutabil, intrucat e in afara careului si nu e pozitie din care se inscrie 100% cat ai fi tu de Messi, insa din nou, regulamentul asta prevede. Credit is given to Wenger totusi ptr.ca voi ati atacat macar in vreme ce City au stat la cutie acasa in fata unei Barca mai adormitoare ca oricand, nu am inteles tactica lui Pellegrini. City au jucatori valorosi si sunt o combinatie perfecta de forta si tehnica, ar fi trebuit sa-i puna pe catalani sub sword din primul minut.

 59. “Unde l-ai contrazis pe filotas a fost obeservatia legata de inferioritatea tehnica a echipelor din Anglia” Nu la lasta, cu care sunt de acord, cand te referi strict la fotbalisti britanici. Ci la “Diferenta de tehnica fotbalistica intre Barca si Bayern pe de o parte si Arsenal/City este enorma”. Daca zicea oarecare in loc de enorma mai mergea si nu-l contraziceam, Extremele astea trebuie temperate ca, altfel pe fond, sunt de acord, in general, cu Filotas.

 60. Era sa uit, vroiam s-o pun de sapt trecuta, o recomandare londoneza ptr. Filotas:)
  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/10688831775/
  Pub-ul respectiv chiar e pe bune, l-am descoperit intamplator weekend-ul trecut dupa ce am vizitat un amic bun in Island Gardens (Isle of Dogs); probabil ca urmare a unui numar mai mare de lichide ingurgitate n-am reusit sa nimeresc DLR-ul si am mess-uit drumul inapoi spre civilizatie:) si am luat-o pe partea gresita, printre council-uri. Zona e putin prietenoasa, de strabatut in stilul ‘ochii in pamant si avoid eye contact’, dar pe timp de zi chiar ca as fi tentat sa beau un pint la Mourinho’s:)

 61. “It isn’t always the best teams that get to the final in Europe. Liverpool in 2005 gives us hope.”

  -David Moyes

  sa fie clar ptr toata lumea pe ce ne concentram 🙂

 62. Ca vorbeam de diferenta de tehnica intre echipe ca barca si echipele din Anglia si de ce spuneam ca in ciuda acestei diferente, cel putin barca nu se poate considera favorita certa la CL; are altfel de probleme, probleme insa care se pot rezolva foarte usor daca ar exista putina vointa si concentrare; una din aceste probleme mai jos
  https://www.youtube.com/watch?v=75c8SbB_pY4

 63. V-am zis la inceputul sezonului pe undeva ca Real se bate la titlu cu Ancelotti si o sa darame mitul conform caruia super mega no 1 lasa echipele epuizate. Ba chiar cred ca face tripla. Mi se pare sincer ca Realul s-a intors la jocul ala teribil de rapid si de eficient, ba chiar mi se pare mai buna echipa asta decat a lui zizou, care a uimit lumea cu cele doua driblinguri ale lui intr-o finala. Si un gol! wow! much football, very tehnica. Cred ca realul de azi desfiinteaza echipa aia. Oricum, nu aici voiam sa ajung. Pentru ca am sange de mitica in brutarie, prevad un Jurgen Klopp la Barca, odata ce Tata ranitilor nu indeplineste picior de obiectiv in urmatoarele 16 luni. Any bets?

 64. nici macar eu nu sunt atat de optimist,si sunt fan real.
  sa spui ca realul desfiinteaza echipa aia,e mult….in momentul de fata,eu nu-i vad in top 3 din europa.

 65. pai tu plangeai dupa mourinho si spuneai ca realul o sa ajunga rau de tot; bine a te-a adus ancelotti cu picioarele pe pamant:) daca nici acum nu recunosti ca ancelotti este un UPGRADE la mourinho…

 66. realul de acum e la ani lumina distanta de realul din 2012.

  mourinho a luat un real ce nu era in stare sa treaca de optimile UCL si l-a adus in top 3 echipe din europa.

  e prea devreme sa-l judecam pe ancelotti,da’ e departe de fotbalul aratat de realul din 2012.in 2013 a existat situatia “iker+media” si acolo s-a rupt tot.ancelotti nu e atacat de presa absolut deloc,el chiar isi cere scuze “capitanului” pentru faptul ca fiica lui il apreciaza pe diego lopez…cam lingau,dupa parerea mea.

  in afara de modric,toti cei din echipa joaca sub nivelul la care jucau cu mourinho!

 67. haha, fanii portughezului sunt precum portughezul 🙂 .. sa ii multumiti lui Ancelotti, cu portughezul pe banca nu juca Jese in veci, era imprumutat sau juca din an in pasti.. asa aveti cel mai bun jucator de la Raul incoace, madridist pur sange, eu nu inteleg nemultumirea ta.. ce vrei mai mult de locul 1, cu sanse bune la toate trofeele? (bine, in CL Bayern vor matura cu toti)..

 68. sunt curios de unde vine certitudinea asta ca realul de acum e la ani lumina distanta de cel al lui mourinho: din numarul de puncte din campionat (mai multe acum decat atunci), din prezenta in optimile CL (exact ca atunci) sau din cea din finala Cupei Spaniei (unde in 2012 nu era). ca sa nu mai vorbim de faptul ca acum are o concurenta mult mai dura in campionat cu barca si atleti la 3 pct, ambele avand mult peste cat aveau in 2012. ori e vorba de mult, foarte mult subiectivism?

 69. dupa numarul de puncte,pellegrini ar fi unul dintre cei mai tari antrneori din istoria realului..nu?
  iar in ucl,daca ne prinde bayern,matura cu noi pe jos
  in cupa spaniei am dat doar de adversari fenomenali,au fost atat de tari,incat iker nu a avut o interventie memorabila in toate meciurile adunate.
  cat despre concurenta,barca e muuuult mai slaba acum fata de ce era atunci,iar at. madrid nici nu conteaza,ei au avut parte de o conjunctura favorabila,da’ sunt departe de a fi o super echipa.(e ciudat cum agresivitatea echipei lui simeone e privita cu foarte multa apreciere,iar agresivitatea aratata de realul lui mourinho era privit cu dispret).

 70. aaa, stii de faza cu bayern de la ….? ai vazut in globul mamei omida?
  in cupa ati intalnit pe atleti in SF care era, la acel moment, pe primul loc, daca nu ma insel, la egalitate de puncte cu barca, si i-ati invins, per total cu 5-0. e interesant ca lipsa de ocazii a adversarilor e un defect al lor, nu o calitate a voastra. da, asta pare realist!
  de unde pana unde e barca muuult mai slaba ca atunci??? din faptul ca acum e in lupta pentru titlu si atunci nu era decat de la distanta?
  cat despre atleti, eu nu am scris nimic in afara faptului ca reprezinta un adversar net superior tuturor celorlalte echipe, in afara barcei, care luptau in 2012 pentru locul 3 la vreo 30 de puncte distanta. nu imi atribui aprecieri care nu imi apartin.
  bottom line: nu esti deloc convingator si discursul tau suna ca cel al unui tifoso orb de-al lui mou

 71. toti tifossi portughezului sunt orbiti, nu am vazut unul care sa recunoasca ceva in defavoarea lui.. e un manipulator exceptional mou.. fereasca sfantul sa luati CL ca nu o sa mai tii cu realul 🙂

 72. La fel cum nu a jucat Morata in 2012-2013 nu? si nici nu a dat golul victoriei cu Barca :). daca Jese arata ca se antreneaza serios Mourinho l-ar fi pastrat in lot oricum. Asta pe langa faptul ca torpyla vb de realul din 2011-2012 (cred) care juca un fotbal superb si cel de sezonul trecut care era din septembrie o echipa in cautarea unui nou antrenor . Daca facem calculul pe puncte, Carlo tb sa faca doar un egal de acum incolo ca sa ajunga recordul de 100 al lui Mou, apoi ar mai fi faptul ca cresterea de forma a lui Modrid a inceput la jum sez trecut..performantele lui la real au fost subpar pentru el si pentru istoria clubului, dar nu si pentru istoria recenta. La fel cum 5-0 cu Atletico din dubla mansa nu e mare realizare – fara finala de anul trecut si jocul din camp ultimii 7 8 ani ar fi sugerat o calificare fara probleme a realului

  las si un link pe tema http://www.standard.co.uk/sport/football/drogba-was-in-tears-when-he-left-and-sneijder-dedicated-his-ballon-dor-to-him–jose-mourinhos-cult-of-personality-9129235.html

  for my two cents, Realul joaca mult mai bine sezonul asta decat cel trecut dar nu are rapiditatea si incisivitatea celui din sezonul 2011-2012..pe de alta parte si atunci am crezut ca o sa trecem lejer de bayern 😀

 73. Concentrare inteleg. Dar ce intelegi tu prin vointa? Adica Adriano nu vrea sa se apare? N-are chef sa joace? Nu vrea sa castige echipa lui?

 74. Dezvaluire incredibila despre prezentul jurnalismului. Mourinho, pe buna dreptate of course, e enraged pentru ca presa, disgraceful as it is, a leakuit o conversatie privata in care stergea pe jos cu un jucator de-al lui (mind you, jucator care a purtat multe razboaie pt el), sau mai multi. Mare om. Mou zic. Il vrei la Steaua?

  Pe de alta parte, sint convins ca si Giggs a fost enraged ca presa a dezvaluit ce facea el in privat cu none other than nevasta fratelui lui, la fel si Terry cind presa a dezvaluit ce facea in privat cu nevasta unui coechipier, in calitate de capitan, normal etc etc etc.

  ”My comment was obviously not a good one or one I would do in a serious way or an official way in an interview. (Hihi, asta e mai tare ca originalu, io as baga-o sigur candidata la declaratia anului).

  ”Firstly because I don’t make fun of anyone; secondly because if there is a list of manager who defends their players, I’m one of them; thirdly, because Eto’o is Eto’o, four times a Champions League winner.

  Mda, truer words were never spoken. Cit despre presa….neste voyeuri.

 75. Aici sunt de acord cu portughezul, o conversatie privata e o conversatie privata; in privat spunem cu totii tampenii, chiar despre oameni pe care altminteri ii iubim sau ii respectam; si mourinho spune suficient de multe tampenii oficiale ca sa mai fie nevoie sa fie filmat cu camera ascunsa:)

 76. nu stiu cat de superb juca realul in 2011-2012; probabil ca mai bine decat anul trecut, dar totusi sa nu uitam ca au pierdut atunci toate celelalte trofee in afara de campionat; cred ca impresia ca au jucat superb vine prin comparatie cu forma Barcelonei, care era deja o echipa resemnata si obosita in ultimul sezon al lui guardiola.
  cand spui ca o echipa joaca superb si vrei sa fii obiectiv trebuie sa te bazezi pe ceva concret, cum ar fi un sistem de joc revolutionar, un stil de joc personalizat si identifiabil si o constanta in performante. A fost vreunul din aceste criterii respectat de realul din 2011-12?

 77. Habar n-am, pentru ca nu stiu ce in capul lui. Dar de un lucru sunt sigur: jucatorii de la stoke city nu ar fi luat acest gol. Nu asa. Asta ma face sa realizez ca aceste greseli sunt atat de basic si de usor de remediat si pot fi evitate de fundasi cu mult mai rudimentari decat adriano…dar totusi ele sunt aproape constante la una din cele mai bune echipe din lume

 78. morata a fost orice numai titular nu la mou (nici macar vreun regular).. aduci in discutie un meci exceptie in care realul a jucat cu rezervele impotriva catalanilor, dar nu fa din asta regula.. intr-adevar nu re poate sa “reason” cu fanii portughezului 🙂 mou e D-zeu al antrenorilor, cel mai, cel mai, etc..

 79. Te-a prins visul titlului, recunoaste:) it’s written on the stars ca dintre toate echipele un Spurs mai rubbish si mai insipid ca oricand o sa vi-l termine, stii asta…
  Altfel, imi plac mult comparatiile astea masurate in ani-lumina, o chestie la care suntem mult mai avansati decat englezii, ei au country miles, noi avem ani lumina:).

 80. o echipa care si-a vandut cel mai bun jucator la…Fulham da de pamant cu United in Liga Campionilor

 81. In partea cu conversatia privata sunt de acord. Dar in aia cu tampeniile care sa le spui in privat despre cei pe care ii iubesti sau respecti deloc. Daca iubesti/respecti pe cineva cu adevarat o faci si public si privat la fel. Punct.

 82. trist, dar aici suntem. 2 goluri venite pe o zona libera cam 16-20 de metrii. sa joci 4 fundasi si 4 mijlocasi in linie nu mi se pare prea bine.

 83. Nu vreau sa spun ca era titular doar ca a primit destule sanse in a doua parte a sezonului – mai multe decat a primit Jese pana cand a explodat iarna asta. La fel cum Ancelotti era cu 5 puncte in urma Barcelonei care pentru prima data in 5 ani a facut implozie in ian-feb. Imi place cum joaca echipa dar si asta a contat. Nimeni nu il apara pe Mou dar astea sunt niste concluzii simple. Si am o parere f buna pentru ce a facut Ancelotti dar astept sa picam cu Bayern in sferturi ca sa ma conving.

  ca sa-i raspund si lui filotas, nu pretind sa fiu obiectiv dar realul din 2011 2012 respecta criteriile filotas de performanta si stil de joc personalizat 🙂

 84. Încă o dată Moyes arată ca nu are niciun fel de control asupra situaţiei, iarăşi schimbări din disperare fără nicio noimă sau direcţie. Foarte bun titlul din Telegraph: “Clueless, aimless and hopeless”. În plus, nişte declaraţii absolut inutile de la RVP, chiar putea să se abţină.

 85. Absolut de acord la chestiunea cu RVP. L-am simpatizat foarte mult ca jucator, dar declaratii de genul asta nu sunt tolerabile. Poate sunt adevarate zvonurile cu intoarcerea lui la Arsenal, cu atat mai bine. Sa dam banii aia multi pe Cavani si vreo doi mijlocasi centrali. Sau sa joace Rooney varf, ca ultima data cand a facut-o a dat 34 de goluri intr-un sezon (in toate competitiile).

 86. RvP are tendinta asta de a da vina pe toti ceilalti si doar pe el nu, a facut-o si la noi de citeva ori. Si de fiecare data cu prietenii lui de la TVul olandez. La noi Wenger l-a mutat in centru cind probabil si-a dat seama ca e mult mai bine sa finalizeze faza de sus decit sa o incetineasca dintr-o zona relativ mai joasa.

  Oricum, chiar neavenita si nepotrivita declaratia, dar… relativ adevarata. Anul trecut ManU au jucat 100% to his strenghts si au cistigat titlul.

  PS. Nu il vad sub nici o forma pe RvP back la Arsenal, da no, stranger things happened.

 87. asta e absurd: sa judeci dificultatea unui meci dupa cum arata una dintre echipe in ultimii 7-8 ani, nu dupa forma din prezent. pe aceeasi logica, bayern au fost probabil socati cand dortmund le-au luat primul titlu. cine era klopp si gasca lui?
  in plus, se uita ca e primul an al italianului, ceea ce ar fi trebuit sa ii dea o mare scutire de la pretentii exagerate de la fanii portughezului care uita ca realul acestuia nu a facut mai nimic relevant in primul an pana spre sfarsit.

  in alta ordine de idei, cred ca decent ar fi sa asteptam sa vedem cum se termina anul asta pentru real si apoi sa judecam

 88. 1. realul nu a ajuns cu mourinho in top 3 in europa, a ajuns in top 4. a prins podiumul si nu stiu eu? Nu!
  2. nu ma bazez pe statistici si rezultate, ma bazez pe fler cand spun ca echipele mari rup tot cand isi regasesc stilul, iar realul par sa-l fi regasit. plus ca nu au in echipa bufoni ca zidane sau hierro, sau salgado.toata echipa munceste de rupe.
  3. pentru prima oara de la makelele incoace realul pare sa stie sa castige mijlocul si aripile. nu sunt specialist si am zis: ma bazez pe fler. dar realul n-a castigat niciodata cand nu i-a mers mijlocul cu adevarat. acum nu numai ca merge, zbarnaie.
  4. au rezerve, cota de piata a rezervelor lui real cred ca e pe undeva pe unde e cota titularilor borusiei.
  5. ancelotti e unul dintre ultimii antrenori cu adevarat ofensivi. nu cred ca o noua autobaza poate castiga CL si culmea, in nici un caz liga din spania (aia plictisitoare).
  6 Tot Ancelotti e managerul care a adus CL in Milano si numai niste goluri fabuloase l-au impiedicat sa faca asta de doua ori (prima oara intr-o echipa in care inca jucau Stam, Maldini, Nesta, Cafu. Fiecare dintre ei era cel mai bun fundas din lume. Cu ~10 (zece!) ani mai devreme. :))
  7. Cu exceptia Bayernului, care are in Guardiola un mare atu, numai Chelsea cred ca ii poate opri. Mai joaca Obrevo ala la ei?
  8. Apropo de arbitraj, spun ca liga din Spania e a lor pentru ca si ultima oara cand au luat foarte multe puncte cu arbitrajul, liga a fost a lor. Ca de obicei, manariile se comit in prima parte a sezonului, in timp ce in a doua parte, barca o sa beneficieze de doua-trei decizii inutile in favoarea lor si presa o sa faca scandal, astfel incat impresia generala o sa fie ca de fapt barca au beneficiat de arbitraj, nu ei.
  9. Ca fan barca ce sunt de aproape doua decenii, recunosc sezoanele in care realul joaca fara opozitie si sincer, nu cred ca atletico are pe banca jucatori cu pedigree pentru titlul asta in fata realului.
  10. In fiecare sezon in care realul a investit mult peste doza de bun simt (gen 100 de mil pe Bale), apele s-au asezat astfel incat sa nu i se poata reprosa lui Perez banii cheltuiti. Eu as paria cu incredere pe Real castigatoarea ligii in spania, poate si a cupei (depinde tare de sfarsitul de sezon) si o vad favorita pe Bayern doar pentru ca Guardiola. Cheers!

 89. asta spun si eu. daca gandim amandoi asa ce rost are toata discutia 😀 dar a judeca cum arata jocul e cam subiectiv

  in doua din trei competitii sta la fel ca mou in primul sezon. Cat priveste campionatul – well daca realul ar fi avut sezonul asta acelasi nr de puncte ca in primul an al lui mou ar fi fost tot pe primul loc

  apoi cat priveste judecatul dificultatii dupa meciurile recente: well poate in germania/anglia nu e asa dar daca te uiti in spania real si barca au tendinta de a pierde puncte la aceleasi echipe in ani diferiti. Barcelona pierde mereu puncte cu Real Sociedad, aproape mereu cu Levante si Athletic (realul e mai versatil in punctele pierdute 😀 ) sau uita-te cu cine au pierdut puncte atletico si barca anul asta..daca pot sa compar spania cu anglia, as pune ca in anglia alergi tot anul ca sa ai un punct mai mult decat urmatorul ca sa castigi; in Spania nu numai ca tb sa faci un record de puncte dar tb sa speri ca Barca sau real nu fac mai multe.

  eu consider ca Atletico joaca mai prost ca anul trecut (daca te uiti pe meciurile de anul trecut cu restul de 17 echipe). Si anul trecut au picat in a doua jumatate a sezonului asa ca, cel putin pt mine, rezultatul e normal.

  dar ca sa terminam discutia: mourinho a fost adus special to knock barcelona off their f… perch. a sapat la temelie, pep bailed, dar tot esec se numeste. cat il priveste pe ancelotti – dap sa asteptam 25 ul lui mai :D. ce a facut bine si cred ca o sa lase urme este modul in care pregatea dublele de CL

  ps stiu ca-s multe statistici dar daca le caut 🙂

 90. scuza-ma ca iti spun, dar sa afirmi ca zidane era un bufon si ca ancelotti e un antrenor cu adevarat ofensiv sfideaza bunul simt. in ce parte a carierei lui zidane ai identificat bufoniada: in perfomantele individuale, in cele colective sau in cele de lider??? ancelotti nu a aratat spirit ofensiv decat la chelsea, dar asta nu e nici pe departe suficient pentru a-l cataloga drept cu adevarat ofensiv.

 91. Nu te supara, o sa te tachinez un pic, dar in calitate de fan juventus, de unde stii tu ce inseamna ofensiv? pai voi inca jucati 4-5-1 plus doi arbitri. daca ancelotti nu ti se pare un tehnician ofensiv decat la chelsea, probabil te uiti la fotbal doar de cand e ancelotti la chelsea. si da, afirm cu incredere ca zidane e un bufon superumflat. la fel ca jumatate din echipa de atunci a realului care a reusit o liga contra leverkusenului cu 1-0 si aia saracii jucau cu neuville in atac. si tot au avut vo doua bare si un penalty neacordat. daca i-ai vazut jucand pe ronaldinho, sau djalminha, pe bergkampf sau pe jay jay okocha, in ce liga cu ei e zidane? in fine, nu il antipatizez, mi-e indiferent. eu remarcam doar ca realul isi reimpun stilul ala cu adevarat devastator pentru ca domina. In epoca mourinho saracii nu au dominat pe nimeni. S-au aparat bine, au atacat bine, dar o echipa mare intimideaza in primul rand. Realul lui no1 nu intimida pe nimeni. Ba chiar toata lumea din celelalte trei care au ajuns in semifinale in CL se ruga sa pice cu ei. Astazi, n-ai vrea sa pici cu real, ai vrea sa pici cu barca, cu city, cu milan, cu juventus (sic!). Dar nu vrei cu real sau bayern. Fler 🙂

 92. nu te supara nici tu, dar, daca vrei sa faci glumitze, fa-le cum trebuie: juve nu a mai jucat 4-5-1 de la inceputurile lui conte la noi ca antrenor (excluzand aici vreun final de meci), de cand nu stia inca de lipsa unui fundas stanga de valoare. l-a incercat o perioada pe chiellini dupa eliminarea lui de ceglie din primul meci, dar, in timp s-a convins ca mai bine incearca 3-5-2-ul. mai mult, nu tin minte vreun meci in care sa fi inceput cu 1 atacant in ultimul an….

  de uitat la fotbal ma uit de cand dinamo a jucat cu liverpool in SF ale Cupei Campionilor si de cand platini si boniek incantau in serie A si nu numai. imi aduc aminte foarte bine perioada lui ancelotti la noi, dar si anii in care don silvio il avertiza ca joaca prea defensiv. sau poate don silvio nu isi aducea aminte nici el de ofensivitatea lui ancelotti (pe care, apropo, l-am vazut prima data cu steaua, in teren, in 89)

  despre zidane: daca tu il stii doar de la real (desi nici acolo nu a fost vreun bufon, au contraire), eu il tin minte inca de la bordeaux si de la debutul la nationala (un amical vazut intamplator pe tf1) cand am spus ca asta e un jucator pe care il vreau la juve (si minune, la 1-2 ani a si fost adus – e singurul caz cand asta s-a intamplat). niciodata bufon, mereu elegant si poate cel mai bun pasator pe care l-am vazut pe un teren de fotbal. n-am inteles nici comparatiile cu acei jucatori: ei sunt referinte pentru zidane (jay jay???, djalminha???)? doar ronaldinho se compara ca valoare intrinseca (iar bergkamp ca eleganta si rafinament) si, oarecum, la performante

 93. Daca-ti amintesti Moyes spunea asta vara ca Rooney e bun de pastrat ca varianta pentru RvP. Pe urma RvP a inceput campionatul ca atacant central singur. Au urmat accidentarile si forma foarte buna a lui Rooney. Asa ca nu as spune ca se putea merge si anul asta pe varianta ‘totul pe voleul lui Robin’.
  Eu am zis de revenirea la Arsenal in urma zvonisticii din presa.

 94. Never ever. Nu in Romania, dar nicaieri. Nici vorba sa fi fost prezent la ceva evenimente de genu, dar si ca atmosfera, MC (pe linga tehnologie, organizare si inca altele) sportul american e la ani lumina de cel european. Nici pe un stadion (napoli, shalke, zid galben, mult laudadul kop etc) nu am vazut/auzit atmosfera indendiara, pe o perioada consistenta de timp (poate, poate exceptind cupa Davis) ca si la, de exemplu, un meci relativ average in nba, nu mai mentionam play off sau finale. Si nu e neaparat vorba ca in USA nu merg oameni cu foarte multi bani la meci, merg. Dar cind merg, merg ca fani, nu ca si corporate (imi vine in minte exemplul Spike Lee, daca nu ai vazut Winning Time, obligatoriu, chiar daca nu esti neaparat fan baschet/NBA/Reggie).

 95. Pai, nici asta nu e vreun Super Bowl, e un meci intre doua colegii. (Mindboggling sa vezi un stadion de cel putin 50.000 de oameni plin ochi la un meci intre colegii)

  Eu zic ca zidul galben sau kop se apropie de ce am vazut mai sus. Macar ca implicare a unui stadion intreg, daca nu ca perioada. Also, mi-a mai placut mult asta de la coreeni: http://www.youtube.com/watch?v=7Jgkm2pdWgY

  Cred ca n-ar fi greu de creat o traditie de genul asta, ar trebui doar un pic de implicare din partea clubului to get the ball rolling. Oamenii vor sa simta bine la un meci.

  Tot din college football, dar pentru cei cu alte gusturi muzicale: http://www.youtube.com/watch?v=blzftASduNc

 96. misto toate cele 3 clipuri, cu un plus pentru enter sandman: nu credeam ca poti vedea un stadion care sa erupa la metallica, fara sa fie vorba de un concert

 97. Nu stiu daca e legat de sport neaparat, mi-am adus aminte de un interviu cu stand up comedian Danny Bhoy care spunea ca it’s a trade off, publicul britanic are know how-ul dar ii lipseste entuziasmul, cel american e plin de entuziasm:)
  Da, cam la toate sporturile pare misto atmosfera, clar entuziasmul e acolo.

 98. Da, spurs au marcat intr un meci mai mult decat toate celelalte echipe englezesti in 5 meciuri:) dar nu cred ca putem vorbi de onoare dupa ce a facut vertonghen

 99. Hmm…e frumos privit din afara si rupt de context. Am fost in cateva locuri de genul asta, mai des in sectoare adiacente celor de studenti. Mai ales ca sa simt “the vibe” pe viu. Spectatorii aia se formeaza si se cresc din scoala general si mai ales liceu. Care fiecare au cam 3 echipe. Si spectatorii simt ca e echipa scolii lor, ca ii reprezinta (mai mult la liceu, mai putin la universitati unde se face mult mai mult recruitment). Si cred ca e expresia a bunastarii, a unui anumit nivel de trai. Problema mea e ca se cheltuie bani multi care ar putea fi folositi mult mai bine la altceva. La educatie de exemplu.

  Deci a fi foarte greu sa gasesti asa ceva in alte locuri. Cu atat mai mult in Romania, cu toata saracia actuala.

 100. Mi se pare ca aia de la alabama au o fanfara care toata ziua canta numa sabbath, alice cooper si metallica. De-aia si tin cu ei. Meciurile de colegii sunt senzationale! Cat despre enter sandman, nu stiu dac la virginia nu au chiar un DT la care ii spun Sandman, de unde si entuziasmul. Dar nu se compara abordarea, oricum, Meciurile de fotbal la ei tin pana la 6-8 ore. Cand mergi la meci, practic ai o zi de mers la meci, pleci la meci dimineata si vii noaptea.

 101. industria entertainment e huge in america.. sportul face parte din categoria asta, americanul trebuie entertainuit altfel poate ca va deschide ochii la ce se intampla in jur 🙂 .. fotbalul american are atmosfera faina, dar la baseball sau la hockey (cu exceptia canada) e o atmosfera laaaame.. americanii nu sunt pasionati de sport, sunt pasionati de bani, succes, lux, etc.. iar sportul nu e decat entertainment, la fel ca filmele, muzica sau drogurile (consumate in cantitati impresionante, europa e copil mic believe me).. exemplele cu colegiile nu se aplica la restul societatii, as vrea sa ii vad pe studenti dupa absolvire, sa mai vad entuziasmul asta dupa ce intra “in campul muncii” (read antidepressives ).. ma rog asta e alta discutie, ideea pe care o sustin e ca pasiunea pt sport e clar mai mica decat in alte parti ale lumii, desi ca imagine ar putea arata exact invers (americanii sunt tatici cand vine vorba sa aduca minciuna la rang de adevar).. usor de vorbit cand nu traiesti pe continentul asta, lumea in general are impresia ca stie cu ce se mananca lumea noua, dar sunt fkn clueless..

 102. Aberezi. Aici nu stai de vorba cu “lumea in general” ci cu oameni cititi si umblati. Care nu trebuie neaparat sa fii vizitat America ca sa inteleaga lucruri mai bine decat multi dintre cei care locuiesc acolo sau au vizitat-o. Tu ai convingeri si generalizezi usor. Treaba ta. De aceea nu ma apuc aici sa combat separat fiecare aberatie in parte. Nu raspunde, ca oricum te filtrez si te evit de acum incolo.

  Nu neg ca unele lucruri (putine) care le-ai spus au un sambure de adevar. Daca tu alegi sa vezi partea negativa asta e optiunea ta. Sunt lucruri pozitive peste tot in lume si mai castigati sunt cei care le cauta, le popularizeaza si le iau ca exemplu. Asta facea @ama_ mai sus.

 103. Foarte tare etapa asta, Arsenal pierde la Stoke si Alan Pardew ii da un cap in gura unui jucator advers:)) MOTD diseara e un must

 104. Spurs de anul asta sunt ca Evertonul lui Moyes: football is consistently shite, ridiculizati de big boys cu mai fiecare ocazie, insa agatati (inca) agonizant acolo la top4:)

 105. chestia asta cu “nu raspunde, ca aici vorbesti cu oameni cititi” spune despre tine ca ai citit cel mult mein kampf si te-ai oprit acolo. omul are un punct de vedere corect, de aici pana la “aberezi, eu citesc” e cale lunga si, pe deasupra, omul nici macar nu a spus nimic rau, decat ca fotbalul e show, la fel ca toate sporturile. Nimic negativ. Cand in deschiderea finalei canta beyonce, ai intrebari despre metoda americana de abordare? a exagerat undeva? te rog frumos, filtreaza-ma si pe mine, poate ramaneti numai voi, cei cititi, care nu trebuie sa FII vizitat america.

 106. Omul are un punct de vedere bazat pe generalizari brute despre o natie intreaga si un aer de superioritate fata de noi, ignorantii, care nu suntem la fata locului.

  Generalizarile despre pasiunea pentru bani, antidepresive si minciuna adusa la rang de adevar cum sunt, daca nu negative?

  E dreptul lui zolike sa creade ce vrea despre americani. Dar e si dreptul lui Romi sa-i spuna ca prin felul in care pune problema se descalifica si coboara nivelul general al discutiei de aici.

  Am inteles, lumea se duce de rapa, americanii-s de vina, si toti suntem fraieriti mai putin zolike. Doar ca nu e nevoie sa repeti mereu cat ti-e de lehamite de continentul care te-a adoptat. E de prost gust, in cel mai bun caz.

 107. Fair enough si scuze daca am parut inflamat, problema mea e cu “aici intra cei cititi, de aceea nu ai un drept la replica”. Apreciez mult situl tau, cu predilectie pentru forumul diversificat, cu pareri obiective sau nu. Chiar daca unele puncte de vedere poate sunt exagerate sau exprimate gresit, (hei, pana si filotas exagereaza uneori!), nu cred e fain sa ii dai omului peste nas insinuand ca tu citesti, calatoresti s.a.m.d., iar el e doar un incuiat care nu merita nici macar dreptul sa explice, sa isi ceara scuze, sau sa isi sustina parerea. Sunt adeptul dialogului, chiar daca fierbinte si interjectional. Ah da, si mai sunt si un pic de grammar nazi, asa ca nu FII suparat nici tu. Inca o data scuze si tie si lui Romi.

 108. Mersi pentru corectia gramaticala, m-am conformat. Si am ajustat putin postarea sa nu se inteleaga ca ma bag intr-o categorie la care doar pot aspira. Cat despre celelalte aspecte le putem discuta oricand in privat, daca doresti.

 109. sunt, fireste, negative, dar uneori adevarul pute sau inteapa. aaaaa, wait. de ce sunt antidepresivele un lucru rau? 😀 in alta ordine de idei, sunt curios daca printre anglofili se gaseste cineva care crede ca liverpool poate lua titlul anul asta. cu argumente.

 110. Avand in vedere intrebarea lui mniezo, exista sanse sa luam titlul, in momentul de fata avem sansa a treia dar e posibil. Iata cateva argumente:

  1. Nu mai avem decat cele 10 meciuri ramase din Premiere League – fara distractii suplimentare precum CL (de care City si Arsenal vor scapa rapid, e drept) sau FA Cup = mai mult timp de pregatire, mai multa prospetime, etc
  2. Programul este favorabil, cel putin in comparatie cu Arsenal. Putem bate acasa cele doua contracandidate, si pe Old Trafford, pentru ca ne-am mobilizat la toate meciurile cu granzii; daca reusim asta, mai trebuie sa scoatem doar 1 punct in plus fata de contracandidate (poate 2 in cazul lui City, depinde de golaveraj)
  3. Dpdv mental suntem mai puternici, Liverpool din ultimele sezoane ar fi capotat lamentabil macar intr-unul din meciurile cu Fulham, Swansea si Southampton
  4. Defensiva trebuie sa-si revina, mai ales ca ne revin jucatorii accidentati; cred ca vom primi mai putine goluri de acum incolo;

  Evident, exista si minusuri, dpdv mental nici nu ne-am confruntat cu situatia de presiune maxima din finalul unui campionat, nu sunt prea multi ramasi din stagiunea 2009 cand am fost intr-o pozitie asemanatoare. Atunci am luat 30 puncte din ultimele 11 meciuri, dar din pacate Man Utd a avut rezultate la fel de bune. Acum, indraznesc sa spun ca daca luam 28 puncte din ultimele 10 meciuri (ipotetic vorbind, stiu ca sansele sunt reduse), si punctele pierdute nu vor fi cu Chelsea sau City, vom lua titlul, pentru ca nici cele doua nu par capabile de un asemenea run.

 111. Eu mi-as dori foarte mult sa ia titlul Liverpool, macar pentru Gerrard care ar merita unul inainte de retragere. Dar cred ca o sa fie foarte greu, mai ales daca continua cascadoriile din propriul careu in meciurile cu City sau cu Chelsea, cu care nu merge tactica “dam cu unul mai mult ca adversarul”.

  Din pacate, cred ca Liverpool a pierdut sansele la titlu in saptamana cand a jucat cu Chelsea si cu City si a pierdut dupa ce a condus in ambele meciuri. Cu cate un egal in meciurile alea ar fi fost candidata principala la titlu.

  PS: In ton cu evenimentele de azi, un sincer “vacanta placuta” celor 8 “oameni de fotbal”. Sper sa nu va mai vedem pe niciunul.

 112. La 36 de ani, Puyol a anuntat azi ca nu isi va mai continua cariera la Barcelona din sezonul viitor. Nu pot decat sa sper ca Milan nu rateaza ocazia asta imensa. 😀 Pe de alta parte, e fotbalistul meu preferat in ultimii 20 de ani, fireste, cu exceptia lui Ronaldinho. Sunt subiectiv, e clar, dar baiatul asta a jucat langa Geovanni, Guardiola, Overmars, Kluivert,Abelardo,Deco Ronaldinho, Rivaldo, Xavi, Messi, Gio Van Bro, Yaya, F De Boer, Iniesta, etc si intotdeauna a fost la inaltime. Are 23 de trofee cu echipa Barcei si a Spaniei si pentru mine va ramane always unul dintre cei mai buni fundasi pe care i-am vazut jucand vreodata. Nu sunt deloc in topic aici, dar cred ca merita o mentiune.

 113. Si eu mi-as dori ca liverpool sa ia titlul dar in momentul de fata acest outcome e mai putin probabil decat un razboi nuclear intre SUA si Rusia. Ar fi un eveniment epopeic pentru fotbalul mondial care in acest moment trece printr-una dintre cele mai money-driven competitive eras ever si ar reprezenta o imensa gura de oxigen pentru fotbalul jucat mai mult cu inima si mai putin cu checkbook-ul, mai mult cu acea pasiune copilareasca decat cu planningul ultrariguros al corporate football-ului. Ar fi un vis frumos, unul din acele momente din care peste decenii s-ar inspira regizori pentru a face pelicule neverosimile.
  Dar caramida realitatii va trebui sa-i loveasca in fata si pe cei de pe anfield, mai ales ca chelsea in acest moment cu avansul pe care il au si programul lejer sunt greu de oprit. City va fi deja la 9 puncte sambata si e greu de crezut ca mai sunt in acest moment candidati credibili. Arsenal a pierdut orice sansa si a sucombat propriilor demoni ai indoielii, everton au depasit deja asteptarile dar au pierdut si ei contactul cu primele 4 locuri, spurs isi traieste in continuare conditia de echipa prinsa intre esaloane, nu este nici de top 4, nici de mijlocul clasamentului, este pe undeva pe acolo, dand tarcoale fotbalului mare fara sa fie insa o echipa mare, dar nici una medie.
  deci cred ca liverpool vor termina pe 2 sau 3, vor pierde meciul cu chelsea de pe anfield dar vor bate pe city; chelsea va fi campioana iar pe 4 sincer habar nu am in momentul asta cine va fi, mi-as dori everton si arsenal se cada pe locul 5 sau 6 pentru ca nu mi se pare normal sa-ti bati joc de sansa pe care o ai si sa pierzi la stoke.

 114. Imi pare rau pentru gica popescu, intotdeauna l am considerat un exemplu de sportiv, un fotbalist rar, un fundas extrem de talentat cum rar mai gasesti si in ziua de azi. Nu cred ca trebuie pus la comun cu ceilalti 7 totusi, cred ca a fost mai degraba o victima a acelui anturaj pagubos. Dar oricum ar fi el a fost si ramane un om de fotbal, fara ghilimele, a facut o greseala, va plati pentru asta, dar cel putin asta nu va sterge ce a reprezentat Gheorghe Popescu pentru fotbalul romanesc. Genul acesta de ura indreptata la gramada cand probabil nici nu stii pentru ce a fost condamnat si nu cunosti in amanunt dosarul mi se pare gratuita, generalizatoare si incorecta

 115. Erm, Gica Popescu a cam recunoscut ca a gresit si chiar a inapoiat banii pe care ii datora. Poate ca pedeapsa este dura pentru un om pe care multi l-am avut ca exemplu atat pe teren cat si in afara lui, dar el este vinovat, iar acum plateste.

 116. Barca de acum nu e in forma maxima si nu prea se compara cu echipele lui Pep … in rest as fi curios de un sfert Real – Chelsea, o semifinala cu Bayern a uneia dintre cele doua, si o finala Barca – Bayern

 117. Ura? How do you mean? Da, ma bucur ca niste oameni care au distrus o competitie sportiva timp si au pervertit ideea de succes in viata pentru cateva generatii de copii sunt pe cale sa dispara din peisajul public ca urmare a unui proces juridic independent. Da’ de unde pana unde ura?

  Si be) pe Gica Popescu nu l-am bagat eu in nicio gramada, s-a bagat singur. Pot sa il apreciez in continuare pe Gica Popescu fotbalistul, chiar daca sunt dezamagit crunt de Gica Popescu omul. Care pe langa problemele din dosarul asta, recunoscute de altfel si de el, mai are o gramada de alte probleme: asocierea cu Mircea Sandu si masina lui electorala, o scoala de fotbal care dadea spagi la arbitri, asocierea cu niste investitori spanioli urmariti penal, o firma de eoliene actionata in justitie pentru neplata furnizorilor samd. Si sa nu-mi zici ca daca si-a platit datoriile si si-a recunoscut vina nu ar fi trebuit pedepsit pentru ca nu asa functioneaza legea.

  Ai dreptate ca in cazul lui nu se aplica ghilimelele. Dar nici nu-mi pare rau pentru el. A facut o gramada de alegeri dubioase si le-a facut in cunostinta de cauza. Si-a facut singur patul, acum o sa doarma 3 ani si o luna in el.

  Eu sper sa fie un om suficient de puternic ca atunci cand iese sa poata sa se redeem himself pentru ca e suficient de tanar si ne-a aratat o gramada de calitati.

  Cat despre necunoasterea dosarului, nu stiu ce sa zic. Am citit tot ce s-a scris prin presa despre dosar. Ar fi trebuit sa citesc rechizitoriul procurorilor si sa merg la sedintele de judecata ca sa pot sa vorbesc despre asta?

 118. ca arsenal si-a batut joc de sansa ei si a pierdut la stoke nu contest. dar, ca fapt divers, la fel a facut si incredibila chelsea. inca o data, anglia nu e spania unde locul 1 vs locul 15 are in 100 de cazuri dintr-o suta un singur deznodamint.

 119. parerile de rau pt popescu trebuiau sa apara acum vreo 10 ani plus cind a devenit un fel de bixch a lui becali, cu trasee dubioase pe la lecce, hanovra si dinamo, totul culminind cu parteneriatul in impresariat. acum e cam tirziu sa ne para rau pt el, eu nu o fac. comentariul lui ama e spot on. omul a revenit in tara incarcat de glorie si cu bani mai multi decit majoritatea cistiga in 50 de vieti. de ce i-au mai trebuit toate asocierile alea ciudate cu tot felul de grupuri putrede?

 120. In primul rand este urat sa dai intr un om care se afla la pamant; chestie de morala si constructie etica personala; vad ca la noi se practica foarte mult aruncarea cu pietre intr un om cazut, lucru care personal mi se pare dispretuitor. In tarile civilizate nu este asa. Chiar citeam pe un forum spurs ce parere au ei despre condamnarea lui popescu si majoritatea au preferat sa vorbeasca despre valoarea sa ca fotbalist exprimandu si regretul in termeni civilizati despre problemele e care le are in prezent. Popescu inainte de a face acele greseli pentru care plateste acum si pentru care este lapidat acum de lupii moralisti ai presei si opiniei publice, a facut ceva. A construit ceva. A muncit ca un dement de mic pentru a ajunge capitan la Barcelona si unul din cei mai mari fundasi de la cupa mondiala. Voi credeti ca se ajunge capitan la barcelona asa, prin noroc sau prin soarta, mai ales cand nu ai talentul lui messi sau xavi? Nu. Sr ajunge prin multa munca. Iar popescu, in loc sa vanda bilete la patria ca altii cu care este pus acum in aceeasi oala a muncit enorm pentru cariera lui si a facut enorm pentru fotbalul romanesc. A-l pune laolalta cu ceilalti 7 care nu au lasat nimic in urma lor este si incorect si imoral. Nu mai dati in gica popescu. Este un om cazut care-si ispaseste pedeapsa ( exagerata oricum). In urma lui ramane acel caracter care l a facut capitan la Barcelona si asta nu i se poate fura, chiar daca sfintii aparuti peste noapte il invidiaza pentru asta.

 121. poate oamenii aia nu aveau ceva cu Popescu pt ca nu a incalcat legile din marea britanie. apoi un criminal (in sensul de o pers care a savarsit o crima) nu este un om cazut – este un om care a comis, a profitat si care a fost prins in urma unei crime/incalcari de lege. si nu a fost pus in aceiasi oala s-a bagat singur in oala aceea, voluntar major si vaccinat. inteleg ca il confunzi cu fotbalistul gheorghe popescu, zis si baciul ,dar fotbalistul ala nu mai exista de zece ani. din fericire, sunt zeci de clipuri pe net in care poti sa-l revezi si sa visezi in continuare ca este imoral si incorect ca omul de afaceri/impresarul si ce o mai fi el Gh Popescu sa fie asociat cu oameni cu care a fost partener

 122. Eu n-am vazut nicaieri pe cineva sa nege realizarile lui Popescu ca fotbalist. Nici sa spuna ca alegerile lui in afaceri neaga realizarile ca fotbalist. Dar ca multi altii, omul Popescu nu s-a ridicat la inaltimea asteptarilor multora bazate pe fotbalistul Popescu. Nu e nici primul, nici ultimul. In schimb vad multi care zic ca ce a facut ca fotbalist ar trebui sa-l ajute in compensatie. Nu merge asa – stii tu bine de ce.

  Te-as intreba cum iti explici tu asocierile lui daca ai pus accentul atat de mult pe cat a muncit sa ajunga sus ca fotbalist. Si daca munca aia, plus exemplele pe care sigur le-a vazut la cluburile unde au jucat de ce nu l-au dus pe alt drum. Dar banui ca o sa-mi zici iarasi ca nu stii ce e mintea altcuiva.

 123. Exact asta am sa ti raspund pentru ca nu vreau sa speculez intr o chestiune atat de importanta precum viata unui om; nu cunosc dosarul, stiu doar ca justitia a dat un verdict schimband o condamnare cu suspendare in una cu executare (!) iau act si tac din gura, nu judec; altii mai curati si mai puri au dreptul probabil sa judece. PS cine are impresia ca judecatorii din romania sunt niste sfinti cazuti din cer care dau deciziile absolut corecte traieste intr o lume utopica. Cine stie real, de la oameni din domeniu, cum functioneaza justitia se ia cu mana de cap. Dar chiar si asa buna rea deciziile nu trebuie discutate si fiecare trebuie sa si poarte crucea. Dar nu l transformati pe popescu intr un demon doar e baza aparentelor din presa; realitatea poate fi complet diferita fata de ce transpare din televizor

 124. nu am inteles deloc asta cu semnul exclamarii dupa „schimband o condamnare cu suspendare in una cu executare”. nu e nimic nefiresc in asta

 125. Ne e clar tuturor cum e cu justitia in Romania. Ceea ce nu face mai putin surprinzatoare si binevenita decizia in cazul celor 8. Chiar daca suntem de acord ca in comparatie cu altii ce a primit Popescu pare prea sever.

  Pai mai sus chiar asat faceai tu. Judecai si faceai afirmatii de tipul: “A-l pune laolalta cu ceilalti 7 care nu au lasat nimic in urma lor este si incorect si imoral.” De parca cineva pe aici a zis asa ceva.

  Si doar ca sa te intelegem mai bine. Sa zicem ca ar fi undeva la Barcelona un imaginar perete intr-un muzeu cu portretele capitanilor Barcei. Cu nume grele si comportament ireprosabil ca fotbalisti si ca oameni dupa ce s-au retras. Cand ar trebui luat jos tabloul unuia dintre capitani si pus un asterisc acolo? Cand inceteaza el sa mai fie un exemplu pentru un copil care vine acolo sa viziteze muzeul impreuna cu tatal sau?

  Nu insinuez nimic despre Popescu. Doar vreau sa vad parerea ta.

  Si inca una, amicala. Aveai aceeasi pozitie daca era capitan la Real? Sau daca declara ca Mou e cel mai mare antrenor din toate timpurile?

 126. Tu sigur nu esti unul dintre aia care considera ca Becali ar fi trebuit lasat liber, pentru ca a donat saracilor si sinistratilor?

 127. Am inteles, multumesc ca m ai lamurit:) mai citeste o data ce ai scris si ai sa vezi cat de aberant este ca o instanta sa zica alb si alta negru:)

 128. Acest articol evident nu demonstreaza nimic, sunt doua randuri din gsp care nu spun nimic; nu am deocamdata motive sa cred ca nu a fost condamnat pe bune, poate cand o sa citesc dosarul o sa mi fac o parere; sper sa nu fie insa o alta condamnare pe probe indirecte ca la nastase ca atunci tot noi din buzunarul nostru o sa platim pagubele la cedo

 129. skipper a gresit, daca o instanta iti da cu suspendare si doar tu faci recurs, nu poti primi cu executare pentru ca ar incalca un principiu esential: cel potrivit caruia nu iti poti inrautati situatia in propria cale de atac. realitatea e insa alta de multe ori: in marea majoritate a cazurilor cand se da cu suspendare, desi s-a cerut cu executare, fac recurs ambele parti, atat parchetul, cat si inculpatul, decizia noua putand astfel sa fie atat de achitare, cat si de condamnare cu suspendare sau cu executare.
  din cate tin minte, in dosarul transferurilor e o alta situatie: aceasta decizie e luata nu intr-o cale de atac, ci in prima instanta, ca urmare a casarii (adica a anularii) hotararii initiale din prima instanta cu trimitere spre rejudecare (adica s-a dat o hotarare, iar in calea de atac s-a decis anularea hotararii si inapoierea dosarului spre rejudecare). sper ca ati inteles, in caz contrar mea culpa.

 130. pentru ca nu am precizat: in rejudecare se poate lua orice decizie vizavi de hotararea initiala, pentru ca aceea a fost deja casata si nu mai e relevanta

 131. Ca tot suntem la o postare despre viitorul jurnalismului, am citit astazi asta: http://mashable.com/2014/03/05/rt-russian-english-tv/

  Pe scurt, postul tv RT (Russia Today, un post de stiri international, similar BBC WorldWide News, finantat de guvernul rus) a fost criticat in direct de 2 anchor-itze proprii, angajate la statia ce emite in USA pentru ca prezinta deformat evenimentele din Crimeea (cu un evident bias pro-Rusia). Evenimentul asta a creat ceva valuri in presa din State.

  Raspunsul RT? Sunteti niste ipocriti, si Euronews apara politica EU, si posturile americane apara politica americana.

  Cum comenteaza un jurnalist rus angajat la RT? Si voi prezentati informatii despre Crimeea asa cum va convine voua; nu facem altceva decat sa echilibram balanta.

  Cum comenteaza un MP britanic care are emisiune la RT (lasam la o parte ambiguitatea etica a individului, MP al unei tari si platit de guvernul altei tari pentru o pozitie din care emite public pareri)? Sunteti niste ipocriti, criticile unor jurnalisti din tara in care Fox News e lider de audienta nu au nicio relevanta.

  Vreo discutie despre etica profesionala, obiectivitate, adevar? Nope, nothing.

 132. Imi cer scuze pentru eroarea de mai sus, ursano are dreptate.

  Dar nu inteleg ce vrei tu sa demonstrezi, totusi. Popescu nu a fost condamnat pe bune, dar de ce? Interese politice, iar?! Deja devine ridicol sa pui orice arestare care nu-ti convine pe seama politicului.

 133. Cand asta inseamna diferenta intre a fi in libertate si a fi inchis undeva de unde nu poti iesi, da, e alb/negru;

 134. Tocmai am spus ca nu ma pronunt, nu cunosc dosarul; pledoaria mea initiala era sa nu dam intr un om cazut. Pe de alta parte nu stiu ce este cu oamenii din tara asta, multi traiesc o pasiune aproape orgasmica pentru a vedea oameni in puscarie. De unde vine chestia asta, din comunism probabil? In cazul de fata sincer presupunand ca popescu e vinovat de frauda aia fiscala nu ar fi fost mai normal sa i confisti banii si sa l lasi in plata domnului, mai ales ca nu e recidivist? Il bagi in puscarie pentru ce? E pericol public, omoara oamenii pe strada? Bani cheltuiti de pomana de la buget.

 135. Filotas, ca principiu, daca tot ce risti facand o frauda e sa ti se confiste banii obtinuti frudulos, crezi ca oamenii ar fi descurajati sau incurajati sa fure?

 136. Pai daca ti i ia ce rost are sa i mai furi? Mi se pare normal sa faca puscarie daca e recidivist, atunci da, l ai prins a doua oara nu mai comenteaza nimeni, omul e clar imposibil de reabilitat; dar un om care nu a mai avut probleme pana acum, recunoscut ca un mare sportiv, cu un caziet curat, tu il bagi in puscarie ca nu a platit un impozit? Cati mari sportivi si celebritati cunosti care au facut frauda fiscala? Multi, nu? De la maradona la becker, probabil si messi plus multi altii; ce facem, ii bagam la puscarie? Nu, li s au confiscat prejudiciul si cu asta basta, nu trebuie sa le distrugi vietile dupa ce atatia ani ai trait pe spinarea imaginii lor si pana la urma pe banii castigati de ei; stii cat castiga statele providenta de pe urma marilor celebritati? Miliarde. Cu ce drept? Asta nu e furt?

 137. Asta e o discutie interesanta si destul de complexa. E clar ca ce face RT e propaganda ieftina: http://rt.com/news/ukraine-crimea-photos-tweets-434/

  Dar… In SUA exista acum doua mari investitii in jurnalism: Washington Post-ul cumparat de Jeff Bezos, fondatorul Amazon, si First Look Media, proiectul lui Pierre Omidyar, fondatorul Ebay. Recent a aparut un document care demonstreaza ca Omidyar finanteaza impreuna cu givernul american ONG-uri care au participat la organizarea revolutieide la Kiev. http://pando.com/2014/02/28/pierre-omidyar-co-funded-ukraine-revolution-groups-with-us-government-documents-show/

  In situatii atat de complexe cum e cea din Ucraina, care tin de securitate nationala si geopolitica, intram intr-o zona cenusie a eticii jurnalistice. Rusii au ramas la nivelul Pravda, americanii s-ar putea sa fie mai subtili. Cam ca diferenta dintre spaga si lobby.

  Dar e vreo institutie pt care sa bagi mana-n foc ca reflecta fara nici un bias ce se intampla acolo?

  Avantajul englezilor sau americanilor e ca au mai multe voci si mai multe unghiuri la dispozitie, si deci o sansa mai buna de a afla adevarul decat rusii care nu au o presa libera.

 138. Pai exista sansa sa nu fii prins, ceea ce face ca beneficiul sa merite riscul.

  Despre cazul lui Gica Popescu chiar nu sunt in masura sa-mi dau cu parerea. Dar ca principiu, cred ca pedeapsa ar trebui sa fie mult mai mare decat prejudiciul, desi sunt de acord ca asta nu inseamna neaparat inchisoare. Dar trebuie sa fie ceva care sa te descurajeze sa furi, atunci cand ai de luat decizia asta.

 139. fara sa ma pronunt pe motivele condamnarii care nu pot fi cunoscute pana nu apare motivarea hotararii, tin sa subliniez ca acolo nu a fost vorba doar de neplata unui impozit.

 140. Iti dai seama ca speculezi despre dosarele si sistemul legal din tarile respective cand faci o paralela cu Becker si Messi.

  Dar mult mai controversata e afirmatia ca un ziarist “traieste pe spinarea” unui sportiv despre care scrie. Din cum formulezi tu se intelege ca ziaristul ii ia bani din buzunar sportivului. Poate nuantezi putin.

  Si explica exact cum a adus G Popescu miliarde statului roman. Te gandesti cumva ca atunci cand era capitan la Barcelona, un suporter al echipei a aflat ca Popescu e din Romania si s-a urcat in avion sa vina s-o viziteze, a cumparat produse locale si taxele pe respectivele produse au ajuns la stat?

 141. “De unde vine chestia asta, din comunism probabil?”

  Mai repede din dorinta de dreptate…

 142. Dupa logica ta, cine ar trebui sa fie inchis? Doar cel care violeaza, bate, omoara? In cazul asta, vorbim degeaba.

 143. “De unde vine chestia asta, din comunism probabil?”

  Cu spunea si Romi mai sus, vine din dorinta de dreptate, in sfarsit, dupa ce ani la rand toti astia 8 (si nu doar ei) s-au crezut superiori, intangibili, ne-au sfidat pe toti din lojele de lux de unde se simteau niste mici dumnezei in lumea lor. Iata ca lojele astea au capatat gratii.

  Condamnarea nu a primit-o pentru frauda fiscala. Sorin Ionita spune asa pe Facebook: “N-a
  recunoscut nimic in instanta, ca altfel nu dura chestia 10 ani, nu? Ci a
  platit la un moment dat (niste) bani la fisc, dar a negat fapta
  principala, care nu era evaziunea, ci spalare bani in forma continuata,
  cu grup criminal organizat, etc. De aici si pedeapsa severa. Deci a fost
  un prost ca a dat banii aia de buna voie, a avut avocat prost. Nu mai
  luati de bune toate dumele.”

  “nu trebuie sa le distrugi vietile dupa ce atatia ani ai trait pe
  spinarea imaginii lor si pana la urma pe banii castigati de ei”

  Nimeni n-a trait pe spatele lor, asta mi se pare o insulta la adresa tuturor celor ce muncesc. Impozite se platesc in orice stat cu apa curenta (daca vrem apa curenta), nu e furt, platim toti in schimbul unor servicii. Iar viata nu i-a distrus-o nimeni. Nu, s-a folosit de o smecherie tare la moda atunci. Iata ca acum si zeghea este. Inca ceva, nu este pus laolalta cu ceilalti, ci s-a pus singur cand a acceptat sa faca ceea ce-a facut si a ajuns in fata judecatorilor ca inculpatul Popescu Gheorghe, nu fost capitan la Barcelona, nu Baciu’, nu Gica, nu, doar cetateanul. Cred ca asa e firesc si normal si parca asta vrem, sau? Stiu ca exista multe nuante de gri, dar cand albul e alb si negrul negru ar fi bine sa le distingem.

 144. Ovidiu imi place discursul tau, dar este evident ca esti manat de pasiune si prejudecati mai mult decat de ratiune; iti expui mania, umoarea, dezgustul proletar impotriva celor care sfideaza, intangibilii, superiorii etc; este prin esenta un discurs clasic socialist, marxist, “ei sfidatorii sunt vinovati de relele proletarului cinstit, oamenii cinstiti o duc rau pentru ca ei, superiorii o duc bine etc…” Or realitatea este mai complicata decat elanul prudommist si fourrierist, cum am mai spus cel putin gica popescu are lumini si umbre etc. Te intreb un lucru: ce ar fi facut statul cu banii luati di afacerile lui popescu? Ce face statul cu banii luati din impozitul meu si al tau? Uita te in jurul tau, du te intr un spital, urca te intr un tren, du te si rezolva ti o problema administrativa. Unde sunt banii? Nu cumva in buzunarele politicienilor si ale clientelei lor? In buzunarul lui basescu, lui nastase, udrea, berceanu, videanu, hrebenciuc, rusanu, adamescu, boureanu etc etc etc. stii cati oameni traiesc la negru din banii din impozitele platite de mine de tine si de gica popescu? Familiile si apropiatii tuturor acestor oameni politici, marea majoritate in libertate? Asa ca daca vrei justitie sociala, dreptate proletara si adevar uita te mai degraba in directia asta decat sa bati din palme satisfacut ca amaratul de popescu infunda puscaria. Prin comparatie cu marii pesti din lantul trofic popescu e un pestisor, o nada naiva aruncata peste gard multimii care vrea sange. Capul lui Motoc vrem, nu?

 145. ar trebui sa citesti codurile penale ale tarilor dezvoltate pentru a intelege ce mare varietate de fapte sunt incriminate si pedepsite, de regula, cu inchisoarea. aici am mai putea discuta despre teoriile penale despre rolul pedepsei si dozarea acesteia, dar nu cred ca e locul.
  problema ta si a multora altora din romania care va revoltati ca unul sau altul (nastase, gigi, borcea, mm, popescu etc) au fost condamnati cu executare, e ca nu ati asimilat o idee esentiala pentru o societate cat de cat sanatoasa: banii aia nu au fost furati (doar) din buzunarul judecatorului sau al lui bodu sau al procurorului de caz sau de sedinta, ci din buzunarul fiecaruia dintre noi, deci si al tau. daca in tramvai iti fura cineva din buzunar, te multumesti daca politia il prinde si iti da banii inapoi, lasandu-l apoi liber? eu nu.
  eu personal nu ma bucur ca il vad pe popescu la inchisoare, dar nici nu pot sa spun ca sunt revoltat in acest sens. o iau ca pe un lucru firesc. despre ceilalti 7 insa, nu pot spune ca mi-e indiferent, ci recunosc ca am o oarecare satisfactie, mai ales cand ma gandesc la ce bataie de joc a fost in fotbalul romanesc dupa revolutie. mai mult, nu uit ca cele mai multe transferuri cu cantec au fost la dinamo si ghici ce club a avut de pierdut din asta?

 146. nu, ai dreptate, daca e nedreptate in tara asta, trebuie sa ne obisnuim cu asta!
  la naiba, daca te calca unul pe cap si nu ripostezi, lasa-i si pe toti sa o faca
  imho, daca vrei sa te joci cu umbrele si nuantele de gri, cu discursurile menite sa justifice actiunile unuia sau altuia, mai bine te faceai avocat. eu stiu foarte bine, am fost 4 ani unul 🙂

 147. As fi proletar si marxist daca as spune ca-i vreau capul Motocului tau doar fiindca-i bogat. Or eu spun ca el trebuie judecat precum am fi noi, oamenii de rand. Egalitatea in fata legii e un principiu de drept, nu-i zice comunism, ci, au contraire, justitie. Tocmai de aceea doamna aceea e legata la ochi, balanta intr-o mana, sabia in cealalta. Si acum, cand suntem pe cale sa vedem ca ajungem acolo, ne sucim, nu mai vrem asta, Free Gigi (sau Gica sau Gino sau cum i-o mai chema).

  Cat pentru partea cealalata a discusului cu statul, e chiar simplu: ceea ce infierezi aici (dreaptatea) ne poate conduce spre o societate mai putin corupta, ergo scoli, spitale, drumuri si o tara mai buna. Simplu, dar atat de greu.

 148. Sa-l acuzi pe gica popescu pentru ca nu sunt scoli si spitale cand el a investit zeci de milioane in economie a creat locuri de munca + nenumarate acte de caritate pentru bolnavi in timp ce oamenii politici au devalizat si furat zeci de miliarde din banul public mi se pare cel putin nedrept. Cand o sa i vad pe marii corupti platind cu adevarat atunci o sa fiu de acord si cu condamnarea lui popescu; pana atunci e praf in ochi, o nada cum am mai spus

 149. din comunism vine, in schimb, nepasarea cand statul, adica NOI, este/suntem furat/furati

 150. Asta e un sofism. Tu spui ca de vreme ce marii corupti scapa, atunci de ce sa nu scape si micii corupti.

  E clar ca solutia e sa ataci marea coruptie, lucru care se intampla in oarecare masura tinand cont ca avem primari, moguli, ministri si prim-ministri condamnati, nu sa treci cu vederea mica coruptie.

 151. Esti convins ca statul=noi? Tocmai aici e marea problema, statul nu suntem noi, ci e controlat de oameni ale caror interese nu au nici o tangenta cu interesele cetatenilor. Nepasarea de care vorbesti tocmai ca vine din constientizarea amara a faptului ca statul nu suntem noi si ca oricum bani aia luati din impozite nu sunt folosite in interesul cetateanului; aici este problema si in acest context justitia fiscala devine relativa. Stii cum se faceau afaceri in acei ani? Toti cei care aveau o afaceri plateau spaga. Toti. Si nu pentru ca vroiau ei neaparat ci pentru ca venea garda si le cerea: ori spaga, ori va gasim nereguli. Asa functiona toata romania si probabil ca functioneaza si azi si cei care tw sfatuiau sa incalci legea erau chiar reprezentantii statului. Azi la fel, ca sa dau un exemplu dv vrei sa obtii fonduri nerambursabile trebuie sa dai spaga 5000 de euro doar ca functionarul sa ti citeasca dosarul. Sunt sute de mii de dosare necitite pt ca nu s a dat spaga. Asta este statul pe care il aperi

 152. in primul rand, dpdv fiscal, da, e clar ca statul suntem noi pentru ca populatia activa e cea care sustine financiar un stat. fara contributiile noastre, statul nu ar exista. pe de alta parte, chiar daca se fura pe rupte la nivelul de sus, asta nu inseamna ca trebuie sa stam pasivi cand si altii, mai jos, fura pe rupte pentru ca, in aceasta situatie, necesarul celor care fura la nivel inalt va fi mai mare si tot noi va trebui sa suportam mai mult. stiu, e o logica incurcata dar e clar ca asa se intampla.
  in al doilea rand, nu mai da exemple din auzite din domenii pe care nu le stapanesti pentru ca asta conduce la dezinformare. ceea ce se intampla si s-a intamplat pe fonduri a fost deseori afectat de coruptie, dar ceea ce ai scris tu e ori legenda urbana, ori povestea cuiva care a inteles decat maxim jumatate din adevarurile din domeniu. si ca sa nu te chinui sa ma contrazici: fac consultanta pe juridic si achizitii de 6 ani pe fonduri, iar de 3 ani fac asistenta tehnica in domeniu (adica invat autoritatile de management cum sa procedeze in anumite situatii). mai mult, sotia mea face consultanta in domeniu din 2005 si asistenta tehnica de 4 ani.